Иван Ивковић Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 zbog tebe u istoriji umiralo milione i milijardi homo sapiensa da bi ti danas imao priliku na spasenje koju oni nisu imali Шта знам... Нико не тврди да се они неће спасти. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 То већ не бих знао али се не бих ни кладио да баш ништа није тачно јер кад се емпиријски буде могло радити са тзв. "тамном" материјом и енергијом можда неће више бити тако тамне. То ти је као што стари Грци не би ни помишљали да постоји честица мања од "атома". Уосталом и Жил Верн је писао чисту научну фантастику својевремено, чисто из зафрканције... pa do nedavno su naucnici tragali za eterom dok nisu odbacili te teorije iz fizike, to ti je drugi primjer naucne fantazije, zar nisi znao da naucnici posebno fizicari mnogo fantaziraju, svaka cast ovima iz eksperimentalne fizike ali ovi iz teorijske su teski slucajevi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 Шта знам... Нико не тврди да се они неће спасти. aha, dobro ondak, a sta cemo sa prvim homo sapiensom kom je caca neka mutirana gorila, oce li i njegov caca imati priliku na spasenje ili ce on biti prvi od ljudi ciji roditelj nema prava na spasenje!? oces reci da je bog tako nepravedan? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 nije mene nista pogodilo nego nauka ima problema sa nekim stvarima a ne bog Kojim stvarima? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 zamisli kaze bog ej sinko, ti nisi kao ostali ljudi,ti si specijalan slucaj, tvoji roditelji i ostali pretci su zivotinje, zaboravi na njih Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 fizicari mnogo fantaziraju Тако то иде... Горило је горило, с њим ће бити исто што и са свом горилама, а то Бог зна боље од нас. Први хомо... тј. човек је онај коме се Бог открио као Личност. Назвали смо га Адамом... zamisli kaze bog ej sinko, ti nisi kao ostali ljudi,ti si specijalan slucaj, tvoji roditelji i ostali pretci su zivotinje, zaboravi na njih Хахаха , па не знам шта му је рекао. Ни у Библији нема прецизирано толико а камоли другде... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 Тако то иде... Горило је горило, с њим ће бити исто што и са свом горилама, а то Бог зна боље од нас. Први хомо... тј. човек је онај коме се Бог открио као Личност. Назвали смо га Адамом... Хахаха , па не знам шта му је рекао. Ни у Библији нема прецизирано толико а камоли другде... pa nema u bibliji ni teorije evolucije, pa ni tih problema koje ona nosi sa sobom... teorija evolucije je mlada teorija nastala razvojem nekih oblasti nauke kao sto je u prvom redu genetika , ondak kad su vidjeli plasticnost gena pustili su masti na volju da smisle teoriju evolucije, ja licno u nju ne vjerujem, geni jesu plasticni i jesu genijalna stvar al im nije uloga da evoluiraju organizam, to je zapravo paradoks, jer glavni tzv mehanizmi evolucije dovode do teskih hendikepa, u okviru teorije evolucije imas teskih razilazenja medju samim naucnicima koji se sa tim bave i to takva razilazenja da jedni druge potpuno iskljucuju, jednostavno mutacijama ne moze da se objasni mnogo toga, danas je teorija evolucije u krizi jer se zna da nasumicne mutacije ne mogu biti odgovorne za mnoge stavri poput nastanka potpuno novih organa i slicno, to je mutacijama prosto nemoguce, vec su u potrazi za nekim genetskim kljucevima, mutacije su ipak za te stvari previse primitivne , jedna mutacija nista ne znaci potrebne su velike smisaone mutacije, a znas kad ce se desiti nasumicno nikad, to su sve gluposti, ali oni koji su prazne duse, koji ne vjeruju u boga tvorca za nesto se moraju uhvatiti, svaka cast nek se hvataju, ali meni u to vrlo tesko vjerovati Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 @@kordun http://troll-me.softcode.se/2012/05/21/lazy-college-senior/ok-if-you-say-so/ То ми заправо и није тако битно... У сваком случају ти дајем петицу за труд, скидам капу... 8086.gif kordun је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 sta ti nije najajsnije, eto pominjao sam primjere tamen materije, tamne energije, to su ti primjeri ciste naucne fantazije, naime anstajnova teorija gravitacije ne dela bas najbolje sa sistemima reda mase galaksije, pocinje opasno da brljavi, bas kao sto ni njutnova gravitacija ne dela bas najbolje sa sistemima mase planeta i vece, takodjer brljavi e sad za njutnovu gravitaciju se zna da nije ispravna ali da bi anstajnovu spasili morali su iz nicega da izmisle tamnu materiju i to ni manje ni vise neg je ima 3 puta vise nego vidljive materije ali i to je malo, treba jos mnogo pa su onda opet iz vedra neba izmislili tamnu energiju, sve da objasne nek pojave u svemiru , recimo ogromne obodne brzine galaksija koje jedva imaju 10 % od potrebne mase u vidljivoj materiji da bi uopste egzistirale jer bi se rasule na sve strane, ako to nije fantazija ja ne znam sta je fantazija Ako je to fantazija, onda je fantazija sve što si ikad učio iz fizike, od osnovne pa na dalje: elektroni, fotoni, protoni, kvarkovi...evo je u stvari knjiga bajki kojom opisujemo svet oko nas: Link Vidi, da ne bude stalno nesporazuma i to sve oko jedne iste teme: sve naučne teorije u fizici su ništa drugo nego matematički modeli kojima se služimo da opišemo najbolje što možemo prirodne pojave i da ih što bolje predviđamo. Misliš da je 'dokazano' na način na koji ti misliš postojanje, recimo, elektrona? Ne, otkriveno je eksperimentalno nešto čemu je dato ime "elektron", sačinjena je prvo hipoteza, pa onda teorija kako bi to nešto što zovemo "elektron" trebalo da se ponaša, i onda su ta predviđanja upoređena sa eksperimentima. Ako su predviđana tačna, svi su srećni i mi znamo da postoji elektron. Ali da li elektron stvarno (to 'stvarno' je nešto što je suprotno od onoga što ti nazivaš 'fantazijom') postoji? To ne da niko ne zna, nego je takvo pitanje totalno besmisleno sa naučnog stanovišta. Jednostavno, napravili smo matematički model koji što verodostojnije opisuje ponašanje pojave po imenu elektron, poklapa se sa predviđanjima i sve je super. I to je sve što možemo da uradimo. Nema u nauci ničeg istinitijeg, dubljeg i sa manje fantaziranja, kako ti kažeš. Ako predviđanja počnu da odudaraju od eksperimenata, onda ćemo da menjamo matematički model sve dok ga ne budemo bili u stanju da objasnimo te novine u ponašanju elektrona. Isto važi i za sve ostalo. Misliš da neko zna kako izgleda, npr, unutrašnjost atoma?. Jok, sve isto važi i za taj slučaj - matematički model, pa se onda gleda kako se uklapa u eksperimente. Ako bude odstupanja, menja se. Isto važi i za tamnu materiju i energiju koje stalno spominješ. Primećene u neke pojave (velika ugaona brzina galaksija i ubrzano širenje svemira, između ostalog), postavljene su hipoteze i načinjeni modeli šta bi to moglo da bude. Sad se traži ekperminetalna potvrda tih modela. Ako je bude - super. Ako ne - modeli idu u kantu i prave se novi. Ništa drugačije od onog što sam gore napisao. Tako shvati da tu nema fantaziranja i istine, sve su matematički modeli za čiju potvrdu su potrebni eksperimentalni rezultati. Kada i ako ih bude, modeli opstaju. Ako ne, brišu se i traže se bolji. Иван Ивковић and Avocado је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 Ako je to fantazija, onda je fantazija sve što si ikad učio iz fizike, od osnovne pa na dalje: elektroni, fotoni, protoni, kvarkovi...evo je u stvari knjiga bajki kojom opisujemo svet oko nas: Link Vidi, da ne bude stalno nesporazuma i to sve oko jedne iste teme: sve naučne teorije u fizici su ništa drugo nego matematički modeli kojima se služimo da opišemo najbolje što možemo prirodne pojave i da ih što bolje predviđamo. Misliš da je 'dokazano' na način na koji ti misliš postojanje, recimo, elektrona? Ne, otkriveno je eksperimentalno nešto čemu je dato ime "elektron", sačinjena je prvo hipoteza, pa onda teorija kako bi to nešto što zovemo "elektron" trebalo da se ponaša, i onda su ta predviđanja upoređena sa eksperimentima. Ako su predviđana tačna, svi su srećni i mi znamo da postoji elektron. Ali da li elektron stvarno (to 'stvarno' je nešto što je suprotno od onoga što ti nazivaš 'fantazijom') postoji? To ne da niko ne zna, nego je takvo pitanje totalno besmisleno sa naučnog stanovišta. Jednostavno, napravili smo matematički model koji što verodostojnije opisuje ponašanje pojave po imenu elektron, poklapa se sa predviđanjima i sve je super. I to je sve što možemo da uradimo. Nema u nauci ničeg istinitijeg, dubljeg i sa manje fantaziranja, kako ti kažeš. Ako predviđanja počnu da odudaraju od eksperimenata, onda ćemo da menjamo matematički model sve dok ga ne budemo bili u stanju da objasnimo te novine u ponašanju elektrona. Isto važi i za sve ostalo. Misliš da neko zna kako izgleda, npr, unutrašnjost atoma?. Jok, sve isto važi i za taj slučaj - matematički model, pa se onda gleda kako se uklapa u eksperimente. Ako bude odstupanja, menja se. Isto važi i za tamnu materiju i energiju koje stalno spominješ. Primećene u neke pojave (velika ugaona brzina galaksija i ubrzano širenje svemira, između ostalog), postavljene su hipoteze i načinjeni modeli šta bi to moglo da bude. Sad se traži ekperminetalna potvrda tih modela. Ako je bude - super. Ako ne - modeli idu u kantu i prave se novi. Ništa drugačije od onog što sam gore napisao. Tako shvati da tu nema fantaziranja i istine, sve su matematički modeli za čiju potvrdu su potrebni