NemanjaVa Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Salite se vi? Zezate li me? Ovo pricate tek onako da biste nesto rekli i opravili se pametni ili zaista ovo mislite? Ako mislite, onda pojma nemate nista o Crkvi. Bas bih voleo da znam kako biste vi tolerisali svestenika koji ne dolazi na zakazana cinodejstva, koji ne moze da sluzi litutrgiju a sve sbog toga sto mora da ide na drugi DODATNI POSAO. Ili mozda mislite da svi svestenici treba da pletu brojanice? Ili sta drugo da rade? I kako vas nije sramota da pljujete po popadijama? Vidi se da ste ogorceni na Crkvu iz ko zna kojih vama znanih razloga. Poznajem toliko popadija koje padaju na nos od posla oko crkve, oko svih mogucih stvari, koje pomazu na svim bogosluzenjima svesteniku.. Ah da! Da svestenik ima neku firmu onda biste ga optuzivali kako ima firme! vazno je da pravdate Nikanora koji je na mnogim mestima pokazao da nema ni elementarne pristojnosti. Da li imam ili ne pojma o Crkvi na drugima je da procene, naravno, na onima koji me lično poznaju. Ogorčen nisam, nego ne nosim ružičaste naočare. Ne kažem da je nužno da se klirici bave dodatnim zanimanjem ali je poželjno. Pametan nadje rešenje a budalast izgovor. Prvi ja lično, ukoliko postanem sveštenik, gledaću da materijalne potrebe mog domaćinstva zadovoljavam na neki drugi način, najiskrenije ti kažem. Nisam tip čoveka da se sa nekim preganjam da li će dati ovu ili onu svotu novca, pa da mi posle to nabija na nos. Ne volim to. A u vezi popadija naravno da ne mislim na većinu to što sam rekao, ali ima takvih slučajeva, kao što ima slučajeva da je parohijski život na plećima sveštenikove žene a ne sveštenika. Ništa ne generalizujem, već želim da se uspostavi stara, predratna praksa. On sveštenik a ona lekarka ili učiteljica i oboje prosvećuju narod, kud ćeš lepše. Sa ova dva zanimanja dajem samo primer kojim bi poslovima popadije mogle da se bave. Naravno i svaki drugi posao je blagočestiv ukoliko se ne kosi sa normama hrišćanske vere... Orthophill, Натан and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Ispade u ocima nekih da je Sinodska komisija Kaznena ekspedicija, medjutim, ljudi samo rade svoj posao. Sto se tice gore citiranog snimka (a snimili su ga oni koji su pre i posle toga ostrasceni ovim i slicnim govorima na Liturgije u druge eparhije sa transparentima odlazili i skandirali, kao nekad skojevci) Vl. Nikanor se lane na Saboru izvinuo, ali vec dugi niz godina stizu prituzbe na racun Vl. Nikanora od svestenstva i vernog naroda, po raznim tackama . Neko ce reci, a ostale vladike, kada ce njihov rad komisija razmotriti. Sabor ide nekim redom, pocelo se od eparhija gde je bilo najvisi prituzbi, u buduce slede eparhije Backa, ali i Sremska i druge. Sto se tice Vl. Nikanora, veoma mi je drag, dobar je kao covek, ali kazu da je bolestan, on ima secer, cesto zbog toga neuracunljivo odreaguje.... itd. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Salite se vi? Zezate li me? Ovo pricate tek onako da biste nesto rekli i opravili se pametni ili zaista ovo mislite? Ako mislite, onda pojma nemate nista o Crkvi. Bas bih voleo da znam kako biste vi tolerisali svestenika koji ne dolazi na zakazana cinodejstva, koji ne moze da sluzi litutrgiju a sve sbog toga sto mora da ide na drugi DODATNI POSAO. Ili mozda mislite da svi svestenici treba da pletu brojanice? Ili sta drugo da rade? I kako vas nije sramota da pljujete po popadijama? Vidi se da ste ogorceni na Crkvu iz ko zna kojih vama znanih razloga. Poznajem toliko popadija koje padaju na nos od posla oko crkve, oko svih mogucih stvari, koje pomazu na svim bogosluzenjima svesteniku.. Ah da! Da svestenik ima neku firmu onda biste ga optuzivali kako ima firme! vazno je da pravdate Nikanora koji je na mnogim mestima pokazao da nema ni elementarne pristojnosti. Отац Зоран Ђуровић ради, слика, отац Воја Билбија је зубар,... Што се тиче попадија, знам да је било проблема зато што неке владике забрањују попадијама да раде, па су морале да се одрекну рецимо посла у Дому здравља. Тако да је проблем ако не раде, тј. забрањује им се да раде, а исто тако је проблем и ако раде... NemanjaVa and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 a naravno da ne m Dakle, nema druge nego da se buduci svestenik SILOM prilika ozeni doktorkom ili uciteljicom? KOje su to gluposti... Po tebi sve druge nisu vredne zivota, a i zasto bi uopste bile u Crkvi? Nije to vazno... to sto mnoge popadije pomazu svojim muzevima to za tebe nije bitno? I naravno, da svestenici beduju i nemaju leba, to je vas ideal dobrog svestenika. Evo, da se lepo prebacite u banatsku eparhiju i da se rukopolozite. Eto, crkva place za vama, da budete idealni svestenici. Naravno, kukali bi posle treceg dana. Ali, lako je tudjim .... gloginje mlatiti... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Отац Зоран Ђуровић ради, слика, отац Воја Билбија је зубар,... Што се тиче попадија, знам да је било проблема зато што неке владике забрањују попадијама да раде, па су морале да се одрекну рецимо посла у Дому здравља. Тако да је проблем ако не раде, тј. забрањује им се да раде, а исто тако је проблем и ако раде... Otac Zoran nema parohiju... nisu svi svestenici zavrsili stomatoloski fax. Koliko znam, otac Voja i nije zavrsio teologiju. I sta cemo sada? Dakle, po tebi i slicnima (a vidim da se sa tim super slazeete4 sa vl. Nikanorom) je najbolje da svestenik nema leba da jede i da ne zive zivotom dostojnim coveka? To je sramotai nevidjen bezobrazluk. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Dakle, nema druge nego da se buduci svestenik SILOM prilika ozeni doktorkom ili uciteljicom? KOje su to gluposti... Po tebi sve druge nisu vredne zivota, a i zasto bi uopste bile u Crkvi? Nije to vazno... to sto mnoge popadije pomazu svojim muzevima to za tebe nije bitno? I naravno, da svestenici beduju i nemaju leba, to je vas ideal dobrog svestenika. Evo, da se lepo prebacite u banatsku eparhiju i da se rukopolozite. Eto, crkva place za vama, da budete idealni svestenici. Naravno, kukali bi posle treceg dana. Ali, lako je tudjim .... gloginje mlatiti... Ama prijatelju, nisam rekao da popadije treba da se bave samo sa ta dva zanimanja, pročitaj moj post do kraja. Samo sam naveo dva primera najzastupljenijih zanimanja predratnih popadija. Praksa da popadije ne rade nastala je nako Drugog svetskog rata, usled opravdanih okolnosti koje pak danas ne postoje. Nemam ništa protiv toga da su sveštenici imućni ljudi, bolje rečeno da pripadaju srednjem staležu. Niti onaj što je sirotinja niti onaj što je bogataš ne mogu se maksimalno psovetiti svojoj službi. Prvi zbog brige da preživi a drugi zbog brige oko bogatstva.... александар живаљев and Orthophill је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Ја бих епископима који кажу да је довољно да свештеник има 20 хиљада, а и мање месечно, дао исто толико пара, па нека плаћају комуналије, гориво, храну... (а приде немају породицу) па да видимо како и шта би радили. Исто толико би дао и свима онима који мисле да је то свештеницима довољно. Не треба свештеници да живе у луксузу, али не треба да живе и у беди. О свештенику народ треба да брине, да им буде на понос, а не да иде у ритама и да склапа крај са крајем. a koji narod covece? O kojim bajkama pricate? pa u ruralnim sredinama ljudi zive sa 10 hiljada iz dva dela penzijom? Ja ne znam citajuci tebe i ovog R2D2 imam utisak kao da mi zivimo u Svajcarskoj i da smo puni ko brod,puni poslova,a samo svestenici jadni nemaju. Pa neka episkopi iz bogatijih eparhija doprinesu isto malo tim siromasnijim? Kako je moguce u jednoj eparhija gradi hotele(Zahumsko Hercegovacka) a u drugoj se neko zali da svestenici nemaju dovoljno para? Pa onda treba suditi tom episkopu koji visak ne daje siromasnijima valjda je hriscanski davati i pomagati,a ne graditi kule.praviti biznise,a vamo u eparhiji tvog brata nema dovoljno para za zivot,zar ne? Orthophill and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Ја бих епископима који кажу да је довољно да свештеник има 20 хиљада, а и мање месечно, дао исто толико пара, па нека плаћају комуналије, гориво, храну... (а приде немају породицу) па да видимо како и шта би радили. Исто толико би дао и свима онима који мисле да је то свештеницима довољно. Не треба свештеници да живе у луксузу, али не треба да живе и у беди. О свештенику народ треба да брине, да им буде на понос, а не да иде у ритама и да склапа крај са крајем. Па управо то! Тај исти вл. Никанор је себи дигао плату у небеса. А и овима који исто тако критикују свештенике поставио би их да они мало пробају како је то када немаш да платиш рачуне а од тебе се све тражи. Али то се паметњаковића не дотиче. Немају они осећај за другога. Гледају појединце који брукају и себе и друге у мантијама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Ama prijatelju, nisam rekao da popadije treba da se bave samo sa ta dva zanimanja, pročitaj moj post do kraja. Samo sam naveo dva primera najzastupljenijih zanimanja predratnih popadija. Praksa da popadije ne rade nastala je nako Drugog svetskog rata, usled opravdanih okolnosti koje pak danas ne postoje. Nemam ništa protiv toga da su sveštenici imućni ljudi, bolje rečeno da pripadaju srednjem staležu. Niti onaj što je sirotinja niti onaj što je bogataš ne mogu se maksimalno psovetiti svojoj službi. Prvi zbog brige da preživi a drugi zbog brige oko bogatstva.... Их, сад се вадиш... али разумем те. Тако и треба јер си омашио поенту. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Па управо то! Тај исти вл. Никанор је себи дигао плату у небеса. А и овима који исто тако критикују свештенике поставио би их да они мало пробају како је то када немаш да платиш рачуне а од тебе се све тражи. Али то се паметњаковића не дотиче. Немају они осећај за другога. Гледају појединце који брукају и себе и друге у мантијама. Objasni ti meni fenomen kako to svi hoće u Banatsku a niko (ili retko ko) hoće iz Banatske u neku drugu eparhiju? Pa ne bi ljudi išli tamo da je situacija katastrofalna. александар живаљев and МилошБГ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Objasni ti meni fenomen kako to svi hoće u Banatsku a niko (ili retko ko) hoće iz Banatske u neku drugu eparhiju? Pa ne bi ljudi išli tamo d aje situacija katastrofalna. Pa ne,"sateliti" znaju bolje,kad oni kazu tamo je lose,onda je lose. Nema veze sto ja nisam cuo za nijednog svestenika doslovce da se zalio a imam dosta rodbine u toj eparhiji i znam stanje,ali eto ako oni kazu lose je,lose je. Svi beze odatle. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Их, сад се вадиш... али разумем те. Тако и треба јер си омашио поенту. Ništa ja nisam rekao drugačije nego u prethodnim postovima. Tema priče je eventualna smena vladike Nikanora, za koju ja ne vidim razloge. Možda ti razlozi postoje, da ne grešim dušu, ali meni nisu poznati. Svačiji rad podložan je kritici (=prosudjivanju). Nema nedodirljiv ali ni bezgrešnih. Ni drveta bez grana ni čoveka bez mana... александар живаљев and Orthophill је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Objasni ti meni fenomen kako to svi hoće u Banatsku a niko (ili retko ko) hoće iz Banatske u neku drugu eparhiju? Pa ne bi ljudi išli tamo d aje situacija katastrofalna. Е, у томе је фора... уопште то није истина. Ево, рекох ти, познајем младог свештеника кога је исти вл. Никанор толико малтретирао, њега и породицу да је пребацивао са парохије сваких два месеца. Наравно, тај човек је предиван свештеник који је све ћутке подносио. На крају у је дао 30% веропнауке и парохију од неких 150 кућа од чега не можеш да платиш ни најосновније трошкове живота. Е, тај свештеник је морао да напусти и да потражи спас негде другде. Сад тамо где је отишао је један од најцењенијих свештеника своје Епархије. Ради невероватне ствари. Ово вам причам из прве руке. А ко је то дошао? баш ме занима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Pa ne,"sateliti" znaju bolje,kad oni kazu tamo je lose,onda je lose. Nema veze sto ja nisam cuo za nijednog svestenika doslovce da se zalio a imam dosta rodbine u toj eparhiji i znam stanje,ali eto ako oni kazu lose je,lose je. Svi beze odatle. Наравно да не беже сви. Има оних које је брига за теологију. Има оне који су пронашли добро ухлебљење, па ћуте и кулирају. Има оних који не желе да иду јер су ту читав живот надајући се некој промени. Различити су разлози. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Уз то, мислим да треба овде да се зауставимо са дискусијом. Многе ствари нико од нас не зна и то само владике знају. Нека раде шта треба да раде. Мени је ово што сам овде слушао једа од разлога да се преиспита духовно стање епархије: https://www.pouke.org/forum/topic/39063-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80-2015-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5/page-26?p=1293871#entry1293871 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука