Jump to content

Da li je Blagodatni oganj prevara?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Aminovao sam ovu tvoju rečenicu uz jedan dodatak, čisto preciznosti radi i čitalaca radi: Boga ima svuda kroz Liturgiju! Mimo Liturgije Hristos nije među ljudima! U protivnom bi onda svi religiozni zanosi i pravci bili istiniti.

Sa druge strane razne "neverne Tome" neka lome mozak o Ognju koliko im volja; tako je malo važno za istinskog Pravoslavnog hrišćanina. U Jerusalimu nikada nisam bio a teško da ću ikada i otići; međutim Jerusalim i sva dešavanja u njemu iz vremena onog uopšte nisu u prošlosti! Svaka Liturgija je sveprisutna večnost koja objedinjuje sve epohe pa ko tu Hrsita ne nađe sa omalenim Zakhejom na istom drvetu na koje se popeo ili u društvu Filipa koji stoji pod smokvom ...neće ga nigde drugo ni naći! Jerusalim je realan i konkretan tu ..u Crkvi. Uopšte nije tamo gde ga zemaljske oči traže!

Уз потпис на све што си рекао, и ја да додам да ако не стигнемо да одемо до овог земаљског, Небески Јерусалим је неминовно ту. :-)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.5k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ти видиш трик, а верник види Благодатни Огањ.

Проблем је што су теби духовне очи слепе, па због тога и не видиш Истину.

Не може неко слепог човека да убеђује у нешто што не види, али ни слепац не треба да тврди да нешто види, а у ствари не види.

Зато заиста треба ствари називати правим именом, а то је да тебе сврбе верске ствари, пуна си гнева према томе, а заиста не видим разлог, поготово ако је неко атеиста. Ја не идем около и причам о нечему за шта верујем да не постоји, јер ако за мене не постоји, због чега би се оптерећивао са тиме. Да ли ти мислиш да не постоји или желиш да верујеш да то не постоји?

Ако мислиш да невернику (неверници) овде није место, или да би требало да се самоцензуришемо - можда не би било лоше да попричаш са још неким модераторима (надам се бар 7-8) па ако већина мисли тако, пошаљите ми сугестију да се деактивирам.  

"сврбе верске ствари" - да, али предпоставњам не на начин на који ти мислиш.

"пуна си гнева" -   према неким стварима (обмане, веронаука, злоупотребе, ...) да.

Подели на овим сајтовима

Архм.Сава:

...али засигурно није реч о превари јер те инсинуације долазе већином из рационалистичких кругова, не само са хришћанског запада него нажалост и од неких "православних".

Дакле:  ако критикује рационалиста, или Папа, или  неодговарајучи православац ...  то онда потврђује да није реч о превари !   

Пре ће бити да је ово  (Архм. Сава:  све Божанске тајне... саме по себи не могу се идолатризовати јер би то било насиље над нашом слободом)  недостатак храбрости да се ствари назову правим именом.   Мађионичарски трик.  А ако мађионичар тврди да он то није (мађионичар, тј трик), већ се ради о вишој сили - то се онда зове лаж.

Друго је питање:  да ли уопште треба очекивати од православног монаха да ове ствари назове правим именом ?  Ако да - онда треба да знамо да би он онда имао доста проблема у својој заједници;   ако не - онда му дозвољавате да лаже, а то није лепо ни за човека, а камоли монаха.

Да ли би ти требала макар да знаш нешто о томе о чему уопште и причаш? Па - тек касније "критички да размишљаш".

... Једино сам Патријарх Јерусалимски улази у унутрашњост пећине, у којој се налази Живоносни Гроб. Пре неколико векова, су Јермени успели да омету православне да приме "Свети Огањ" у пећини Гроба. Тада православнима уопште нису допустили да уђу унутар Храма Васкрсења Христовог и они су били принуђени да стоје у дворишту. После неког времена, када су се патријарх и народ молили у дворишту Храма, Огањ је изашао из стуба, који је поред улазних врата. А Јермени нису дочекали ништа .

kolonna2.jpg

Расцепљени стуб

Од тада нас више нису терали од Живоносног Гроба. Овај стуб до данашњег дана стоји напрснут и поцрнео.

Архимандрит о. Кириакос (потпис) (Чувар Живоносног Гроба Господњег), Св. Јерусалим, 10. 2. 1960.

http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/04%20-%20O%20VERI%20I%20ZIVOTU%20HRISCANSKOM/HTML/O%20VERI/005.htm

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ако мислиш да невернику (неверници) овде није место, или да би требало да се самоцензуришемо - можда не би било лоше да попричаш са још неким модераторима (надам се бар 7-8) па ако већина мисли тако, пошаљите ми сугестију да се деактивирам.  

"сврбе верске ствари" - да, али предпоставњам не на начин на који ти мислиш.

"пуна си гнева" -   према неким стварима (обмане, веронаука, злоупотребе, ...) да.

Мани ме тих жалопојки, те форе које су почели они "отворених размишљања" да одмах ухвате на то да су жртве, код мене не пролази.

Нико није рекао да ти није место овде, већ да ако некога критикујеш и називаш преварантима и лажовима, онда треба да будеш спремна на дискусију, иако те ја нигде нисам увредио, већ сам само констатовао због твог понашања, где скачеш са теме на тему да на не баш леп начин критикујеш веру и вернике, а када ти неко одговорио, одмах се "увредиш". Све има своје границе, а ипак верници нису будале ни наивни да допуштају да их неко назива свакојаким именима.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Vidim da "Milan Rakić" voli ovo  tako da vas dvojca, prilično finih ljudi (bez cinizma!),  mislite da sam preterala.      Izgleda da mi samocenzura ne gine.    Hoću samo da vam kažem da vernike nisam nazivala svakojakim imenima,  i da sam ubeđena da je to samo tvoje tumačenje onog što sam rekla.    Dakle, ako tvrdim da je nešto laž tj prevara, ... onda se može shvatiti da je taj koji to radi lažov i prevarant.   (ko kaže da nisam spremna na diskusiju?)     Nikad nisam i neću reći da su vernici budale ili lažovi.   

Подели на овим сајтовима

Ово је свакако један леп обичај. Мислим да није никаква превара нити трик у питању, већ врло једноставно: човек уђе и запали ватру/огањ, људи се мало забаве свећицама и радују се празнику. И то је то. Мислим да то сви знају. Као кад нас кад се пали бадњак. Што би неко морао да мађија да би запалио нешто или нечим да вара? Зар не постоји упаљач или шибица? Дакле, није превара!

Подели на овим сајтовима

Imam tri svece koje su gorele na Hristovom grobu, upaljene Svetim Ognjem, donela mi ih jedna monahinja na poklon, Nema nikakve razlike izmedju njih i obicnih sveca. Upalim ih za praznik da malo svetle, cak i gore isto, niti puckaju niti cvrce, najnormalnije svece.

Подели на овим сајтовима

Ово је свакако један леп обичај. Мислим да није никаква превара нити трик у питању, већ врло једноставно: човек уђе и запали ватру/огањ, људи се мало забаве свећицама и радују се празнику. И то је то. Мислим да то сви знају. Као кад нас кад се пали бадњак. Што би неко морао да мађија да би запалио нешто или нечим да вара? Зар не постоји упаљач или шибица? Дакле, није превара!

Подели на овим сајтовима

Сад си печен... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

'Де си Lepi?

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...