Candy Butcher Написано Мај 28, 2015 Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 Čudan smo mi narod, ne crkven najpre... Fascinantno mi je da dosta naroda pada na te sektaške fazone, ali opet se pitam, 99% naroda koji drobi o "kanonima" "dogmama" "jeresima" tid... U opšte nema pojma šta ta reč znači, nego eto reč jeres loše zvuči, pa ajde udri... Voleo bih da mi pojedinci kažu koju su to knjigu o tumačenjima kanona Crkve pročitali, i koje su svete oce čitali pa se sa pravom pozivaju na njih. Od cele te skupine slepih i gluvih(od svog egoizma i gluposti), ima par likova koji su "pametni" i koji u celoj toj priči gledaju svoju ličnu korist (uglavnom materijalnu), pa koriste tu situaciju sa Artemijem, čak i kad bi se on vratio, oni koji su zarađivali od te "borbe za veru" nikad se ne bi vratili u okrilje Crkve niti se pokajali (jer za šta da se kaju kad su uvek u pravu). Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 28, 2015 Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 Čudan smo mi narod, ne crkven najpre... Fascinantno mi je da dosta naroda pada na te sektaške fazone, ali opet se pitam, 99% naroda koji drobi o "kanonima" "dogmama" "jeresima" tid... U opšte nema pojma šta ta reč znači, nego eto reč jeres loše zvuči, pa ajde udri... Voleo bih da mi pojedinci kažu koju su to knjigu o tumačenjima kanona Crkve pročitali, i koje su svete oce čitali pa se sa pravom pozivaju na njih. Od cele te skupine slepih i gluvih(od svog egoizma i gluposti), ima par likova koji su "pametni" i koji u celoj toj priči gledaju svoju ličnu korist (uglavnom materijalnu), pa koriste tu situaciju sa Artemijem, čak i kad bi se on vratio, oni koji su zarađivali od te "borbe za veru" nikad se ne bi vratili u okrilje Crkve niti se pokajali (jer za šta da se kaju kad su uvek u pravu). a cudno je i to kad procitamo dve knjige pomislimo da smo popili svu pamet ovog sveta i da mozemo postati svima ucitelji. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 28, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 Pa zar nije Artemije digao neku lovu pa je zbog toga smenjen? Jesu li zaboravili naa to i ce mu orostiti i to? Оно јес... шта ту беше урађено? Ономад је изашао текст Владике Атанасија (Јевтића) где је поново напао Артемија за тамо неке рачуне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 28, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 АЕМ И ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМГ. Г. И Р И Н Е Ј УПатријаршија11000 Београд На Ваше братољубиво писмо одговарамо братољубивије уколико сте спремни да се нађемо на истом, а то је: да нам исповедање непатворене вере, какву су нам од Спаситеља предали богомудри Оци и Светитељи, буде водиља све до Царства небеског. У црквеном расколу може бити само неко ко је изневерио правоверје. Не би данас између нас никакве провалије било да нисте неканонски и неуставно произвели стање у којем се Српска црква данас налази. А произвели сте га да би сте неометаније српско светосавско православље оденули у рухо које му не пристоји. Показало се, по промислу Божјем и у складу са учењем апостола Павла, да поделом међу нама сведочимо да је Црква само тамо где се чува истинска и неискварена вера. Да бисте нас боље и свестраније схватили, кад је реч о исповедању чисте вере, шаљемо Вам посланице са црквенодуховних Сабора одржаних у Лозници код Чачка. Садржина Вашег писма не говори да је оно плод Духа Светога, него плод духа људског ради правдања пред светом; да би се рекло: Ето, ми братољубиво хоћемо да помогнемо бившем епископу рашко-призренском Артемију, а он нас одбија. Умеће народ Божји да препозна и разлучи искреност од неискрености, јер памти све претходне догађаје. Ово није „оглушивање о Ваш позив“ него својеврсно сведочење о правоверју. Све док непоколебљиво остајемо у светоотачкој вери, ништа заједничко немамо са расколом, гледано, међутим, Вашим очима, Артемије је у „расколу“. И док мислите да сте Нас административно одвојили од Српске православне цркве, знајте да Нас, догматски гледано, од Христа нисте одвојили нити можете, а то значи ни од Српске православне цркве какву нам је основао и предао Свети Сава. Сведочимо Вам да чврст осећај имамо да смо били и, уистину, остајемо у правој Српској православној цркви коју верници најбоље препознају и прихватају. Захваљујемо Вам на писму. +АРТЕМИЈЕепископ рашко-призренскиу изгнанству У Београду 14/27. Маја 2015. Одговор је везан за ово писмо: https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/-/%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B0-%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%98%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B5%D0%BC-%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%83-%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5-r5066 Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 28, 2015 Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 Дајте да видимо те посланице исповедања праве вере. александар живаљев, RYLAH, Човек Жоја and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 28, 2015 Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 Бог да му души прости. Благовесник, horatio, Јефимија Крунић and 12 осталих је реаговао/ла на ово 15 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 28, 2015 Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 Подсећа ме на протестантску увереност у саме себе, на Аугзбуршко исповедање вере. Исти менталитет. "Ми тако схватамо, дакле истина је". "Црква је тамо где је наше тумачење", "наша догма је Црква"... Ма ко шиша општење, литургијско усптројство Цркве и остале еклисиолошке перипетије. Ми знамо свој пут - "Ово нам је наша догма дала, да имамо Марка за маршала!" александар живаљев, verum est in beer, RYLAH and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Мај 28, 2015 Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 "Ово нам је наша догма дала, да имамо Марка за маршала!" Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 28, 2015 Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 Данас објашњавам гимназијалцима прве године, деци од 15-16 година, како функционише Црква, локални и васељенски ниво. Однос помесне и васељеснке Цркве. И деца капирају, а задрти људи никако. Ћириличар, verum est in beer, Ламех and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 28, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Мај 28, 2015 Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 Подсећа ме на протестантску увереност у саме себе, на Аугзбуршко исповедање вере. Исти менталитет. На страну канонска проблематика са Артемијем, али није исти менталитет, нити је адекватно поређење са протестантизмом, а још мање са Аугзбуршким исповедањем вере. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Мај 28, 2015 Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 28, 2015 Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 На страну канонска проблематика са Артемијем, али није исти менталитет, нити је адекватно поређење са протестантизмом, а још мање са Аугзбуршким исповедањем вере. Није иста вера, али је иста логика размишљања. Истина је тамо где ми капирамо да смо схватили православно. Ето то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 28, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 Tacno, dajte da vidimo te poslanice ispovedanja vere! Ne gubimo brata tako lako. Ako je brat, a hoce dijalog jer nudi te poslanice, treba i njih obrazloziti u cemu se slaze Sabor sa cime ne, ako je uospte ne. DIJALOG LJUBAVI (kad treba i vodi se sa inovernim, kako ne sa bratom). Има то негде на нету... наравно прича је класична: екуменизам, папизам тандара-мандара... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 28, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 28, 2015 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука