Jump to content

Patrijarh: Veronauka da bude obavezna - slažete li se?

Оцени ову тему

Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?  

72 члановâ је гласало

1. 1. Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?

• Da
      33
    • Ne
      35
    • Ne znam / možda /zavisi (molim objašnjenje)
      4

Препоручена порука

Šta mislite o izjavi Patrijarha da bi veronauka trebalo da postane obavezan predmet za sve đake?

Slažete li se? Zašto?

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

Učiti o religiji je različito od veronauke. Mislim da niko ovde nije protiv objektivno osmišljene istorije religija.

Наравно ,никако веронауку трпати у некакав филозофско-историјски преглед религија света!

Ето,пре неког времена и на форуму је била тема о упокојењу једног вероучитеља из Бгд.а, опростите ми,не могу се сад сетити имена,али се сећам порука његових ученика,од којих је једна била суштина његовог рада са децом...једна ученица је (парафразирам) рекла :" учио нас је да будемо људи"

п.с. превише спамујете тему...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Ja sam imala vjeronauku u osnovnoj skoli, predavao nam jedan stari svestenik, sad vec u penziji. Znao je da prilagodi djeci gradivo, tako da smo prilicno bili zainteresovani. Sjecam se da su se moji, stari komunisti, srusili sa stolice kad sam samoinicijativno iz biblioteke kuci donjela Djeciju bibliju. :)

Tako da, ja sam za. Djeca dosta lakse kapiraju neke stvari i ne komplikuji kao mi odrasli...

Подели на овим сајтовима

Комуњарски менталитет преовладава у народу.

Možda je više mentalitet nastao pod turskom okupacijom - oni koje doživljavamo kao moćnije, bogatije, i vlastodršce su nam neprijatelji protiv kojih se mora buniti. Ima dosta ljudi koji tako doživljavaju SPC ili bar neke njene "strukture", čak iako nisu ateisti.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Наравно ,никако веронауку трпати у некакав филозофско-историјски преглед религија света!

Ето,пре неког времена и на форуму је била тема о упокојењу једног вероучитеља из Бгд.а, опростите ми,не могу се сад сетити имена,али се сећам порука његових ученика,од којих је једна била суштина његовог рада са децом...једна ученица је (парафразирам) рекла :" учио нас је да будемо људи"

п.с. превише спамујете тему...

Ja bih se baš za filozofsko-istorijski pregled založila! :)

Takav komentar je čest za dobre nastavnike bilo kog predmeta, ali ovde pričamo o samom predmetu.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ima li boljeg mesta za veronauku od: crkve,đžamije, sinagoge.....

Istorija religije je nešto sasvim drugo.

• Волим 1
пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Možda je više mentalitet nastao pod turskom okupacijom - oni koje doživljavamo kao moćnije, bogatije, i vlastodršce su nam neprijatelji protiv kojih se mora buniti. Ima dosta ljudi koji tako doživljavaju SPC ili bar neke njene "strukture", čak iako nisu ateisti.

У овим коментарима је присутна класична комунистичка, антицрквена свест у којој је „поп“ уз стране плаћенике и домаће издајнике најгоре биће на свету, лоше по самој својој природи и треба га јахати. Нажалост, турски окупатори су имали више толеранције за верску различитост.

Подели на овим сајтовима

A šta mi znamo o samom predmetu, osim kao laici? I da li to znači da roditelji mogu da zadiru u svaki predmet trudeći se da utiču na to šta i kako će se neka "materija" predavati?

Мирославе, стварно ме саблажњујеш вечерас, па јесмо ли Срби или не? да се разумемо, ми се у СВЕ разумемо..

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

A šta mi znamo o samom predmetu, osim kao laici? I da li to znači da roditelji mogu da zadiru u svaki predmet trudeći se da utiču na to šta i kako će se neka "materija" predavati? 

Upravo ono što znamo kao (manje ili više) laici.

I naravno, kao građani koji plaćaju porez, imamo pravo da iskažemo mišljenje o predmetima koji se predaju u državnim školama, pogotovo ako su obavezni. Tako često imamo reakcije na ideju (ili pokušaje) uvođenja seksualnog obrazovanja.

Veronauka i seksualno obrazovanje su istodobno osetljive/zapaljive teme i nešto o čemu laici često imaju izražena, ali oprečna mišljenja. Ređe će se podići laici koji nisu zadovoljni što se u školama primat u nastavi fizike daje kvantnoj fizici nauštrb teorije struna - ali i to je validno ;)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

туски окупатори су имали више толеранције за верску различитост.

8086.gif

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ma uopšte to nije ni bitno nego pogledajte komentare na tu vest.

Коментаре на нашим сајтовима, било шта да је у питању, читати искључиво као разоноду у тренуцима доброг расположења.

Све остало је погубно по здрав разум.

:)

Подели на овим сајтовима

Да. Наш народ је до те мере не едукован у погледу своје вере и смућен у погледу свог националног идентитета да му не треба оставити да бира. Изборна воља је несавршена. Не знају ни ти јадни родитељи, а ни деца шта је за њих добро. Иду ко овце за оним који их јачим гласом дозове. Не разликују пастира од најамника. Смућени су од стране медија и мишљења разних атеиста који ни сами не знају шта је атеизам. Позивају се на природне науке и еволуцију они који су једва завршили средњу трогодишњу школу и никад ништа о еволуцији и Дарвину прочитали нису. Многи од њих не знају да је једина диплома коју је Дарвин имао била диплома теологије. Према томе, не знају они шта хоће и шта је добро за њих, зато веронаука треба да буде обавезна. А да не говорим о томе како се у школама грађанско користи да би се неком географу или социологу допунила норма, па се деца додатно трују од стране истих против своје вере и цркве. Ја се тога гнушам и зато гласам за да за обавезну веронауку у школама и не за манипилацију нашом децом и нашим намученим народом. Сада треба да будемо јединствени више него икад, а не да се раздвајамо и делимо на вернике и атеисте. Гласам за слогу и буђење из несвести о свом идентитету, о својој вери, о свом Господу који нас чува и брине о нама. Гласам за прекопотребно и неопходно покајање свог јадног народа, који ако се сад не покаје, питање хоће ли у будуће уопште постојати. 

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

Ali sad će ti Željko odgovoriti da se tako formira javno mnjenje a to je onda domino efekat. Zato bi trebalo da oformimo svoj bot tim i da surfujemo po netu i tražimo gde je ko i šta iz Crkve izjavio, pa onda da udaramo kontru. :)

Свака част Иринеју?

Биће мање греха 2017. године?

Београд на светој води?

Подели на овим сајтовима

Da. Verska nastava treba da bude i bice - obavezan predmet. I na tome se radi...  predsednisvo Srbije razume opravdanost i potrebu obaveznosti tog predmeta u skolskom obrazovnom sistemu Srbije. Verska nastava (Pravoslavni katihizis) odnosno, Poznavanje hrišćanske pravoslavne duhovnosti i kulture, ili druge tradicionalne vere i kulture u Srbiji,

sadrzavace i po jednu temu sa sistematizacijom upoznavanja duhovnosti i kulture svih ostalih tradicionalnih zajednica u Srbiji: Jevrejske zajednice, Katoličke crkve, Slovačke evangeličke crkve, Reformatske hrišćanske crkve, Evangeličke hrišćanske crkve i Islamske zajednice.

Predmet je obavezan, jer svaki ucenik u Srbiji ce se upoznati sa osnovama tekovine versko-kulturnog bogatstva i duhovne tradicije kojoj pripada,

sa nekoliko casova predvidjenih dopunom plana i programa na kojima bi se na istom predmetu sistematski i pozitivno upoznao i sa najosnovnijim tekovinama versko-kulturnog bogatstva i duhovne tradicije ostalih tradicionalnih zajednica u zemlji, u cilju  medjuverskog i kulturnog razumevanja, ljubavi i tolerancije.

Bez toga kompletno osnovno obrazovanje je nepotpuno.  Čak i ako je učenik ateista obaveza je školskog obrazovnog sistema da ga upozna sa bogatstvom duhovne tradicije i kulture u Srbiji

i nauči da iste poštuje, a sve u cilju tolerancije i dobrih medjuljudskih odnosa u našem savremenom srpskom društvu. 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ali sad će ti Željko odgovoriti da se tako formira javno mnjenje a to je onda domino efekat. Zato bi trebalo da oformimo svoj bot tim i da surfujemo po netu i tražimo gde je ko i šta iz Crkve izjavio, pa onda da udaramo kontru. :)

И не само то. Него додемо код патрије и покажемо му наш дотадашњи рад, неке статистике( то поручимо за 100 евра) и онда кажемо ако оћеш и даље овако брате немој гајити змију у новчанику, покажи се мало.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...