Jump to content

To je to. Srbija okrenula ledja Rusiji?

Оцени ову тему

cloudking

Препоручена порука

@,

Свети Николај Жички много пута спомиње ,,комузнам светих'', не негде у апстракцији него историјски. Такође, Достојевски доноси причу о најмоћнијем идалу, у смислу праведности, у виду ,,хришћанског социјализма''.

То су аргументи уз причу коју износим о друштву, другачијем и бољем. Не видим ни прилику ни начин да друштво данас, поред снажне индивидуалистичке устаљености модерног света, нађе начин за ескивирање крајњих заблуда и беспућа.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Далеко од праксе данашње појаве Исламске државе, хришћани би могли попут Свете Горе да заснују друштво које би суштински остварило хришћанску идеју комунизма и социјализма.

Суштина комунизма, тј. социјализма (мекша, културнија форма једног те истог) је насиље.

Како је то хришћански, мајке ти? :)

Подели на овим сајтовима

@,

Свети Николај Жички много пута спомиње ,,комузнам светих'', не негде у апстракцији него историјски. Такође, Достојевски доноси причу о најмоћнијем идалу, у смислу праведности, у виду ,,хришћанског социјализма''.

То су аргументи уз причу коју износим о друштву, другачијем и бољем. Не видим ни прилику ни начин да друштво данас, поред снажне индивидуалистичке устаљености модерног света, нађе начин за ескивирање крајњих заблуда и беспућа.

Socijalizam ne moze biti hriscanski. Socijalizam je drzavna ideologija, a hriscanstvo ne moze biti drzavna ideologija. Hriscanstvo moze da se sprovede samo u drustvu posvecenih, liturgijskih hriscana - unutar crkve. Svako projektovanje toga na drzavu je besmisleno.

Sustina socijalizma je da se od bogatog uzme - opravdanim nasiljem.

Crkva nikad od bogatog clana crkve nista ne bi uzela na silu. NIkakvu, cak mu ne bi pretil ni epitemijom ako je bogat a - ne daje.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Sta ti onda imas protiv liberalizma?

Против либерализма имам против исто као што имам против комунизма. Реч је о њиховој злоупотреби.

Хришћански социјализам или комунизам светих подразумева либерализам у правом смислу. Ако је могуће, а Богу је могуће, тако нека буде ако Бог да.

Признаћеш да би свакоме добронамерноме лепо било видети да постоји такво друштво, такав пример.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Бротив леберализма имам против исто као што имам против комунизма. Реч је о њиховој злоупотреби.

Nemoguca je zloupotreba liberalizma.... da si nas malo citao shvatio bih zasto nije moguca.

Признаћеш да би свакоме добронамерноме лепо било видети да постоји такво друштво, такав пример.

Ne, necu priznati. Moral i etika su mnogo kompleksiniji od toga...

O kompleksnosti morala i etike ti odlicno govori onaj eksperimet sa ljudima i vozom. Ne znam jel ti poznat.

Подели на овим сајтовима

крајњих заблуда и беспућа

Социјализам је заблуда и беспуће, о томе се ради.

,,хришћанског социјализма''

Који су постулати, шта је то?

Надам се да је драстично различито од овог обичног социјализма, стварно... 

Баш је тужно што су многи хришћани обманути лажном хуманошћу социјализма/комунизма  :(

Подели на овим сајтовима

@@Млађони,

Можда је боље да се тиме бавимо више теолошки. Хришћанско друштво би захтевало првенствено то да темељ заједнице буде оно што чини живот самога Бога - у смислу љубави, начина тог јединства и заједништва.

Узмимо хипотетички пример да хришћани населе другу планету. Нико други до само хришћани, са изабраним епископима и поретком коју Црква регулише.

Да ли бисмо се тада нашли у срамоти немогућности да будемо јеванђелског живота како доликује по узору на прве хришћане или бисмо остварили управо тај идеал који нам је Христос непосредно оставио? На нама је да о томе размишљамо и да видимо да ли можда скрећемо на други пут, да ли тражимо сопствени мир у свету у коме Христос за хришћане ,,не доноси мир''.

Не кажем да би хришћани требало да побегну на другу планету, јер могу хришћани остати у свим секуларним и другачијим државама докле год је то могуће, физички, па и духовно. Само дајем могућност да хришћани имају своју аутономну област за становање, да ко од хришћана жели отићи тамо да живи, то буде оствариво, слично као што данас имамо Јевреје по свету али и Јевреји имају своју државу - само слично, не идентично јер хришћани би требало то да остваре суштински другачије, онако како Јеванђеље и први хришћани сведоче.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@,

Социјализам је као идеал старији од његових историјских злоупотреба. Наравно да такви примери из историје леде крв у жилама, међутим треба да се осврнемо на другачији поглед према том идеалу.

Хришћанство нуди аутентичан пример социјализма и комунизма. То се може лепо описати само треба бити отворен за такву идеју.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Boze sacuvaj...

Хришћанско друштво

Ne postoji "hriscansko drustvo". U hriscanstvu postoji samo Crkva, ne postoji "drustvo".

Социјализам је као идеал старији од његових историјских злоупотреба. Наравно да такви примери из историје леде крв у жилама, међутим треба да се осврнемо на другачији поглед према том идеалу.

Nisu to bile zloupotrebe. Kad je ideal sam po sebi pokvaren, onda su plodovi isto pokvareni.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@@Млађони,

Узмимо хипотетички пример да хришћани населе другу планету. Нико други до само хришћани, са изабраним епископима и поретком коју Црква регулише.

Ajde ja tebi opet da ponovim. To sve postoji u liberalizmu. DAkle skupe se hriscani, zakupe neko zemljiste (posto je sve privatno vlasnistvo) recimo komplet jedan grad, i nasele ga i urede ga kako zele. I to ti pruza samo liberalizam.

Placaju neki minimalni dobrovoljni porez ukoliko hoce policiju da ih stiti i sudstvo da presudi ukoliko ih neko nekako osteti.

Подели на овим сајтовима

Либерализам ,којег овде појединци проповедају је известан и могућ ,исто колико и идеални комунизам...дакле немогућ...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Либерализам ,којег овде појединци проповедају је известан и могућ ,исто колико и идеални комунизам...дакле немогућ...

A jel moze velicanstveni zosima da pruzi nekad neki arugment za svoju tvrdnju? Zasto je nemoguc?

Подели на овим сајтовима

Pa meni je jasno da je nemoguce da svako radi koliko `oce (tj. nece), a zivi ko gospodin.

Samo treba da mi objasnis zasto nije moguce da ja i ti zivimo jedan pored drugog, da jedan drugome nista ne namecemo i obojica zivimo slobodno, bez nasilja jedan prema drugome? Nije mi jasno zaista sta je tu "nemoguce"...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pa meni je jasno da je nemoguce da svako radi koliko `oce (tj. nece), a zivi ko gospodin.

Samo treba da mi objasnis zasto nije moguce da ja i ti zivimo jedan pored drugog, da jedan drugome nista ne namecemo i obojica zivimo slobodno, bez nasilja jedan prema drugome? Nije mi jasno zaista sta je tu "nemoguce"...

Нисам мислио на норме понашања,уосталом о томе ме учи Христос ,а неки неки ликови са јутјуба,а поготово о појму лиобералне слободе ,која са хришћанским поимањем истога, нема па ни додирних тачака...

Мислио сам пре свега на економско уређење,где по вашим идејама слободног тржишта,малих пореза ,не мешање државе и слично,сви ће лепо живети од послодаваца,приватника,радника чистачице,и то прогресивно,што боље капиталисти то боље раднику... на примеру приватизације државе у којој ја живим,одонс приватника и радника је дијеметрално супртан,што је овом боље,овом је горе...

Дакле сасвим је разумљива наша носталгија за социјализмом,не што је он био идеалан,него што смо тад живели достојно нормалних људи...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

U hriscanstvu postoji samo Crkva, ne postoji "drustvo".

Појам друштва је само злоупотребљен. Многима је мрско кад чују ,,друг '', међутим другачијост је један од главних појмова саме теологије и суштине Цркве.

На страну сада та параноја према комунизму по себи. Погледајмо пре шта нас тишти као хришћане у светлу идеала које многе хришћане скоро па опчињава.

Нама се као хришћанима нуди ,,мир'' у свету ког подразумевамо као либералан итсл. Али шта заправо значи тај ,,мир'' који нам се нуди?

Ти си мирам као хришћанин у свету који заправо ради на спутавању хришћанског мира. ,,У свету ћете имати жалост'', а мир који нам Христос даје није од овога света.

Трагати за миром у свету је за хришћана бесмислено. Стварати пакт са светом, као што ти чиниш или Млађони или Аквилиус, не може бити аутентично са Јеванђељем.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...