МилошБГ Написано Јул 8, 2015 Пријави Подели Написано Јул 8, 2015 Rekose 1996 bila malo veca vrucina na danasnji dan,kad je zvanicno ispod 38.8 stepeni. Naravno napolju i to u hladu temperatura je bila malcice veca 43 stepena ispod drveta. Mozete misliti onda realnu temperaturu na suncu,na gradskom asfaltu... Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јул 8, 2015 Пријави Подели Написано Јул 8, 2015 Сећам се летњих температура од 40+ које су трајале данима. Сећам се да нисмо ноћу могли да спавамо од врућине, па се покривали мокрим чаршавима и квасили мокрим пешкирима. Какве климе, тога није ни било. Сећам се како смо као деца разбијали кокошије јаје о асфалт и гледали како се пржи. А сад... Не сећам се кад је у последњих неколико лета било 40+. Ако и буде, буде један дан. Све лета шмрљава, стално неке кише, пропада винова лоза, парадајз и све што воли сунце и сув ваздух. А никад више кукања, као да нико не памти ранија лета. Пет дана за редом 35 степени, одмах узбуна у држави. Те Мика измерио 45 у колима, те Пери код куће показује 41, а онда сензационалан снимак на YouTube – чудо невиђено, у Србији толико вруће да се јаје пече на асфалту. ja se takvih leta, vidiš ne secam u Beogradu i Srbiji, sem 2003., 2004., 2007. i 2010 godine kada je bilo +40 stepeni. Ja sam od mladosti ziveci u jadranskom podrucju navikao na ove temperature, tako da mi nije problem. Istina, tamo je vazduh mnogo suvlji i lakše se podnosi. Ja sam, npr bez ikakvog problema jurio kao muva bez glave po Podgorici na 42,5C u hladu, mada je termometar u gradu pokazivao +49, ali je bilo suvo...Slicno je i u dolini Neretve i donjoj Hercegovini. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 8, 2015 Пријави Подели Написано Јул 8, 2015 http://www.zdravlje.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=286%3Auticaj-povisene-spoljne-temperature-na-zdravlje-ljudi&catid=44%3Aaktuelno〈=sr Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јул 8, 2015 Пријави Подели Написано Јул 8, 2015 http://www.zdravlje.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=286%3Auticaj-povisene-spoljne-temperature-na-zdravlje-ljudi&catid=44%3Aaktuelno〈=sr postali smo mi mnogo kilavi, da ti ja kao zdravstveni radnik kažem... Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Севастократор Написано Јул 8, 2015 Пријави Подели Написано Јул 8, 2015 43 stepena ispod drveta. Mozete misliti onda realnu temperaturu na suncu,na gradskom asfaltu... Ја сам једном направио експеримент. Када је било 38 степени у хладу (правом), на директном сунцу при тлу је било 58 степени. А ово где држиш термометар није меродавна хладовина. Ту је ваздух загрејан од плоча на директном сунцу и температура ваздуха је неколико степени већа од оне на мерним местима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Севастократор Написано Јул 8, 2015 Пријави Подели Написано Јул 8, 2015 ja se takvih leta, vidiš ne secam u Beogradu i Srbiji, sem 2003., 2004., 2007. i 2010 godine kada je bilo +40 stepeni. Ja sam od mladosti ziveci u jadranskom podrucju navikao na ove temperature, tako da mi nije problem. Istina, tamo je vazduh mnogo suvlji i lakše se podnosi. Ja sam, npr bez ikakvog problema jurio kao muva bez glave po Podgorici na 42,5C u hladu, mada je termometar u gradu pokazivao +49, ali je bilo suvo...Slicno je i u dolini Neretve i donjoj Hercegovini. Биле су 80-их, а и 90-их, само нешто ређе. Термометар у граду увек показује више. Кад је у хладу 40 степени, на директном сунцу буде и преко 60. Људи не верују, али свако то може да провери. Мерна места су референтна и на њима се мери идеална температура под тачно одређеним условима. Мерење на другим местима не говори о температури апсолутно ништа – кад је 38 степени на мерном месту, на градском плочнику у хладовини буде бар 45 степени, на директном сунцу преко 55, у тегли нагура и преко 70, а под лупом и преко 100. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 8, 2015 Пријави Подели Написано Јул 8, 2015 postali smo mi mnogo kilavi, da ti ja kao zdravstveni radnik kažem... Jesmo,mnogo smo razmazeni,ali ove vrucine su uprkos tome nepodnosljive. Jedva cekam da padne pljusak,ali onaj pravi...da se naoblaci i da pada,da lije...a ja kroz prozor izbacim ruku i kazem-Pada ! Ja volim kad pada sneg... A ti u dzemperu sedis u fotelji i pijes caj...citas novine i kuliras...Malo se smrznes,pa se ugrejes...Ovde je obrnuto...Malo crkavas,malo zamisljas zimu... Ranije je bilo da je tokom dana toplo,a nocu da se smrznes,sad nema razlike...malo je hladnije,ali neznatno. Jedva cekam sneg . Jeste hladno,ali bar nije vrucina. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Јул 8, 2015 Пријави Подели Написано Јул 8, 2015 Биле су 80-их, а и 90-их, само нешто ређе. Тридесет 9 са 2? Севастократор and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јул 9, 2015 Пријави Подели Написано Јул 9, 2015 Ја сам једном направио експеримент. Када је било 38 степени у хладу (правом), на директном сунцу при тлу је било 58 степени. А ово где држиш термометар није меродавна хладовина. Ту је ваздух загрејан од плоча на директном сунцу и температура ваздуха је неколико степени већа од оне на мерним местима. Ne znam...ali je zato merodavna zvanicna temperatura koja je dobijena u parku na uzvisenju kao u parku prekoputa hrama sv.Save koji je sav u zelenilu i hladu i to na visini od 3 metra bar? I to je merodavno,a meriti temperaturu na visini od 1 metra na ulici je nemerodavno...sta znam. Misli...opste je poznato da svaki covek koji boravi napolju ide i koraca konstatno u hladovini i to na visini od 3 metara. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 9, 2015 Пријави Подели Написано Јул 9, 2015 Ne kukamo, nego ima nesto drugo. Smetnuli ste sa uma da smo pojeli ozonski omotac u dobroj meri. Elem, ljudi svedoce da postoji razlika izmedju danasnjih 40 C, i iste temperature pre 10 godina. Drugo, bolest takodje smanjuje prag tolerancije. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Севастократор Написано Јул 9, 2015 Пријави Подели Написано Јул 9, 2015 Ne znam...ali je zato merodavna zvanicna temperatura koja je dobijena u parku na uzvisenju kao u parku prekoputa hrama sv.Save koji je sav u zelenilu i hladu i to na visini od 3 metra bar? I to je merodavno,a meriti temperaturu na visini od 1 metra na ulici je nemerodavno...sta znam. Misli...opste je poznato da svaki covek koji boravi napolju ide i koraca konstatno u hladovini i to na visini od 3 metara. Да, меродавна температура је у заветрини, у константној хладовини. Не у дебелој шумској хладовини, него заштићено од директног сунца и потенцијалних грејних тела, нпр. директно осунчаних плоча. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Севастократор Написано Јул 9, 2015 Пријави Подели Написано Јул 9, 2015 Ne kukamo, nego ima nesto drugo. Smetnuli ste sa uma da smo pojeli ozonski omotac u dobroj meri. Elem, ljudi svedoce da postoji razlika izmedju danasnjih 40 C, i iste temperature pre 10 godina. Drugo, bolest takodje smanjuje prag tolerancije. Има разлике и између мартовских 25°C , и августовских 25°C. У марту је то врућина, а у августу хладно време. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Јул 10, 2015 Пријави Подели Написано Јул 10, 2015 I to je merodavno,a meriti temperaturu na visini od 1 metra na ulici je nemerodavno...sta znam. Misli...opste je poznato da svaki covek koji boravi napolju ide i koraca konstatno u hladovini i to na visini od 3 metara. Slažem se. Šta se mene tiče hladovina u Košutnjaku kad ja moram da idem kroz grad direktno izložena suncu i vrelini usijanog betona i asfalta. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 19, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јул 19, 2015 Svi mi možemo naučiti nešto od vremena jer ono ne obraća pažnju na kritike. ~ Nepoznat Sreća je kad se dočepaš čaše hladne vode nakon boravka na ljetnjoj vrelini. ~ Nepoznat Imajte milosti, čekali smo cijelu zimu da se počnemo žaliti na nesnosne vrućine. ~ Nepoznat Molimo vas da zapamtite da se se tokom toplotnog udara odijevate za tijelo koje imate, a ne za tijelo koje želite. ~ Nepoznat Vrijeme je sjajna metafora za život – ponekad je dobro, ponekad je loše, i malo toga možete uraditi da to promijenite sem da nosite kišobran. ~ Teri G. Drago mi je da je konačno dovoljno vruće da mogu se žalim kako je vruće. ~ Nepoznat Modna dilema: šta obući kad je napolju sve sprženo kao u pustinji? Godina bez ljeta je poput života bez ljubavi. ~ Švedska poslovica Ne zaboravite da je ljetnja vrelina prolazna. Ono što vječno traje su ljetnje uspomene. ~ Mudre Misli Sanja Т. and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Јул 19, 2015 Пријави Подели Написано Јул 19, 2015 ....ја и даље једем, пијем и одмарам....само што мање једем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука