Jump to content

Да ли сте за прелазак на нови календар?

Оцени ову тему

54 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за прелазак на нови календар?

Препоручена порука

Jednostavno udješ u autobus i sjedneš si na svoje mjesto br. 25 a kondukter ti pregleda kartu i rekne, nije to taj tvoj autobus, mjesto je tačno i ispravno ali karta važi za taj neki autobus pored. I ti sad ustaneš objašnjavat, ma ja imam broj 25. Jeste imaš ali za Suboticu a ovaj ode u Niš. Ili obrnuto, sjedneš u ispravan autobus ali na neispravno mjesto, kondukter ti rekne premjestite se na 25, ovo nije 25 već broj 7. A ti opet, ja imam kartu za Suboticu itd. Imaš ali si sjeo na pogrešno mjesto, tvoj broj je 25. To nejde više drugačije jednostavnije objasnit. Karta (liturgijski kalendar) je ispravna, greška je u brojanju tih dana, matematička. Kakve veze ima to s liturgijom to što se taj koji je sastavljao kalendar nije dokazao strefit i dobro to izračunat a nije ni mogao. Šta danas sve imaju ti naučnici na raspolaganju pa jedva nekako teškom mukom nešto uštimaše? Tom nekom Rimljaninu prije 2000 godina, ko je to već bio nije se ni čemu čudit.

Подели на овим сајтовима

Тема "Ко поручена"...  :dedica:

Годинама сам се бусао у груди, народски речено, када неко помене да бисмо се покатоличили ако променимо календар, и покушавао да докажем да не бисмо и да ми славимо истог датума Божић  јер и православни Божић је 25. децембра као и католички, протестантски... Али православни је Божић 25.12. по јулијанском календару.. И то је мене стално терало у свађу да се то треба променити да га славимо када и јесте а не 7.1. Кад већ живимо и управљамо се према грегоријанском да и Божић буде свима исти дан као што и јесте.

Међутим, :trtmilo:  пре недељу-две сам имао расправу са једним човеком који се дефинитивно разуме у тематику и поткован је. И убедио ме је да ми заиста славимо Божић онако како су га славили и рани Хришћани, али то према званичном календару пада 7. јануара и да ту једино католици и они православци који су прихватили нови календар као званичан и избрисали 12 дана имају шта да мењају, а то је датум када прослављају Божић, јер га не прослављају онда када јесте заиста већ сваке године 12 дана раније.

Закључак:  Не, календар не треба да се дира:fik:  :jelenk11:

Да кренемо од онога што се слажем са тобом, а што си изнео у овом посту.

Да, ми Божић славимо 25.ог, и то пише у свим црквеним књигама. И у праву си када кажеш да је погрешно што га у садашње време славимо 07.ог. Објективно, томе је разлог историјске околности у ком су обитавале цркве које славе Божић 07.ог. Цркве које нису прихватиле нови календар су биле у "ропству", тј. обитавале су у таквим државама које су биле непријатељски (или неблагонаклоно) настројене према православној цркви. Руска црква у бољшевичком СССР-у, Васељенска патријаршија у Турској, и ми у старој Југославији, где се наша црква борила са јаком комунистичком пропагандом у самој Србији, и јаким римокатоличким утицајем, који је у то време био не баш пријатељски настројен према православном живљу, на територији Југославије, уз велике националне тензије, јачање и фашизма, и комунизма. Стицајем тих околности, ми данас Божић славимо 7.ог.

Е сад, оно што се не слажем је други део поста. Прво, што се тиче Божића, ранохришћани га нису славили ни 25.ог, ни 7.ог, него 6.ог. Да будем потпуно јасан, ранохришћани нису уопште славили Божић, него су једино славили Богојављење, 6.ог јануара. Слављење Божића је "новотарија", гледано из ранохришћанске перспективе. Дакле, сви смо ми "новотарци" што уопште славимо Божић одвојено од Богојављења. Али срећом да је тако, јер Хришћанство је вера "новотараца", пошто је Христос први "новотарац". Али то је посебна тема.

Подели на овим сајтовима

при прелазку на нови календар би се изгубили одређени датуми у богослужењу па би смо имали случај да се једне године (током прелазка са старог на нови) безпотребно не слави светац који је уписан у календару што је за мене неприхвативо

Пре свега, то што кажеш се не би десило, него би се померило слављење светитеља те године на друге датуме. Дакле сви светитељи би се славили те године, само би било померено слављење појединих светитеља.

А померање слављења светитеља се догађа и других година. Рецимо ове године не славимо светог Симеона Мироточивог (Стефана Немању) оног датума када се слави, него је датум слављења померен. То би се десило и те године са прослављењем светитеља који падају у дане који се бришу из календара.

Подели на овим сајтовима

стари календар нажалост живи једино у цркви, у минеју и осталим књигама и намјена му је да омогући богослужење. ако се ништа од тога не би промијенило у чему се он користи онда нека ми неко објасни на чији прелазак са старог на нови календар се мисли. ако је нечије безумље такво да он мисли да ето сада тек тако треба промијенити календар у цркви и побацати све прилично скупе књиге нпр. 12 минеја. и Српска православна црква остане без могућности богослужења онда нека ми да аргумент зашто то радити

Подели на овим сајтовима

стари календар нажалост живи једино у цркви, у минеју и осталим књигама и намјена му је да омогући богослужење. ако се ништа од тога не би промијенило у чему се он користи онда нека ми неко објасни на чији прелазак са старог на нови календар се мисли. ако је нечије безумље такво да он мисли да ето сада тек тако треба промијенити календар у цркви и побацати све прилично скупе књиге нпр. 12 минеја. и Српска православна црква остане без могућности богослужења онда нека ми да аргумент зашто то радити

Што би бацали црквене књиге? Промена календара значи да би се данас служило богослужење које треба да се служи 29.ог јануара. А данас, 29.ог јануара, у цркви се врши богослужење од 16.ог јануара.

Променом календара би добили да Часне вериге светог апостола Петра, као и преподобног Ромила Раваничког славимо 16.ог јануара, како пише у тим књигама, а не 29.ог, како сада радимо.

Подели на овим сајтовима

Слажем се са оним што си рекао. Има смисла и ово за Часне вериге јер заправи то сам и ја раније држао за чврст став, да се празник слави на онај датум када и пише (бројевно)... Али кад се све сабере и одузме дођемо до тога да је мало комплексније питање од пуког усклађивања датума. Немам тренутно шта више да кажем. Нисам неки еминентни стручњак из области прорачуна календара а нисам ни теолог тако да најбоље је то оставити њима, па шта буде.

Подели на овим сајтовима

зашто би мијењали календар. ако нам се прелази у папизам то можемо без мијењања календара. каква је само то логика да се намонтира календар тако да би се два светитеља прослављали као што наводно пише у књигама а осталу армију цркве небеске да смјестимо 14 дана у размаку него што то пише у књигама. ако су књиге разлог то јест оних пар страница за мијењање календара онда је 11 минеја + један без пар страница веома дебљи разлог за останак на старом календару

Подели на овим сајтовима

да смјестимо 14 дана

То ће бити у 22-ом веку... За сада је 13 :))) 

Подели на овим сајтовима

зашто би мијењали календар. ако нам се прелази у папизам то можемо без мијењања календара. каква је само то логика да се намонтира календар тако да би се два светитеља прослављали као што наводно пише у књигама а осталу армију цркве небеске да смјестимо 14 дана у размаку него што то пише у књигама. ако су књиге разлог то јест оних пар страница за мијењање календара онда је 11 минеја + један без пар страница веома дебљи разлог за останак на старом календару

Сви светитељи би се славили како пише у Минеју. Данас се то не ради, него померамо слављење светитеља 13 дана унапред. Само један пример: У Минеју пише да се преподобни Антоније Велики прославља 17.ог јануара, а ми га прослављамо данас, 13 дана касније. Ако не верујеш, сврати до цркве, и тражи да ти покажу Минеј, и ког датума по Минеју се слави преподобни Антоније Велики.

Подели на овим сајтовима

Сви светитељи би се славили како пише у Минеју. Данас се то не ради, него померамо слављење светитеља 13 дана унапред. Само један пример: У Минеју пише да се преподобни Антоније Велики прославља 17.ог јануара, а ми га прослављамо данас, 13 дана касније. Ако не верујеш, сврати до цркве, и тражи да ти покажу Минеј, и ког датума по Минеју се слави преподобни Антоније Велики.

Минеј је рађен по старом календару. ако не вкерујеш ти онда научи црквенословенски па упореди негдје за пјевницу бројеве из старог календара и из минеја

и да те замолим да иоле научиш типик па да тек онда расправљаш о календару и богосчужењу

Подели на овим сајтовима

Слажем се са оним што си рекао. Има смисла и ово за Часне вериге јер заправи то сам и ја раније држао за чврст став, да се празник слави на онај датум када и пише (бројевно)... Али кад се све сабере и одузме дођемо до тога да је мало комплексније питање од пуког усклађивања датума. Немам тренутно шта више да кажем. Нисам неки еминентни стручњак из области прорачуна календара а нисам ни теолог тако да најбоље је то оставити њима, па шта буде.

Било би добро да изнесеш где је проблем. Јер је то само техничко питање. Једини проблем постоји у људским главама, јер много људи не схвата да је веома битно за духовни препород народа усклађивање црквеног и световног календара. То представља и један корак ка усклађивању црквеног и световног живота. Не сме црква да се затвара у себе, да подиже ограде од света. А календар је једна од тих ограда.

Подели на овим сајтовима

Минеј је рађен по старом календару. ако не вкерујеш ти онда научи црквенословенски па упореди негдје за пјевницу бројеве из старог календара и из минеја

и да те замолим да иоле научиш типик па да тек онда расправљаш о календару и богосчужењу

Не може се рећи да је црква правила Минеј по старом календару, јер је то погрешно. Минеј је прављен по тадашњем календару. Ми га данас употребљавамо по старом календару. Исти тај Минеј, на истом језику, у Бугарској се употребљава по тренутном (нашем световном) календару. Ми смо тај Минеј превели са старогрчког. А у Грчкој се он употребљава по нашем (световном) календару. Дакле то што ти причаш нема никакве везе ни са чим.

Подели на овим сајтовима

Брзо ли некима иде типик. требало би им понудити да предају на теолошком

Ни један типик не представља препреку да се у богослужењу, и обичном животу користи исти календар. Да би то знао човек не треба да буде доктор наука, и професор универзитета.

Световни ("нови") календар користи већина православних цркава.

Календар је техничко питање, не догматско. Правити од тога догму је јерес.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Па када знате да Божић данас по ЛУНИСОЛАРНОЈ дефиницији јесте 7.1., зашто онда бришете 12 дана да би се преклопио са изворним датумом (бројчано)?  :.mislise.

Не браним да постоји грешка у старом календару, али такође још је већа грешка у новом. Мислим узмимо само играње са сатом, напред назад... па нам фали дан, па ајд да убацимо дан... Сада можемо овде да испирамо у круг, али сматрам да црква па и католичка, треба да се држи старих обичаја, што ближих времену Онога на кога се позивају.. Па ето, ваљда и "кројача" из тог времена, или времена ближег Њему.  :dedica:

Nisam hteo da se mešam ali čini mi se da neki ne razumeju osnove.

Ne postoje "greške" u kalendaru, pa čak ni "tačniji" kalendar. Kalendar je stvar konvencije (dogovora) ljudi o tome kako će da mere i beleže vreme.

Problem sa kalendarom je što pokušavamo da uklopimo dve merne jedinice koje se ne uklapaju jer zavise od različitih pojava:

a) dan - koji predstavlja rotaciju Zemlje oko svoje ose,

i

b) godinu - koja predstavlja rotaciju Zemlje oko Sunca.

Problem je što se Zemlja prođe svoju putanju oko Sunca ne za tačno 365 dana (nazovimo to kalendarska godina), već za 365 dana i oko 6 sati, tj. približno 365,25 dana (nazovimo to astronomska godina), drugim rečima Zemlja ne napravi tačno 365 rotacija oko svoje ose za vreme dok napravi jednu rotaciju oko Sunca.

Iz navedenog razloga, ako godinu računaš kao 365 dana, svake godine će se pojavljivati razlika između kalendarske godine i astronomske godine, jer posle 365 dana Zemlja nije napravila pun "krug" oko Sunca, odnosno ne nalazi se na istom mestu na putanji na kojem se nalazila pre 365 dana. Zbog toga, ako se držiš kalendarske godine od 365 dana, posle X godina ćeš doći u situaciju da na prvi dan godine (01.01.) nije zima, već je jesen (jer se Zemlja ne nalazi na mestu svoje putanje oko Sunca u kojem je daleko od Sunca).

E sad, tu dolazimo do bitne stvari - ljudi imaju ideju da bi u januaru uvek trebalo da bude zima, a u julu leto, odnosno da bi kalendarska godina trebalo da se poklopi sa astronomskom (ili tropskom). Takav kalendar im deluje normalno i prirodno (iako to ne znači da je on "tačan" i "ispravan"). Usled toga, vrše se korekcije u vidu prestupnih godina, te po Julijanskom kalendaru svake četvrte godine godina ima 366 dana a ne 365. Problem sa ovim je što astronomska godina ne iznosi tačno 365,25 dana, već malo manje i onda će se posle Y godina desiti da 01.01. pada u proleće, samo što je ovo Y dosta veći broj u odnosu na prethodno navedeni X (broj godina kad će 01.01. padati u jesen ukoliko nema prestupnih godina).

Gregorijanski kalendar je sličan Julijanskom - svaka 4 godina je prestupna, uz razliku da svaka takva godina deljiva sa 100 nije prestupna, osim onih koje su deljive sa 400 kada jeste prestupna godina (zato se u ovom veku nije povećala razlika). Dakle po njemu, kad uprosečiš, godina ne traje 365,25 dana, već 365,2425 dana. On nije tačniji, jer ovde tačnosti nema, već radi isto što i Julijanski (pokušava da približi kalendarsku godinu astronomskoj) ali to radi bolje. Milankovićev kalendar je još bolji i on će od 2800. godine da se razlikuje za jedan dan u odnosu na Greogorijanski.

Tu postoji i problem što se tropska godina (vreme od npr. jedne jesenje ravnodnevnice do sledeće jesenje ravnodnevnice) skraćuje svake godine i 1900. godine je to bilo 365,242196 dana, a 2100. godine će biti 365,242184 dana.

Problem sa Julijanskim kalendarom je i to što su određeni hrišćanski praznici vezani za astronomske pojave (ravnodnevnice).

Dakle, bitno je razumeti da je kalendar relativna stvar i da ako kažete da se nešto desilo 30.01.1015. godine budete svesni da se to svakako nije desilo pre 1000x365 dana, niti se Zemlja tada nalazila u tačno istom položaju na svom putu oko Sunca kao danas, već je to svakako samo aproksimacija (približno) po svim kalendarima koje koristimo. Dakle, tu nema tačno i netačno, već samo manje i više približno u odnosu na to šta mi smatramo "razumnim" kalendarom.

Oni koji se zalažu za Julijanski kalendar moraju biti svesni da će po tom kalendaru za nekoliko hiljada godina Božić padati na proleće, Vidovdan na jesen, itd... ako im je to ok i nemaju problem sa takvim kalendarom onda nema veze.

Pomeranje sata je iz sličnog razloga, služi samo zato što ljudima deluje prirodno da sunce u određeno vreme izlazi i u određeno vreme zalazi, međutim, pošto to nije tako pomeramo vreme da se ne bi to desilo i zato što su nam npr. radna vremena fiksirana, pa bi zimi ujutru išli na posao po mrklom mraku.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...