Марио Токовић Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Сви Хришћани би требали да славе све Христове празнике заједно, истог датума. Био би то знаке добре воље, прво нас Православних и Католика. И то заиста нема никакве везе са догматиком и теологијом. То би био знак добе воље међу Хришћанима, јер су Хришћани они који се не плаше сусрета, целива, Оче наша, разлика, расправа, ни свађа; како би било да почне гоњење док ово пишемо. Бог је послушан човеку; како се ми договоримо као људи добре воље тако би се Бог саобразио и календару; јер календар је за време. Колико је календар као такав важан можемо видети у дану и часу доласка Христова у сили и слави: а о том дану и часу нико не зна до Отац. Чак ни Син ни Дух не знају; не зато што нису у могућности, већ зато што се на божански начин испржњавају од таквог знања, све препуштају Очевој љубави. А за узврат до тог Дана и часа Отац и календар, између осталог, препушта нашој љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Друга тема је то са временским зонама, прелазак из дате часовне зоне у суседну. Наравно да је математичка операција, као што је и календар математичка операција по модулу 7 дана у недељи и сваки од њих има 24 часа зато што се земља једном окрене. Најискреније, разговор постаје смешан. Ово је уједно одговор и на поруку од Zayron испод ове ваше коју цитирам, а којем "недеља" спада у календар кад му затреба. Bože, nedelja je uvijek spadala do kalendara (do čega drugog bi spadala) i prije hrišćanstva ali se tada samo nazivala drugačije, Dies Solis (za vladavine pagana) i bila je prvim danom u sedmici a ne posljednjim kao danas. I u liturgijskom kalendaru je sačuvan taj isti nekadašnji rimski kalendarski poredak pa se nedelja nalazi na početku sedmice a ne na kraju i prvim je danom sedmice a imamo i himan u kojem se o njoj baš tako i pjeva: U prvi dan u koji svijet Božanska stvori Trojica u koji Stvorac uskrsnuv, nadvlada smrt i spasi nas. A to je ta "nedelja" ispravno se medjutim naziva Dominica, Dan Gospodnji jer je tako bila preimenovana sa Dies Solis na Dies Domini, Dominica ili modernim latinskim jezikom la domenica. Dies Solis – neděle („den slunce“) Dies Lunae – pondělí („den měsíce/luny“) Dies Martis – úterý („den Martův“) Dies Mercurii – středa („den Merkuriův“) Dies Jovis – čtvrtek („den Jovův“) Dies Veneris – pátek („den Venušin“) Dies Saturni – sobota („den Saturnův“) No, pošto je nama hrišćanima Isus Hristos naše sunce tako je tan dan Dies Solis bio preimenovan na Dies Domini. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Зато и јесам за нови календар. Јер славим Јовањдан 20.ог, а не када је установљено да се слави, 7.ог. Ја сам исто тако новокалендарац. И то ме жуља. Смета ми када се чита 7.ог јануара посланица о Божићу претходне године, када је за мене, световног човека, нова година дошла 1.ог. Тад су били нерадни дани. Смета ми што 14. септембра се читају молитве које су се читају 1.ог септембра. Тј. бори се разум са срцем. Како ја себе да убедим да је 14.ог у ствари 1.и, када ја живим у свету где је 14.и у ствари 14.и. Да сам монах, вероватно би било лакше, јер не зависиш од спољног света. А календар је ствар договора. Смета ми када ми нову годину честитају 1.ог, јер не може нова година доћи пре Божића. А нелагодно ми је када ми честитају 14.ог, јер испада опет да смо ван неког колосека, "велики" срби. А хајде пробај неког 7.ог јануара убедити да тај дан није 7.и, него 25.и. Или да 25.ог децембра није 25.и, него 12.и. Сви би те гледали као да са тобом нешто није у реду. Ево сад је какнонизован свети Пајсије, и у Грчкој ће се славит 15.ог октобра. То је пренео и наш сајт. А у ствари у Србији ће се он славити 28.ог октобра (бар тако мислим). Кад негде прочиташ неки датум, дубоко треба човек да се замисли који је то у ствари датум, дал треба да се сабира, ил одузима. Ја са собом носим мали џепни православни календар, нит' одузимам нит' сабирам, пише по староме и новоме, само треба знати прочитати. То је читав посао. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Bože, nedelja je uvijek spadala do kalendara (do čega drugog bi spadala) i prije hrišćanstva ali se tada samo nazivala drugačije, Dies Solis (za vladavine pagana) i bila je prvim danom u sedmici a ne posljednjim kao danas. I u liturgijskom kalendaru je sačuvan taj isti nekadašnji rimski kalendarski poredak pa se nedelja nalazi na početku sedmice a ne na kraju i prvim je danom sedmice a imamo i himan u kojem se o njoj baš tako i pjeva: U prvi dan u koji svijet Božanska stvori Trojica u koji Stvorac uskrsnuv, nadvlada smrt i spasi nas. A to je ta "nedelja" ispravno se medjutim naziva Dominica, Dan Gospodnji jer je tako bila preimenovana sa Dies Solis na Dies Domini, Dominica ili modernim latinskim jezikom la domenica. Dies Solis – neděle („den slunce“) Dies Lunae – pondělí („den měsíce/luny“) Dies Martis – úterý („den Martův“) Dies Mercurii – středa („den Merkuriův“) Dies Jovis – čtvrtek („den Jovův“) Dies Veneris – pátek („den Venušin“) Dies Saturni – sobota („den Saturnův“) No, pošto je nama hrišćanima Isus Hristos naše sunce tako je tan dan Dies Solis bio preimenovan na Dies Domini. Oдговори ми на ово питање, ако хоћеш даље да разговарамо: Па ето нека је слави (мали Васкрс) све до Божића. Како мислиш да слави мали Васкрс од Божића до Васкрса, ту на коју мислиш да не може никад промашит? Нема логике славити васкрснуће пре васкрснућа, не? Има ли логике да кажеш да Васкрснуће није било у "недељу". Пусти сада Dies solis и пагане. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Ја са собом носим мали џепни православни календар, нит' одузимам нит' сабирам, пише по староме и новоме, само треба знати прочитати. То је читав посао. Сад си се одала . А причала си како је у ствари у питању једноставна рачуница, ал у ствари треба књижица да би се одредио датум . Само да нам девиза не буде, што једноставно кад може компликовано. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Сад си се одала . А причала си како је у ствари у питању једноставна рачуница, ал у ствари треба књижица да би се одредио датум . Само да нам девиза не буде, што једноставно кад може компликовано. Што сам се ја одала? Не штампам ја џепне црквене календаре. А причали смо како у ствари немамо времена за одузимање и сабирање, па ето помоћи коју треба узети у обзир, и не заузима много и не одузима много од времена. Запитај се колико времена потрошиш на бескорисне ствари. Све ово наравно ако занаш читати, а видим да знаш и читати и писати. Мој деда би знао рећи "не прави од сламке греду"! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Сви Хришћани би требали да славе све Христове празнике заједно, истог датума. Био би то знаке добре воље, прво нас Православних и Католика. И то заиста нема никакве везе са догматиком и теологијом. То би био знак добе воље међу Хришћанима, јер су Хришћани они који се не плаше сусрета, целива, Оче наша, разлика, расправа, ни свађа; како би било да почне гоњење док ово пишемо. Бог је послушан човеку; како се ми договоримо као људи добре воље тако би се Бог саобразио и календару; јер календар је за време. Колико је календар као такав важан можемо видети у дану и часу доласка Христова у сили и слави: а о том дану и часу нико не зна до Отац. Чак ни Син ни Дух не знају; не зато што нису у могућности, већ зато што се на божански начин испржњавају од таквог знања, све препуштају Очевој љубави. А за узврат до тог Дана и часа Отац и календар, између осталог, препушта нашој љубави. Шта значи ово сви Хришћани? Ако са заједницом немам везе, а она се зове хришћанском, и одлучи да слави празнике на сасвим другачији начин, што би се то мене тицало. То је потпуно погрешан мотив зашто да се пређе на нови календар. Чак и сви велики празници се у истом граду не славе у исто време, него неки служе поноћну литургију, неки у 04 сата, а неки у 09 сати. Нек слави ко кад хоће. Нарвно, битни су они са којима имамо заједницу, па је стварно незгодно када си на путу и нађеш се у цркви која не рачуна време како и ти рачунаш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Што сам се ја одала? Не штампам ја џепне црквене календаре. А причали смо како у ствари немамо времена за одузимање и сабирање, па ето помоћи коју треба узети у обзир, и не заузима много и не одузима много од времена. Запитај се колико времена потрошиш на бескорисне ствари. Све ово наравно ако занаш читати, а видим да знаш и читати и писати. Одала си се да ниси тако добар математичар . Шалим се, не замери Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Чак и сви велики празници се у истом граду не славе у исто време, него неки служе поноћну литургију, неки у 04 сата, а неки у 09 сати. Нек слави ко кад хоће. Нарвно, битни су они са којима имамо заједницу, па је стварно незгодно када си на путу и нађеш се у цркви која не рачуна време како и ти рачунаш. Опрости што упадам у вашу конверзацију, ово у "исто време" не служе сви у истом граду, неки у "04", а неки у "09 сати", нема везе са датумом празновања и служења, не? Мислим, какве везе ако је датум исти у граду? Или је песма "пролазе ми сати, дани,године" ?! Па ко може да буде у истом граду на два места у исто време? Изабереш си време које ти одговара. Хвала Богу да је тако у ово наше ужурбано време. Ја у 04h једва очи отворим. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Ne, nisam ni za kakav prelazak. Da bi te cisto spoljne, kozmeticke, promene imale smisla, najpre je potrebno da se u vernom narodu postigne veoma visok stepen istinske crkvenosti, koji sada prosto ne postoji. U ovakvom stanju kakvo je sad, a veoma je jadno (najblaze receno), bilo kakve promene tog tipa izazvale bi samo citav niz novih raskola, i dodatno dovele do daljeg i strmoglavijeg opadanja etosa i vere u (koliko-toliko) vernom narodu. Kalendar sam po sebi nije astronomski tacan - ni stari, ni novi, ni milankovicev. Razlike su samo u stepenu greske, nista drugo. To sto, opet, svetovni kalendar jeste reformisani julijanski (= novi), nije stvar i pitanje Crkve, jer Crkva i "nije od ovog sveta", kako nas Jevandjelje lepo uci. Praznovanje praznika u Crkvi nema nikakve veze sa svetovnim poretkom, i ne vidim ni najmanji razlog zasto bi se Crkva time ikad rukovodila u razmatranju ovakvih pitanja. Hoce li to da nam donese mnogo novih istinski liturgijskih vernika? Nece, naravno. Hoce li da popravi crkvenu disciplinu, i natera Srbe da poste kad se posti? Nece ni to. Dakle, to je pseudopitanje, tj. ono koje prakticno ne postoji za samu Crkvu. Снежана, Дејан-Марковић, Ненад Р. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 И то заиста нема никакве везе са догматиком и теологијом. Itekako ima veze sa teologijom, brate, tj. sa neizmerno vaznom pastirskom brigom o ljudima. "Tesko onom koji sablazni jednog od ovih malih". "Tesko onom kroz koga dodje sablazan, bolje bi mu bilo da se nije ni rodio". Jesu li hriscani danas zaboravili na ove reci? Nadajmo se da nisu. Orthophill је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Ne, nisam ni za kakav prelazak. Da bi te cisto spoljne, kozmeticke, promene imale smisla, najpre je potrebno da se u vernom narodu postigne veoma visok stepen istinske crkvenosti, koji sada prosto ne postoji. U ovakvom