eksperimentalni rezultati. Kada i ako ih bude, modeli opstaju. Ako ne, brišu se i traže se bolji. nije ti to bas tacno, mislim tvrdnja da se prvo postavlja teorijski model nakon godinu dana pisanja jednacina pa se onda trazi eksperimentalna potvrda pa se onda doradjuje teorija i sta ti ja znam, mislim ima i toga ali ima i drugih nacina kako se doslo do spoznaja... u pravu si sto se tice nauke i istinitosti, samo to ne trebas meni reci nego ovima koji se za nauku drze ko pijan plota, jer oni kad vide kakav je sve progres nauka donijela ljudskom drustvu oni joj se klanjaju i dozivljajavju je kao bozanstvo, to su problemi specijalne vrste, bas kao sto imas i ljude koji se klanjaju svojoj drzavi u stanju su sve svoje bliznje za nju zrtvovati ako treba... tamna materija i energija su direktno izmisljene da se spasi anstajnova gravitacija, to su zapravo samo cifre dodane u jednacine, to je sve sto se o tome zna zato se i zove tamno jer je nemoguce detektovati, u nauci ima toliko vjere u cudesa da je carstvo nebesko sa svim svojim cudesima mala maca za nauku sto se cuda tice Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 oni joj se klanjaju i dozivljajavju je kao bozanstvo, to su problemi specijalne vrste, bas kao sto imas i ljude koji se klanjaju svojoj drzavi u stanju su sve svoje bliznje za nju zrtvovati ako treba... kordun је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 nije ti to bas tacno, mislim tvrdnja da se prvo postavlja teorijski model nakon godinu dana pisanja jednacina pa se onda trazi eksperimentalna potvrda pa se onda doradjuje teorija i sta ti ja znam, mislim ima i toga ali ima i drugih nacina kako se doslo do spoznaja... u pravu si sto se tice nauke i istinitosti, samo to ne trebas meni reci nego ovima koji se za nauku drze ko pijan plota, jer oni kad vide kakav je sve progres nauka donijela ljudskom drustvu oni joj se klanjaju i dozivljajavju je kao bozanstvo, to su problemi specijalne vrste, bas kao sto imas i ljude koji se klanjaju svojoj drzavi u stanju su sve svoje bliznje za nju zrtvovati ako treba... tamna materija i energija su direktno izmisljene da se spasi anstajnova gravitacija, to su zapravo samo cifre dodane u jednacine, to je sve sto se o tome zna zato se i zove tamno jer je nemoguce detektovati, u nauci ima toliko vjere u cudesa da je carstvo nebesko sa svim svojim cudesima mala maca za nauku sto se cuda tice Model atoma, kao i sve druge teorije jesu izmeisljene potpuno odvljane da bi se spasao neki model predvidjanja. Niko do modela atoma nije dosao nikakvim eksperimentima, to je nemoguce ako razumes problem indukcije koji vazi jos od Hjuma na ovamo, nego se SVA naucna saznanja stvaraju tako sto se izmisljaju a opstaju ona prezive empirisko podrzavanje. Simbolicno prikazano kako dolazi do obrta paradigme u nauci. Sto je odlicno jer bez ovoga ne moze doci do bilo kakvog napretka u naici pa ni do toga koji ti ne dovodis u pitanje. I u svemu u tome neces videti nikakav problem kad svhatis da nauku ne interesuju pitanja tipa "sta je nesto" nego kako se nesto ponasa u svetu. Nauci je potpuno svejedno sta su tamna materija i tamna energija sve dok ovako modelirani daju relativno dobra predvidjanja. Deja Vu and kordun је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 @aquilius nauka nisu samo hipoteze potkrepljene eksperimentom, odnosno teorije, struju niko nije otkrio tako sto mu je prvo pala na pamet neka teorija o njoj vec je otkrivena eksperimentom, znaci stvar radi i u suprotnom smjeru od toga sto ti pricas Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 U videu se govorilo o sekularnosti pre svega iz perspektive prava, a sta je sa sekularnoscu iz perspektive teologije? Kakav oblik drzavno-crkvenih odnosa bi bio najbolji za samu Crkvu? Eto neko pitanje za razmisljanje. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 16, 2015 Пријави Подели Написано Јун 16, 2015 @aquilius nauka nisu samo hipoteze potkrepljene eksperimentom, odnosno teorije, struju niko nije otkrio tako sto mu je prvo pala na pamet neka teorija o njoj vec je otkrivena eksperimentom, znaci stvar radi i u suprotnom smjeru od toga sto ti pricas Ne. To je fenomen elektricne struje koji se oktriva eksperimentalno, ali teorija koaj ga objasnjava se moze dobiti samo ovako kako sam ja opisao i nikako drugacije. Ne zato sto ja tako kazem nego zato sto niko nije smislio drugaciji, bolji nacin. Ali uzmimo da si ti u pravu a ja u zabludi i da radi podjednako dobro u oba smera. Zar moja poenta ne ostaje ista, da izmisljanje necega (tamne energije) nije nikakav problem ako to izmisljeno daje dobra predvidjanja onih fenomena zbog kojih je izmisljeno? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука