Jump to content

Uloga ikona u Hriscanstvu

Препоручена порука

• Одговори 2.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• 1 month later...

Iz nedelje u nedelju gledajuci kako ljudi celivaju ikone muce me dva pitanja:

1. Neke ikone su zastakljene pa se samim tim vide otisci. Koliko je ispravno celivati nekog svetitelja bas u glavu?

2 . Sta kanoni kazu za celivanje ikona odmah nakon primanja Svetih Tajni? Neko postupa ovako, neko onako, hajde da utvrdimo sta je pravilno ?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Кол'ко се ја разумем у ботанику, а не разумем се gringrin

када се целива икона, целива се рука а после примања Светих Тајни се не целива ни рука свештенику а ни икона,

тако су мене научили... јер ако су лагали мене и ја лажем вас :-)

----------------------------------------------

СИНИ СЈАЈНО СУНЦЕ СА КОСОВА,

НЕ ДАМО ТЕ ЗЕМЉО ДУШАНОВА!

Подели на овим сајтовима

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Кол'ко се ја разумем у ботанику, а не разумем се gringrin

када се целива икона, целива се рука а после примања Светих Тајни се не целива ни рука свештенику а ни икона,

тако су мене научили... јер ако су лагали мене и ја лажем вас :-)

I mene su to ucili victory78

Подели на овим сајтовима

Прочитајте одавде нешто: http://www.svetosavl...at_kleopa09.htm

јао не, опет ови "канони" ...

------------------------------------------------

после примања светих тајни постоји канон да се не целива нико и ништа до првог оброка и то је због тога да се случајно честица светог причешћа не би изгубила :)

другачије кад би било, рецимо, они који се причесте сва три дана за васкрс не би могли ни супружнике да љубе или децу неколико дана, што је реално бесмислено :D

икону целивајте као што би и човека, а жене би требале да скину кармин и слично кад дођу у цркву. неке иконе нису лакиране, или су мироносне, па се ставља стакло да се не би изљубиле до непрепознавања и сличног :)

Подели на овим сајтовима

Ma kakvo celo .smesko. valjda u ruku kao da uzimamo blagoslov.

A zene obavezno da skinu karmin gringrin gringrin gringrin

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1345479173' post='696240]

јао не, опет ови "канони" ...

------------------------------------------------

после примања светих тајни постоји канон да се не целива нико и ништа до првог оброка и то је због тога да се случајно честица светог причешћа не би изгубила :)

другачије кад би било, рецимо, они који се причесте сва три дана за васкрс не би могли ни супружнике да љубе или децу неколико дана, што је реално бесмислено :D

икону целивајте као што би и човека, а жене би требале да скину кармин и слично кад дођу у цркву. неке иконе нису лакиране, или су мироносне, па се ставља стакло да се не би изљубиле до непрепознавања и сличног :)

Аферим greengrin

----------------------------------------------

СИНИ СЈАЈНО СУНЦЕ СА КОСОВА,

НЕ ДАМО ТЕ ЗЕМЉО ДУШАНОВА!

Подели на овим сајтовима

Тако је Медо, а што се тиче трагова на стаклу, ја баш волим кад их има јер то ми је јединствена прилика да оцјеним дебљину стакла, па да не спуцам носом од стакло. greengrin

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

после примања светих тајни постоји канон да се не целива нико и ништа до првог оброка и то је због тога да се случајно честица светог причешћа не би изгубила

jednoj mojoj komsinicu koja tako nije htela da se poljubi (u smislu cestitanja, jer je bio praznik) uz objasnjenje da mozda ima tragova pricesca pa se zato ne ljubi, sam rekao da me obavesti o "roku trajanja" pricesca pa da se izljubimo ko ljudi, na sta me samo "pogledala". mislim stvarno: neka je ta logika i tacna, postavlja se onda pitanja koji je rok trajanja pricesca na ustima??? tri dana?? meni to nekako malo za takav "proizvod".

uvek se pitam zasto je ljudima lakse srozavati neke stvari na nivo magije, nego li ih prihvatiti u svoj svojoj dubini a da pri tome ne skliznu u neku mistifikujuciju, dakle stojeci sa dve noge na zemlji?

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

a ti baš hteo da iskoristiš priliku da je izljubiš, a kad ono kanon sHa_sarcasticlol

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

На иконама целивам светитељу ноге или руку. Тако су ме научили.

Е, што се тиче љубљења, после причешћивања, од путира до нафоре не љубим никог и ништа. Кад узмем нафору, прислоним је уснама, не бих ли покупила и најмању честицу светог причешћа, поједем је, а онда се изљубим са најближ(њиј)има poljupcic , и једва се суздржим да не изљубим цео свет. bliss jeeee bighugbighug

Ето, ја тако. stadaradim

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...