Milan Nikolic Написано Новембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2012 Ја уопште нисам чуо негде објашњење о том троуглу. Али некако мислим да тај троугао може бити повезан са ,,логосима'' Божијим. Наиме, у природи твари постоји сама Божија ,,воља'' која га чини Сведржитељем. Дакле, Бог ,,познаје'' творевину као Његову сопствену вољу, а тај приказ може бити у том троуглу са ,,свевидећим оком''. Ако неко има конкретно објашњење о томе нека постави текст. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2012 Boy praying to the all seeing eye, Cao Dai temple, Cao Lanh, Mekong Delta Interioir of Cao Dai temple, Ca Lanh, Mekong Delta Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2012 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2012 eyes representing the all-seeing eye of Buddha Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владо М Написано Новембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2012 "Свевидеће око" у троуглу, који се често слика на нашим иконостасима изнад Царскох двери, а на месту где се обично налази мотив "Недремано око". Троугао, као символ броја три, који је био у поштовању и код Јевреја, служио је у раном хришћанству као символ Тројичног Бога, пре но што се развио данашњи мотив представљања Пресвете Тројице (Три путника код Авраама или Очество). Јасна и потпуна символика геометријског облика троугла, који је био омиљен у античкој грчкој архитектури и који поседује сваки антички забат, сигурно да води порекло од египатских пирамида, јер је тај облик у старом свету представљао небески град, дакле тежњу ка божанству. И касније, у хришћанском средњем веку, троугао се сусреће много често у црквеном градитељству и не само код звоника, који својом висином и обликом представљају везу између земље и неба. Знак троугла са Божјим оком у средини, често са јеврејским називом Бога - Јахве, био је одомаћен у иконографској тематици 17. и 18. века. Неке елементе ове представе узели су касније у своје обележје и слободни зидари, масони, што ничим не умањује значај хришаћанске иконографије. Кад следећи пут будеш ушао у цркву, на чијем иконостасу угледаш троугао са "свевидећим оком", помоли се Пресветој Тројици, чији је символ овај геометријски облик и помисли да се пред оком Божјим ништа не може сакрити. Понекад ћеш на том месту видети руку, шаку Божју, пружену из облака, према речима и Књиге премудрости Соломонове 3, 1. Једна од најлепших је она из Манастира Манасија, испод које је насликан цар Соломон, који и објашњава руку Господњу. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Јеванђелски говорити значи говорити из душе; било да говориш, било да ћутиш, осећа се вера. И још значи, не наметати се њоме, нити се због чега стидети. Свака реч је на своме месту и тече. А она је таква зато што се преносила с колена на колено, па се и укоренила. Таква вера нас је одржала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o aca Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 O ikoni Presvete Bogorodice Ikonomisa (Domostrojteljka) Ikona Igumanije gore Atonske „ Ikonomisa “ ( Domostrojteljka ) nalazi se u lavri Svetog Atanasija na Svetoj Gori . Naslikana je sledećim povodom . Jednom je ui manastiru zavladala glad , tako da su svi monasi otišli iz svete obitelji , pa je i sam sveti Atanasije rešio da krene . Ali na putu ugleda ženu pokrivene glave i veoma se iznenadi . „ Odkud žena ovde ?“ - govorio je sebi . „ Jer žene ovde ne mogu da dođu .“ A žena ga upita : „ Kud si pošao starče? “ Sveti Atanasije joj uzvrati pitanjem: „ Ko si ti i kako si ovde dospela ?“ – a odmah potom dodade :“ I zašto tebe zanima kud sam pošao ? Vidiš da sam ovdašnji monah .“ „ Ako si monah – produži nepoznata – onda treba da budeš prostodušan , iskren i skroman . Znam tvoju muku i pomoći ću ti . Ali najpre mi reci kuda ideš ?“ Tad joj sveti Atanasije sve ispriča , a žena saslušavši ga prigovori :“Ti dakle to nisi izdržao ? Zbog parčeta hleba napuštaš obitelj? Jeli to u duhu monaštva ?“ „ Ko si ti ?“ – upita je sveti Atanasije . „ Ja sam Ona kojoj si posvetio svoj manastir . Majka Gospoda tvoga “ – odgovori žena . „Bojim se da poverujem – reče starac – jer i demoni uzimaju svete likove . Čime ćeš mi dokazati ?“ „Vidiš li ovaj kamen ?“- pokaza Bogorodica .“Udari po njemu žezlom i saznat ćeš ko govori sa tobom . Znaj da od danas zauvek ostajem Domostrojteljka ( Ikonomisa ) tvoje Lavre.“ Atanasije udari po kamenu , a iz njega uz šum poteče voda . Svetitelj se potom vratio u manastir i tamo zatekao sdve ostave do vrha pune svega što je potrebno . Voda do danas teče na ovom mestu gde se nalazio kamen , a u Lavri , po volji Carice Nebeske , nema e( i )konoma . Ubrzo je u manastiru naslikana i sama ikona „ Ikonomisa “. Sveta Pravoslavna Crkva praznuje ikonu Majke Božije Ikonomisa ( Domostrojteljka )18/5. jula. ДА ЛИ НЕКО ИМА АКАТИСТ ИКОНОМИСИ У ЕЛЕКТРОНСКОЈ ФОРМИ ИЛИ ЗНА НЕКИ ЛИНК ГДЕ МОГУ ДА СКИНЕМ ТАЈ АКАТИСТ? хвала унапред. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o aca Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 ДА ЛИ НЕКО ИМА АКАТИСТ ИКОНОМИСИ У ЕЛЕКТРОНСКОЈ ФОРМИ ИЛИ ЗНА НЕКИ ЛИНК ГДЕ МОГУ ДА СКИНЕМ ТАЈ АКАТИСТ? хвала унапред. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Pogledajte u podforumu Molitvenik,možda ima tamo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 четвороделна Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Владимирска Русија 12. век Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Ентрони Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Одигитрија bgpj and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Елеуса Хиландар 12. век Драшко, bgpj and nana је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Теодорова мирођија, bgpj, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Владимирска Москва 12. век Драшко, nana, bgpj and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука