Deki992 Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 И црнац каже желим да будем хришћанин/ја сам хришћанин и пошто ме експлоатишеш ти ниси газда у Христу и ја ћу да те напустим, а ако ми на силу намећеш своју вољу и физички ме угрожаваш ја ћу да се браним и не марим да погинем за своју слободу у Христу. I gazda opet izvadi Sveto pismo i pouke nekih otaca mu procita pride, da bi mu pokazao da je njegova8tvoja) ideja pogresna i nehriscanska. (moze i to, veruj mi, al da se ne zamaramo sada sa tim) Него биће, на основу ове а и неких ранијих дискусија, да би ти ипак да захебеш шта каже Црква и да Јеванђеље уподобиш себи онако како би то теби одговарало, а не себе Јеванђељу Nisam siguran sta se smatra pod tim "sta kaze Crkva" ali, da, trudim se da izbegavam sve sto narusava moj unutrasnji mir i slobodu, kome god se to pripisivalo. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Нема газда шта да теби црнцу тумачи кад је твоја Црква о томе рекла шта има и растумачила га. Kazem samo, neka mi da Bog da razmisljam kao ti, i nista mi vise ne treba Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Ne vredi jer je prosirenje kolektivne svesti za nas kao narod pretezak zadatak, a mafija je stigla predaleko. Снежана је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Дај себи времена, не може ништа на силу. I, sta kazes ti, vredi li se boriti? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 А како се то шири колективна свест? Istovremenim sirenjem svesti vecine gde je problem istovremenost. Tako imamo grupe ljudi koji se ovde vec 25 godina bune, ali nismo svi slozno stali zajedno i pobunili se kao jedan. "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Čale89 Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Револуција значи наглу промену уређења, али то не мора да буде насилно. Може једноставно већина да бојкотује систем и он се распадне сам од себе. Понекад је лакше срушити систем него га исправити! Али намеће се и питање, колико смо спремни да као народ еволуирамо у погледу размишљања о систему (тј. у овом случају држави)! Колико смо свесни шта представљамо - ми као грађани, делови система? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Ne vredi jer je prosirenje kolektivne svesti za nas kao narod pretezak zadatak, a mafija je stigla predaleko. Који би то подухват био...Проширење свести, широких народних маса... Дуња, Volim_Sina_Bozjeg and Čale89 је реаговао/ла на ово 3 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Мене интересује став хришћанства у вези тих бунтова и револуција. Да ли би требали да будемо равнодушни и стоички подносити спољашње притиске или ипак бити бунтовник? Кад погледамо Исуса, он није био неки бунтовник у смислу да је дигао народ на ноге против Рима. Питање је што није ако је Рим био лош систем. Он је свој бунт више изржавао кроз проповедање, значи ходао и причао људима о Царству Небеском, овима на власти се није свидело и осудише га а он није писнуо ништа. Зато ме интересује какав бунтовник и да ли то треба бити хришћанин. Данас када је систем доста либерализован и имамо демократију , можемо своје незадовољство изразити на мање насилан начин. Али да ли треба устати против лоше власти или стоички трпети пошто је поента Царство Небеско, а не неко земаљско? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Да, али да би се дошло до те већине креће се од мањине, и не може никако једновремено, већ је то процес. Јер и сваки појединац сазрева у процесу а не одједном. А тај појединац је база ширења свести. Tacno, a pojedinca treba na osnovnom nivou (cak i mimo strogo hriscanskog aspekta) da krasi saosecanje. Predugo se mi ponasamo kao da drugi nije bitan i nije bitno koliku nepravdu od strane drzave trpi. Ne bodrimo jedni druge na toj relaciji. Tako nam se desilo da nereagovanjem predugo zataskavamo zlo i dajemo prostora bezobrazluku. I u tom stanju smo poruzneli kao narod. Otuda moj pesimizam koji se tice drzavnog preporoda. Sistematski se predugo rusilo, sistematski mora i da se gradi, korak po korak. A za ovoliko pokidan sistem narod nema vise snage = apatija i nezainteresovanost kod nas. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Али намеће се и питање, колико смо спремни да као народ еволуирамо у погледу размишљања о систему (тј. у овом случају држави)! Колико смо свесни шта представљамо - ми као грађани, делови система? Па наш народ нажалост нема превише развијену свест о систему/држави, нити улози појединца у њему. Што је и разумљиво, јер се предуго живело у тоталитарној држави, а онда уследио "распад система" који ево још увек траје... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 To ti je realizam u kome mi zivimo. Znas, kada procitas u novinama da je policajac pokusao da se ubije, vojnik se ubio, pacijent ubio doktora, covek se zapalio ispred parking servisa, napali kontrolora nozem u autobusu i tako dalje, to su dela nasih sugradjana koji posle toga zavrse u grobu, ludnici ili zatvoru. I nikoga vise nije briga za njih i svi se iscudjavamo "u kakvom svetu to zivimo". Tako da ono, nije bas pametno reci coveku u takvoj situaciji, ti si kriv za to, nisi menjao sebe... Stavise, to je strasno, po meni. А шта ћеш плачем и кукњавом да промениш? Ко каже да треба да идеш по свету и другима стајеш на муке? Себе треба да мењамо, да би уопште били способни другима да помажемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 А шта ћеш плачем и кукњавом да промениш? Ко каже да треба да идеш по свету и другима стајеш на муке? Себе треба да мењамо, да би уопште били способни другима да помажемо. Nista se ne moze promeniti.Gle, ja sam individualista i podrzavam tu mikrokosmicku ideju. Ono sto ja ne podrzavam je cutanje pred nepravdom u smislu okretanja glave od evidentnog zla pod plastom "postovanja autoriteta" ili neke vlasti i slicno. Zlo treba razoblicavatati i pljuvati a ne stavljati pod tepih... Znaci, ne zelim biti pokoran i poslusan necemu sto smatram nepravednim samo zato sto je to neka vlast koja je data od Boga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Znaci, ne zelim biti pokoran i poslusan necemu sto smatram nepravednim samo zato sto je to neka vlast koja je data od Boga. Ta vlast je izabrana voljom umornog i naivnog naroda, odnosno nasom voljom. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Ta vlast je izabrana voljom umornog i naivnog naroda, odnosno nasom voljom. Па и није баш. Та власт је изабрана од стране отприлике 25% грађана и то само захваљујући потпуно накарадном изборном систему, који је направљен да иде руку под руку са овим страначким паразитизмом. Плутон, Аурор, Човек Жоја and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 13, 2015 Пријави Подели Написано Март 13, 2015 Па и није баш. Та власт је изабрана од стране отприлике 25% грађана и то само захваљујући потпуно накарадном изборном систему, који је направљен да иде руку под руку са овим страначким паразитизмом. Da, ali nakaradni izborni sistem je isto volja (izbor) naroda. A volja moze da bude i nemar, propust. Vidim da Deki992 aludira na to da je Bog kriv jer smo birali to sto jesmo - nebitno na koji nacin, mi smo izabrali, imamo rezultate i ne moze niko drugi da nam bude kriv. Ne mislim samo na ovu "poslednju vlast", vec dugo su vlasti ovde jedno te isto, a umor i razdrazljivost u narodu sve veci. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука