Aquilius Cratus Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 nauka jeste sumnjiva u nekim segmentima, danasnja nauka, nauka iz skorasnje proslosti takodjer, za nju imamo razotkrivene prevare, zablude, svacega je bilo sto je i normalno, naravno da nauka nije apsolutno pouzdana, dok bog meni kao vjerniku to jeste, zato ne razumijem tu potrebu kod vjernika koji prilagodjavaju boga nauci, meni tu smrdi na slabosti u njihovoj vjeri, sta ga ja znam... takodjer sam rekao da su neke od naucnih metodologija meni sumnjive, nekad poture bilo sta i to tako stoji u nauci dok se ne nadje nesto bolje a nw znam kako bi nazvao publiku koja guta sve redom iz popularne nauke al meni je to ko babe i spanske serije, normalno svakako nije i oni su upravo glavno meso ovim teolozima novotarcima, meni tu sve smrdi i glava i rep... imam pravo da to kazem i reci cu kad god u mom prisustvu neko pocne na tu temu da bistri pamet ostalima, to je ista ona pojava ko kad dodju ljudi tu na forumu ubjedjuju nas srbe kako nama ovi zapadnjaci nisu dusmani, nema veze sto su nas ubijali,nema veze sto su skoro svi od reda priznali kosovo , neprijatelji su nam zapravo rusi koji eto ne priznaju kosovo, nisu nas ubijali ni okupirali al su nam dusmani, sve je to super i logicno al vredja inteligenciju Svugde umesto reci nauka ubaci bilo koju drugu delatnost i post ce imati smisla taman kao i sada. Ako ces opet o tome kako niko ne prilagodjava kulinarstvo Bogu i obratno to vazi i za nauku. Niko od nas evolucionista iz nauke ne menja nista da bi je prilagodio Bogu, niti menja nesto do teologijeda bije prilagodio nauci. Samo treba razlikovati teologiju od teologumena raznih ljudi kroz istoriju Crkve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Ajd jos povezite pricu s pederima, da obrnemo ceo krug, pa da se vracamo na sekularnost u Srbiji. Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 evo primjer biologije i abiogeneze koja je cista fantazija proistekla iz ljudskog primitivizma kad su takve stvari u pitanju i sad dodje neko i kaze nema pravoslavlje nikakvih problema sa biologijom, pa kako nema kad evo ima... Pa nema, gde ti pronalazis da ima? Eto onda kad si spominjao da se TE ne moze prilagoditi pravoslavlju i da toboze novotarci guraju istu u teologiju, izmisljaju nesto kako bi prilagodili, objasnio sam ti da imas smrt pre Adamovog pada imali ili nemali TE. Prosto, smrt je odstustvo zajednice sa Bogom, a ona mora postojati od samog pocetka jer nista stvoreno ne moze postojati u toj zajednici mimo sopstvene slobodne odluke. Ako ubacujes besmrtnu tvorevinu koja je u zajednici sa Bogom od pocetka, onda rusis samo pravoslavlje. A TE sa tim aman bas nikakve veze nema, jer je svet smrtan od pocetka nastao on pre 4.5 milijarde godina ili nastao pre 6 000 godina za 6 dana. Znaci nema nikakvog guranja i prilagodjavanja, TE i biologija samo objasnjavaju fizicko, telesno da se tako izrazim, pravoslavlje se bavi necim potpuno drugim. I gde tu problem? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Pa nema, gde ti pronalazis da ima? Eto onda kad si spominjao da se TE ne moze prilagoditi pravoslavlju i da toboze novotarci guraju istu u teologiju, izmisljaju nesto kako bi prilagodili, objasnio sam ti da imas smrt pre Adamovog pada imali ili nemali TE. Prosto, smrt je odstustvo zajednice sa Bogom, a ona mora postojati od samog pocetka jer nista stvoreno ne moze postojati u toj zajednici mimo sopstvene slobodne odluke. Ako ubacujes besmrtnu tvorevinu koja je u zajednici sa Bogom od pocetka, onda rusis samo pravoslavlje. A TE sa tim aman bas nikakve veze nema, jer je svet smrtan od pocetka nastao on pre 4.5 milijarde godina ili nastao pre 6 000 godina za 6 dana. Znaci nema nikakvog guranja i prilagodjavanja, TE i biologija samo objasnjavaju fizicko, telesno da se tako izrazim, pravoslavlje se bavi necim potpuno drugim. I gde tu problem? Ako je Bog stvarao kroz evoluciju onda je on daleko od bilo kakvog dobra... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Ako je Bog stvarao kroz evoluciju onda je on daleko od bilo kakvog dobra... Jos je dalje ako je stvorio svet u zajednici sa sobom, pa onda nasadio drvo u tom svetu i naredio da se ne beru plodovi sa istog, i onda se dva bica dosetila da ipak uberu, pa je onda da bi pokazao kako iz naredbe logicki sledi sankcija za prekrseno delo po clanu 5. Zakona o zabrani branja plodova za Drveta poznanja dobra i zla, isterao iste iz te zajednice sa sobom, jos je sa njima isterao i razna druga bica i forme sirom univerzuma/multiveruzma jer eto moze mu se, iznervirao se. I onda kao ipak da bi spasao coveka od greha resio da sam sebe kazni da bi ispostovao zakon. I sad ti reci sta je vise besmisleno, ovo moje ili tvoje. Jel dobar Bog ovaj sto naredjuje ili Onaj koji poziva tvorevinu u zajednicu sa sobom bez ikakve juridike? Ja znam da je tebi cudno i pomalo brutalno to sto je svet od samog pocetka smrtan, ali nije moglo drugacije. U zajednici Svete Trojice ne moze da postoji nista sto je stvoreno, nije za dzabe u Simbolu Vere naglaseno da je Sin Bozji rodjen, a ne stvoren, jer to ''ne stvoren'' ne ukazuje samo na Sina Bozjeg nego da nista stvoreno ne moze postojati u Bogu osim ako ono samo ne pristane da udju u zajednicu sa Bogom. I tu na scenu stupa Isus i njegova uloga, sto je pisano stotinu puta da se ne ponavlja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Jos je dalje ako je stvorio svet u zajednici sa sobom, pa onda nasadio drvo u tom svetu i naredio da se ne beru plodovi sa istog, i onda se dva bica dosetila da ipak uberu, pa je onda da bi pokazao kako iz naredbe logicki sledi sankcija za prekrseno delo po clanu 5. Zakona o zabrani branja plodova za Drveta poznanja dobra i zla, isterao iste iz te zajednice sa sobom, jos je sa njima isterao i razna druga bica i forme sirom univerzuma/multiveruzma jer eto moze mu se, iznervirao se. I onda kao ipak da bi spasao coveka od greha resio da sam sebe kazni da bi ispostovao zakon. I sad ti reci sta je vise besmisleno, ovo moje ili tvoje. Jel dobar Bog ovaj sto naredjuje ili Onaj koji poziva tvorevinu u zajednicu sa sobom bez ikakve juridike? Ja znam da je tebi cudno i pomalo brutalno to sto je svet od samog pocetka smrtan, ali nije moglo drugacije. U zajednici Svete Trojice ne moze da postoji nista sto je stvoreno, nije za dzabe u Simbolu Vere naglaseno da je Sin Bozji rodjen, a ne stvoren, jer to ''ne stvoren'' ne ukazuje samo na Sina Bozjeg nego da nista stvoreno ne moze postojati u Bogu osim ako ono samo ne pristane da udju u zajednicu sa Bogom. I tu na scenu stupa Isus i njegova uloga, sto je pisano stotinu puta da se ne ponavlja. Već ne znam koji put pišeš ovu apsurdnu misao... pa kako je onda Hristos Bogočovek?Kako je ljudska priroda koja je stvorena postala neodvojivii deo Sina a samim tim i deo Svete Trojice?Onda čitava hristologija pada u vodu.Adam je bio u zajednici sve dok je vršio volju stvoritelja.To je fakat iz Biblije.Kada je prekršio zapovest bio je PROKLET. A gde piše da ga je Bog zvao u zajednicu?Čime se izražava ta zajednica?Ako je cela priroda od početka smrtna onda je Bog tvorac SMRTI a čovekov greh apsolutno nema nikakve veze sa time i Biblija greši debelo i Apostol Pavle kada na čoveka svaljuje svu krivicu greha i smrti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 i jos jednom da ponovim ne negira kordun nauku, ja samo ne prihvatam neke djelove nauke koji se kose sa hristom, nauka ce ti reci da je vaskrsnuce nemoguce, nije tacno da se nauka ne bavi tim, mislim ne bavi se vaskrsnucem to je za nju nemoguce, iskljucuje ga i to apsolutno e sad ti meni reci kako se to onda ne kosi sa hriscanstvom? Pa i hrišćanstvo će ti (isto kao i nauka) reći da je vaskrsnuće nemoguće po prirodnim zakonima... to i jeste značenje reči "čudo" - nešto što je nemoguće da se desi po prirodnim zakonima ali se ipak desilo. Jedina razlika je što hrišćanstvo tvrdi da se Hristovo vaskrsnuće desilo a nauka se o tome ne izjašnjava. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 kako je onda Hristos Bogočovek?Kako je ljudska priroda koja je stvorena postala neodvojivii deo Sina a samim tim i deo Svete Trojice? Tako sto je u svoj identitet preuzeo i telo odnosno stvorenu prirodu i na taj nacin omogucio postojanje stvorenog u Svetoj Trojici. Iako stvoreno ne moze od pocetka biti u zajednici sa Bogom, moze samo ako slobodno prihvati ovaplocenje Sina Bozjeg koji kao svestenik prinosi tu tvorevinu koja je sada deo njegove licnosti, njegovog identiteta Gospodu tj. Ocu. Dakle, Bog stvara svet van zajednice sa sobom, pa ga onda poziva da bude u zajednici sa Njim. Svet kaze: Hocu/Necu i u tome se ogleda njegova sloboda. To hocu/necu se ostvaruje kroz coveka, jer je jedini nalik Bogu. Ako covek kaze necu, onda svet ne moze uci u zajednicu i ostaje u smrtnom stanju (stanju bogodvojenosti). To je uradio Adam i zato je to prvi greh i zato je tad priroda pala (pala je na nizi, prethodni nivo). Adam je trebao postati Hristos, zato se Isus zove Novim Adamom. Tako da Adam jeste kriv i jeste pogresio i sva krivica pada na coveka kako to opisuje apostol Pavle. Svi vuci siti i sve ovce na broju. A gde piše da ga je Bog zvao u zajednicu? Sveti Oci pisali i ovde na forumu se pisalo na temama od po 200 strana, samo ti iako si bio prisutan na tim temama kao da nisi ni citao jer svu paznju poklanjas Svetom Pismo, a ne poklanjas onom posle njega, sta su Oci pisali, sta su drugi teolozi i hriscani pisali itd. a to je veoma bitno kako bi se resile neke nejasnoce. I sto sam pisao ovde pisao sam, dosta smo skrenuli sa teme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 Pa i hrišćanstvo će ti (isto kao i nauka) reći da je vaskrsnuće nemoguće po prirodnim zakonima... to i jeste značenje reči "čudo" - nešto što je nemoguće da se desi po prirodnim zakonima ali se ipak desilo. Jedina razlika je što hrišćanstvo tvrdi da se Hristovo vaskrsnuće desilo a nauka se o tome ne izjašnjava. pa u nauci cuda ne postoje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 Upravo tako... ili su jedno ili su drugo. Za mene su mumifikacija a ti verujes da su mimo zakona prirode... Jer ako nisu mimo zakona prirode onda su normalni prirodni procesi... a ta definicija tesko da bi te zadovoljila zar ne? Poenta je,, ako je taj tvoj bog zaista takav kakvim tvrdis onda njemu nikakav problem ne bi bio da prekrsi zakone prirode i vaskrsne bilo koga a da zakoni prirode posle toga nastave da budu vazeci. Meni cudno da ti koji si vernik u hristovom vaskrsenju trazis prirodne zakone... zar ne bi trebalo da ti se sve zasniva na veri? Tebe pogodilo to sto nauka kaze da je vaskrsenje nemoguce... haha pa kakav je to bog koji cvika od nauke? nije mene nista pogodilo nego nauka ima problema sa nekim stvarima a ne bog, sa druge strane me cude vjernici kojima je nuzan sklad nauke i religije, postoji samo jedan razlog za to imaju manjkove u svojoj vjeri, svako ziv zna da nauka nije bez mana do sad hiljadu i jedan put dokazano kroz istoriju.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 Ово ми није баш најјасније... sta ti nije najajsnije, eto pominjao sam primjere tamen materije, tamne energije, to su ti primjeri ciste naucne fantazije, naime anstajnova teorija gravitacije ne dela bas najbolje sa sistemima reda mase galaksije, pocinje opasno da brljavi, bas kao sto ni njutnova gravitacija ne dela bas najbolje sa sistemima mase planeta i vece, takodjer brljavi e sad za njutnovu gravitaciju se zna da nije ispravna ali da bi anstajnovu spasili morali su iz nicega da izmisle tamnu materiju i to ni manje ni vise neg je ima 3 puta vise nego vidljive materije ali i to je malo, treba jos mnogo pa su onda opet iz vedra neba izmislili tamnu energiju, sve da objasne nek pojave u svemiru , recimo ogromne obodne brzine galaksija koje jedva imaju 10 % od potrebne mase u vidljivoj materiji da bi uopste egzistirale jer bi se rasule na sve strane, ako to nije fantazija ja ne znam sta je fantazija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 Еволуција је божански алат, апарат или боље рећи процес обликовања живог света. Не видим зашто би то био проблем... ja u teoriju evolucije ne vjerujem, posebno ne kad sa njom mlate neki ljudi koji ne znaju cemu geni sluze u osnovi.... inace prilicno je gordo ocekivati da se milijardama godina sav zivi svijet mucio i patio posebno homoidi ,da bi u zadnjem i predzadnjem milenijumu necija guzica imala priliku da se obozi i spasi, odvratno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 da se milijardama godina sav zivi svijet mucio i patio ..."Царство Небеско се с муком осваја и подвижници га задобијају". Јеси ли некад помислио да и обожење може бити део процеса еволуције, "survival of the fittest"? Зависи како посматрамо... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 ..."Царство Небеско се с муком осваја и подвижници га задобијају". Јеси ли некад помислио да и обожење може бити део процеса еволуције, "survival of the fittest"? Зависи како посматрамо... nisam mislio na tu muku, znas na sta sam mislio... ti ako vjerujes da je zbog tebe u istoriji umiralo milione i milijardi homo sapiensa da bi ti danas imao priliku na spasenje koju oni nisu imali nek ti bude, ja u to ne vjerujem,toliko poseban i specijalan nisam, meni to ne izgleda dobro nikako Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 ciste naucne fantazije То већ не бих знао али се не бих ни кладио да баш ништа није тачно јер кад се емпиријски буде могло радити са тзв. "тамном" материјом и енергијом можда неће више бити тако тамне. То ти је као што стари Грци не би ни помишљали да постоји честица мања од "атома". Уосталом и Жил Верн је писао чисту научну фантастику својевремено, чисто из зафрканције... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука