Jump to content

Православље и феудализам

Оцени ову тему

Marjanovic

Препоручена порука

Dogovori se sa komsijama aasfaltirajte ulicu......sta ce ti drzva? Ce da dodje jedan da kaze NECU DA DAM PARE OCU BLATNJAVU ULICU! ... pa super... neka ostane tom junaku parce ulice neasfaltirano...

Само што се тиме губи цео концепт асфалта у улици, и ако оставиш парче неасфалтирано, имаш једну деоницу где мораш да успориш, сиђеш на блатњаву деоницу, прођеш блатњаву деоницу, и онда опет успориш и попнеш се на асфалт.

Шта мислиш, колко људи има да би хтели да финансирају такав пут? 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Само што се тиме губи цео концепт асфалта у улици, и ако оставиш парче неасфалтирано, имаш једну деоницу где мораш да успориш, сиђеш на блатњаву деоницу, прођеш блатњаву деоницу, и онда опет успориш и попнеш се на асфалт.

И за то постоји решење.

http://www.dailymotion.com/video/x10xebc_dusko-dugousko-autoput_fun

Подели на овим сајтовима

Кад неко "јури лопове", мора да има законе, које опет мора да донесе "неко", затворе, којима мора да руководи "неко", целим тим системом мора да руководи "неко", мораш да имаш целу администрацију која ће их све опслуживати, којом опет мора да руководи "неко", од "негде" мораш да их све плаћаш, сви ти наоружани људи који "јуре лопове" морају да буду под "нечијом" командом, а како цео се цео систем не би распао, на челу целог система опет мора да буде "неко" ко мора да има власт да "неком нешто наметне", односно да нареди једном од оних "неко" шта ће да ради како би цео систем функционисао.

Волео бих да ми објасниш како ће цео систем који "јури лопова", а чији су побројани подсистеми само НЕКИ од делова да функционише без извршне власти.

Или да ми даш пример ако је то некада негде постојало.

Подразумева се да имаш све што треба да би спроводио закон.

Само кажем чиме би требало да се бави закон, тј. да буде ограничен на одбрану појединца. Закон може да се бави питањем "шта радимо са лоповом/убицом", али не треба да се бави питањем "са ким Пера може да тргује".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@@Grizzly Adams,

свакако се слажем са тобом, али опет не размишљаш о једном проблему којег ја овде већ одавно понављам ко папагај: јавна добра, јавна добра, јавна добра :D

Твоје и схватање неких либертаријанаца је следеће: на једној страни држава као ноћни чувар, а на другој друштво слободних појединаца који раде шта хоће док год не угрожавају друге и размењује дела својих руку. У реду, супер. Потпуно се слажем, ако ће то да ме прогласи сврста у либертаријанце, онда нек ме сврста, тај сам!

Али постоји тај проблем са јавним добрима. Видео си онај спектакуларни ватромет у Дубаију. Оно је неко морао да плати, а то није урадио неки приватник, јер од тога нема добити. Ко ће њему платити ватромет? Од људи нико. Јер шта треба, да иде по улицама Дубаија и тражи паре од пролазника? Или пак да се сазове скупштина од милион људи где ће свако дати паре? Неефикасно. Зато приватници не обезбеђују ватромет. Ти да си приватник и ако би хтео да обезбедиш ватромет, не би то урадио. Једино ако ти градска управа плати своту новцу да то урадиш.  А градска управа тај новац добија кроз разне порезе, таксе, пдв-ове, дође странац из Јапана, купи чоколадицу, део од цене оде у градску касу и он може да ужива у ватромету. 

Тако ти је и за остало. Е то је читав проблем и око тога се политика заправо врти, због тога постоји. Због тога су се Атињани организовали на скупштинама и оснивали демократије где се слободни грађани питају шта ће и како ће, шта треба саградити, шта урадити. Али да не улазим детаљније око тога, познато ти је све, а и скренули смо ионако са теме. 

Нисам видео, али ватромет ти вероватно није најбољи пример... Није неопходан, а приватници који организују неки "спектакл" свакако имају интерес да праве све што посетиоци желе да виде.

Хајде да ми прво направимо слободно, ненасилно друштво па да видимо да ли нам нешто недостаје. Не постоји то "добро" за које су људи заинтересовани а које неће тржиште обезбедити. Питање је само приоритета. Неке ствари су потребније од других. Без државне присиле вероватно људи не би одлетели на Месец, али би зато произвели више добара која су људима потребна (храна итд.). И не би рекао да би то била лоша ствар, без обзира колико волим астронауте. Ми љубитељи лета у Космос би једноставно морали да се стрпимо док то не дође на ред.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pa mislim da niko ne bi hteo da izostane iz tog finasiranja iskreno..... da bi se gradjani jednog kraja organizovali, zjedno izabrali nekog zaduzenog z projekat, dali mu novac, on platio putare i putari zavrsili posao...

smovoljno i dobrovoljno...

nevidim da je drzava neophodna za to....

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Пијеш превише "чаја" Млађооо :p Постајеш teebagger :p

pa ajde recimo ja ti i pera zivimo u selo.. kraju.... nekom.. sta mislis koliko bi nas htelo da zivi u neasfaltiranom kraju? A recimo nemamo drzavu da nam asfaltira put.. jel mislis da bi realno sva trojica dali novac da se put asfaltira.......

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Питање је само приоритета. Неке ствари су потребније од других. Без државне присиле вероватно људи не би одлетели на Месец, али би зато произвели више добара која су људима потребна (храна итд.). И не би рекао да би то била лоша ствар, без обзира колико волим астронауте. Ми љубитељи лета у Космос би једноставно морали да се стрпимо док то не дође на ред.

А како би тржиште одредило када је теорија релативности приоритет? Проблем је у томе што ти многе ствари узимаш здраво за готово. Прочитај ону Пупинову аутобиографију ако већ ниси, занимљива је из више углова. Ту можеш видети да је у златном добу америчког капитализма мало коме падало на памет да се бави чистом физиком. Америчка физика једва да је постојала. Тржиште никакву потребу није видело за квантном механиком или теоријом релативности. А да није тих теорија, ми данас не бисмо имали компјутере и остало. Па и рачунарске "науке". Бар половина ствари које ти данас узимаш здраво за готово и свакодневно користиш, нису првобитно настале као резултат тржишне потребе, већ (углавном државно финансираним) истраживањем неких тамо доконих академаца. То је чињеница. Такође је чињеница да је наука вратила све што је у њу икада уложено, па пута милијарду, чак и када се урачунају очигледно бачене паре и промашене инвестиције.

Овим не желим да кажем да није могућа потпуно приватно финансирана наука, можда јесте. Мој став је да није могућа потпуно тржишно мотивисана наука и да би ова цивилизација била далеко далеко заосталија да су се неки велики људи водили искључиво тренутним потребама и приоритетима.

Подели на овим сајтовима

@@Juan,

Предузетници нису баш толико кратковиди. Њима је потпуно јасно да се исплати улагати у теоријска истраживања, само иду "по реду". Приоритет је прво направити нешто корисно, зарадити паре, па онда улагати у то. Редослед открића вероватно не би био потпуно исти, што и није толико битно.

Bell Labs - Discoveries and developments

At its peak, Bell Laboratories was the premier facility of its type, developing a wide range of revolutionary technologies, including radio astronomy, the transistor, the laser, information theory, the UNIX operating system, the C programming language and the C++ programming language. Eight Nobel Prizes have been awarded for work completed at Bell Laboratories.

1937: Clinton J. Davisson shared the Nobel Prize in Physics for demonstrating the wave nature of matter.
1956: John Bardeen, Walter H. Brattain, and William Shockley received the Nobel Prize in Physics for inventing the first transistors.
1977: Philip W. Anderson shared the Nobel Prize in Physics for developing an improved understanding of the electronic structure of glass and magnetic materials.
1978: Arno A. Penzias and Robert W. Wilson shared the Nobel Prize in Physics. Penzias and Wilson were cited for their discovery of cosmic microwave background radiation, a nearly uniform glow that fills the Universe in the microwave band of the radio spectrum.
1997: Steven Chu shared the Nobel Prize in Physics for developing methods to cool and trap atoms with laser light.
1998: Horst Störmer, Robert Laughlin, and Daniel Tsui, were awarded the Nobel Prize in Physics for the discovery and explanation of the fractional quantum Hall effect.
2009: Willard S. Boyle, George E. Smith shared the Nobel Prize in Physics together with Charles K. Kao. Boyle and Smith were cited for the invention of charge-coupled device (CCD) semiconductor imaging sensors.
2014: Eric Betzig shared the Nobel Prize in Chemistry for his work in super-resolved fluorescence microscopy which he began to pursue while at Bell Labs.

The Turing Award has twice been won by Bell Labs researchers:

1968: Richard Hamming for his work on numerical methods, automatic coding systems, and error-detecting and error-correcting codes.
1983: Ken Thompson and Dennis Ritchie for their work on operating systems theory, and their development of Unix.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bell_Labs

Xerox PARC - Accomplishments

Xerox PARC has been the inventor and incubator of many elements of modern computing in the contemporary office work place:

Laser printers,
Computer-generated bitmap graphics
The Graphical user interface, featuring windows and icons, operated with a mouse
The WYSIWYG text editor
Interpress, a resolution-independent graphical page-description language and the precursor to PostScript
Ethernet as a local-area computer network
Fully formed object-oriented programming in the Smalltalk programming language and integrated development environment.
Model–view–controller software architecture

http://en.wikipedia.org/wiki/PARC_(company)

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

У старом Риму је поатојао прототип парне машине. Није развијан даље јер нико није видео интереса у томе, јее су робови били дслеко јефтинији, и због чега бацати паре? Тада није било државних установа које би пројекта финансирале.

Замислите где бисмо данас били да је парна машина развијена у старом Риму.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

У старом Риму је поатојао прототип парне машине. Није развијан даље јер нико није видео интереса у томе, јее су робови били дслеко јефтинији, и због чега бацати паре? Тада није било државних установа које би пројекта финансирале.

Замислите где бисмо данас били да је парна машина развијена у старом Риму.

А бирократе у државним установама су познате по томе да знају шта треба финансирати... Стари Рим је имао "државне установе", али није имао нешто друго.

Право питање је где бисмо били да стари Рим није био робовласничко него слободно друштво у коме су људи могли слободно да раде, задрже плодове свог рада и сарађују.

И шта си се диг`о рано ко вампир!?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Подразумева се да имаш све што треба да би спроводио закон.

Само кажем чиме би требало да се бави закон, тј. да буде ограничен на одбрану појединца. Закон може да се бави питањем "шта радимо са лоповом/убицом", али не треба да се бави питањем "са ким Пера може да тргује".

Слажем се ја са тим, и још сам и много екстремнији од тебе по многим питањима јер све то гледам сваки дан и видим које су нам то букагије око ногу.

Оно где се ми стално разилазимо јесте та минимална држава са минималаним овлашћењима, јер и најминималнија овлашћења, попут тог да се фоне лопови, подразумевају огроман и гломазан државни апарат, јер другачије не може. Плус што сматрам да држава треба да има још функција, за које мислим да их појединци без ње не могу ефикасно обављати, јер их, као и све нас на жалост, гоне најужи себични интереси.

Подели на овим сајтовима

Pa mislim da niko ne bi hteo da izostane iz tog finasiranja iskreno..... da bi se gradjani jednog kraja organizovali, zjedno izabrali nekog zaduzenog z projekat, dali mu novac, on platio putare i putari zavrsili posao...

smovoljno i dobrovoljno...

nevidim da je drzava neophodna za to....

Брате, причамо о друштву у ком постоји изрека Да комшији цркне крава...

Подели на овим сајтовима

А бирократе у државним установама су познате по томе да знају шта треба финансирати... Стари Рим је имао "државне установе", али није имао нешто друго.

Право питање је где бисмо били да стари Рим није био робовласничко него слободно друштво у коме су људи могли слободно да раде, задрже плодове свог рада и сарађују.

И шта си се диг`о рано ко вампир!?

Не знам дал смо могли да прескочимо ту етапу развоја друштва, кад се говори о робовласничком друштву. И поред тога, опет су нам Рим и Грчка дсли много тога, иако нико од нас не би волео да живи у таквим друштвима.

Далеко од тога да мислим да су бирократе нешто Богом дано, ал имаш ствари које без државног финансирања никада не би угледале светлост дана. Данас су приватне корпорације откупиле ко зна колико патената из области чисте енергије и ставиле их у фиоку да би убијале конкуренцију.

Вазда устајем рано, него нисам увек на Поукама, оћу да уграбим две среће :D

Подели на овим сајтовима

pa ajde recimo ja ti i pera zivimo u selo.. kraju.... nekom.. sta mislis koliko bi nas htelo da zivi u neasfaltiranom kraju? A recimo nemamo drzavu da nam asfaltira put.. jel mislis da bi realno sva trojica dali novac da se put asfaltira.......

А хајде рецимо да живимо на мојој Романији, па се договоримо са комшијама око пута. Неки тамо у Потпећинама рецимо има фин магацин или празну шталу гдје можемо оставити цемент, мјешалицу и све остало. Сљедећи пут кад дођемо, тога не буде. Зашто? Јер романијски кркан је одлучио да се мало омрси о туђе ствари и прода их негдје. ( поука, људи би злоупотријебљавали недостатак државе )

Ево и прича која се стварно десила породици мог друга у њиховом селу. Договорили су се са комшијама да заједно направе и одржавају водовод за њихово село. Све су они сами урадили. Али шта је проблем? Нису потписали никакав уговор, нису ништа. Само су се сакупили и урадили и пустили воду. Онда је неколико њих схватило да може да се извуче и да не плати, јер не троше државно, него заједничко. И не плаћају више, а остали не могу полицију звати. Покушали су им заврнути воду, али ови се само по ноћи врате и поново је одврну.

Права либертаријанска слобода је диван идеал, али за људско друштво, поготово НАШЕ друштво, далек је пут до тога.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...