Иван ♪♫ Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Е па нећу да ти кажем. Ти би све на готово. Мућни мало својом главом, спусти се у себе, мучи се мало, свађај се са Богом. Ради мало на себи брате, ти би да ти неко све сервира и дефинише а ти само да конзумираш. Не ваља.Al' smo važni danas florenntina and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 odakle znam, treba krčiti sebi put kroz ovu džunglu, a ne uprljati dušu Volim_Sina_Bozjeg, Човек Жоја and Аурор је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Људи су данас сувише превртљиви и влада велико сиромаштво, па се пристаје на свашта. ...да, али моја деца мени сутра неће замерити (а можда неће ни памтити) то што су јели џем и хлеб, али ће сигрно запамити то што нисам пристајала на свашта. П.С. мислите мало и о томе... Ina Ina, Драшко and zuti car је реаговао/ла на ово 3 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Чини ми се вековима,вук са овцом нешто има... Јел се и вама ова песмица врти у глави... Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Октобар 25, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2015 Za Boga. Ni taj jedan Bog nije isti za sve Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Новембар 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2016 @АлександраВ Пре неколико дана је Александра поставила ову песму Љубомира Ненадовића. Хвала, Александра! Утисак из песме је да се ништа није променило од средине деветнаестог века до данас. И даље смо вукови, курјаци, шта већ. Што нађох у једној књизи написано, ми смо казна другима. PESMA O NAMA (Ljubomir Nenadović) Što smo mi navikli to dalje činimo, Napolju s’ koljemo, u crkvi s’ krstimo. Nedavno na crkvi jabuka s’ zlatila, Mnoge je hiljade opština platila; Sirotici mnogoj postelja prodana, Dok je ta jabuka zlatom okovana; Za Hristovu crkvu to se od njih uze; Al’ da vidi Hristos prolio bi suze. Čudnovato stoje na tom svetu stvari; Osim sebe niko ni za kog ne mari. Mudrost ljudska raste i do neba stiže, Al’ sebičnost njina još se dalje diže. Idemo u crkvu, Hrišćani s’ zovemo, Al’ Hristove reči ništa ne volemo, Ta jednu haljinu ko na sebi ima, I tu bi mu svukli, neka mu je zima. Između suseda velika je jama; Što bližnjem želimo ne dao Bog nama. Podižemo crkve gore u oblake, A gledamo mirno kraj crkve prosjake. Varamo, krademo, čudesa činimo, Bojimo s’ žandara, Boga s’ ne bojimo! Zavidimo drugom, ljubimo osvete, Na bližnjega svoga dižemo klevete. Svađamo s’ za ništa, koljemo s’ za svašta; Jedan drugom neće uvrede da prašta, Pa kakvi su ljudi takve i države, Takvi su ministri, takve nam uprave; Iznesu vam neke idole pred oči, Pa hajde na vojsku i krv bližnjeg loči. Svade se, pobiju, svo krvavo polje, A posle ratova ništa nije bolje. (Ljubomir Nenadović, ministar prosvete kneževine Srbije, sredinom XIX veka) Tavita and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Новембар 26, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2016 пре 9 минута, БанеЛ рече Хвала, Александра! Нажалост, песма је потпуно савремена. БанеЛ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Новембар 26, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2016 Šta znači zapravo stati zlu na put...? Verujem da to znači stati na put zlu kada primećuješ da ulazi u tebe... Zlo je ono što te vezuje za zemlju.. za materiju... Ono zna da se inati, da te ucenjuje.. podcenjuje... da ti uskraćuje.. da te kažnjava.. da te ubedi da si samo telo... jer ono na taj način ima tendenciju da se širi... ono zna od čega zavisiš.. Ono to sve i postiže kada udje ili predje sa čoveka na čoveka.... Kad se čovek oslobodi straha i sam kaže dosta... Kada se odvoji od onih stvari za koje ga zlo vezuje... za koje ga maltretira i ucenjuje... čovek pobeđuje zlo "odricanjem".. jer samo time može steći onaj mir koji svako zlo odbija... jer zlo samim tim više nema sa čim da ga sveže.. jer se svega odrekao. Mislim da kada čovek iz sebe samog istera zlo.. da je već poražen i izvor sa koga je ono poteklo.. Sve to nije ni malo jednostavno.. Ali uz Hrista je sve moguće. Vuk na ovcu svoje pravo ima kao i zlo na slabog (za njega svezanog ili od njega zavisnog) čoveka... Čovek će mu stati zavrat ako mu u svoju dušu neda ni po koju cenu... pa makar ga to života koštalo... БанеЛ, Жика and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Новембар 26, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2016 Meni se ovi Njegosevi stihovi dopadaju i btw mislim da je Bane pokrenuo bas interesantnu temu (hvala Bane). Ovako ja to razumem. Prirodno ustrojstvo sveta na zemlji je da jaci ima moc nad slabijim. Dakle, sloboda se ne dobija na poklon. Ona je nesto za sta se moramo izboriti i sto moramo cuvati kada se izborimo. To podrazumeva sto neko pre spomenu, aktivnu borbu protiv zla. Tu smo se negde manje vise slozili. Ostaje pitanje kako se boriti tj. "dokle" ici a ne preci u (samo)destrukciju, kojim metodama i sl. Moje misljenje je da je upravo taj "unutrasnji mir" najbolji pokazatelj "mere". Ne postoji jedinstven odgovor. Mislim da se treba boriti u meri u kojoj ce ti to sacuvati ili manje poremetiti dusevni mir nego da ostanes pasivan. Primer siromasnog radnika koga je gazda polio vodom, da li reagovati i kako? Moj odgovor je "zavisi". Ako procenis da ce ti nereagovanje toga pasti lakse, da imas kapaciteta vise za to nego da se nosis sa neizvesnoscu gubitka posla- ne reaguj. Interesantno, ali i pasivnost je reakcija i moze imati snazne posledice, ali o tome drugi put. Ako procenis da ce ti takvo precutkivanje doneti toliko nemira u dusi, da ces sacuvati posao ali sledeci put ili mozda kroz par dana zbog nagomilanog besa ubiti tog poslodavca ili jos gore neko g potpuno nevinog poput bliznjeg, oca, majke, supruge, dece itd, onda bolje daj otkaz. U principu, po meni se stvari svode na sledece. Sto bolje poznajes sebe, sto si emotivno iskreniji prema sebi i drugima tj. ponasas se u skladu sa svojim autenticnim emocijama, to ce ti biti lakse da procenis "meru" svoje reakcije i to je sasvim dovoljno i za tebe i za dobrobit sveta. Dakle, uradi koliko mozes i uradio si dovoljno. Samo bih jos dodala i da je pitanje "nacina" reakcije jako vazno. To je nesto sto se moze nauciti i nije puno tesko a mnogo pomaze u zivotu. Treba se strogo kontrolisati fizickih reakcija (izuzev u slucaju fizickog napada) i treba se kontrolisati kritikovanja licnosti. Umesto toga kritikovati konkretno ponasanje, akt, delo, misljenje i uvek ici sa predlogom za alternativu- resenje. To je bezbedna zona koja vam omogucava konstruktivnu reakciju koja ima za cilj promenu (na bolje) a cuva unutrasnji mir. Ljudi vas shvataju ozbiljnije, bolje vas cuju i vise su spremni na kooperaciju i udruzivanje radi zajednicke akcije. Npr. Ja smatram da je Vucic epicentar i simbol loseg, korumpiranog i banditskog sistema u Srbiji. S druge strane, moram prihvatiti volju sugradjana da nam on bude kreator sadasnjice i blize buducnosti. Zato nisam izlazila na ulicu da vicem "Vucicu pederu" jer me zaista ne zanima "privatni Vucic i struktura njegove licnosti" ali sam svakako izlazila, protestvovala i potpisivala svaku peticiju za npr. smanjenje poreza jer sam znala da mu tako direktno oduzimam novac i moc koju koristi protiv mene hraneci taj monstruozni sistem koji me ubija. Borila sam se i jos uvek se borim za svoje dobro i dobro ljudi oko mene. To je moja mera borbe. Koristicu svaku priliku da ljudima jasno i logicno, koliko umem, objasnim zasto je nesto konkretno lose i kako se moze popraviti. Potpisacu i podrzati svaki dobar i konstruktivan predlog bez obzira odakle dolazio. I tako, malo po malo cu rasti, usavrsavati se, menjati se i kroz svoj mikrokozmos svetleti kao luca i obasjavati i inspirisati svoju okolinu. Daleko sam od toga i sigurno necu nikada dostici to savrsenstvo, ali kao sto rekoh-trudim se i nadam se da cu jos vise i bolje i vrednije. Eto, u tom trudi i radu ja jednostavno vidim lepotu, tu svetu ljudsku duznost da se tirjanstvu stane nogom za vrat, obavezu i odgovornost prema sebi i drugima. Жика, Ina Ina, БанеЛ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Новембар 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 27, 2016 Хвала вам што сте дали допринос теми. Што дуже размишљам о овој теми, видим да је повезана са следећим речима Господњим: У свету ћете имати жалост, али не бојте се, Ја сам победио свет. (Јн16;33) Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени, и ја ћу вас одморити. Узмите jарам мој на себе, и научите се од мене; jер сам ја кротак и смирен у срцу, и наћићете покој душама својим. Јер је мој јарам благ, и бреме је моје лако ... (Мт. 11-28, 29, 30) Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Невоље не можемо да избегнемо, али треба да знамо како према њима да се односимо. Треба чувати мир у срцу, радити што рекоше aliluja i florenntina на свом развоју. И то је дуг, непрекидан процес. Ма колико све то трајало, а рваћемо се до краја живота вероватно, не смемо губити поверење у Божје обећање да терет неће бити већи од оног што можемо да поднесемо. aliluja and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Новембар 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 27, 2016 пре 6 минута, Muramasa рече Definiši "podneti teret". Колики тег можеш да избациш из места? Мислио сам на невоље, проблеме ... АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Новембар 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 27, 2016 1 hour ago, Muramasa рече 195 iz mrtvog, 130 iz benča, 130 iz čučnja i 50 izolovanim bicepsima. Свака част! Невоља или проблем је све оно што ствара немир у срцу. Од човека до човека, то је индивидуална ствар, као што немамо сви исте дарове. Бог је Истина, тако да о неиспуњеним обећањима нема ни говора, а то шта је добро за нас, а шта није, Он зна најбоље. Ненад Р., АлександраВ and Ina Ina је реаговао/ла на ово 3 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 27, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2016 пре 17 часа, aliluja рече Šta znači zapravo stati zlu na put... Удри зло где стигнеш и са чим стигнеш и како стигнеш.То треба сасећи што више, јер где је мање зла , људи боље живе. БанеЛ and aliluja је реаговао/ла на ово 2 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Новембар 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 27, 2016 @Ненад Р. У Религији Његошевој, владика Николај је написао да када би целокупно зло света било сконцентрисано у једној глави, Његош би је без размишљања посекао. Са друге стране, у Русији је Толстој написао причу Иван Дурак, коју нисам читао, али владика Николај коментарише да је лик Ивана створен тако да трпи све. Ако је неко читао, могао би да подели са нама. Људи траже спас на различите начине, свако је прича за себе. У Беседама на гори, Господ говори ко је све блажен. Господ је говорио и о броју станова у дому Оца Свог. Наше је да се потрудимо да будемо бољи. АлександраВ and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 2 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Новембар 27, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2016 пре 15 минута, БанеЛ рече Господ је говорио и о броју станова у дому Оца Свог. ? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука