Зосима Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Мисим да превише банализујете целу причу,која може довести до закључка ,да је Црква непотребна. Тај алтруистички дух и лицемерна доброта немају везе са хришћанским поимање стања духа, уосталом Христос и није дошао због праведних,добрих,већ због грешних -покајаних... Друга ствар,свете тајне су насушне,пре свега св причешће,јер не постоји доброта ван Христа, и једино "хранећи" се Њим, можеш своју доброту да обликујеш... Човек Жоја, Давор73 and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 2, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 da po hrišćanskoj priči čovek ne može da pobegne od relacije sa Svevišnjim čak i kada bi hteo. Чак иако побегне, то је и даље пакао за човека имао он релацију или немао са Свевишњим. ma koliko dobar bio tokom svog života. Ако је неко био добар према људима, а није познавао хришћанство, никакав проблем му неће представљати да после има исти такав однос са Богом. Уосталом, шта подразумеваш под тим ''добар човек''? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Па да, али те ствари су мање или више могуће и без свих хришћанских церемонија. Мислим, не мораш ти да постиш, можеш на други начин, можда и бољи, да јачаш вољу. Уместо да идеш на литургије, јутрења, вечерње итд, можеш да идеш да окопаваш башту (на пример) или да бесплатно предајеш некој деци математику (на пример). Оно што вас двојица случајно (или намерно?) заборављате је да је учење цркве следеће - нема живота без причешћа, нема причешћа без литургије, нема литургије без цркве, без епископа, без свештеника. Другим речима, нема вечног живота ако ниси хришћанин и то највероватније само православни (можда католици могу да прођу у некој екстремно ”либералној” варијанти). Тачка. Има сад ту разних идеја како ће Бог ”наћи неки начин да спасе оне који за њега нису чули или су пак били добри људи, али га из неког разлога нису прихватили”. То је лепо и показује да ти људи што тако причају имају добру душу и не желе да други људи пропадну, али реално су сви који нису хришћани заправо грађани другог, трећег и десетог реда у том црквеном универзуму. Све остало је ваше лично мишљење. Имате чак и оне приче о томе како су хришћани некакво духовно племство (владика Григорије, ако се не варам). То ми је одвратно, представаља једну врсту несвесног духовног расизма. Paradoksologija, Срђан Шијакињић, CecaV and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 ne ignorišem, samo ne stižem. i ti sad od mene očekuješ da šaram po webu i da ti ovde dam desetak ili stotinak linkova? meni je u principu preko glave argumenata tipa ... hrišćanstvo to kaže? neeee! dobro možda katolici, nikako pravoslavci ! A i pravoslavni? to mora da su samo neki polu-pismeni popovi! Znalac Vladika? Istrgla si ti to iz konteksta ! Biblija? Ma neee... stvari ne treba tako shvatiti; uostalom, sv. Avgust Iponski je rekao ... ni katolici to ne kazu... kazu protestanti..... hajd kad stignes ti baci.. ako zamre tema baci na pp oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Онда формално хришћанство није ништа више од духовне теретане? Избор за оне који желе мало више да билдују ту страну духа? Odlično rečeno - pitano. :good2: Bildovanje duha može i kroz poeziju. Manje je štetno, retko dovodi do slepila i ideologije. Na kraju se sve svede na Marka Miljanova. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Мисим да превише банализујете целу причу,која може довести до закључка ,да је Црква непотребна. pa to zavisi "sta je to crkva".... Друга ствар,свете тајне су насушне,пре свега св причешће,јер не постоји доброта ван Христа, и једино "хранећи" се Њим, можеш своју доброту да обликујеш... I sta je to pricesce.. jel pricesce kad odes u crkvu (zgradu) i pricestis se ... ili pak nesto mnogo dublje i obimnije od toga? Ako ne svodis to na formalnosti, onda se mogu sloziti sa tobom... ali ako svodis na formalnosti ne mogu... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Па да, али те ствари су мање или више могуће и без свих хришћанских церемонија. Мислим, не мораш ти да постиш, можеш на други начин, можда и бољи, да јачаш вољу. Уместо да идеш на литургије, јутрења, вечерње итд, можеш да идеш да окопаваш башту (на пример) или да бесплатно предајеш некој деци математику (на пример). зма. pa mozes, ne moras na hriscanske ceremonije da bi bio spasen, da bi se pricestio... to su samo formalnosti... isto ko sto mozes da povecas misice u teretani ali i u prirodi.... mozes da treniras formalno i neformalno... Formalni je jedan od nacina... mozda "najbolji" ali to je to... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Онда формално хришћанство није ништа више од духовне теретане? Избор за оне који желе мало више да билдују ту страну духа? Више је као брак... Заљубиш се, одушевиш се, ожениш се, у почетку све бајно и сјајно. Онда изродиш децу, сломиш кичму од посла, добијеш хемороиде, притисак, опадне ти коса и кајеш се полако... Давор73, Juanito, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Bildovanje duha može i kroz poeziju. E doso trenutak i da ja upotrebi +Nikolaja I te kako da moze..i slozio bi se sa tobom oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 pa mozes, ne moras na hriscanske ceremonije da bi bio spasen, da bi se pricestio... to su samo formalnosti... isto ko sto mozes da povecas misice u teretani ali i u prirodi.... mozes da treniras formalno i neformalno... Formalni je jedan od nacina... mozda "najbolji" ali to je to... Па добро, лепо ти је то шарено хришћанство. Млађони and звончица је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 учење цркве следеће - нема живота без причешћа, нема причешћа без литургије, нема литургије без цркве, без епископа, без свештеника. Другим речима, нема вечног живота ако ниси хришћанин и то највероватније само православни (можда католици могу да прођу у некој екстремно ”либералној” варијанти). Тачка. Има сад ту разних идеја како ће Бог ”наћи неки начин да спасе оне који ..... Жив био Хуан. Свима сад да пожелим срећну НГ . сад гасим монитор. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Па добро, лепо ти је то шарено хришћанство. Kako rece Ignjatije, ja i zvonko smo ti Pink pravoslavci... p.s. nemam jedino ja to misljenje, pogledaj film ostrvo...nije to neko pravoslavlje koje sam ja izmislio, vec pravoslavlje koje sam ja prisvojio... Da vidis kako monah (koji postane svetac ) na ceremoniji namerno stoji tamo gde ne treba, ne dolazi na liturgije.. i mnogo toga radi suprotno formalnosti a upravo je on najduhovniji od svih u manastiru pa cak i od arhijereja... cak i u jednom trenutku zeza vladiku da ce da ga ubije... evo ti film Ostrvo mozes pogledati ovde.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Па да, али те ствари су мање или више могуће и без свих хришћанских церемонија. Мислим, не мораш ти да постиш, можеш на други начин, можда и бољи, да јачаш вољу. Уместо да идеш на литургије, јутрења, вечерње итд, можеш да идеш да окопаваш башту (на пример) или да бесплатно предајеш некој деци математику (на пример). Оно што вас двојица случајно (или намерно?) заборављате је да је учење цркве следеће - нема живота без причешћа, нема причешћа без литургије, нема литургије без цркве, без епископа, без свештеника. Другим речима, нема вечног живота ако ниси хришћанин и то највероватније само православни (можда католици могу да прођу у некој екстремно ”либералној” варијанти). Тачка. Има сад ту разних идеја како ће Бог ”наћи неки начин да спасе оне који за њега нису чули или су пак били добри људи, али га из неког разлога нису прихватили”. То је лепо и показује да ти људи што тако причају имају добру душу и не желе да други људи пропадну, али реално су сви који нису хришћани заправо грађани другог, трећег и десетог реда у том црквеном универзуму. Све остало је ваше лично мишљење. Имате чак и оне приче о томе како су хришћани некакво духовно племство (владика Григорије, ако се не варам). То ми је одвратно, представаља једну врсту несвесног духовног расизма. Sjajna pitanja na koje ja nemam odgovore. Znam da je Bog koga volim bolji i milostiviji od mojih najliberalnijih maštanja i nemam više potrebu mnogo da u njih zalazim. Zato što je moj Bog tako dobar i milostiv sumanuto je da Mu ne služim na najbolji način koga sam svesna. Ništa više ne znam. Дијана. and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Онтолошка промена подразумева другачији начин постојања. Тај другачији начин постојања није билдовање духа које је само себи довољно. Оно није циљ. Билдовање духа или подвижништво, пост, молитва итд. је средство којим се отсецају страсти. Те страсти су препрека да се буде и учествује у заједници у смислу да отежавају учествовање у заједници. Циљ је заједница не набилдован дух. Ако ја нпр. не победим своју гордост, ја ћу тешко остварити заједницу са било ким. Тако узми било коју од осталих страсти. na to sam mislio, samo me je mrzelo da ga objasavam u detalje, ali slazem se sa tobom 110 %.... cak i da ne pobedis gordost.. samo da se istinski trudis da je pobedis.. dosta je... Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Не знам,што сте се ухватиили тога ,да је спасење само православним литургијским људима гарнтовано,а то нико овде није тврдио... Друга ствар,реално гледано,у то вечно спасење нико други и не верује до самих хришћана,поготово не ти алтруисти и ти добри људи што риљају баште... И још једна ствар, ако заиста службе у Цркви доживљавате као церомоније,обреде,а све алудирајући на некакву бесмислену паганштину, онда сте од ње заиста многооо далеко... Човек Жоја, Давор73, Дијана. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука