Ацо Конатар Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 мени још није јасно на чији прелазак са старог на нови. можда би неко желио да се минеј, пролог, .... и друге богослужбене књиге избаце из употребе али се мени то не прихвата јер су помоћу таквих књига бројни људи задобили царство небеско Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 при прелазку на нови календар би се изгубили одређени датуми у богослужењу па би смо имали случај да се једне године (током прелазка са старог на нови) безпотребно не слави светац који је уписан у календару што је за мене неприхвативо Ovdje se vidi tačno to vaše nerazumijevanje suštine problema s tim julijanskim kalendarom. problem julijanskog kalendara nije u tome što biste neke svetitelje ili bolje reći crkvene praznike ne proslavili kad bi se odbilo tih 13 dana u cilju usaglašivanja s kojim god kalendarom, gregorijanskim ili novojulijanskim tj. Milankovićevim. a vama to onda ispalo ili vam se učinilo da ste te dane bacili negdje tj. da ste ih je viška i da ste ih suvišno slavili i proslavljali. taj problem je upravo obrnuti. Do greške je došlo jer vam je promaklo 13 takvih praznika (nama 10 do 1582 takodjer) projurilo mimo vas, koje ste proslavit imali i trebali ali ih kalendar nije bio u stanju tačno izračunat, zahvatit. Dakle ne da biste vi bacali nekud te dane pa seč sabvlažnjivali nad tim što ih niste zbog toga stigli proslavit, kao da su višak nekakav i sl. Vi ste ustvari propustili proslavit 13 dana što ustvari nije ni čudo jer ih niste uspjeli primjetit a primjetili ih niste jer ih nije primjetio ni kalendar koji je baš radi toga izmišljen da se to ne bi dešavalo i znalo se koliko je gdje čega, kakvih dana, mjeseci i godina. Naravno, nije to vaša krivica kao što nije bila ni naša,dakle radi se o tome ne da vi ovdje imate neke dane viške već imkate dane koje niste proslavili, koji su tačno prošli kako treba kad se to sravni astronomski ali niste im bili u stanju pripisat nikakav dan, naljepit etiketu s datumom na njih jer se ne radi o konkretnim cijelim danima već o česticama, koje kad saberemo dobijemo tih trinaest dana koji su nam prošli MIMO kalendar. Kao kad bi ti ja naredio, čuvaj ovu prostoriju, ne smije tamo upasti nekakva ni pas ni mačka ni drugo nešto od životinja. A ti čuvao kako si stigao ali trinaest pasa ili mačaka ti se nekako provuku kroz noge. ja dodjem tamo, nadjem ih tamo trinaest i pitam se, šta je sad ovo? dogovor je bio NIJEDNA ne smije proći ni pas ni mačka. U pravu smo oba, ja ih tamo vidim 13, ti ih nisi uspio vidjet dok su ti tako prolazili kroz noge ni jednu ali opet tamo jesu. Klasični primjer iz prodavnice, blagajna po blokovima i računima je u redu, ali ne štima s parama, fale pare, ili ih ima viška. Ti stalno pokazuješ onu rolu ištampanu, kako si tamo lijepo sve ukucao i namarkovao ali nisi u stanju objasnit to što sam našao u blagajni ja, manjak od 13 eura na primjer. Znači problem julijanskog kalendara nije u tom da je neke svetitelje proslavio dvaput pa se zato ti moraju kao izbrisat da se izravna to sa astronomijom, već što 13 dana je ostalo u sumarnom rezultatu nepripisanih nikome od svetitelja, ostali nepoimenovani, nededikovani, anonimni, nisu bili posvećeni nikom ali istovremeno to sumarno dani jesu, ukazuju se u konačnom rezultatu, blagajna ne štima, računi ne štimaju s parama. A kad pogledam u nebo, zatečenu astronomsku situaciju preveze mi to sve te fiksne tačke o kojima je bilo riječi unapred. Praktično dakle je to 13 neproslavljenih a oni bili, prošli već davno. A kad odlučim te dane izbrisat onda najednom to ide, kalendar najednom ponovo štima i s astronomijom a nije štimao tačno o toliko koliko je ta nadjena greška, nakon što se ona eliminiše. I ako pri daljem računanju vremena upotrebim Milankovićev kalendar to onda bude ispravljeno i daleko tačnije. Znači još ste bili Bogu dužni proslavit 13 dana koje niste proslavili jer ih niste vidjeli, nije ih vidio taj tako matematički nesavršeni kalendar, nakupili se kao kad voda kapa u kantu. I na kraju kanta puna vode a trebala bit prazna, niste uopšte primjetili da kapa ali punu kantu vode takodjer opovrgnut ni poreći ne možete. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 незнам шта је по теби тачан дан али си ми сам објаснио да је могуће да ћемо ми православци у будућности више пута прославити васкрс него што то могу католици што је по мени велика предност Razgovaramo sad ozbiljno, mogao bh ti napisati onda pa što se ekumenišete s nama da sam tako neozbiljan kao ti ali ne napišem ti to. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Титаник Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 Бога ми си се потрудио. Закључили смо да се стари календар не уклапа са звездама, а нови се уклапа тачније. Миланковићев још далеко тачније, само ми је нејасно што га назва новојулијанским, ал није ни битно. Значи, да бисмо сви требали узети Миланковићев календар јер је најпрецизнији и сви би били срећни и задовољни, више не висмо губили дане а ни време расправљајући ко је у праву а ко је у криву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 Znači još ste bili Bogu dužni proslavit 13 dana koje niste proslavili jer ih niste vidjeli, nije ih vidio taj tako matematički nesavršeni kalendar, nakupili se kao kad voda kapa u kantu. I na kraju kanta puna vode a trebala bit prazna, niste uopšte primjetili da kapa ali punu kantu vode takodjer opovrgnut ni poreći ne možete. Ili njoš bolje, imali ste bure s rakijom, bila mala nevidljiva rupica, ta rakija kapala, kapala, vi otvorili bure poslije godinu dana kad tamo pola bureta fali. Ni ne vidite gdje otišla jer se iishlaspila, no barem se podsrum bude čut po raskiji pa onda na osnovu toga zaključite šta se desilo. Razumijete? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Титаник Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 Ја ћу рећи за себе, не знам за друге. Ок је. Усагласили смо се коначно. Али ако црква и даље буде свесно пуштала ракију да цури, ја сам нико да кажем: Ало бре, цури ти ракија. Сигурно да постоји разлог зашто, али ето ја не знам да ти кажем ништа даље од онога што сам рекао. Прихватам да постоји грешка, ти претпостављам се бавиш астрономијом и телима, али опет кажем нека буде како јесте. Када званично СПЦ каже да прелазимо на нови календар, сви верници ће пратити тај календар. Док то не буде, ја сам за ово старо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 Бога ми си се потрудио. Закључили смо да се стари календар не уклапа са звездама, а нови се уклапа тачније. Миланковићев још далеко тачније, само ми је нејасно што га назва новојулијанским, ал није ни битно. Значи, да бисмо сви требали узети Миланковићев календар јер је најпрецизнији и сви би били срећни и задовољни, више не висмо губили дане а ни време расправљајући ко је у праву а ко је у криву. Pa zato što su sva ta tri lunisolarna kalendara, i julijanski i Milankovićev i gregorijanski, njihov smisao i jeste u tome da budu uskladjeni sa sunčevim i mjesečevim kretanjima, radi toga su po definiciji i izmišljeni. Ako ti se ne svidjaju oni, nijedan od njih imaš onda islamski, taj je čisto lunarni i o 11 dana kraći od gregorijanskog što znači da za 33 godine iskazuje godinu dana greške. Može i tako ako ti se više svidja takav. Kad je njima dobar što ne bi bio i tebi. Čovjeku od 66 godina ukazuje 2 godine više, musliman/ka ih ima 68 tamo gdje mi 66, no taj se ženskima baš mnogo svidio ne bi. One to nerado, samo kad bi bio neki da im je stalno isto. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ацо Конатар Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 положај звијезда није нимало битан када је ријеч о прослављању неког празника на ортодоксан начин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 Бога ми си се потрудио. Закључили смо да се стари календар не уклапа са звездама, а нови се уклапа тачније. Миланковићев још далеко тачније, само ми је нејасно што га назва новојулијанским, ал није ни битно. Tako ga nazivate vi sami i u literaturi svugdje piše tako, to su sinonimi. Ja sam upotrebio oba naziva. Inače je i naš po narodski gregorijanski ustvari ispravnim službenim nazivom novojulijanski jer je na njemu zasnovan, nije to nikakva sasvim nova do tada nepoznata vrsta kalendara, to sam vam već pisao i detaljno objašnjavao tu na ovoj istoj temi. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 положај звијезда није нимало битан када је ријеч о прослављању неког празника на ортодоксан начин. Ovdje nije riječ o proslavljanju nekog praznika na ortodoksan način već o računanju vremena na tačan tj. najdostupniji i najtačniji aktualno mogući lunisoalaran način, proslavljanje svetitelja spada na liturgiju a ne u časomjeru, kalendar. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 положај звијезда није нимало битан када је ријеч о прослављању неког празника на ортодоксан начин. A sve one pravoslavne Crkve koje su usvojile novi kalendar proslavljaju praznike sad kako? Na ortodoksan ili na neortodoksan način? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 Треба мерити стварно окретање Земље око Сунца, а не привидно окретање Сунца око Земље. Сидеричка година је време у којем тело направи пуни круг по својој путањи око Сунца, тј. време потребно за целу револуцију када бисмо га посматрали са Сунца. Ово се сматра за прави орбитални период. Тропска година је временски период потребан да би се Сунце - гледано са Земље нашло у истој тачки и циклусу годишњих доба Орбитални период тј. стварно окретање Земље око Сунца износи 365,2564 дана Дужина тропске године скраћује се за 0,53 с по веку, тако је 1900. година износила 365,242196, а 2100. година ће износити 365,242184. Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ацо Конатар Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 положај звијезда није нимало битан када је ријеч о прослављању неког празника на ортодоксан начин. светитељ се на ортодоксан начин прославља тако што му се саставе разне химне, тропари, ..... и црква прописује датум о јест. дан у који пјевамо све то. дан у који славимо славу, живот, дјело.... тога светитеља ако ,,Ovdje nije riječ o proslavljanju nekog praznika na ortodoksan način već o računanju vremena na tačan lunisoalaran način,, онда нека ми неко каже на колико модеран и тачан начин ми рачунамо вријеме, код нас у црној гори тренутно је 28 јануар све цркве које користе нови календар у својем распореду годишњег богослужења то богослужење врше на исти начин као и ми који користимо стари И желим овом приликом да јавно кажем Zayron-у да уколико се не разумије у начин богослужења да треба да га добро изучи па да дискутује о њему. наш свети вид рачунања времена живи без обзира на све нападе папизма, комунизма, материјализма, астрологизма.... и даће бог да потраје у вјекове. Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Титаник Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 А јој куку где оде тема. питање је било једноставно, Да-Не... Шта учинисмо кукавци :.mislise. Овде постоји у овој расправи са @Zayron један други проблем. Он се убија да докаже да је грегоријански календар тачнији по лунарно-соларном прорачуну, ја више не спорим да јесте, а ми се убисмо објашњавајући да нам је јасно али да нисмо за то да празници мењају датум па ни божић који је тренутно 7. јануара. Надам се да смо се утаначили сада. П.С. @Zayron Нисам рекао да ми не одговара календар, само сам рекао да бирам да поштујем званични став СПЦ, и рекао ако они кажу нека цури ракија, па нека цури.. У религијском смислу је најмањи проблем питање календара, али не бих да улазимо овде у ту дебату. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 светитељ се на ортодоксан начин прославља тако што му се саставе разне химне, тропари, ..... и црква прописује датум о јест. дан у који пјевамо све то. дан у који славимо славу, живот, дјело.... тога светитеља ако ,,Ovdje nije riječ o proslavljanju nekog praznika na ortodoksan način već o računanju vremena na tačan lunisoalaran način,, онда нека ми неко каже на колико модеран и тачан начин ми рачунамо вријеме, код нас у црној гори тренутно је 28 јануар све цркве које користе нови календар у својем распореду годишњег богослужења то богослужење врше на исти начин као и ми који користимо стари И желим овом приликом да јавно кажем Zayron-у да уколико се не разумије у начин богослужења да треба да га добро изучи па да дискутује о њему. наш свети вид рачунања времена живи без обзира на све нападе папизма, комунизма, материјализма, астрологизма.... и даће бог да потраје у вјекове. Pogledaj, vaša Crkva je već davno odredila, ustanovila i napisala sve što je potrebno k ortodoksnom proslavljanju praznika u vašoj Crkvi isto kao i što mi imamo sve to isto davno davno odredjeno, ustanovljeno i napisano kod nas, kad i kako se šta ima proslavljat kod vas ortodoksno a kod nas katolički. Božić je na isti dan po crkvenom kalendaru 25.12. Liturgijski kalendari odredjuju u koji dan koji praznik treba do bude i kako da se slave, to se zna već dugo vremena i kod vas i kod nas isto kad je koji praznik. Nije to nikakva nova stvar koju tek treba otkrivati. Ono o čemu se ovdje polemiše je kako uskladiti taj liturgijski kalendar koji je naravno tačan i kod vas i kod nas sa zatečenom situacijom na terenu, tj. da kad je 25.12 znamo da se to dešava pri zimskoj kratkodnevnici i tokom godišnjeg doba koje se naziva zima. Ta greška je kumulativna što znači da će doći doba kad će se Božić 25.12. slavit u proljeće u aprilu ili čak u ljeto ako tada još uvijek nekog svijeta bude. A to je kako sam već objasnio stvar časomjere a ne liturgije, liturgijski imate to sve u redu, šta bi ti tamo dalje popravljao i intervenisao? Slavite Božić sasvim ispravno 25.12. Sav problem je u tome što bi se reklo, sjedite na sasvim ispravnom sjedištu i po broju tačno na tom na kojem trebate ali u pogrešnom vozu, autobusu ili avionu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука