Jump to content

“Religija i nauka nisu u sukobu”

Оцени ову тему

Препоручена порука

A to znaci da je tvorevina odvojena od Boga. Sta to znaci? Pa da je tvorevina smrtna. Smrtnost=stvorenost.

Obzirom da postoji komunikacija između Boga i tvorevine oni nisu odvojeni.

Postoje dve mogućnosti.

1. Tvorevina je obuhvaćena "Božjim svetom" "Božji svet" sadrži u sebi tvorevinu). Može i obrnuto.

2. Egzistiraju odvojeno ali obzirom na mogućnost komunikacije (mora postojati medijum za protok informacija) zajedno su u nekom sveobuhvatnijem "univerzumu"

Zašto "Smrtnost=stvorenost"? Zašto stvoreno mora biti smrtno?

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Човек није створен ни бесмртан нит смртан од Бога. Него са могучности за обоје; или за бесмртност у Богу или за смртност ван Бога. Грехопад је отућење од Бога, одакле смрт!

Znači smrt postoji pre Adama? Mislim obzirom da je mogao da je izabere (ne možeš birati ono što ne postoji).

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Ne dolazi se do istine postovanjem i autoritetom nego sabornistvom.

Standardizacijom konvencija u fan-klubu. Mi smo tako odbacili simpatije prema Jar-Jar Binksu kao jereticne.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

наука није могла све да објасни ни пре 2500 година. па види докле је стигла у 21 веку. религија може увек да се хвата за оно што наука није, неће и не може објаснити. и зато ће религија увек тапкати у месту. за утеху јој је: увек ће постојати.

А ко каже да религија тапка у месту ? Да је то тачно и ми би и даље приносили жртве Богу и држали би се старог завета.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Zašto stvoreno mora biti smrtno?

Navodno, to je  svojstvo prirode, jer nema sama po sebi bozanstvenog svojstva jestestva Bozje sustine,

slicno kao sto je  i ogranicenost svake vrste i prostorne, vremenske itd. svojstvo nase stvorene prirode.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Генетичар Френјсис .С .Колинс је генетичар и научник који верује у Бога и сматра да је то превилегија , јер наука не може све да објасни.

Niko ne tvrdi da ne postoje naučnici koji veruju u Boga, već da ga naučni radovi ne uključuju... Kolins ne pominje Boga u svojim naučnim radovima.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Svet je mogao da ne postoji, ali on postoji! Zasto svet postoji a ne - ne postoji?
Drugo, priroda stvorenog sveta ima svoj pocetak - nije moguce u nazad ici   do u vecnost,
vec neminovno moramo doci do prvog dogadjaja. Drugim recima, nije moguce beskonacno dogadjaja u nazad.
Mozda je potrebno da tvorevina bude u vakumu Duha Svetog ili ruci Svedrziteljevoj da bi opstala, da se ne rasprsne i slicno.
Medjutim, svakako, to je cinjenica, svet je stvoren kao sistem koji moze da obdrzava samog sebe bez Boga,
bez upliva neceg transcedentalnog on moze da postoji vecno jer je ustrojen sistem koji   moze da se odrzava u postojanju,  
ali da opstaje moze jedino kao bezlicna priroda (sve dok se ne ostvari njegovo prinosenje i sjedinjenje sa bozanskom sustinom).
Bit onoga cemu nas Sveto Pismo uci, a osobito otkrivenje u Hristu, nam moze pomoci da shvatimo zasto je to tako. 
Svet je tek trebao da ostvari zajednicu sa besmrtnim Gospodom Bogom.
Pre svojeg slobodnovoljnog uznesenja ili prinosenja  tvorevina se  nije mogla naci u sjedinjenu tj. zajednici sa Bogom. Jer, zajedinica podrazumeva ljubav, a ljubav podrazumeva slobodu i slobodni pristanak. Zato je Bog stvorio svet takvim da svet moze da opstane i van zajednice sa Njim, do trenutka kada po svojoj slobodnoj volji i zelji sam ne udje u vhod, prinosenje i sjedinjenje sa besmrtnim Bogom.  
Medjutim,   svet kada je oziveo u slovesnom smislu (nakon nastanka coveka) i progledavsi ocima Adama (ima tumacenja da je Adam i mnozina i jednina)
 upoznaje samoga sebe i Boga, ali nakon priziva Bozijeg (opisanog na prvim stranicama Biblije) odbija zajednicu sa Bogom, svojim Tvorcem,
te u Novozavetnoj epohi sam Bozanstveni Logos Boziji nizlaznom putanjom (ali koja tu sada podrazumeva - kenosis (Bozanstveno unizenje))
pokusava da ostvari prvobitni cilj - prinosenje i sjedinjenje tvorevine i Tvorca!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Stvorena priroda je smrtna zato sto je stvorena iz nebica. Priroda stvorenih bica je po sebi nekadasnje nistavilo (Sv. Atanasije Veliki).

Stoga je potpuno razumljivo da ni covek sam po sebi, po svojoj prorodi-sustni, nije mogao ziveti besmrtno,

tek nakon sjedinjenja sa Drvetom zivota -sa samim Bozanstvenim Logosom.

Da to nije tako, Drvo zivota mu ne bi bilo potrebno.

Подели на овим сајтовима

А ко каже да религија тапка у месту ? Да је то тачно и ми би и даље приносили жртве Богу и држали би се старог завета.

па ја то више из 2000 г хришћанства. бар се православци диче својом непроменљивошћу. [emoji5] ако инсистираш на широј слици, причаћемо о многим глупостима: ратоборном исламу 21 века, подгаћама Мормона, причама Сајентолога, Саибабиним чудима, и сл.

________

за то време, наука се доказала милион пута.

Подели на овим сајтовима

А да причамо и мало о атеизму , па да проширимо слику у том смеру , пошто сам и сам био атеиста  , и то је по мени највећа грешка коју сам направио у животу , да ли се слажеш са тиме ?

Атеисти су склони да генерално , веру сматрају за глупост , а да при томе ту своју тврдњу не поткрепе конкретним примерима .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

А да причамо и мало о атеизму , па да проширимо слику у том смеру , пошто сам и сам био атеиста  , и то је по мени највећа грешка коју сам направио у животу , да ли се слажеш са тиме ?

Атеисти су склони да генерално , веру сматрају за глупост , а да при томе ту своју тврдњу не поткрепе конкретним примерима .

I ja sam bio vernik i ja takodje to smatram svojom najvecom greskom u zivotu ali taj period dozviljavam kao dobru zivotnu lekciju, jer sam iz njega izvukao neke jako dobre zivotne pouke koje su mi pomogle da zivim svoj zivot lepo i ispunjeno oslobodjen okova religije.

Primera? Ih bre... pa bar primera za to imas koliko hoces... ja cak mislim da ih sad vec ima i previse i da bi mozda mi ateisti trebalo malo da "oladimo"...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Mracni, ti si bio vernik kao i moja baka danas, kao i ja nekada dok bejah mali deca. Da si doziveo Boga kao pravi hriscanin nikada ne bi postao mracni ateista.

Подели на овим сајтовима

Primera? Ih bre... pa bar primera za to imas koliko hoces... ja cak mislim da ih sad vec ima i previse i da bi mozda mi ateisti trebalo malo da "oladimo"...

Кажи нешто конкретно . 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...