Jump to content

Pitanja pravoslavcima - kako to da...

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, MarkoA рече

То у којем умреш, у којем те Господ затекне, то које оставиш у земљи тј. како каже христос - које посејеш у земљи. Ако пред смрт тим телом направиш смртни грех и, то ће тело ти васкрснути за суд, ако ли врлину, васкрснуће за живот вечни. И тело светитеља је чинило добро,  зато  и оно мора учествовати у вечној награди и благослову. ТО ТЕЛО МОЈ ПРИКАНЕ је прожето Светим Причешћем и неће се  оставити вечном понижењу... 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, MarkoA рече
пре 2 часа, Bokisd рече

Mislim da se danas ljudi obracaju svetima i celivaju mosti ili iz postovanja ili radi neke pomoci od svetitelja, bolest ili neka nevolja.

Jedino to i pitam. Zašto ne tražiti pomoć samo od Boga? Ili, ako veruješ da je neko već u Božijem prisustvu, opet, zašto mu se ne moliš nego ritualno štuješ neki njegov zemaljski ostatak. A onda, da li baš tog svetitelja moliš za pomoć, ili ga moliš da se moli Bogu za tebe?

Kad već pominjem ovu reč ritualno, i to me zanima zašto. Zašto je bitno koliko ćeš puta nešto uraditi i na tačno određeni način. Primera radi, celivanje moštiju sa desna na levo a nikako obratno, ili tačno određeni broj puta nešto da uradiš.

Pa, slazemo se da je Bog jedini koji daje sve i blagodat i isceljenje i sve dobro, ali, recimo, mislim da je sv.Jovan Zlatousti rekao (parafraza).... kao sto zemaljski car ima oko sebe svoje prisne prijatelje pa ako neko ne moze da pridje caru ali ako moze putem pomoci carevih prijatelja lakse da dodje caru i trazi neku stvar od njega, tako i svetitelji koji su najblizi Bogu, njegovi su najprisniji prijatelji i mogu da posreduju za nas, da traze od Boga ono sto je nama potrebno na duhovnom ili telesnom planu.....

Jednostavno, kroz poklonjenje netruleznim mostima svetih mi odajemo pocast i veru i ljubav Bogu koji proslavlja svoje svete koji su mu ugodili i Bog daje isceljenje kroz mosti .....( oko toga da li treba nesto uraditi na odredjeni nacin je nebitno, nema nekih posebnih pravila osim toga da trebamo pobozno da celivamo mosti i slicno)

Подели на овим сајтовима

Чекај, јел мошти, тело упокојеног Светог пророка Јелисеја, и даље његово тело или не? Ако ће му Бог ни из чега стварати ново тело зашто његово тело и даље чинило чуда тј. Бог у његовом телу чинио чуда предивна? То вам је управо благовест и проповед о свеопштем Васкрсењу...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Lady Godiva рече

Неки људи мисле да све чега нема у СП је новотарија 

А плус овога има у Св. Писму :) .  У вези тога да та "мртва" тела "смрдљиве хаљине" чине чуда дивна, имају Божју благодат исцељења, старозаветни верни народ их поштује над њима исцељује... 

Подели на овим сајтовима

Свете мошти

Шта су свете мошти?

Остаци светитељских тела која су показала чудотворну моћ.

Постоји ли пример у Библији који показује чудотворну моћ светитељских моштију?

Постоји, види II Књ. о Царев. XIII, 21.

Да ли обожавамо светитељске мошти?

Не. Ми обожавамо само Јединог Истинитог Бога који даје силу моштима својих љубљених светитеља да их прослављамо, као што су они прослављали Бога, док су били у својим телима.

Да ли приписујемо мађијску моћ моштима и другим свештеним предметима?

Не. То је заблуда незнабожаца. Чудотворну моћ таквих предмета ми приписујемо живоме Богу и Његовим живим светитељима, а никако мртвом предмету.

Закључак

Из св. Писма дознајемо да је свемогући Бог понекад чинио чуда кроз мртве, безживотне ствари, на пример:

Кроз Мојсијев штап (Изл. IV, 2),

Кроз змију од бакра (Бројеви, XXI, 9),

Кроз Јелисејеве кости (II Цар. XIII, 21),

Кроз Христове хаљине (Мат. IX, 20),

Кроз иловачу и бању Силоамску (Јн. IX, 7),

Кроз сенку св. ап. Петра (Дела ап. У, 15),

Кроз марамице и убрусе св. ап. Павла (Дела ап. XIX, 12).

Стога нема сумње да је Господ Бог чинио чуда и кроз свети Крст, свете иконе и свете мошти.

Ова чуда треба схватити као милост Божју према немоћним и напаћеним људима; као Божје сведочанство да је Он свуда присутан, живи Бог, који све види па види и наша дела, а исто тако чуда су Божја опомена да уколико их више видимо утолико треба чвршће да верујемо у Њега с љубављу и страхом и да утолико више управљамо свој морални живот према Његовим заповестима. Иначе, постоји опасност да и ми будемо осуђени с оним Јеврејима у чијем је присуству Исус „чинио толика чуда, али нису веровали у Њега” (Јн. XII, 37). Стога је Господ рекао: „Да нисам међу њима чинио дела која нико не чини, не би греха имали: а сад и видеше и омрзнуше мене и Оца мога." (Јн. XV, 24).

СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ Жички, Охридски и Лелићки

Подели на овим сајтовима

@MarkoA Теби је смешно??

Подели на овим сајтовима

Jeste, smešan pokušaj nametanja nekog sektaškog učenja. Postavio sam već gomilu pitanja na koja nisam dobio nikakav odgovor a ti samo vrtiš jedno isto.
Možemo da stavimo tačku na ovu temu, evidentno ne mrdamo.

Подели на овим сајтовима

Пре свега дрско од тебе, јер сам се потрудио да ти изађем у сусрет и показао ти у Библији у вези моштију што сам сто посто сигуран да ниси имао благог појма да то пише у Библији. Али, ок, да сведемо све ово на једно једино питање. Дакле, да ли у Библији пише да Бог чини чудо кроз тело (мошти) упокојеног богоугодника?

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, MarkoA рече

Jeste, smešan pokušaj nametanja nekog sektaškog učenja. Postavio sam već gomilu pitanja na koja nisam dobio nikakav odgovor a ti samo vrtiš jedno isto.
Možemo da stavimo tačku na ovu temu, evidentno ne mrdamo.

Kako sektasko,:0201wink:.... tamo gore pod Ostrogom more ljudi, vernika, muslimama, dolaze kod sv.Vasilija Ostroskog i dobijaju isceljenja i pomoc kroz blagodat mostiju svetog Vasilija, ... kako to moze biti sektaska stvar, Bog pomaze ljudima preko svog svetitelja, razni i mnogi ljudi se kroz veru i molitvu obracaju svetitelju i Bogu i dobijaju ono cemu se mole... mislim, mozemo ovde da pricamo sta hocemo ali sam zivot nas opovrgava....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...