Jump to content

Da li danasnji muskarci cijene djevice ...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Bozanskom ljubavlju mogu da vole i oni koji jesu i oni koji nisu telesno nevini. Ne vidim kako to smeta samoj terminologiji.

не знам, ти мени објасни.

Ја и даље тврдим да је девственсот духовна категорија.

Подели на овим сајтовима

По теби, ако је неки био сексуално активан, па постао апстинент, он је целомудрен.

Ако је неко физички невин, а апстинент је, он је девствен.

Ne, ne, sasvim pogresno si me razumeo.

Dakle, svakom hriscaninu cilj je celomudrenost (= svetost) celog bica, odnosno da celim bicem nepodeljeno pripada Hristu, bez obzira da li je u braku ili je devstvenik.

Ko je, dakle, ostao jos i devstven (osim opstih vrlina), tj. telesno nevin, u osnovi ima jedan podvig vise, ali samo ako ga na pravi nacin prozivi i ispuni, tj. ako mu ta devstvenost ne posluzi kao povod za visokoumlje i gordost, kako si i sam rekao.

Zato je podvig pravih devstvenika utoliko tezi, jer se trude da prevazidju ono na sta ih priroda zove. Zato se telesna cistota Presvete Bogorodice narocito naglasava i proslavlja. Drugim recima, da bude celomudren moze i treba svaki hriscanin, ali ne mora da bude i nije svaki devstven.

I ja mogu da budem celomudren (= svet), iako sam u braku, ali ne mogu da budem devstven, jer imam zenu.

Eto, nadam se da je sad malo jasnije. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ne, ne, sasvim pogresno si me razumeo.

Dakle, svakom hriscaninu cilj je celomudrenost (= svetost) celog bica, odnosno da celim bicem nepodeljeno pripada Hristu, bez obzira da li je u braku ili je devstvenik (u manastiru, ili van njega, svejedno).

Ko je, dakle, ostao jos i devstven, tj. telesno nevin, u osnovi ima jedan podvig vise, ali samo ako ga na pravi nacin prozivi i ispuni, tj. ako mu ta devstvenost ne posluzi kao povod za visokoumlje i gordost, kako si i sam rekao.

Zato je podvig pravih devstvenika utoliko tezi, jer se trude da prevazidju ono na sta ih priroda zove. Zato se telesna cistota Presvete Bogorodice narocito naglasava i proslavlja. Drugim recima, da bude celomudren moze i treba svaki hriscanin, ali ne mora da bude i nije svaki devstven.

I ja mogu da budem celomudren (= svet), iako sam u braku, ali ne mogu da budem devstven, jer imam zenu.

Eto, nadam se da je sad malo jasnije. :)

Испада да те нисам погрешно разумео, само си опширније разјаснио оно што си цитирао и све се поклопило.

Дакле, само физички невини могу бити девствени, па им се још и додају тежине у подвигу због тога, с чим не могу да се сложим.

Неизмерно је лакше одолети Нутели ако је никада ниси пробао.

Подели на овим сајтовима

А кад би сад оставио жену, отишао у манастир, шта си онда, девствен или си и даље целомудрен?
Подели на овим сајтовима

Испада да те нисам погрешно разумео, само си опширније разјаснио оно што си цитирао и све се поклопило.

Pa eto, tako mu dodje.

па им се још и додају тежине у подвигу због тога, с чим не могу да се сложим

Uh, lako je to reci, ali na delu je ekstremno tesko, mozemo slobodno da kazemo - do krvi. Ali to vec nije ova tema... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

А кад би сад оставио жену, отишао у манастир, шта си онда, девствен или си и даље целомудрен?

Pa ne mogu da budem devstven kad sam vec imao zenu, bez obzira gde bih otisao. Tu je ta razlika.

Подели на овим сајтовима

a pitanje za tebe Zdravka:

navedi mi razloge zbog kojih mislis da je devica vrednija od devojke koja to nije?

jel kapiras gordost?

ja kapiram da mozda ima problem sa momcima koji su kako kazes ne strpljivi ali to je neka sasvim sasvim druga tema od ovoga sto ti postavljas kao pitanje. jos u prvom postu mi se to ucinilo ali kasnije se definitivno potvrdilo, ti nevinu devojku uzdides u smislu da one koje to nisu su neka niza klasa, sto je sve samo ne istina.

i pravo da ti kazem kada bi birao devojku pre bi birao ona koja mi po raznim pitanjima odgovara a ako jos i nije nevina, fantasticno. mozda zvuci pregrubo ali je tako.

Ne boj  se ...VJERUJ

Подели на овим сајтовима

a pitanje za tebe Zdravka:

navedi mi razloge zbog kojih mislis da je devica vrednija od devojke koja to nije?

jel kapiras gordost?

ja kapiram da mozda ima problem sa momcima koji su kako kazes ne strpljivi ali to je neka sasvim sasvim druga tema od ovoga sto ti postavljas kao pitanje. jos u prvom postu mi se to ucinilo ali kasnije se definitivno potvrdilo, ti nevinu devojku uzdides u smislu da one koje to nisu su neka niza klasa, sto je sve samo ne istina.

i pravo da ti kazem kada bi birao devojku pre bi birao ona koja mi po raznim pitanjima odgovara a ako jos i nije nevina, fantasticno. mozda zvuci pregrubo ali je tako.

Ne boj  se ...VJERUJ

Подели на овим сајтовима

Naravno da je vrednija djevica, ali ona u punom smislu te rijeci ako je nevina i pored mnogih iskusenja ,ako je razlog zelja da zivi pobozno i da jednog dana sve najljepse trenutke podjeli sa samo jednim covjekom, tj sa svojim muzom.Ali bas kao sto admin i monah Arsenije rece devstvenost se moze vratiti ako se pokajemo .U pravu si da me na momenat uhvatila gordost pa sam navela primjer o dijamantu ali cesto se tako ponasam kad naletim na ljude koji ismjevaju djevice i lose mi je od danaanjeg liberalizma.

Ne boj  se ...VJERUJ

Подели на овим сајтовима

Pa ne mogu da budem devstven kad sam vec imao zenu, bez obzira gde bih otisao. Tu je ta razlika.

О томе ти причам, не можемо веру свести само на телесну категорију, зато свети Василије и јесте рекао да је невин али није девствен.

Ја свете оце не читам, већ читам тумачења како не би запао у заблуду, зато ми тумачења епископа Порфирија више одговарају него конкретно твоја.

Ако је девственост стање духа које тело прати, зашто не би могао бити девствен?

У браку можеш бити целомудрен, јер си сексуално активан, ако ниси секусално активан и даље си целомудрен али и девствен, не би девственост везивао само на физичу невиност.

Подели на овим сајтовима

Међутим, као што Свети Јован Златоусти наглашава, "безбрачни живот сам по себи не чини девственика, већ чистота срца..."

Ako je neko devstven iz ljubavi prema Bogu, njega ne dotiče pohvala sredine, ne dotiče ga ni ismevanje.

Подели на овим сајтовима

Ма то је само било моје карикирање на причу о томе шта се данас цени. Ето, ја не капирам шта је то што се данас цени. Знам шта ја ценим, знам шта појединци око мене цене, али не знам шта нека група људи цени. Посебно данас када је све девалвирано. Искључујем се, лепо ми рече друг да пустим друштвене мреже и форуме. :)

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Ако је девственост стање духа које тело прати, зашто не би могао бити девствен? У браку можеш бити целомудрен, јер си сексуално активан, ако ниси секусално активан и даље си целомудрен али и девствен, не би девственост везивао само на физичу невиност.

Ne znam, ja sam do sad vazda nailazio na cednost/celomudrenost kao stanje duha, a na devstvenost kao stanje tela. Nikad nisam cuo da se za nekog ko jeste ili je bio u braku kaze da je devstven, osim nekih izuzetaka.

Jedan takav izuzetak je bio npr. sv. Jovan Kronstatski, koji je ziveo upravo devstvenim zivotom (iako je u braku), ali bas zbog toga (je izuzetak) sto je i u braku ziveo bezbracno, tj. sa zenom je dogovorno ziveo kao sa sestrom, bez telesnih odnosa. Dakle, naglasak je na telesnim odnosima.

Подели на овим сајтовима

Међутим, као што Свети Јован Златоусти наглашава, "безбрачни живот сам по себи не чини девственика, већ чистота срца..."

Ako je neko devstven iz ljubavi prema Bogu, njega ne dotiče pohvala sredine, ne dotiče ga ni ismevanje.

Upravo. Kao sto vidis, i Zlatoust ne ukida samu terminologiju, nego produbljuje smisao same devstvenosti (telesne nevinosti). Jer i sam kaze "bezbracni zivot", sto jasno pokazuje da devstvenima smatra one koji su bezbracni, tj. ne stupaju u telesne odnose.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...