Лазар Нешић Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Ova priča o Konstantinu i popovima za vreme sabora u Nikeji (boldovana kao best answer) je čista ideološka budalaština ... i izmišljotina. Bilo je sasvim suprotno, čitajte dokumenta Nikejskog Sabora (dostupna su i prevedena), stigao je da tuži ko je koga hteo. BIla je opšta verbalna klanica. Sve je bilo vrlo javno. I mučno. Ne sećam se ko je ono rekao ili napisao (Kartašov ili Bolotov, a možda i Berđajev), da ga nikada u životu nije spodadala takva muka nego li kada bi uzimao da čita istorije hrišćanskih Sabora. U pravu je potpuno. Volim_Sina_Bozjeg and Paladije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 @@Solomon Kane, Кане, о чему то Јанко прича? Јесмо ли стигли до тога да лаици аутоматски без икакве аскезе И труда учења боље познају теологију од теолога, молитву од молитвеника, подвиг од подвижника, суд од Синода и Духа од Сабора? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Мислим да је Јанко био прецизан у изношењу својих ставова...да ли се неко, делимично или у потпуности, слаже са тим или не (као што се, на пример ја, не слажем, и то сам, чини ми се, прецизно образложио у претходном посту), то је друга ствар. Јанко and Тања1 је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Ova priča o Konstantinu i popovima za vreme sabora u Nikeji (boldovana kao best answer) je čista ideološka budalaština ... i izmišljotina. Bilo je sasvim suprotno, čitajte dokumenta Nikejskog Sabora (dostupna su i prevedena), stigao je da tuži ko je koga stigao. BIla je opšta verbalna klanica. Sve je bilo vrlo javno. I mučno. Ne sećam se ko je ono rekao ili napisao (Kartašov ili Bolotov, a možda i Berđajev), da ga nikada u životu nije spodadala takva muka nego li kada bi uzimao da čita istorije hrišćanskih Sabora. U pravu je potpuno. И све то лепо написано, као трагедија мешања политике, по важнијим питањима, од једне смене владике. Залутала ми књига са БФ Историја Цркве, па прочитах.... Тако је кад политика утиче на комисију, која је само тренутно била код једног владике и пронашла грешке, које су саставни део свих осталих владика у СПЦ. Боље пензионисање, него ли да докази саблазне све остале владике кад виде исте неправилности код себе а које се спочитавају Милешевској епархији. Да се не саблазне људи.... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Добро би било да све буде транспарентно. Но, то је немогуће у нашој цркви, зато што је она незрела. Људи на положају су незрели, народ неодгојен, неприпремљен, тако да ови "са врха" мисле да народу не треба да се кажу неке ствари. Но, дебело греше, јер нису сви толико блентави па да прогутају све и свашта: до скора се нису пензионисали, а сада свако мало неки побољева па "иде у пензију". Ја сам немоћан, па могу само да се нервирам и да кукам када видим да брод иде на хриди. Ствар би требало да је јако једноставна: праве се ови конкретно прекршаји, казне су ове. Омрсио сам се, али то није као кад облежим дечака. Друго, овде се заборавља да за педофилију, лоповлук, преваре иде се у затвор. Не може тек пензионисање. Не говорим о конкретном случају, мада су тужбе клирика из ове епархије крајње конкретне. Најмање за мобинг би одговарао, да не помињем нешто друго. Правила игре морају да се знају. Но, овде се људи праве лудима, не интересује их ни најмање што пристају да играју жмурке. Без моралног интегритета су. Суд историје ко шиша. Битно је да сада профитирамо. - Све је то болно и тужно. Слика наше цркве. Наравно да има изузетака. Међутим, слабо се чују. Дотакли смо дно, тако да се плашим да заиста заслужујемо да нестанемо као народ. verum est in beer, Volim_Sina_Bozjeg, Paladije and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Мислим да је Јанко био прецизан у изношењу својих ставова...да ли се неко, делимично или у потпуности, слаже са тим или не (као што се, на пример ја, не слажем, и то сам, чини ми се, прецизно образложио у претходном посту), то је друга ствар. Питао сам те, само зато што Јанко ту наводи примере, за које сам сада ја као лаик помислио да моје мишљење није по канонима Цркве. Па ме занима у том смеру а не о самом ставу. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Паушално пишеш. Изволи конкретно шта ти је контрадикторно и одмах одговарам. Цитираш дугачак пост и само кажеш контрадикторно? Радо ћу ти разјаснити све што не знаш о јерархији и еклисиологији, месту и улози лаика и епископа у Цркви, руковођењу и послушању, покајању и исповести... Јесмо ли стигли до тога да лаици аутоматски без икакве аскезе И труда учења боље познају теологију од теолога, молитву од молитвеника, подвиг од подвижника, суд од Синода и Духа од Сабора? А где сам ја то тебе замолила да ми разјашњаваш о јерархији и еклисиологији, о месту и улози лаика и епископа у Цркви, руковођењу и послушању, покајању и исповести? Мислим да од тебе никад нисам тражила да ми разјашњаваш о Цркви. Ако ми нешто не буде јасно питаћу кога ја хоћу, не намећи ми се за учитеља. Што се контрадикторности тиче, не желим да се вртим у круг и губим време, јасно је шта је конкретно контрадикторно, наглашено "сутра ћеш жмурети...". Што не кажеш директно да ти смета женско учешће на оваквим темама, него кружиш ко киша око Крагујевца?! Нећеш ти мене ништа научити са тих висина, ја сам брате на земљи. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Дотакли смо дно, тако да се плашим да заиста заслужујемо да нестанемо као народ. Slobodno nestaj ako mislis da treba, ja necu ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 @Волим сина Божијег Не знам шта бих више додао на ову тему. Све што сам сматрао неопходним у разумевању датог проблема, рекао сам...јасно,разумљиво и прецизно. За крај...није ми, наравно, циљ апологија вл. Филарета, већ ми је циљ да укажем на очигледне недоследности, двоструке аршине, и више него приметан раскорак између теорије и праксе у животу моја мајке Цркве. Тања1 and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 14, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2015 @@Crveni Baron, Ti si već nestao. Nastao si drugde. Zoran Đurović and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Да ли можемо појединце који су се жалили на вл. Филарета упоредити са онима " који су дошли светом да испричају безакоње свештеника" а да одоговор светог применимо на вл.Филарета? Мислим да се овде не покушава направити то поређење. Поента је да не треба повлачити унутрашње ствари Цркве по новинама и комуницирати преко новина већ лицем у лице. Такође и да не треба бити превише љубопитив у вези пикантерија из извештаја. Ко је овде клеветник? Ко шпијун? Комисија изгледа није затворила очи и покрила грешног владику, но је све то лепо забележила и ставила на папир а покривач би требало у том случају да буде преки суд у виду пензионисања? Не замерите али чудим се..... Клеветник је жута штампа, шпијун је онај ко жели да зна сваки грех који је епископ Филарет учинио иако има ко о томе да суди. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Мислим да се овде не покушава направити то поређење. Поента је да не треба повлачити унутрашње ствари Цркве по новинама и комуницирати преко новина већ лицем у лице. Такође и да не треба бити превише љубопитив у вези пикантерија из извештаја. Клеветник је жута штампа, шпијун је онај ко жели да зна сваки грех који је епископ Филарет учинио иако има ко о томе да суди. А шта је Пензија? То, да не би дошло до суда, па да се записник комисије развлачи унутар Црквених кабинета, при том не знајући да ли је оригинал, да ли копија, ко је ту додао или одузео...дописао ..?? Ео и ја сам рекао све што сам имао.... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 А шта је Пензија? То, да не би дошло до суда, па да се записник комисије развлачи унутар Црквених кабинета, при том не знајући да ли је оригинал, да ли копија, које ту додао или одузео.....?? Ео и ја сам рекао све што сам имао.... Мудри епископи знају шта раде. Уопште не сумњам у то да раде најбоље што могу. Није наше да им се петљамо у посао. Јанко and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Мудри епископи знају шта раде. Уопште не сумњам у то да раде најбоље што могу. Није наше да им се петљамо у посао. Жив ти мени био на многаја љета! Volim_Sina_Bozjeg, verum est in beer, Срђан Шијакињић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Мудри епископи знају шта раде. Уопште не сумњам у то да раде најбоље што могу. Није наше да им се петљамо у посао. Па ајде кад сам већ опет повучен на реч..... Није на мени да се мешам у рад синода, брате мили, ја само хоћу да су транспарентни. Од кога бреј сакривамо Истину? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука