Jump to content

Вреди ли се бунити?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Претпоставио сам да си негде нешто прочитао, па те мука ухватила. :D

Сигурно хоће да кажу да нама Хришћанима јесте сваки систем робовласнички, уколико немамо сопствени.

На нашем, микро нивоу (индивидуалном, породичном), тако што се отиснемо, одемо из система и живимо као слободни људи.

Библијски примера је много: Аврам, који није живео у Содому и Гомору, него изван њих у свом вредносном систему; Христос није живео у центру Јерусалима, већ је био столар из Назарета; Апостоли су следили Исусов пример, као и Хришћани првих векова...

Бог је човека створио за слободу, а не за ропство. Ропство сами бирамо. Првенствено смо робови свога греха, после којег долази физичко ропство као последица. Математика је ту јасна: 16+16=32 :-)

На макро нивоу би то морала Црква да организује, али и њима је лакше да народ живи у ропству, него да преузимају одговорност за народ који је у Цркви и да се баве егзистенцијализмом.

Jes Todore, samo sto je danas svet povezan do maksimuma, nema vise individualizma.

Ono sto se tice mene u Beogradu, tice se i nekog coveka u nekom selu.

Nekako smatram da taj defetizam koji zagovaraju neki ljudi uvek i jedino odgovara onima koji su na vlasti.

A svaki je covek slobodan i to je osnovna svetinja koju imamo, ni Bog ne trazi nasu slobodu a kamoli da na to ima pravo neki drugi covek.

Подели на овим сајтовима

Што рече неко "систем се гради", нема револуције, тј има ал личне револуције. Е онда кад прво освојиш власт над самим собом како ваља и требује онда и она Власт буде како ваља и требује.

E, ali ovde ima jedna mala zackoljica.
U teoriji mala a u praksi velika.  :)
A to je d aje sistem uvek sacinjen od mnostva ljudi, a manjina od tog mnostva tezi realnom individualnom napretka, onako kako nas uci hriscanstvo npr. Velika manjina da se tako izrazim.
Tako da, mnogi ljudi uspostave vlast nad samim sobom u nekom dovoljnom smislu, ali opet generacije ne docekaju bolji sistem, dok se ne krene u revoluciju bilo kog oblika. Zbog toga sto, ili to "mnogo individua nije dovoljno mnogo" a jos cesce je to da sistem drzi manjina koja se niposto ne vodi hriscanskim ucenje... 
Da skratim pricu, to se kod nas kaze "Ne lipsi magarce do zelene trave..." :) 

Подели на овим сајтовима

Jes Todore, samo sto je danas svet povezan do maksimuma, nema vise individualizma.

Ono sto se tice mene u Beogradu, tice se i nekog coveka u nekom selu.

Nekako smatram da taj defetizam koji zagovaraju neki ljudi uvek i jedino odgovara onima koji su na vlasti.

A svaki je covek slobodan i to je osnovna svetinja koju imamo, ni Bog ne trazi nasu slobodu a kamoli da na to ima pravo neki drugi covek.

Деки, па није Христос ширио дефетизам када је саветовао људима да се склањају од незнабожаца. Он је критиковао зилоте који су се борили против римских власти и фарисеја. Иако су им намере биле добре, начин на који су то радили није био исправан.  

Позивао их ја на много тежу, унутрашњу борбу, да се ослободе греха, због којег се и налазе под окупацијом.

Данас би нам, као и тада, исто саветовао, а ми би били тужни што је дошао на магарцу, а не на тенку, и терао нас да себе мењамо, а не власт.

Која револуција је народу донела добро? Ни једна. 

Подели на овим сајтовима

Данас би нам, као и тада, исто саветовао, а ми би били тужни што је дошао на магарцу, а не на тенку, и терао нас да себе мењамо, а не власт. Која револуција је народу донела добро? Ни једна. 

Pa gde bi mi bili danas da nije bilo revolucija u Istoriji?!
Pod vlascu nekog psihopate, Turcina, ko zna koga i cega... Dobro, nismo bas bolje prosli :D

Nista onda draga braco. Kada odes u prodavnicu sa hiljadu dinara i ne kupis nista, kada zavrsis skolu pa ne mozes naci posao, kada ti produzavaju uslov za penziju do 70 godina a ti ne mozes vise da stojis na nogama, kada ti drzava i banke i ko zna ko jos oduzmu poslednji dinar, kada u bolesti moras dati doktoru mito da bi ti pomogao i izlecio te... itd itd itd. Ti kreni kuci, shvati da je jedina revolucija u tebi, menjaj se na bolje i umri tako kao crv.... 

Подели на овим сајтовима

А пошто је то тако ти нећеш да се узалуд "жртвујеш"?

Ne, ja se samo pitam zbog cega je potrebno da, uz popravljanje sebe ne popravljamo i drustvo, pa ako treba i masovnim protestima, revolucijom, buntom ili cime vec protiv vlasti i vladajuceg sistema?

Kome to odgovara da se pokoravam nekome ko me cedi kao krpu, bilo to u drzavi, crkvi ili bilo kojoj drugoj zajednici?

1. Bogu i vlasti

2. Vlasti

ili, sto mi nekad najlogicnije deluje, "bogu" i vlasti ;)

Подели на овим сајтовима

Замољен сам да поставим линк на ЖРУ, што и чиним овом приликом :)

"ODBRANI I PODRŽI"

Građanska udruženja i građani će 14. marta od 13h na Trgu Republike održati protest pod nazivom "ODBRANI I PODRŽI" Tog dana ćemo ustati protiv diktatorskog i mafijaškog režima, za naša prava, naše slobode i pristojan život.

https://www.facebook.com/events/603982366412263/

Шта мислите о овоме?

Stop_medijskom_mraku_01-page-001_copy.jp

Ми грађани Србије нисмо задовољни радом електронских и штампаних медија који су у служби владајућег режима. У мноштву информација о активностима власти и политичких странака на власти медији не преносе информације о активностима и ставовима политички релеватних субјеката чије мишљење желимо да чујемо. Хоћемо да чујемо и прочитамо другачије мишљење, а не само ставове представника режима и оних који у служби режима глуме да износе другачије мишљење.

Ко велича пут Србије ка ЕУ присутан је у свим медијима, а ко критикује тај пут или се не залаже да Србија пузи ка ЕУ блокиран је у медијима. Медији су затворени као да у Србији не постоји другачије мишљење. 

Ми имамо право да истинито, потпуно и благовремено будемо обавештени о питањима од јавног значаја, а средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују.

Тражимо да се у складу са прописима и стандардима јавног информисања, пре свега у електронским медијима, обезбеди и заштити изношење, примање и размена информација, идеја и мишљења ради унапређивања вредности демократског друштва, спречавања сукоба и очувања мира, истинитог, благовременог, веродостојног и потпуног информисања и омогући слободан развој личности. Подсећамо да јавно информисање мора да буде слободно и не сме да подлеже цензури. 

Слобода јавног информисања не сме се повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења.

Ми потписници ове петиције захтевамо разбијање медијског мрака и слободу информисања. Имамо право на то. Не желимо да живимо у медијском мраку. Не прихватамо цензуру и аутоцензуру.

http://www.peticije24.com/109996

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Револуција значи наглу промену уређења, али то не мора да буде насилно.

Може једноставно већина да бојкотује систем и он се распадне сам од себе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Револуција значи наглу промену уређења, али то не мора да буде насилно.

Може једноставно већина да бојкотује систем и он се распадне сам од себе.

A  izbori?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Pa gde bi mi bili danas da nije bilo revolucija u Istoriji?!

Pod vlascu nekog psihopate, Turcina, ko zna koga i cega... Dobro, nismo bas bolje prosli :D

Лоше повезујеш ствари. Да су наши преци живели заједно са Турцима, радили код њих за плату, а бунили се како су слабо плаћени и потлачени, да неће да плаћају харач, па изађу да дижу револуцију на сред Трга, били би скраћени за главу истог момента и ништа од револуције не би било, а ми би сада, или неко други, носили чалме на глави. 

На срећу, они су знали да само ако побегну од турског окупатора, и живе одвојено од њих, по шумама и планинама, могу да буду спремни на устанак.

Нису нас ослободили од Турака они што су живели са њима у заједници и плаћали им харач, него хајдуци, сељаци, војводе и остали који су живели мимо окупационог система.

Nista onda draga braco. Kada odes u prodavnicu sa hiljadu dinara i ne kupis nista, kada zavrsis skolu pa ne mozes naci posao, kada ti produzavaju uslov za penziju do 70 godina a ti ne mozes vise da stojis na nogama, kada ti drzava i banke i ko zna ko jos oduzmu poslednji dinar, kada u bolesti moras dati doktoru mito da bi ti pomogao i izlecio te... itd itd itd. Ti kreni kuci, shvati da je jedina revolucija u tebi, menjaj se na bolje i umri tako kao crv.... 

Е то ти је Деки песимизам, унапред прихваћен пораз, резултат петооктобарске револуције. :Д

Подели на овим сајтовима

Због тога што друштво у којем живиш није неки страни, спољашњи ентитет већ директно зависи од тебе зато што ти чиниш то друштво. Људи чине друштво, оно мноштво што си помињао. Па ако свако понаособ из тог мноштва поправи себе самим тим се поправља и друштво. Па узми Цркву напр, тело и удови-какви удови такво тело, просто. Какви људи такво друштво

Ja ne verujem u to, bar u ovom svetu i poretku u kome danas zivim. To mi je laz za obicnog coveka, davanje neke vaznosti i uloge pojedincu da bi ostao smiren i ziveo sa nadom da je i on neki "bitan faktor". Cak verujem da je i u crkvi tako, svako ko ima nesto da kaze, dobije sta zasluzi ;)
Ali, necu pisati o tome ovde... Ionako je to samo moje misljenje koje sam stekao zakljucujuci neke stvari. 
Znaci, u tu pricu zaista ne verujem i smatram je laznom.

Е то ти је Деки песимизам, унапред прихваћен пораз, резултат петооктобарске револуције.

To ti je realizam u kome mi zivimo.

Znas, kada procitas u novinama da je policajac pokusao da se ubije, vojnik se ubio, pacijent ubio doktora, covek se zapalio ispred parking servisa, napali kontrolora nozem u autobusu i tako dalje, to su dela nasih sugradjana koji posle toga zavrse u grobu, ludnici ili zatvoru. I nikoga vise nije briga za njih i svi se iscudjavamo "u kakvom svetu to zivimo". Tako da ono, nije bas pametno reci coveku u takvoj situaciji, ti si kriv za to, nisi menjao sebe... Stavise, to je strasno, po meni. :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

У контексту твог претходног поста који сам цитирао имам утисак да уопште немаш хришћански поглед на свет.

Ne znam sta smatras pod tim pojmom "hriscanski pogled na svet" ?

Znam samo da, kada odem u prodavnicu da kupim nesto, traze mi pare a ne pitaju me kom carstvu pripadam. :)

Подели на овим сајтовима

А колико би пара задовољило твоје потребе? То је право питање (овде хипотетички постављено).

Ja sam po prirodi stedljiv covek, tako da meni pare nikada nisu predstavljale veliki problem. Ali, ja sam student koji radi i imam dovoljno za sebe, hvala Bogu. Ovde pricam uopsteno, o ljudima koji imaju porodice i sve sto ide uz to a koji jedva sastavljaju kraj sa krajem ziveci u ovom sistemu. A takvi su vecina u ovom drustvu.

Inace, samo da se nadovezem na pricu. Imas u filmu "12 year a slave" scenu kada americke gazde "uce" crnce hriscanstvu, tako sto im citaju Bibliju izvlaceci citate u kojima se navodi kako ce proci sluge koje su neposlusne gospodaru. Pritom im sebe tumace kao te gospodare iz Biblije, naravno, uterujuci im strah od Boga da ce biti kaznjeni ako ne budu pokorni vlasnicima. 

Tu bi dobro doslo tvoje pitanje koje si mi malopre postavio, zamisli nekog crnca koji se zali, zeli slobodu i status dostojan coveka a gazda ga pita "Kom carstvu pripadas? Hoces biti Hriscanin ili....".

Tako da, nemojmo manipulisati Biblijom, opravdavajuci neopravdive stvari, pliz :) 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...