БанеЛ Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Покушао сам на више места да нађем објашњење следећих стихова владике Његоша: Вук на овцу своје право има ка тирјанин на слаба човјека. Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га ка познанију права, то је људска дужност најсветија. Прочитао сам Религију Његошеву од нашег владике Николаја Српског и књига ме је одушевила. Јасно је да се у овим стиховима говори о активном односу према злу. Занима ме како ви тумачите ове стихове и како се ви односите према злу данашњице? Како поступити као прави хришћанин? Како се односити према тиранину? Негде сам прочитао и речи блаженопочившег патријарха Павла који каже да према некоме ко нема савести веће зло би било прећутати, него ка прекорити, па чак и ако у том прекоравању мало претерамо. Можда нисам најбоље цитирао, али је тај смисао. Како препознати границу ћутања и прекоревања? Лапис Лазули, florenntina, Agaton Vuzman and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 То је написано по људској правди. По Божијој правди, тиранин може само да гори у паклу, друга права нема. Мој однос према злу је крајње негативан , и увек треба се борити против те несреће. Ћириличар, БанеЛ and Ina Ina је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Октобар 24, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Мој однос према злу је крајње негативан , и увек треба се борити против те несреће. Хвала Ненаде на одговору. Остаје само питање, како се борити? Некад се склањате од некога у животу, попуштате, али тај једноставно нема меру. Неправда боли, а највећа борба је сачувати свој мир. Колико год да је тешко, треба се молити и за своје непријатеље. Или ће пропасти, или ће се променити. Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам и не кунем. Владика Николај Српски Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Treba praviti razliku u smislu kada reagovati (birati manje od 2 zla), a kada ne. Trpljenje ne podrazumeva trpljenje svega i svacega. aliluja, БанеЛ, Tavita and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Хвала Ненаде на одговору. Остаје само питање, како се борити? Некад се склањате од некога у животу, попуштате, али тај једноставно нема меру. Неправда боли, а највећа борба је сачувати свој мир. Колико год да је тешко, треба се молити и за своје непријатеље. Или ће пропасти, или ће се променити. Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам и не кунем. Владика Николај Српски Ако се бориш против зла, не мора да значи да мрзиш те људе. Молитвом, ти молиш Господа да их заштити и да их промени. И то је једна врста борбе против зла. Човек Жоја, БанеЛ and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Октобар 24, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Treba praviti razliku u smislu kada reagovati (birati manje od 2 zla), a kada ne. Тежак задатак, али не и немогућ. Хвала, Џуманџи. :good2: Ако се бориш против зла, не мора да значи да мрзиш те људе. Молитвом, ти молиш Господа да их заштити и да их промени. И то је једна врста борбе против зла. Тачно, Ненаде. На крају крајева, ми мрзимо грех, а не човека који је тај грех учинио. Лепо речено. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Мој омиљни цитат из "Горског вијенца", толико тога каже са тако мало речи . Не постоји "природна" људска права која припадају човеку рођењем, једино право, једини закон који је заиста неприкосновен на овом палом свету је закон јачег . Али људска дужност најсветија је да се не помиримо с тим и да увек стајемо " тирјанству за врат " , било свом било туђем . БанеЛ, Лидија Миленковић and Ina Ina је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Октобар 24, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Мој омиљни цитат из "Горског вијенца", толико тога каже са тако мало речи . Не постоји "природна" људска права која припадају човеку рођењем, једино право, једини закон који је заиста неприкосновен на овом палом свету је закон јачег . Али људска дужност најсветија је да се не помиримо с тим и да увек стајемо " тирјанству за врат " , било свом било туђем . Ја мислим да се око тога сви слажемо. Остаје питање које су то методе за борбу? Иначе, Горски вијенац је препун толико јаких мисли које стварно терају на размишљање.Ове такође волим: Тело стење под силом душевном, колеба се душа у тијелу, море стење под силом небеском, колебају се у мору небеса. Нико срећан, а нико довољан, нико миран, а нико спокојан. Све се човјек брука са човјеком, гледа мајмун себе у зврцало. -Владимир- and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Мој омиљни цитат из "Горског вијенца", толико тога каже са тако мало речи . Не постоји "природна" људска права која припадају човеку рођењем, једино право, једини закон који је заиста неприкосновен на овом палом свету је закон јачег . Али људска дужност најсветија је да се не помиримо с тим и да увек стајемо " тирјанству за врат " , било свом било туђем . A kako da staneš tiranstvu za vrat i da istovremeno po zapovesti Hristovoj ljubiš neprijatelje svoje?Tiranstvo razume samo jezik sile. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Mislim da je najbolje u sebi tiho se moliti, a Bozija je volja kako ce se neka situacija u zivotu resiti. Kada bismo na sve reagovali, gde bi nam bio kraj. Koliko bi samo ljudi ostalo bez posla kada bi pokazivali uvek sta misle svojim nadredjenima... "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Тачно, Ненаде. На крају крајева, ми мрзимо грех, а не човека који је тај грех учинио. Лепо речено. Јесте лепо речено, али врло наивно, понекада људи толико огрезну у греху да то постане њихова друга кожа, шта тада, како тада одвојити грех од човека? Како тада мрезети грех, а волети човека? @@Anika, Па зато нам и јесте овако, зато што пристајемо на све, и прећуткујемо све. Као што свако има право да чини зло, имам и ја свако право да се браним. И не мислим да је довољно да се само молиш за некога, довољно је само када знаш да си дао све од себе. obi-wan, Лидија Миленковић and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 3 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Mislim pre svega i iznad svega, da pobeda dobrog protiv zla, se nalazi iskljucivo u coveku. I fariseji dobro govorase ali to i ne cinise. Danasnji fariseji nazalost vladaju narodom i zovu se politicari, koji koriste vojsku, da je povedu u rat protiv sopstvenog unutrasnjeg zla, kojeg su locirali u nekom drugom narodu. I ustade narod na narod...... Џуманџи and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 A kako da staneš tiranstvu za vrat i da istovremeno po zapovesti Hristovoj ljubiš neprijatelje svoje?Tiranstvo razume samo jezik sile. Онда разговарате тим језиком, ако већ други неће да разумеју . Али опет, без мржње ако је могуће . Kada bismo na sve reagovali, gde bi nam bio kraj. Koliko bi samo ljudi ostalo bez posla kada bi pokazivali uvek sta misle svojim nadredjenima... Газди увек можеш да кажеш нећу , да се окренеш и одеш и то све културно , без свађе . Нећеш бити плаћен наравно али слободу имаш да одбијеш такву погодбу . И то је на неки начин супротстављање тиранији . Када би сви радници тако радили, тај надређени би морао да размисли како поступа са радницима . Е сад, свако супротстављање има цену . Ina Ina and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 По Божијој правди, тиранин може само да гори у паклу, друга права нема. Nema vatre u paklu Свети Нестор Солунски (умро 306) је хришћански светитељ и мученик за веру. Био је ученик светог Димитрија Солунског у Солуну. Око 306. године цар Максимијан је приређивао разне игре и увесељења за народ. А царев љубимац је био вандал Лије, голијатског раста и снаге. Као царев гладијатор Лије је изазивао на мегдан сваки дан људе, и убијао их. Међу Лијевим жртвама су били и многи хришћани. Јер када се некога дана нико не би добровољно пријавио на мегдан Лију, тада су по царевој наредби хришћани довлачени силом, да се боре са Лијем. Свети Нестор је решио да изађе сам на мегдан Лију, пошто није могао да трпи страдање хришћана. Претходно је отишао у тамницу светом Димитрију и потражио од њега благослов за то. Свети Димитрије га је благословио и прорекао му да ће победити Лија, али да ће и сам погинути за веру. После тога је Нестор изашао Лију на мегдан. Ту је био присутан и цар са много народа. Нестор је савладао Лија, и бацио га на копља која су била око арене. Тада је сав народ викао: „Велики је Бог Димитријев!“ Цар се разгневио на Нестора и на Димитрија, па је наредио да Нестора мачем посеку, а Димитрија копљима избоду. Свети мученик Нестор је убијен 306. године. aliluja, Tavita and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Вук на овцу своје право има ка тирјанин на слаба човјека. Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га ка познанију права, то је људска дужност најсветија. Христос није дошао на овај свет да прави моралне људе, већ добре људе. Добар човек је човек који воли, када постоји љубав постоји и одговорност, када постоји одговорност често између два зла бирамо мање, мање зло је често нешто неморално, употреба силе, чак и лишавање живота. Вук на овцу право има, као што чобанин има право да заштити овце од вука, само се поставља питање ко је бољи у свом послу. AnaLaz, Kaludjerovic Sreten, Човек Жоја and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука