Jump to content

Uloga ikona u Hriscanstvu

Препоручена порука

Ја уопште нисам чуо негде објашњење о том троуглу. Али некако мислим да тај троугао може бити повезан са ,,логосима'' Божијим.

Наиме, у природи твари постоји сама Божија ,,воља'' која га чини Сведржитељем. Дакле, Бог ,,познаје'' творевину као Његову сопствену вољу, а тај приказ може бити у том троуглу са ,,свевидећим оком''.

Ако неко има конкретно објашњење о томе нека постави текст.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

"Свевидеће око" у троуглу, који се често слика на нашим иконостасима изнад Царскох двери, а на месту где се обично налази мотив "Недремано око". Троугао, као символ броја три, који је био у поштовању и код Јевреја, служио је у раном хришћанству као символ Тројичног Бога, пре но што се развио данашњи мотив представљања Пресвете Тројице (Три путника код Авраама или Очество). Јасна и потпуна символика геометријског облика троугла, који је био омиљен у античкој грчкој архитектури и који поседује сваки антички забат, сигурно да води порекло од египатских пирамида, јер је тај облик у старом свету представљао небески град, дакле тежњу ка божанству. И касније, у хришћанском средњем веку, троугао се сусреће много често у црквеном градитељству и не само код звоника, који својом висином и обликом представљају везу између земље и неба. Знак троугла са Божјим оком у средини, често са јеврејским називом Бога - Јахве, био је одомаћен у иконографској тематици 17. и 18. века. Неке елементе ове представе узели су касније у своје обележје и слободни зидари, масони, што ничим не умањује значај хришаћанске иконографије.

Кад следећи пут будеш ушао у цркву, на чијем иконостасу угледаш троугао са "свевидећим оком", помоли се Пресветој Тројици, чији је символ овај геометријски облик и помисли да се пред оком Божјим ништа не може сакрити. Понекад ћеш на том месту видети руку, шаку Божју, пружену из облака, према речима и Књиге премудрости Соломонове 3, 1. Једна од најлепших је она из Манастира Манасија, испод које је насликан цар Соломон, који и објашњава руку Господњу.

Јеванђелски говорити значи говорити из душе; било да говориш, било да ћутиш, осећа се вера. И још значи, не наметати се њоме, нити се због чега стидети. Свака реч је на своме месту и тече. А она је таква зато што се преносила с колена на колено, па се и укоренила. Таква вера нас је одржала.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

O ikoni Presvete Bogorodice Ikonomisa (Domostrojteljka)

image11.jpg

Ikona Igumanije gore Atonske „ Ikonomisa “ ( Domostrojteljka ) nalazi se u lavri Svetog Atanasija na Svetoj Gori . Naslikana je sledećim povodom . Jednom je ui manastiru zavladala glad , tako da su svi monasi otišli iz svete obitelji , pa je i sam sveti Atanasije rešio da krene . Ali na putu ugleda ženu pokrivene glave i veoma se iznenadi . „ Odkud žena ovde ?“ - govorio je sebi . „ Jer žene ovde ne mogu da dođu .“ A žena ga upita : „ Kud si pošao starče? “ Sveti Atanasije joj uzvrati pitanjem: „ Ko si ti i kako si ovde dospela ?“ – a odmah potom dodade :“ I zašto tebe zanima kud sam pošao ? Vidiš da sam ovdašnji monah .“ „ Ako si monah – produži nepoznata – onda treba da budeš prostodušan , iskren i skroman . Znam tvoju muku i pomoći ću ti . Ali najpre mi reci kuda ideš ?“

Tad joj sveti Atanasije sve ispriča , a žena saslušavši ga prigovori :“Ti dakle to nisi izdržao ? Zbog parčeta hleba napuštaš obitelj? Jeli to u duhu monaštva ?“

„ Ko si ti ?“ – upita je sveti Atanasije . „ Ja sam Ona kojoj si posvetio svoj manastir . Majka Gospoda tvoga “ – odgovori žena . „Bojim se da poverujem – reče starac – jer i demoni uzimaju svete likove . Čime ćeš mi dokazati ?“

„Vidiš li ovaj kamen ?“- pokaza Bogorodica .“Udari po njemu žezlom i saznat ćeš ko govori sa tobom . Znaj da od danas zauvek ostajem Domostrojteljka ( Ikonomisa ) tvoje Lavre.“

Atanasije udari po kamenu , a iz njega uz šum poteče voda . Svetitelj se potom vratio u manastir i tamo zatekao sdve ostave do vrha pune svega što je potrebno . Voda do danas teče na ovom mestu gde se nalazio kamen , a u Lavri , po volji Carice Nebeske , nema e( i )konoma . Ubrzo je u manastiru naslikana i sama ikona „ Ikonomisa “.

Sveta Pravoslavna Crkva praznuje ikonu Majke Božije Ikonomisa ( Domostrojteljka )18/5. jula.

ДА ЛИ НЕКО ИМА АКАТИСТ ИКОНОМИСИ У ЕЛЕКТРОНСКОЈ ФОРМИ ИЛИ ЗНА НЕКИ ЛИНК ГДЕ МОГУ ДА СКИНЕМ ТАЈ АКАТИСТ? хвала унапред.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...