Jump to content

Patrijarh: Veronauka da bude obavezna - slažete li se?

Оцени ову тему

Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?  

72 члановâ је гласало

1. 1. Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?

• Da
      33
    • Ne
      35
    • Ne znam / možda /zavisi (molim objašnjenje)
      4

Препоручена порука

Cloudking //Alo je isus pominjao demone on je: - govorio o demonima, djavolskim bićima koja seju zlo - govorio o ljudskim slabostima metaforicno ih nazivajuci demonima ?

Пошто очигледно добро познајеш граматику , ипак ти је промакло , оно што ама баш сви знају  чак и они који слабо познају граматику .

А то је да се лична имена и презимена пишу великим словима .Исус се свакако пише великим словима. :mahmah:

Da sam napisao "Isus je propovedao inat". Niko mi ne bi ni rec reko osim par forumasa koji bi se nasli smrtno uvredjeni i iz inata bi mi ukazali na propust.

Al posto sam napisao isus je to i to, to odma ubode oci.

Drugim recima u pravu sam kad kazem da je religijsko neznanje daleko manje vazno od ovog drugog...   :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Не.

Из разлога што дјеци у том добу вјеронаука као предмет служи за спрдњу а не да "нешто науче о својој вјери" како то неки оправдавају. Онда кад је оцјњеивање напамет се науче двије три лекције или се препише контролни и добије добра оцјена. Вјероучитељи су посебна прича и сматрам да нису дорасли педагозима, још ако узмемо у обзир да неки схватају вјеру према сопственом нахођењу, и може бити одступања у догматском погледу.

Друга ствар, не желим да ми се за двадесет година појаве неки љевичари па због политичке коректности у вјеронауку убаце и бајрам, и хануку, и кванзу и направе од тога некакав бућкуриш како то сада тренутно бива у западном свијету. 

Подели на овим сајтовима

Da sam napisao "Isus je propovedao inat". Niko mi ne bi ni rec reko osim par forumasa koji bi se nasli smrtno uvredjeni i iz inata bi mi ukazali na propust.

Al posto sam napisao isus je to i to, to odma ubode oci.

Drugim recima u pravu sam kad kazem da je religijsko neznanje daleko manje vazno od ovog drugog...   :D

Чим кажеш, сам за себе да си у праву,испадаш највећа инаџија.

Чини ми се, мада и ја доста граматички грешим да се правилно пише одмах а не одма, као што ти написа.

Теби изгледа ни религија ни граматика није важна. :D:mahmah:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Чим кажеш, сам за себе да си у праву,испадаш највећа инаџија.

Чини ми се, мада и ја доста граматички грешим да се правилно пише одмах а не одма, као што ти написа.

Теби изгледа ни религија ни граматика није важна. :D:mahmah:

Religija me ne zanima a od gramatike zivim tako da imam pravo da s njom radim sta mi volja ;)

Iza zareza ide razmak :*

Подели на овим сајтовима

Svaka čast. Zaista to mislim. Ali moram da pitam: da li ti stoji u planu i programu da treba da podržavaš otvorene polemike i kritičko mišljenje? Da li si prilikom pripreme za vođenje nastave dobio jasne i zvanične smernice da treba poštovati mišljenje učenika koji su ateisti, ohrabriti ih da mišljenje iznesu, i oceniti ih visokom ocenom za aktivnost na času? Da li postoji mehanizam da učenici ili njihovi roditelji podnesu primedbe na nastavnike koji ne vode nastavu kao ti?

Ukoliko su odgovori na ova pitanja negativni, onda je tvoj primer samo individualan - pozitivan, ali pojedinačan. To što tvoji učenici imaju nastavu veronauke na pozitivan način ne znači ništa za moju decu, ni za bilo koju drugu decu. Sistem, takav kakav je, daje tebi za pravo isto koliko daje pravo i nekom zilotu koji zahteva ponavljanje onoga što je on naveo kao neprikosnovenu istinu od A do Š.

Да, имаш у циљевима и исходима, питање је да ли их сви вероучитељи читају.

Да, наравно. Постоји и упутство за извођење верске наставе. Тренутно званично скоро сви су крштени и мисле да знају што-шта а суштински нити се моле нити литају Писмо. У средњој смо више мит-бастерси него катихете :)

Да али није баш просто. Као парохијани могу преко свештеника и намесника да се обрате Архијереју или одбору за верску наставу, преко нас (других) вероучитеља могу добити мејл или телефон координатора. Морам признати да си ми дала добру идеју. Можда се неће свидети оним вероучитељима који су на лошем гласу, али то је њихов проблем. Предложићу поједностављивање процеса притужбе родитеља. Мислим да наш владика и координатор итекако имају слуха за ова питања.

@Kratos

Побогу, па нисмо инквизиција. :)

Наравно, причали смо о томе х пута. Имао сам у средњој и агностике и атеисту и некрштене и супер нам је. Агностици више нису агностици, атеисти су ми добри пријатељи (што се тиче опредељења данас не знам, али су раскрстили са неким атеистичким митовима).

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Inat je glavna karakteristika hriscanstva... tako da se slazem sa tobom.

Drago mi je da se oko necega slazemo . Taj nas pravoslavni inat je cudo jedno , i kostao nas je mnogo a mi opet u inat ne odustajemo od njega . Sta nam je zla naneto za citav jedan milenijum samo zato sto smo hriscani i to jos pravoslavni (ima nesto i u tome sto smo sloveni) , koliko su puta pokusali da nam veru menjaju , da nas fizicki istrebe a mi? U inat ostadosmo pravoslavni hriscani i bas zbog toga pretekosmo . Istina , ima i onih koji su poklekli i to ne mali broj , ali sta da se radi , ne mozemo svi da budemo jaki 

Подели на овим сајтовима

Drago mi je da se oko necega slazemo . Taj nas pravoslavni inat je cudo jedno , i kostao nas je mnogo a mi opet u inat ne odustajemo od njega . Sta nam je zla naneto za citav jedan milenijum samo zato sto smo hriscani i to jos pravoslavni (ima nesto i u tome sto smo sloveni) , koliko su puta pokusali da nam veru menjaju , da nas fizicki istrebe a mi? U inat ostadosmo pravoslavni hriscani i bas zbog toga pretekosmo . Istina , ima i onih koji su poklekli i to ne mali broj , ali sta da se radi , ne mozemo svi da budemo jaki

Probajte ljubav mesto inata? Meni je pomoglo...

Подели на овим сајтовима

E da, s obzirom da cesto pricate kako u srbiji jedva da ima 5% pravoslavaca mislim da ocigledno niste uradili dobar poso i da nesto hitno treba menjati, ko zna, mozda bas taj inat koji vam je Isus ostavio... Znam, ljubav nije karakteristicna hriscanima ali iskreno verujem da joj treba pruziti sansu, pre negoli tom inatu na koji ste tako gordi...

E da i ta gordost isto... Zanimljivo skroz...

Подели на овим сајтовима

......koliko su puta pokusali da nam veru menjaju......

Jednom su uspeli komletnom (srpskom) narodu da promene veru.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Inat je glavna karakteristika hriscanstva... tako da se slazem sa tobom.

Jeste i Isus je vaskrso zinat. :coolio:

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Građansko i veronauka da se uče samo četiri godine

Ministar prosvete Srđan Verbić predložio je da se građansko vaspitanje i veronauka uče četiri godine, a ne 12, to jest u svim razredima osnovne i srednje škole.

106420545456615cf139bb8067423652_v4_big.

On je na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) rekao da su ovi predmeti uvedeni pre 15 godina, ali da “nikada nije urađena ozbiljna analiza efekata nastave tih predmeta”, te da bi NPS tim pitanjem trebalo ozbiljno da se pozabavi.

"Jasno je da postoji socijalni momenat jer neko te časove drži, ali moramo da imamo u vidu interes đaka. Broj časova propisan nastavnim planom nije u skladu sa zakonskim ograničenjem i to mora da se uskladi. Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja treba da revidira nastavni plan za osnovnu i srednju školu, da uradi analizu da li i koliko obavezni izborni predmeti ispunjavaju ono što su ciljevi obrazovanja i da predloži NPS-u rešenje", kazao je Verbić.

Na pitanje Danasa o statusu fakultativnih izbornih predmeta, on je odgovorio da “ne mora sve da se zove predmet” i da ti sadržaji mogu da budu prebačeni u vannastavne aktivnosti.

"Četvoročasovna radna nedelja podrazumeva 40 sati rada, a mi stalno kad je reč o nastavnicima pričamo o 20 časova nastave, kao da je jedini oblik rada u školi čas. Nama je neophodno da ojačamo i podstaknemo vannastavne aktivnosti u školama. Više nemamo sekcije i slobodne aktivnosti, škola se završava kada zvoni", istakao je ministar prosvete.

Predstavnik tradicionalnih crkava i verskih zajednica u NPS Vladimir Vukašinović ocenio je da bi smanjivanje broja časova veronauke bio “neslavni pedagoški eksperiment koji bi oštetio decu”.

"To je diskriminatorski predlog koji bi veronauku svrstao u red trećerazrednih predmeta", kazao je Vukašinović, napominjući da je to njegov lični stav, te da će se o ovim pitanju crkva izjasniti.

Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski nije želeo da komentariše Verbićev predlog dok zvanično ne dođe na dnevni red Saveta.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=12&dd=19&nav_category=12&nav_id=1076353

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

U CG nismo imali ni građansko ni vjeronauku...i ništa nam ne fali.

taj bonus gubljenja vremena treba izbaciti iz sistema, i fokusirati se na značajnije i zanimljivije teme naše epohe.

у Србији се ипак ради о социјалном моменту: ко је довољно јак да скине са државног платног списка хиљаде вероучитеља и грађанаца?

----

а ја сам убеђен да би неки вероучитељи добро зарађивали када би предавали "приватно".

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...