Jump to content

El rincón de Juan

Препоручена порука

пре 2 часа, Juanito рече

Коначно једна јако паметна ствар. Само какву тачно реалну снагу (да нешто у том смеру промени) има ова декларација?

Nikakvu. Toga su svjeani i njeni tvorci. Problem sa deklaracijom je taj sto vecina javnih licnosti koja guraju nju nisu lingvisti ( jedino znam da je Kordicka od svih jezicar ). Ostali su klasicna urbana elita plus razni NVO akrepi. No, eto sada su na pravoj strani istorije.

U Hrvatskoj docekana na noz jer "Hrvati imaju PRAVO na svoj jezik" dok u Srbiji se mrste jer je ovo "samo jedan pokusaj kradje srpskog jezika".

A ni SDA Bosnjacima se ne svidja. Jer eto.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Juanito рече

Мени је рватски нагласак у жена невиђено секси, тако да бих вероватно био хипнотисан и неспособан зезати је. :stadaradim:

Тако некако сам и ја пао у заробљеништво...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Juanito рече

Мени је рватски нагласак у жена невиђено секси, тако да бих вероватно био хипнотисан и неспособан зезати је. :stadaradim:

Apsolutno te rqzumijem... Jelena Rozga mi je ono - arhetip Hrvatice. Od malena sam bio zagrijan za nju.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ћириличар рече

Nikakvu. Toga su svjeani i njeni tvorci. Problem sa deklaracijom je taj sto vecina javnih licnosti koja guraju nju nisu lingvisti ( jedino znam da je Kordicka od svih jezicar ). Ostali su klasicna urbana elita plus razni NVO akrepi. No, eto sada su na pravoj strani istorije.

U Hrvatskoj docekana na noz jer "Hrvati imaju PRAVO na svoj jezik" dok u Srbiji se mrste jer je ovo "samo jedan pokusaj kradje srpskog jezika".

A ni SDA Bosnjacima se ne svidja. Jer eto.

Ја потписах. Без обзира ко стоји иза (и што се ништа не може урадити по том питању), у питању је лингвистичка и здраворазумска чињеница о којој сам и сам одавно размишљао. Можда зато што свакога дана гледам ове шпанскоговорнике и предности ”заједничког језика” за свакодневни живот, комуникацију, економију итд.

Подели на овим сајтовима

у питању је лингвистичка и здраворазумска чињеница о којој сам и сам одавно размишљао.

Па јесте, сви говоре српским језиком.

Није то "наш", "матерњи", "јужнословенски" итд.  Иста прича као за време Илирског покрета... :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Juanito рече

Ја потписах. Без обзира ко стоји иза (и што се ништа не може урадити по том питању), у питању је лингвистичка и здраворазумска чињеница о којој сам и сам одавно размишљао. Можда зато што свакога дана гледам ове шпанскоговорнике и предности ”заједничког језика” за свакодневни живот, комуникацију, економију итд.

Да бре, уместо да будемо поносни и срећни што се разумемо... Ваљда ће ови млади што долазе бити паметнији.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Да бре, уместо да будемо поносни и срећни што се разумемо... Ваљда ће ови млади што долазе бити паметнији.

Ja лично никад не бих пристао да се српски језик назове неким тамо називима левим.

То није ни "хрватски", ни "босански", ни "матерњи", ни "црногорски", ни ништа друго... Помало је у томе проблем. :)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Аурор рече

Ja лично никад не бих пристао да се српски језик назове неким тамо називима левим.

То није ни "хрватски", ни "босански", ни "матерњи", ни "црногорски", ни ништа друго... Помало је у томе проблем. :)

Па не мора унутар Србије да се зове другачије, али што не бисмо користили неко заједничко неутрално име пред светом. Не би то био први такав случај (”шпански” vs. ”кастиљански” ми пада на памет). Не ради се овде о политичкој коректности. Лично мислим да језик треба звати српско-хрватски и да су босански и црногорски глупава имена, што свима и кажем кад питају. Ради се о практичном решењу које уважава реална осећања говорника језика ма колико била погрешна, а истовремено признаје непорециву чињеницу да се ради о једном језику. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Аурор рече

Ма није ни битно како га зовеш, нека га зове ко како оће, али ми причамо само дијалекте истог језика. То је факат.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

а истовремено признаје непорециву чињеницу да се ради о једном језику. 

Па апсолутно, ја то не негирам...

Само кажем да је то српски језик и да смо на губитку када се он назове "неутралним именом" да се они који ништа српско не могу да поднесу не би наљутили (знам да звучим као Милица из Заветника). :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Ма није ни битно како га зовеш, нека га зове ко како оће, али ми причамо само дијалекте истог језика. То је факат.

То јесте факат, али ово је проблем који је стар 150+ година...

Погледај око Илирског покрета, отимања језика, шта је о томе говорио Вук Караџић итд.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Pa i nije da je sasvim nebitno. Ne zove se slucajno engleski - engleski (a ne englesko-skotski, irski ili kako god). Sto isto ne znaci da irski i skotski dijalekt ne postoji. Isto kao kod nas u pitanju je isti jezik sa razlicitim dijalektima. Kako se taj jezik zove je nesto sto treba da odrede istoricari a ne politicari

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Аурор рече

Не ради се, ради се о крађи наше културе.

Колико то смешно изгледа кад мало одзумираш...

Qw5diLT.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...