Давор73 Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Бог је важнији јер је старији и од нас људи и од свих наших појмова. Дакле ,,Истина" изнад ,,истине" , праузрок свега. Без истине ћеш се можда и промувати негде некако, без Бога- не. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 2, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 @@Grizzly Adams, ствар је у томе што су и Бог и истина неухватљиви. Никада не можемо сазнати постоји ли Бог, али исто тако никада не можемо сазнати шта је истина. Зато је проблем који тај атеиста има у томе што он сматра да је истина сазнатљива, да ће се једног дана у будућности сазнати шта је истина и све ће бити решено. А заправо истина је иста као и Бог, па је самим тим еквивалентна божанском и трансцедентном. Када кажем сазнати, мислим на неки очигледни показатељ и доказ: Аха ево га Бог или ево је истина. И док смо овде у овом свету. Остаје искуство у свему томе, јер неки знају да Бог постоји, но ми можемо да им верујемо или можемо рећи: Ма дај, шта си дувао! Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Како било које и било какво овострано откриће може умањити нечију веру у другост, у нешто што је онострано, трансцендентно? Ако би то био случај, онда би то откриће морало бити условно речено нематеријалне, оностране природе, а истовремено сазнајно доступно човековом разуму и тиме код човека повећало сумњу а смањило веру. И не може, али су појмови другост и оностраност шири од појма хришћанства. У неком сценарију у којем би дошло до открића, например неких старих извора који би указали на непостојање Исуса као историјске личности, то би могло да пољуља моју веру. Сценарио је наравно научнофантастичан, али за потребе разговора... Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Агница Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 "Ја сам пут,истина и живот"..Бог јесте истина,нема или.. Deki992 and horatio је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Да разјасним. Постоји могућност да Бог не постоји, да је људска фантазија, док са истином није тако. Да ли вам је важнија истина или Бог? Достојевски је то изјавио као ''када би ми неко доказао да је истине ван Христа, ја бих остао са Христом''. Наравно, ми хришћани сматрамо да је Христос Истина, али овако кад размислите, јел вам важнија истина каква год да је, па макар била и та да Бог не постоји, да су атеисти у праву или вам је ипак важнији Бог па макар се испоставила да је то лаж и фантазија? Opet mi je suviše komplikovano pitanje da bih odgovorila Ali nije ni Dostojevski na to pitanje odgovorio - tako je odgovorio Aljoša u Braći Karamazovim. A Ivan se opredelio za istinu. A Mitja se, opet, opredelio za proživljavanje života punim plućima. A nijedan od njih nije Dostojevski. I sva trojica su Dostojevski. Da nije tako, ne bi bio tako dobar pisac. Eto, ja nekako odgovorila. horatio, Deja Vu and Ljubičasta је реаговао/ла на ово 3 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 То није хришћански став. kad nijedan Vaseljenski Sabor ne definiše često-upotrebljavane pojmove, sad ćemo ti i ja da se natežemo oko aksioma ! u pravoslavlju pakao nije mesto nego stanje. Ne umem dalje da filozofiram ... ali za poentu ovog o čemu pričamo (ljudska sloboda izbora, kazna, greh, večni život) razlika mesto/stanje nije bitna. Ono što sam htela da sugerišem MiroslavuJ je .... da po hrišćanskoj priči čovek ne može da pobegne od relacije sa Svevišnjim čak i kada bi hteo. Tu slobode nema. Na ovu temu sam pitala Arhimandrita Savu Janjića. Naći ću njegov odgovor, zanimljivo je. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 А како си дошао до веровања у хришћанску варијанту Бога? Чини ми се уверљивијим неко друге "варијанте" богова. Ближи је човеку и има бољу причу. А са друге стране, и у оквиру самог хришћанства Бог се доживљава на разне начине, и притом увек остаје у суштини тајна. CecaV је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 @@CecaV, Моја вера је да је Христос донео вечни живот за све људе - били они атеисти/будисти/муслимани/итд. Не верујем да ће неко бити "осуђен" (ма шта то значило) само зато што је имао овакво или онакво "мишљење", већ искључиво по доброти своје душе. У том смислу, бити хришћанин није привилегија него обавеза. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 kad nijedan Vaseljenski Sabor ne definiše često-upotrebljavane pojmove, Koje cesto upotrebljavane pojmove? Pakao cesto upotrebljavan pojam!? Dje to? @@CecaV, Моја вера је да је Христос донео вечни живот за све људе - били они атеисти/будисти/муслимани/итд. Не верујем да ће неко бити "осуђен" (ма шта то значило) само зато што је имао овакво или онакво "мишљење", већ искључиво по доброти своје душе. У том смислу, бити хришћанин није привилегија него обавеза. ko budeo zao i zatrovan u bicu, osudice sam sebe.... Gospodu u krila da ga smeste nece biti srecan .... ja iskreno verujem da ce st rasni sud da bude.. prosto.... jedno ogeldalo za dusu ispred nas..... i to je to.... neka moja vizija.... Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 @@CecaV, Моја вера је да је Христос донео вечни живот за све људе - били они атеисти/будисти/муслимани/итд. Не верујем да ће неко бити "осуђен" (ма шта то значило) само зато што је имао овакво или онакво "мишљење", већ искључиво по доброти своје душе. У том смислу, бити хришћанин није привилегија него обавеза. 1) tvoja poslednja rečenica je u suprotnosti sa prve dve (ili te nisam shvatila? moguće je da si umesto obaveza hteo da kažeš opcija) 2) tvoja druga rečenica nije ono što pravoslavni sveštenici pričaju (bar oni, mnogi, koje sam slušala i čitala). 3) tvoja prva rečenica je grm u kome leži zec. Hristos navodno nudi večni život. Ali hrišćanstvo kaže da onaj koji ne poveruje, može "da se slika" ma koliko dobar bio tokom svog života. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 2) tvoja druga rečenica nije ono što pravoslavni sveštenici pričaju (bar oni, mnogi, koje sam slušala i čitala). Ali hrišćanstvo kaže da onaj koji ne poveruje, može "da se slika" ma koliko dobar bio tokom svog života. Sticem utisak da me igrnosies.. 2. koji svestenici pricaju to!? Mislim... teolozi, duhovnici itd.. ali neki ozbiljni a ne neki popovi od profesije.. I gde hriscanstvo kaze da ko ne "poveruje" moze da se slika.. ??? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 1) tvoja poslednja rečenica je u suprotnosti sa prve dve (ili te nisam shvatila? moguće je da si umesto obaveza hteo da kažeš opcija) Мислио сам ако си хришћанин то не значи да код Бога имаш "протекцију", него да имаш додатне обавезе. Тј. онда се од тебе више тражи. 2) tvoja druga rečenica nije ono što pravoslavni sveštenici pričaju (bar oni, mnogi, koje sam slušala i čitala). Причају свештеници свашта... 3) tvoja prva rečenica je grm u kome leži zec. Hristos navodno nudi večni život. Ali hrišćanstvo kaže da onaj koji ne poveruje, može "da se slika" ma koliko dobar bio tokom svog života. Христос не нуди. Он је вечни живот већ дао свима, "победио је смрт". То није опционо. Питање је само ко је каква особа. Може хришћанин да буде лоша особа, а може атеиста да буде добра. CecaV and Млађони је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Онда формално хришћанство није ништа више од духовне теретане? Избор за оне који желе мало више да билдују ту страну духа? Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Онда формално хришћанство није ништа више од духовне теретане? Избор за оне који желе мало више да билдују ту страну духа? Tacno tako. STo rece Akvilijo - ontoloska promena. STo nekako i pokazuju hriscanski "rituali" i obicaji - post, liturgija... pa i sveta tajna monastva... sve je to u sustini bildovanje duha kako bi ti rekao. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Јануар 2, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2015 Sticem utisak da me igrnosies... koji svestenici pricaju to!? . I gde hriscanstvo kaze da ko ne "poveruje" moze da se slika.. ??? ne ignorišem, samo ne stižem. i ti sad od mene očekuješ da šaram po webu i da ti ovde dam desetak ili stotinak linkova? meni je u principu preko glave argumenata tipa ... hrišćanstvo to kaže? neeee! dobro možda katolici, nikako pravoslavci ! A i pravoslavni? to mora da su samo neki polu-pismeni popovi! Znalac Vladika? Istrgla si ti to iz konteksta ! Biblija? Ma neee... stvari ne treba tako shvatiti; uostalom, sv. Avgust Iponski je rekao ... Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука