Биљана Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 А шта је са храмовима гдје је изостављена Литургија за оглашене? Како ту било кога припремити кад он у старту не зна шта треба? Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 @@verum est in beer, Код нас у храмовима нема Литургије за оглашене. И мислим да смо ми једина епархија ( у питању је зворничко-тузланска) гдје је Литургија за оглашене избачена. То би свакако требало да се убаци, јер људи не знају. Имају добру вољу и за вјеру и за причешће, али не знају да требају изаћи прије него се вијерни народ почне причешћивати, него и они сами прилазе чаши. Додуше, наш свештеник то сваки пута напомене (да некрштени не могу примити свету тајну причешћа), али има оних који то и не кажу па народ из незнања ради по инерцији, тј. како сви тако и они. Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 Бејах оглашена два месеца, јако је болело што не могу да приступим Тајнама. Тако , да сам излазила. Свакако је потребно имати знање пре крштења, а и после усавршавати га. А и "кум" заборавља обавезу подучавања кумчета. Свело се на држање свеће неких пола сата! И то је проблем. Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 Да, али што се то убацило и што баш крштење, које је значење, ако нема везе са крстом (а не можемо рећи да је крштење-погружење пошто ми имамо ту реч? И како остале помесне Цркве користе превод? Што се везало за крст? Ценим да је у словенским језицима то било синоним за грчко "ваптизмос". Е сад, зашто баш крштење, не бих знао конкретно. Могао бид да нагађам и правим паралеле. Па је једна од могућих, по мом неком нахођењу, да иначе Крст Христов, тј. страдање а тиме и Васкрсење су у најтешњој вези са тајном крштења, умирања за овај и рађања за нови век. Јер и у чину крштења у молитви која претходи погружењу свештеник каже, парафразирам, да вода у којој се крштава буде образац смрти Христове и његовог Васкрсења. У руском преводу пише "Итак идите, научите все народы, крестя их во имя Отца и Сына и Святаго Духа", на енглеском нпр. стоји "...baptizing...". verum est in beer and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 Једна парохијанка је дошла из Врања и рекла ми еј да је 90'их прије него што је крштена као пунољетна, заједно са осталима посјећивала вјеронауку за оглашене код Саборне цркве у Врању. Не знам да ли је настављено с том праксом. Углавном људи дођу кад имају мањак времена, да ли је то неки пут или скоро вјенчање и онда свештенику не преостаје ништа него да их укратко поучи и да неку књигу после Крштења. У неким БГ црквама је пракса да се крштење уговора код црквењака, испуни се форулар, који се после проследи надлежном свештенику. На дан крштења људи се прозову, крсте, после се свештеник потпише на формулар, црквењак узме обавезе, један студент упише у књиге..... С друге стране код рмк нема вјенчања док младенци не одслушају предбрачне поуке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 @@verum est in beer, Код нас у храмовима нема Литургије за оглашене. И мислим да смо ми једина епархија ( у питању је зворничко-тузланска) гдје је Литургија за оглашене избачена. То би свакако требало да се убаци, јер људи не знају. Имају добру вољу и за вјеру и за причешће, али не знају да требају изаћи прије него се вијерни народ почне причешћивати, него и они сами прилазе чаши. Додуше, наш свештеник то сваки пута напомене (да некрштени не могу примити свету тајну причешћа), али има оних који то и не кажу па народ из незнања ради по инерцији, тј. како сви тако и они. Није избачена Литургија, него само јектеније за оглашене. Paradoksologija, Биљана and nana је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 Прави је хит по србијанским храмовима, из недеље у недељу,јкад крене масовно сагињање глава на : ,, Оглашени, главе своје приклоните Господу.'' .. хахаха .. А кад се после пар секунди зачује : ,,Сви који сте оглашени изиђите .. Нико од оглашених да не остане. ..'' А онда све те ''погнуте главе'' остају и не излазе .. интересантно ''разумевање'' верних а још интересантнија ''заинтересованост'' свештеника да подучи верне.. СрБББијанска посла .. Pročitah svojevremeno u Gogoljevom Razmatranju Božanstvene Liturgije da postoji jedna ruska tradicija po kojoj neki nameno priklone svoje glave tokom jektenije za oglašene kao izraz osećanja da nisu ništa bolji ni "napredniji" od oglašenih, naprotiv. Eto, od tada kad vidim priklonjene glave oko sebe ne znam da l' ljudi ne znaju da nisu oglašeni il' se svesno pridružuju oglašenima i... prosto, ja se posledično osećam bolje sama sa sobom, pa sam zato odlučila ovo da podelim Ламех је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 Hvala Bogu na temi,ziveli. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Samo tangencijalno vezano za temu: Nedavno sretoh drugaricu iz Nevskog na ulici i saznadoh od nje da se velika većina "zilotski" nastrojene tamošnje omladine iz kasnih 90ih i ranih 00ih sada svrstava u ateiste. Znači, verovatno nije do veronauke pred krštenje, već do samog prestrogog pristupa prema svima. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Е јака је баш та ''зилотска'' екипа када због ''престрогог'' приступа дижу руке од Бога и постају атеисти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Pročitah svojevremeno u Gogoljevom Razmatranju Božanstvene Liturgije da postoji jedna ruska tradicija po kojoj neki nameno priklone svoje glave tokom jektenije za oglašene kao izraz osećanja da nisu ništa bolji ni "napredniji" od oglašenih, naprotiv. Да. и ја мислим да 90% оних који спуштају главе а крштени су заправо и не размишљају о том потезу пре него га учине.. Али вероватно највећи број истих потпуно махинално то чини када чује ''приклоните глкаве..'' Међутим одређени број вероватно уопште и не разуме смисао онога што свештеник изговара. Али је једно сигурно ни једни ни други од њих дакле не схватају шта раде а то би морао неко да им објасни .. На крају колко год да је то израз некакве ''побожности'' или ''скрушености'' - или неке духовности .. неисправно је а то онда нема никаквог смисла.. većina "zilotski" nastrojene tamošnje omladine iz kasnih 90ih i ranih 00ih sada svrstava u ateiste. Znači, verovatno nije do veronauke pred krštenje, već do samog prestrogog pristupa prema svima. Дакле чему строгост .. Строгост је замка ''напаљености'', неискуства ..усијаности .. како год. Она се само благошћу може обуздати и смирити. Goku and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Е јака је баш та ''зилотска'' екипа када због ''престрогог'' приступа дижу руке од Бога и постају атеисти. Tako su omladinu iz Nevskog tada zvali u drugim beogradskim hramovima, kasnije sam saznala Možda je druga reč pogodnija umesto "prestrogog" pristupa - meni je ta trenutno najblaža za jedan pristup nekih sveštenika tamo koji su zahtevali monašku poslušnost u svakom detalju, gotovo monašku seksualnost i u braku, i tovarili strah i osudu prema svemu što od svih tih pravila i od te takve supkulture iole odstupa. I branili pričešće ako ne prihvatiš i ne primeniš sve to odmah. Kognitivna disonanca se ne može zauvek održavati. U nekom trenutku (se) puca. Pa kud koji. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Tako su omladinu iz Nevskog tada zvali u drugim beogradskim hramovima, kasnije sam saznala Možda je druga reč pogodnija umesto "prestrogog" pristupa - meni je ta trenutno najblaža za jedan pristup nekih sveštenika tamo koji su zahtevali monašku poslušnost u svakom detalju, gotovo monašku seksualnost i u braku, i tovarili strah i osudu prema svemu što od svih tih pravila i od te takve supkulture iole odstupa. I branili pričešće ako ne prihvatiš i ne primeniš sve to odmah. Kognitivna disonanca se ne može zauvek održavati. U nekom trenutku (se) puca. Pa kud koji. То је то .. 100% .. Верујем да имаш и лично искуство тога , обзиром како говориш прецизно. Ово што си поменула ''бранили причешће'' то са Православним Хришћанством нема додирне тачке. Бранити причешће од неког ко ти иоле долази у Храм, у теби види у тим тренутцима неког посебног а ти си према њему ''строг'' у некаквом гуру - мастер фазону .. То је за епитимију у неком селу на надморској висини преко 1200 метара. .. Paradoksologija and Goku је реаговао/ла на ово 2 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Неколико претходних постова ме подсјети на изреку (више се не сјећам од кога сам је чуо, а ни ко је аутор): "Православље се узима на кашичицу." И сам знам неке људе који су нагло и прежестоко, неприпремљени, ушли у Цркву, а данас више нису у њој. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Неколико претходних постова ме подсјети на изреку (више се не сјећам од кога сам је чуо, а ни ко је аутор): "Православље се узима на кашичицу." И сам знам неке људе који су нагло и прежестоко, неприпремљени, ушли у Цркву, а данас више нису у њој. Poseban problem je kad to duhovnici, umesto da smire i opuste, ohrabruju ili čak zahtevaju. Goku је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука