Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Nazalost, to da svestenicima ne daje da zive je istina. Imam prijatelje u banatskoj eparhiji koji isto to govore. A da ne pricamo za njegove snimke gde govori... pa cujte i sami... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Na drugom delu snimka govori da je jedan svestenik, koga je on i primio u svoju eparhiju, Nebojsa, je uticao da Sabor donese nekakvu drugaciju odluku... I HOP! Taj isti Nebojsa ode kod Artemija! I sta cemo sajt? Citava ova pricica pada u vodu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Nazalost, to da svestenicima ne daje da zive je istina. Не знам, његов поступак са уситњавањем парохија делује да је у интересу верника. Јер свештеници због великих парохија немају времена да ваљано обављају свој посао, па увек негде журе, исповести су кратке,... Овако, са већим бројем свештеника, они могу да се потпуно посвете сваком вернику, а и више људи је добило "посао", тј. могућност да раде оно за шта су се школовали. Исто тако знам да је диван београдски свештеник, сада његов архимандрит, отац Нектарије (Бранко) Татарин. Отац Бранко, из цркве Светог Саве на Врачару, је око себе окупљао омладину, и издао диван ЦД са славским тропарима. Он је изабрао епархију владике Никанора. NemanjaVa and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Не знам, његов поступак са уситњавањем парохија делује да је у интересу верника. Јер свештеници због великих парохија немају времена да ваљано обављају свој посао, па увек негде журе, исповести су кратке,... Овако, са већим бројем свештеника, они могу да се потпуно посвете сваком вернику, а и више људи је добило "посао", тј. могућност да раде оно за шта су се школовали. Исто тако знам да је диван београдски свештеник, сада његов архимандрит, отац Нектарије (Бранко) Татарин. Отац Бранко, из цркве Светог Саве на Врачару, је око себе окупљао омладину, и издао диван ЦД са славским тропарима. Он је изабрао епархију владике Никанора. Ovo prvo u sustini nema veze sa ovim drugim. Ne verujem da vernima odgovara da ima svestenika koji nema leba da jede, koji mora da na[pusta parohiju i da trazi drugi posao... nema nista tu ni od misije, ni od boljitka crkve. Svestenik treba da zivi od svoje sluzbe, da u oltaru radi- i da od oltara zivi, a ne da se ide na pumpu i toci gorivo pa da juri na krstenje, sahranu, sluzene liturgije itd.. Znam svestenika koga je Nikanor premestao 5 puta za godinu dana, 5 puta mu oduzimao po deo parohije, na kraju mu je dao 100 domova i 30% veronauke. Naravno, covek koji ima porodicu od toga nije mogao da zivi, nije imao za najosnovnije potrebe i morao je da ode iz Eparhije. O tome se govori. To je nesto sto, kako se u textu vidi, se najvise zamera +Nikanoru. Uglavnom, ovo sto pisu mediji ne treba prihvatiti zdravo za gotovo, ali nazalost uvek bude da je bar 80% istina. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Nazalost, to da svestenicima ne daje da zive je istina. Imam prijatelje u banatskoj eparhiji koji isto to govore. A da ne pricamo za njegove snimke gde govori... pa cujte i sami... Šta ovde ima problematično? Čovek samo iznosi svoje mišljenje o liturgijskoj reformi, obnovi ili kako već. Hoćeš d akažeđ da u tom pravcu ide sve kako treba? Sabor je taj koji menja Liturgiju a ne pojedini episkopi (da ne zalazimo u način na koji to čine). Iskreno ne vidim razlog zbog kojeg bi trebalos meniti Nikanora. To što se ne slaže sa liturgijskom obnovom nije dovoljno. Pa majku mu staru, verbalni delikt je umro sa drugom Titom... Orthophill and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 E a mi kao ovde branimo SPC od blica i te Zeljke a ispada da svu listu za odstrel koji su oni objavili da sabor i sinod idu bas po tom spisku i ispada da je u stvari blic glasnogovornik SPC ili bar ponekog vladike (npr vladika Grigorije je imao cesto naslovnu stranu u tom blicu u superlativima kao moderan i nikad nije diran a mnogi jesu) A sto se tice vladike Nikanora i price svestenici su tamo tlaceni,ubijani u pojam i svi to znate odjednom...pa ovde svi kolektivno se zadovoljavate na spise oca Zorana Djurovica,a on rece da o boravku u toj eparhiji kod vladike Nikanora sve najbolje i da ima puno hvale za episkopa Nikanora,mnogo vise nego za mnoge druge koji ovde vaze za neprikosnovene i predobre episkope. Znaci sad i kod vas razliciti arsini,otac Zoran je dobar dok prica o ovome,a kad prica o onome e to necemo reci. I bitno je da svi znate stanje u eparhiji njegovoj, a pritom evo ja isto tako znam mnoge iz Banatske eparhije samo reci hvale imaju....Sad smeta kad jedan svestenik ima veliku parohiju jer za nas verne je onda nepristupacan,ne moze se popricati sa njim,uvek je u zurbi,ne zna vise ko su mu parohijani... a kad onda na to donese odluku vladika Nikanor i usitni eparhiju onda je za nas vernike to bezobrazluk jer svestenici nemaju puno para. Au bre Orthophill, александар живаљев, Благовесник and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 a kad onda na to donese odluku vladika Nikanor i usitni eparhiju onda je za nas vernike to bezobrazluk jer svestenici nemaju puno para. Nije u tome poenta. Nije isto usistniti ogromne parohije i usitniti vec usitnjeno i ostavljati ljude bez osnovne egzistencije. E, to je bezobrazluk... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Šta ovde ima problematično? Čovek samo iznosi svoje mišljenje o liturgijskoj reformi, obnovi ili kako već. Hoćeš d akažeđ da u tom pravcu ide sve kako treba? Sabor je taj koji menja Liturgiju a ne pojedini episkopi (da ne zalazimo u način na koji to čine). Iskreno ne vidim razlog zbog kojeg bi trebalos meniti Nikanora. To što se ne slaže sa liturgijskom obnovom nije dovoljno. Pa majku mu staru, verbalni delikt je umro sa drugom Titom... Aj što su smenili Filareta, čovek ima putera na glavi ali za Georgija mi nije jasno. Da je krao, ne verujem da bi prošao nekažnjen u Kanadi, ipak je to uređena zemlja za razliku od ovoga našeg čuda što se naziva državom. A tek za Nikanora, ne postoji nijedan valjan razlog. Banatska eparhija, uz eparhije Banjalučku, Valjevsku i Žičku spada u red najuređenijih eparhija SPC a njihovi episkopi su ljudi kojima se ne može pronaći nikakav skandal... Orthophill, МилошБГ, Благовесник and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Nije u tome poenta. Nije isto usistniti ogromne parohije i usitniti vec usitnjeno i ostavljati ljude bez osnovne egzistencije. E, to je bezobrazluk... A šta fali popovima da se bave dodatnim poslom, ukoliko im rad ne parohiji ne pruža dovoljno materijalnih sredstava? A mogle bi i popadije malo d arade, umesto da po vasceli dan piju kafae i vode abrove. Retko koja popadija radi, nek se i one private posla neće im pasti kruna sa glave. To s ausitnjavanjem parohija može biti samo na dobro Crkve a ne štetu. Uostalom, znam dosta ljudi (neki su moji prijatelji) koji su otišli u Banatsku eparhiju ili planiraju da odu, a sa druge strane ne znam ni za jedan slučaj d aju je neko napustio a još manje d aje kukao na stanje tamo.... МилошБГ, Натан and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Nije u tome poenta. Nije isto usistniti ogromne parohije i usitniti vec usitnjeno i ostavljati ljude bez osnovne egzistencije. E, to je bezobrazluk... Pa i sta sad? Evo ja hocu da smenim Vucica jer ne radim nigde i nemam ni dinar da izdrzavam porodicu o osnovnoj egzistenciji da ne pricam,hoce li mi neko to uslisiti? i gde da posaljem pismo da ga smene? Dakle mnogi su dobrovoljno otisli u Banatsku eparhiju,ako su otisli dobrovoljno ili nije istina to sto pricate ili preuvelicavate ili su ti svestenici prostim recnikom budale. Orthophill and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 na kraju mu je dao 100 domova i 30% veronauke. Naravno, covek koji ima porodicu od toga nije mogao da zivi, nije imao za najosnovnije potrebe i morao je da ode iz Eparhije. Ово ми није јасно. По мом, лаичком мишљењу, парохија и не би требала бити већа од 100 домова. Ако свако да месечно 1% од својих прихода, то је 100%, тј. просечно примање у тој парохији. Ако људи, парохијани, могу са тиме да живе, како онда свештеник да не може? 100 домова је најмање 200 људи којима треба да буде и духовник, и пастир, за које треба да се моли. Стадо од 200 оваца се не може назвати малим. Да је добио десет домова, па и да разумем... александар живаљев and NemanjaVa је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 A šta fali popovima da se bave dodatnim poslom, ukoliko im rad ne parohiji ne pruža dovoljno materijalnih sredstava? A mogle bi i popadije malo d arade, umesto da po vasceli dan piju kafae i vode abrove. Retko koja popadija radi, nek se i one private posla neće im pasti kruna sa glave. To s ausitnjavanjem parohija može biti samo na dobro Crkve a ne štetu. Uostalom, znam dosta ljudi (neki su moji prijatelji) koji su otišli u Banatsku eparhiju ili planiraju da odu, a sa druge strane ne znam ni za jedan slučaj d aju je neko napustio a još manje d aje kukao na stanje tamo.... Salite se vi? Zezate li me? Ovo pricate tek onako da biste nesto rekli i opravili se pametni ili zaista ovo mislite? Ako mislite, onda pojma nemate nista o Crkvi. Bas bih voleo da znam kako biste vi tolerisali svestenika koji ne dolazi na zakazana cinodejstva, koji ne moze da sluzi litutrgiju a sve sbog toga sto mora da ide na drugi DODATNI POSAO. Ili mozda mislite da svi svestenici treba da pletu brojanice? Ili sta drugo da rade? I kako vas nije sramota da pljujete po popadijama? Vidi se da ste ogorceni na Crkvu iz ko zna kojih vama znanih razloga. Poznajem toliko popadija koje padaju na nos od posla oko crkve, oko svih mogucih stvari, koje pomazu na svim bogosluzenjima svesteniku.. Ah da! Da svestenik ima neku firmu onda biste ga optuzivali kako ima firme! vazno je da pravdate Nikanora koji je na mnogim mestima pokazao da nema ni elementarne pristojnosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Ово ми није јасно. По мом, лаичком мишљењу, парохија и не би требала бити већа од 100 домова. Ако свако да месечно 1% од својих прихода, то је 100%, тј. просечно примање у тој парохији. Ако људи, парохијани, могу са тиме да живе, како онда свештеник да не може? 100 домова је најмање 200 људи којима треба да буде и духовник, и пастир, за које треба да се моли. Стадо од 200 оваца се не може назвати малим. Да је добио десет домова, па и да разумем... ... i da pastir pase travu... Pa u Grckoj gde svestenici imaju platu od drzave (i to veoma pristojne plate) imaju vece parohije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 25, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Dakle mnogi su dobrovoljno otisli u Banatsku eparhiju,ako su otisli dobrovoljno ili nije istina to sto pricate ili preuvelicavate ili su ti svestenici prostim recnikom budale Ah... koliko znam onih koji su pobegli glavom bez obzira iz mnostva razloga. Ali u pravu si- dosao je Nebojsa, otkaceni artemijevski pop iz Dragobrace, koga je Nikanor dizao u nebesa. E, taj isti lazi-pop na kraju ode i od Nikanora i evo ga sada u svojoj kuci u Dragobraci gde zavlaci ljude kako treba da se brani vero od ekumenista i ostale gluposti koje prodaje shizofrnim ljudima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 25, 2015 Пријави Подели Написано Мај 25, 2015 Salite se vi? Zezate li me? Ovo pricate tek onako da biste nesto rekli i opravili se pametni ili zaista ovo mislite? Ako mislite, onda pojma nemate nista o Crkvi. Bas bih voleo da znam kako biste vi tolerisali svestenika koji ne dolazi na zakazana cinodejstva, koji ne moze da sluzi litutrgiju a sve sbog toga sto mora da ide na drugi DODATNI POSAO. Ili mozda mislite da svi svestenici treba da pletu brojanice? Ili sta drugo da rade? I kako vas nije sramota da pljujete po popadijama? Vidi se da ste ogorceni na Crkvu iz ko zna kojih vama znanih razloga. Poznajem toliko popadija koje padaju na nos od posla oko crkve, oko svih mogucih stvari, koje pomazu na svim bogosluzenjima svesteniku.. Ah da! Da svestenik ima neku firmu onda biste ga optuzivali kako ima firme! vazno je da pravdate Nikanora koji je na mnogim mestima pokazao da nema ni elementarne pristojnosti. A cekaj....koliko znam episkopi se rascinjuju jer kasne sa uplatom crkvenog poreza,sto se onda svestenik ne bi rascinio u tom slucaju ako kasni sa svojim primarnim zadacima? Pritom evo dosao sam prekjuce iz sela svoje majke,selo izumire ne znam da li u celom selu ima 50 ljudi,svestenik lokalni je paroh nekoliko slicnih sela ne znam da li mu parohija ima vise od 150 ljudi i pritom sto se finansijskog aspekta tice 150 ljudi najnizeg finansijskog staleza. Daju mu oni 300,400 dinara za svecenje vodice i tako to,malo da docaram otprilike kako izgleda. Covek ima svoju bastu,posadio je maline,radi sto i selo radi,opstaje,zivi,ne vozi audi ne vozi dzip,ne vozi bmw,ali zivi i radi na selu,opstaje. I nisi mi odgovorio gde ja onda da posaljem pismo da smene Vucica i Nikolica posto mnogo vise nas Srba u npr da se ogranicim na Beogradu nemaju nijedan izvor prihoda i egzistencije? Posto je po tebi normalno da svestenici se zale na episkopa jer nemaju dovoljno novca. александар живаљев and Orthophill је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука