Jump to content

Америка постоји 239 година, а у рату је провела 222 године

Препоручена порука

drugog sto se tice radi se o tome da ameri odlicno znaju da cuvaju svoje resurse i to onako u luberalnom duhu zakonskom zabranom ...

Vec sam ti rekao da si to pogresio... citaj ponekad sta saagovornik napise..

U.S. opening of oil export tap widens battle for global market

http://www.reuters.com/article/2014/12/31/us-usa-crude-exports-analysis-idUSKBN0K908M20141231

a sto se tice amerike.. daleko je ona od onoga sto ja i grizli gotivimo, vise nije ni najbliza na svetu...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Tacno je da povecanje ponude obara cenu, u odnosu na traznju, ali ono sto ja hocu da ti kzem da mora postojati znacajno povecanje ponude. Primer sa pekarom.. imsa 1000 pekara koji proizvode po 1000 hlebova d bi nahranili populaciju od milion stavnovnika, ako jedan pekar poveca proizvodnju za 100 hlebova, to nece znacjano uticati na ponudu samim tim nece znacajno oboriti cenu. Tvoja tvrdnja je da amerika kontorlise (znacajno) cenu barela nafte preko 2 proizvodjaca.

Zato sam ti dao sam ti konkretno pitanje, ne izbegavaj odgovor...

Da dva prozvodjaca koji poseduju polivinu naftnih rezervi nafte na planeti Zemlji ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Da dva prozvodjaca koji poseduju polivinu naftnih rezervi nafte ...

1. To nije tacno. http://writings.basiliochen.com/wp-content/uploads/2012/05/Worlds-Top-Oil-Reserves-by-Country-2011.png

Taa dva porizvodjaca poseduju 10 % naftnij rezervi.... dakle lupio si glupost ( al ko da je to nesto novo? )

2. Ja te opet pitah, imas li ti podatke da se to stvarno desava. Dakle cenu barela i proizvodnju, pre i posle amera?

To su prosti podaci koji bi potvrdili/oborili tvoju pretpostavku. Mani se teoretisanja tamo gde ne mora.

Подели на овим сајтовима

Vec sam ti rekao da si to pogresio... citaj ponekad sta saagovornik napise..

U.S. opening of oil export tap widens battle for global market

http://www.reuters.com/article/2014/12/31/us-usa-crude-exports-analysis-idUSKBN0K908M20141231

a sto se tice amerike.. daleko je ona od onoga sto ja i grizli gotivimo, vise nije ni najbliza na svetu...

A ti procitaj sta pise u clanku pre nego postavis link ...

Подели на овим сајтовима

A ti procitaj sta pise u clanku pre nego postavis link ...

Pise da je usa dozvolila izvoz nafte.

I da mi odgovoris na ostalo:

1. To nije tacno. http://writings.basiliochen.com/wp-content/uploads/2012/05/Worlds-Top-Oil-Reserves-by-Country-2011.png

Taa dva porizvodjaca poseduju 10 % naftnij rezervi.... dakle lupio si glupost ( al ko da je to nesto novo? )

2. Ja te opet pitah, imas li ti podatke da se to stvarno desava. Dakle cenu barela i proizvodnju, pre i posle amera?

To su prosti podaci koji bi potvrdili/oborili tvoju pretpostavku. Mani se teoretisanja tamo gde ne mora.

Daa cujem..

Подели на овим сајтовима

Pise da je usa dozvolila izvoz nafte.

I da mi odgovoris na ostalo:

Daa cujem..

Cia world factbook se ne bi slozili sa wikipediom ... Oni im daju 10% a i to je znatno umanjena cifra. Do pre neku gidinu je figurirala brojka od 40% ... "Smanjili" su procenu ameri ... Ali Irak ima najvece rezerve...

Подели на овим сајтовима

Cia world factbook se ne bi slozili sa wikipediom ... Oni im daju 10% a i to je znatno umanjena cifra. Do pre neku gidinu je figurirala brojka od 40% ... "Smanjili" su procenu ameri ... Ali Irak ima najvece rezerve...

40-50 % je  kompletan bliski istok zajedno sa saudijskom arabijom, emiratima  itd... malo si ti pobrkao loncice..... irak kao sto mso videli nema naajvece rezerve...

Dakle ovako.....

Da rezimiram...

USA ulaze trilione dolara u kontrolu 10 % naftnih rezervi,  i povecava procenaat proizvedene sirove nafte 0.5 %  (n svetskom trzistu) i time znacajno utice na prodajnu cenu jednog bureta nafte?

:))

Gluplju teoriju odaavno nisam cuo....

Подели на овим сајтовима

U stvari Cia procenjuje na 140 milijardi barela a ovaj tvoj link na 115 a i kod rusa je razlika 30% tako da mi ta tvoja tablica ne uliva poverenje ...

Pitanje je kolike su stvarne rezerve iraka u procentima ... A te rezerve su bile i razlog za stvaranje drzave Kuvajt, jer verovatno nisi znao, sa Kuvajtom je prica slicna nasoj sa Kosmetom i kada je Sadam napao Kuvajt on je krenuo da vrati Kuvajt tamo gde je bio pre americke intervancije ...

Услед нагле економске трансформације и стабилне политичке сцене, Кувајт је прва држава у Заливу која добија независнот од Британије, 19. јуна 1961. године. Ирак се гласно противи овој независности тврдећи да је Кувајт саставни део територије Ирака. Али под претњом Британије, Ирак не испуњава своје претње о нападу на Кувајт. Услед политичких збивања на Арапском полуострву, претње Ирана Кувајту, као и Ирачко-ирански рат, Кувајт из нужности стаје на страну Ирака. Након осмогодишњег рата између Ирака и Ирана и огромних губитака на обема страна, равнодушности грађана, Садам Хусеин користи прилику и окупира Кувајт. Ову окупацију Кувајта, Хусеин је образложио тиме да је Кувајт интегрални део Ирака и

Подели на овим сајтовима

kod njih je trenutno litar oko 90 dinra kod nas bi bio dakle 113 dinra.. ne znam koliko je tacno sad litar..

Čak je i manje: Link.

Ovo kad pretvoriš u dinare, ispada da je kod njih oko 70 din. litar.

Kod nas je valjda oko 130-140 din. bezolovni.

Подели на овим сајтовима

Ради се само о томе да када неко има власт и силу коју може да употреби он ће то и урадити. Не зато што за то има неки паметан разлог, већ једноставно зато што може. Имаш највећу војску у историји, са свакаквим невероватним чудима технике - која ти само стоји и скупља прашину. Ту политичари једноставно не могу да одоле него да "употребе", да нешто са тим "ураде". Нема тог политичара који би у тој ситуацији одолео... Кад може да оде и "сређује ствари" по свету - а не може му нико ништа.

У природи је разумног човека да тражи разумно објашњење за такве ствари, па се зато измишљају разне "геополитике" и теорије завере. Нажалост, ту пуно разума нема. Чиста људска слабост, охолост и огромно искушење.

Могу да вам потврдим из искуства, а и познавања ствари, да се њиховом народу то уопште не исплати и да имају огромну штету. Они нису богати због ратова, већ зато што имају феноменално унутрашње уређење које погодује развоју привреде. Да није ратова били би још богатији.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

U stvari Cia procenjuje na 140 milijardi barela a ovaj tvoj link na 115 a i kod rusa je razlika 30% tako da mi ta tvoja tablica ne uliva poverenje ...

Pitanje je kolike su stvarne rezerve iraka u procentima ... A te rezerve su bile i razlog za stvaranje drzave Kuvajt, jer verovatno nisi znao, sa Kuvajtom je prica slicna nasoj sa Kosmetom i kada je Sadam napao Kuvajt on je krenuo da vrati Kuvajt tamo gde je bio pre americke intervancije ...

Услед нагле економске трансформације и стабилне политичке сцене, Кувајт је прва држава у Заливу која добија независнот од Британије, 19. јуна 1961. године. Ирак се гласно противи овој независности тврдећи да је Кувајт саставни део територије Ирака. Али под претњом Британије, Ирак не испуњава своје претње о нападу на Кувајт. Услед политичких збивања на Арапском полуострву, претње Ирана Кувајту, као и Ирачко-ирански рат, Кувајт из нужности стаје на страну Ирака. Након осмогодишњег рата између Ирака и Ирана и огромних губитака на обема страна, равнодушности грађана, Садам Хусеин користи прилику и окупира Кувајт. Ову окупацију Кувајта, Хусеин је образложио тиме да је Кувајт интегрални део Ирака и

Da, da, razumeo... usa povecava proizvodnju svetske nafte za 0.5 % (optimisticna procena) i tako STRASNO obra cenu barela nafte...

:))

I za to trosi trilione i trilione americkih dolara na rat...

pazi pored ove tvoje genijalne teorije.. ajd ja sad da ti iznesem moju glupu...

Imas jedno 50 % kongresa u obliku naftasa.. par stotina ljudi ili vojnih-industrijlaca.

Oni imaju na raspolaganju pare americkih gradjana i vojsku... i sad oni mogu te pare iz drzavne kase da transferuju u svoje dzepove...

E koji je najidealnji nacin? Pa napali americke gradjane da te pesuste da ratujes i da cute na to. Kako ces to da uradis? Pa prospi im pricu da ces da sejes demokratiju divljem iraku.... eto malo ce da profitira jedno pola kongresa... i gomila politicke elite.. .sto bi se bunili..

Ali ono to je glupa teorija... ipak ova tvoja da to americka vlast radi jer voli americke gradjne pa oce da im nafta bude jeftinija - mnogo bolja...spustila im je cenu nafte za 0.001 dolar po barelu... to je vrlo isplativo...

ko profitira? Naftasi i vojno industrijalic. Ko gubi novac? Americki gradjani, a iracani gube i zivot i novaac.

Ali ono.. glupa je to teorij u poredjenju sa tvojom.. sad tek shvatm..

Подели на овим сајтовима

Такође, на основу http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_United_States_military_operations, и моја рачуница каже да је било само 17 година без ратова, војних мисија, операција, итд.

Da, samo što "vojne operacije" nisu isto što i ratovi... na toj listi je navedeno i razmeštanje trupa u prijateljskim zemljama koje trupe nisu opalile ni jedan metak niti je na njih pucano... ili evakuacije civila iz ratova u kojima Ameri nisu učestvovali... na primer:

2012 – Turkey: 400 troops and two batteries of Patriot missiles sent to Turkey to prevent any missile strikes from Syria.

ili

1974 – Evacuation from Cyprus: United States naval forces evacuated U.S. civilians during the Turkish invasion of Cyprus.

Imaš i spisak ratova... ista kategorija kao ona koju si gledao za Ruse:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_the_United_States

Tu takođe ima raznih sukoba koje mi ne bismo nazvali ratom, neke unutrašnje manje pobune i slično, poput:

Whiskey Rebellion (1791–1794)

Tu je i svaki sukob sa raznim indijanskim plemenima naveden kao rat, pa imaš "ratove" od po nekoliko godina u kojima je poginulo manje ljudi nego kad se pobiju dve kriminalne bande... Čini mi se da na listi za Ruse nisu sve takve stvari navedene, mada i kod njih na listi ima sukoba koje bismo teško nazvali ratom.

(ne pišem zato što tvrdim da su Rusi imali više ratova, svakako nisu... samo radi boljeg razumevanja)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...