stanju kakvo je sad, a veoma je jadno (najblaze receno), bilo kakve promene tog tipa izazvale bi samo citav niz novih raskola, i dodatno dovele do daljeg i strmoglavijeg opadanja etosa i vere u (koliko-toliko) vernom narodu. Kalendar sam po sebi nije astronomski tacan - ni stari, ni novi, ni milankovicev. Razlike su samo u stepenu greske, nista drugo. To sto, opet, svetovni kalendar jeste reformisani julijanski (= novi), nije stvar i pitanje Crkve, jer Crkva i "nije od ovog sveta", kako nas Jevandjelje lepo uci. Praznovanje praznika u Crkvi nema nikakve veze sa svetovnim poretkom, i ne vidim ni najmanji razlog zasto bi se Crkva time ikad rukovodila u razmatranju ovakvih pitanja. Hoce li to da nam donese mnogo novih istinski liturgijskih vernika? Nece, naravno. Hoce li da popravi crkvenu disciplinu, i natera Srbe da poste kad se posti? Nece ni to. Dakle, to je pseudopitanje, tj. ono koje prakticno ne postoji za samu Crkvu. Баш тако . И онако смо подељени и само би још ово фалило . obi-wan, Дејан-Марковић and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Бива јасније и да Рим својата шта до'вати, "izvorni rimski cara Gaja Julija Cezara" календар је заправо поклон Клеопатре VII Филопатор краљице хеленистичког Египта из династије Птолемејида. А и сама та идеја календи, или рачунања времена ако 'оћеш Бибићу, је римска фотокопија етрурске цивилизације. Дакле није њихова баштина, као ни грчка. Tako bismo mogli počet od Sumeraca. za raspravu uopšte nije relevantno od koga je taj kalendar kopiran pa da je taman i od Kineza već je bitno da su ga hrišćani usvojili kao rimski. Ne raspravljamo sad o evoluciji kalendara u svijetu i njihovim medjusobnim vezama i paralelama. Ja nisam napisao ni da su Rimljani taj kalendar preuzeli od Egipćana a ni da ga preuzeli nisu jer sad o tome ne raspravljamo, samo konstatujem činjenicu da su hrišćani usvojili taj koji je bio u opticaju u Rimskom Imerijumu ili Rimskom Carstvu, prvo jedinstvenoim a potom razdjeljenom na Zapad i Istok. A rimski je zato što su u njemu dani u sedmici i ostali paganski praznici bili rimski a ne egipatski. A tim rimskim tj. julijanskim kalendarom se i vi služite u Crkvi i dan danas isto kao i mi samo što mi imamo reformisani julijanski kalendar koji je reformisan grigorijanskom reformom i naziva se julijanski kalendar sa grigorijanskom reformom nove ere i prestupnih dana. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 Njegov tačan i ispravan oficijalni naziv je ovaj. Grigorijanski kalendar (skraćeno, pojednostavljeno) ili preciznije punim nazivom: Julijanski kalendar sa hrišćanskim računanjem početka nove ere i s grigorijanskom korekcijom prestupnih godina tj. prestupnosti. Dakle mi se i dalje služimo julijanskim kalendarom ali reformisanim koji je preimenovan na grigorijanski iz čisto praktičnih razloga kako bi se u njegovom nazivu odmah vidjelo da se radi o tom reformisanom julijanskom kalendaru a ne tom starom što je bio važio pred tom reformom i stvarala zbrka s tim nazivima. A i ko bi svaki put kad treba spomenut reformisani kalendar recitovao njegov puni naziv gore to boldovano, vidite li koliko je dug, zato kraće "gregorijanski". Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 i s grigorijanskom korekcijom prestupnih godina tj. prestupnosti. и после тога... римокатолици понекад славе Васкрсење заједно када и Јевреји своју пасху. Питање не треба да гласи: Да ли сте за прелазак на нови календар? већ: Зашто цео свет није прешао на Миланковићев календар, ако је битна само тачност календара? Чак и да све Православне цркве пређу на Миланковићев календар, опет ће се после одређеног времена појавити одступање у односу на грегоријански. "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука