Биљана Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Не знам шта би се у црви промијенило преласком на нови календар, али мени као вијернику је сасвим свеједно да ли рођење Спаситеља славим 25. децембра или 07. јануара. Мислим да то и није толико битно колико је битна суштина Његовог доласка. А ако ћемо натјеривати мак на конац, Исус није рођен ни једног ни другог датума. Једини разлог због чега би то требало оставити онако како јесте, јесте традиција СПЦ да Божић слави 07. јануара. А на крају ће бити онако како се договоре, а то је Зосима лијепо објаснио..........прихватиће и наш патријарх, ако прихвати руски, а на нама ће бити да то послушамо и то је то. Ђорђе Р, Олимп and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Не знам шта би се у црви промијенило преласком на нови календар, али мени као вијернику је сасвим свеједно да ли рођење Спаситеља славим 25. децембра или 07. јануара. Мислим да то и није толико битно колико је битна суштина Његовог доласка. А ако ћемо натјеривати мак на конац, Исус није рођен ни једног ни другог датума. Једини разлог због чега би то требало оставити онако како јесте, јесте традиција СПЦ да Божић слави 07. јануара. А на крају ће бити онако како се договоре, а то је Зосима лијепо објаснио..........прихватиће и наш патријарх, ако прихвати руски, а на нама ће бити да то послушамо и то је то. Osim što se Božić slavi 25. decembra I sama ta pojava da svi imamo ideju da Božić slavimo 7. januara pokazuje koliko možemo zaista da živimo julijanskim kalendarom - nimalo. Marjanovic, Биљана, Ђорђе Р and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Osim što se Božić slavi 25. decembra I sama ta pojava da svi imamo ideju da Božić slavimo 7. januara pokazuje koliko možemo zaista da živimo julijanskim kalendarom - nimalo. Управо то, а ја сам говорила из перспективе "новог" календара Тања1 and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Не знам шта би се у црви промијенило преласком на нови календар, али мени као вијернику је сасвим свеједно да ли рођење Спаситеља славим 25. децембра или 07. јануара. Мислим да то и није толико битно колико је битна суштина Његовог доласка. А ако ћемо натјеривати мак на конац, Исус није рођен ни једног ни другог датума. Једини разлог због чега би то требало оставити онако како јесте, јесте традиција СПЦ да Божић слави 07. јануара. А на крају ће бити онако како се договоре, а то је Зосима лијепо објаснио..........прихватиће и наш патријарх, ако прихвати руски, а на нама ће бити да то послушамо и то је то. Слажем се са тобом, само не за традицију. Тешко можемо назвати тредицијом нешто што је старо око 95 година. Јер први Божић који је прослављен 7.ог јануара је био 1920.е године. Држава, која је тада обухватала српске земље, је увела нови календар 19.ог јануара 1919.е. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 @@Ђорђе Р, Ја само копир'о текст http://legati.matf.bg.ac.rs/milankovic/paper.wafl?paper=reforma_julijanskog_kalendara Наравно, примедба се односила на ауторе: Danica Spasova, mr Slavko Maksimović Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Тешко можемо назвати тредицијом нешто што је старо око 95 година. Их, како то мислиш "није"!? Традиција је континуитет, а 95 године је прилично дуг континуитет. Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Их, како то мислиш "није"!? Традиција је континуитет, а 95 године је прилично дуг континуитет. Да, у праву си. Ја сам мислио на ону мало старију традицију, барем 1000 годишњу код нас срба, која се нарушила у задњих 95 година. Мада свакако треба водити рачуна и о овој "новијој" тредицији. Биљана and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Gregorijanskom reformom nisu hrišćani postali hrišćanima, to se postaje krštenjem a ne reformama kalendara. Oni su i prije nje već bili hrišćani. Ali kalendar, taj julijanski kojim su se koristilio jedno vrijeme i hrišćani i pagani, poslije samo hrišćani jer su pagani u medjuvremenu hristijanizacijom, naročito proglašenjem hrišćanstva oficijalno državno priznatom vjerom Rimskog carstva iščezli a tako više nije bio taj izvorni paganski jer ono što je najvažnije u kalendaru je promjenjeno a to je leopočet, tj. era koja više nije biula rimska "ab urbe condita" već hrišćanska "Ab Anno Domini" i tome se dodala matematički tačnija korekcija prestupnih godina kojui nazivamo gregorijanskom korekcijom. Pošto su tu korekciju proveli hrišćani a ne pagani i pošto su se poslije njim služili isključivo hrišćani (kakvi bi se pagani njim mogli služit 1582?) ga smatramo u cjelosti hrišćankim kalendarom a ne paganskim, danas bismo rekli da je to temeljita hrišćanska novelizacija paganskog julijanskoig rimskog carskog državnog kalendara. http://cs.wikipedia.org/wiki/Letopo%C4%8Det Вратимо се онда теми. По чему се људи који се користе „изворним римским паганским“ календаром у нашој Православној Цркви, а ово си ти рекао, разликују од пагана? Коришћење „изворног римског паганског“ календара у Цркви подразумева и одређене црквене радње, не? Може ли се закључити да због наших дела крштење није важеће, а сматра важећим само уколико би се поступало хришћански, у овом случају према грегоријанском календару? Може ли се на Цркву која користи „изворни пагански римски календар“ гледати као на крштену? Какко мислиш да пагани могу да ишчезну ако се неко користи њиховим календаром? Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sss Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Ne Glupo bi bilo sad da se menja uostalom i Rusija koja je centar pravoslavlja proslavnja Bozic 7 januara. Kad bi se promenio kalendar izgubili bi nasu srpsku pravoslavnu novu godinu 14 januara i ne bismo bili u slavlju mesec dana od Sv Nikole pa do Sv Jovana . Drugo, osecao bi se kao da smo se pridruzili katolicima jednostavno bezveze Dexi је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 16, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Ко мења - уке.а. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ulični Muzičar Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Da li popovima na smartfonovima piše da je danas 3. ili 16. januar? . www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ] . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Ne Glupo bi bilo sad da se menja uostalom i Rusija koja je centar pravoslavlja proslavnja Bozic 7 januara. Kad bi se promenio kalendar izgubili bi nasu srpsku pravoslavnu novu godinu 14 januara i ne bismo bili u slavlju mesec dana od Sv Nikole pa do Sv Jovana . Drugo, osecao bi se kao da smo se pridruzili katolicima jednostavno bezveze Речи без дела. Заборавио си гласати. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Какво је ваше мишљење? Koji je danas datum ? Glasala bih,ali nema moje ocije. Ne znam koji je datum danas i iskreno,ne zanima me . Vikend je na vidiku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Koji je danas datum ? Glasala bih,ali nema moje ocije. Ne znam koji je datum danas i iskreno,ne zanima me . Vikend je na vidiku. Подразумева да се усидриш крај обале Викенда, у близини луке Понедељак. Ако хоћеш да не знаш који је датум и не занима те, онда се усидри насред мора панонскога што се некад тако звало. Dexi је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Вратимо се онда теми. По чему се људи који се користе „изворним римским паганским“ календаром у нашој Православној Цркви, а ово си ти рекао, разликују од пагана? Коришћење „изворног римског паганског“ календара у Цркви подразумева и одређене црквене радње, не? Може ли се закључити да због наших дела крштење није важеће, а сматра важећим само уколико би се поступало хришћански, у овом случају према грегоријанском календару? Може ли се на Цркву која користи „изворни пагански римски календар“ гледати као на крштену? Какко мислиш да пагани могу да ишчезну ако се неко користи њиховим календаром? Pagani su iščezli tako što su svi bili postepeno slijedom vijekova hristijanizirani u vremenskom horizontu od 500 do 1500 godine poslije Hrista. Znate li da je je Retra, glavno slovensko pagansko svetilište bila uništena tek 955 pa potom opet 1067/1068 i na kraju Arkona na Rujani koja je postala glavnim slovenskim svetilištem poslje Retre bila je uništena tek 100 godine poslije Retre 1168 godine. Posljednji ustanak polabskih paganskih Slovena protiv hristijanizacije se odigrao 1179 godine, dakle čak u 12. vijeku a slovensko paganstvo je izdržalo potom reliktno sve do 14. negdje i početka 15. vijeka! I zapadni hrišćani su sve do 1582 koristili isti taj paganski kalendar i nije im smetalo da budu hiršćani kao ni svetim Ocima saborskim u Nikeji za vrijeme prvog Nikejskog Sabora. To ništa ne mjena na činjenici da ni oni hrišćani koji su služili paganskim kalendarom Gaja Julija Cezara po njemu prozvanom julijanskim nisu bili ništa manji hrišćani, čak i veći od svih tih danas s obzirom na mučeništva koja su podnijeli za strahovlade rimskih imperatora pred Milanskim Ediktom. Istovremeno to ne mjenja ništa takodser ni na činjenici da je tek gregorijanski kalendar bio prvi genuine hrišćanski kalendar bukvalno po difoltu jer se bazirao na hrišćanskom letopočtu, hrišćanskoj eri a prvi put su ga donijeli tj. zaveli u opticaj hrišćani sami, konkretno ti zapadni hrišćani pod jurisdikcijom i za pontifikata rimskog biskupa tj. pape Gregorija XIII. Korištenje kalendara pa bio on i paganski je jedna a krst i krštenje opet druga stvar. Ali ako se može i postoji moguńost za to onda je bolje zavesti u opticaj hrišćanski kalendar nego se služiti paganskim. Ili reformirati tako taj paganski u skladu sa hrišćanskim letopočtom, hrišćanskom erom od narodjenja Gospoda Isusa Hristosa, liturgijom itd. da bude 100% hrišćanski. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука