Jump to content

Да ли Бог воли фудбал?  

21 члановâ је гласало

1. 1. Да ли Бог воли фудбал?

• Да
      17
    • Не
      5

Препоручена порука

• Гости

недеља, 24. јун 2012, 03:26 -> 23:45

ВИДЕО: "Азури" у полуфиналу

Енглеска - Италија 0:0 (2:4)

Теже него што су очекивали, теже него што је ико могао да очекује, Италијани су се пласирали у полуфинале Европског првенства. Италија је била бољи ривал од Енглеске, имала је далеко више конкретних прилика и право је чудо што је победник решен тек након извођења једанаестераца. Екипи Роја Хоџсона остаје за утеху да су, и мимо овог пораза, далеко премашили очекивања јавности уочи континенталног првенства.

Рој Хоџсон је на терен стадиона у Кијеву извео истих 11 фудбалера који су извојевали минималну победу над Украјином. На другој страни, Ћезаре Прандели је не само променио тројицу фудбалера у односу на протекли сусрет, убацивши Балотелија, Бонућија и Монтолива, него је и одустао од тројице фудбалера у задњој линији, па је меч почео у конвенционалнијој 4-4-2 формацији.

italy.jpg

Управо та и таква Италија је одлично отворила сусрет, контролишући лопту и правећи притисак на задњу линију Енглеза од првог минута. А већ у трећем, након запањујућег волеја Де Росија са велике удаљености, „азури" су успели да савладају Харта. Нажалост по њих, лопта је погодила само стативу.

Само два минута потом, јако леп напад енглеског националног тима, у коме су учествовали Руни и Милнер, довео је Џонсона у идеалну позицију да савлада Буфона, али је италијански голман феноменално интервенисао и тиме спасао своју мрежу.

italy-2.jpg

Од тог момента, Енглеска је постала доминантнија, барем привремено. Посебно се рањивом показивала одбрана Италијани када је „албион" нападао по десном боку. Неколико опасних ситуација, без конкретне завршнице, претходило је прилици коју је пропустио Руни у 14. минуту.

Центрирао је вечерас јако добри Глен Џонсон, Руни се бацио како би стигао до лопте коју је затим главом послао преко гола.

Оно што је сигурно пријало гледаоцима на Олимпијском стадиону у Кијеву је то што је заиста висок ритам утакмице који су наметнули фудбалери оба тима одржаван највећим делом првог полувремена, и у првих 25 минута другог.

italy-3.jpg

У 25. минуту Пирло је сјајно уочио несхватљиво усамљеног Балотелија који, као да је и сам остао затечен, није успео најбоље да се снађе па је његов ударац изблокирао Тери. Без разлога су Лескот и Тери дизали руку тражећи офсајд позицију.

Који тренутак касније, поново је Балотели био у одличној позицији да савлада Харта. Феноменално је нападача Манчестер ситија уочио и пронашао Монтоливо, али овај, поново из одличне позиције, није успео да упути квалитетнији ударац.

И енглеска је пропустила своју прилику у овом периоду, када је одличан дупли пас одиграо двојац Манчестер јунајтеда Велбек - Руни, након кога овај други шутира поред гола.

italy-4.jpg

Енглеска је играла са јасном намером да Андреа Пирло буде што даље од лопте, у чему су често одличном маркацијом и успевали, али је зато додатни простор добио Монтоливо. Новопочени фудбалер Милана је то, у складу са својим квалитетом, знао да користи.

Још један запажени фудбалер у плавом дресу на вечерашњем сусрету био је Касано, који је користио сваку прилику која му се пружала да загреје дланове Џоа Харта, иначе најзапосленијег голмана на овом Европском првенству.

italy-5.jpg

У 41. минуту, Балотели је пропустио и своју трећу идеалну прилику, сигурно најбољу за свој тим у првом делу сусрета. Пирло је правовремено и милиметарски прецизно пронашао Касана на другој стативи у казненом простору Енглеске, овај је вратио лопту главом у петерац где ју је дочекао Балотели. Међутим, чак ни ово није било довољно „Супер Марију" да савлада свог саиграча на голу "албиона".

Још дуго би трајао притисак Италијана да га није прекинуо судија Педро Проенса пославши играче на заслужени одмор.

italy-6.jpg

Наставак је почео и најбољом приликом на сусрету, до тог тренутка наравно. Након корнера и одбитка, сјајни Монтоливо је вратио лопту у казнени простор Енглеске. Де Роси се нашао сам, на мање од пет метара од гола Харта, али је некако успео да га промаши.

Али шта рећи о ситуацији из 52. минута? Прво је Де Роси покушао да се искупи ударцем за око 25 метара, који је Харт успео да одбрани али не и да исконтролише, па је лопта завршила на нози Марија Балотелија. Балотели ју је примирио, али је са нешто више од пет метара успео само да погоди Харта.

Али ни то није било све, јер се лопта одбила до Монтолива који лопту уместо у празну мрежу шаље преко пречке. Фудбалер Милана налазио се на око три метра од гола Енглеске.

italy-7.jpg

Енглеска није деловала као екипа која може да угрози Буфона, и то уистину нису ни чинили. На њихову срећу, и Италијани као да су се уморили у овом периоду, када смо гледали и најлетаргичнији фудбал од почетка меча.

Тек у 77. минуту су, колико-толико, запретили Енглези. Центрирао је Џерард из слободног ударца, лопту није успео да закачи Руни па је она завршила у рукама Ђанлуиђија Буфона.

Резервиста у екипи Италије Дијаманти сјајно је шутирао у 81. минуту, али ни он није успео да савлада Џоа Харта.

italy-8.jpg

Како се меч примицао крају, односно истицању 90-тог минута, обе екипе су се задовољиле знатно опрезнијим приступом. Али и поред тога, Италија је коначно могла до гола у 88. минуту, али предиван пријем резервиста Ноћерино није успео да крунише и поготком. Његов ударац из непосредне близине изблокирао је Глен Џонсон.

Међутим, Енглеска је та која је пропустила последњу прилику у регуларном току меча. Лепа акција Енглеске - сјајно се по левој страни убацио Ешли Кол, центрирао је до Керола који користи свој највећи адут, висину наравно, и лопту враћа до Рунија. Његов ударац маказицама, ипак, одлази преко гола.

italy-9.jpg

На крају, отишло се у продужетке.

Они су донели знатно незанимљивији и спорији фудбал од оног којем смо били сведоци у највећем делу регуларног дела сусрета. Енглеска се определила за релативно плитку поставку у фази одбране, а када би и стигли до лопте као по инстинкту би је слали ка робусном Ендију Керолу.

italy-10.jpg

Иако не у истом интензитету, опет је Италија била та која је била конкретнија и, у крајњем случају, боља. Неколико пута шутирао је Балотели, а и Дијаманти је погодио стативу, у намери да упути центаршут.

Једини који је и даље играо на истом нивоу, упркос годинама и дугој сезони, био је феноменални Андреа Пирло, најбољи фудбалер на мечу без икакве дилеме.

Још слабије је било у последњем продужетку, у коме је Италија потпуно доминирала и у коме Енглеска готово да није ни покушавала да пређе половину терена. Неколико пута покушавао је Дијаманти, али фудбалер Болоње једноставно није имао среће.

На крају, као што се могло и претпоставити, о победнику су одлучивали једанаестерци.

Први који је био непрецизан био је Монтоливо у другој серији, али је затим Јанг у наредној погодио пречку за Енглеску. Након тога, Буфон је ухватио "живу" лопту Ешлију Колу, да би затим Дијамантију остало да одведе своју репрезентацију у сасвим заслужено полуфинале Европског првенства.

Енглеска - Италија 0:0 (2:4)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Шпанци и Руси под истрагом

Европска фудбалска унија покренула је истрагу против шпанског и руског савеза због расистичких испада њихових навијача на мечевима прве фазе првенства Европе против Италије и Чешке.

"УЕФА је отворила истрагу против Фудбалског савеза Шпаније због расистичког навијања нхијових присталица на мечу са Италијом 10. јуна у Гдањску. Истовремено, отворен је поступак против Фудбалског савеза Русије због расизма навијача на утакмици против Чешке 8. јуна у Вроцлаву", наводи се у саопштењу УЕФА.

Spain-football-fans-sl-dva.jpg

На мети шпанских навијача био је тамнопути Италијан Марио Балотели, док су Руси на расној основи вређали првог тамнопутог играча у историји репрезентације Чешке Теодора Гебреселасија.

Како се наводи УЕФА ће казну саопштити у четвртак.

Russian-football-fans.jpg

Током првенства Европе УЕФА је због расизма већ казнила Фудбалски савез Хрватске са 80.000 евра због увреда на рачун Балотелија током меча са Италијом.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Хрвати "напунили" УЕФУ

УЕФА још једном новчано казнила Хрватску, овај пут са 30.000 евра због "бакљаде" на утакмици са "Фуријом". Каса ХНС је тако олакшана са 135.000 евра за три одигране утакмице на првенству.

Европска фудбалска унија (УЕФА) казнила је Фудбалски савез Хрватске (ХНС) са још 30.000 евра због неспортског понашања навијача националне репрезентације на првенству Европе.

Hrvatska5.jpg

УЕФА је изрекла трећу казну ХНС након што су хрватски навијачи бацали бакље на терен за време утакмице трећег кола Ц групе против Шпаније (0:1), 18. јуна у Гдањску.

Претходно је ХНС кажњен са по 25.000 и 80.000 евра због навијачких изгреда на утакмицама против Ирске 10. јуна у Познању (3:1) и Италије 14. јуна у истом граду (1:1).

Уз најновију казну, каса ХНС је олакшана са укупно 135.000 евра за три одигране утакмице националног тима на првенству Европе.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Кевин Принс "о'ладио" Меркелову

Репрезентативац Гане и фудбалер Милана - Кевин Принс Боатенг. А могло је да буде потпуно другачије, само да је одлични фудбалер прихватио позив Немачке канцеларке Ангеле Меркел да попију чај. Канцеларка ме је позвала да попијемо шољу чаја, али сам већ био на одмору и нисам могао да прихватим. Драже ми је било да наступам за Гану, па сам одбио немачки дрес, рекао је Кевин Принс уочи дуела Италије и Немачке, за коју иначе наступа његов брат Џером.

Његов брат Џером овог лета игра завршницу Европског првенства. Уз то, као репрезентативцу фудбалске велесиле каква је Немачка, њему ће освајање трофеја, или директна борба за њих, увек бити знатно ближи, али Кевин Принс Боатенг не жали што је решио да заигра у дресу Гане, под заставом земље одакле су му преци.

kevin-merkel.jpg

Фудбалер Милана је, уочи дуела Немачке и Италије, обелоданио да га је лично Ангела Меркел позивала да заигра за „панцере", али да ју је он одбио.

"Канцеларка ме је позвала да попијемо шољу чаја, али сам већ био на одмору и нисам могао да прихватим. Драже ми је било да наступам за Гану, па сам одбио немачки дрес. За разлику од Џерома", рекао је Боатенг.

Иако је практично наступао за све млађе селекције Немачке, Кевин Принс није одлучио да химну „Немачка изнад свега" слуша и у сениорској конкуренцији.

kevin.jpg

"Чак и кад бих поново бирао, одлучио бих исто. Можда је канцеларка хтела да ме само то пита, да поново играм за Немачку, али не. Прекасно је. Нема освртања", доследан је бивши омладинац Херте и играч Тотенхема, Борусије Дортмунд и Портсмута.

Породица Боатенг избегла је у Европу почетком 80-их година прошлог века, када је Кевинов отац емигрирао из Гане и населио се у Берлину. Недуго након што се Кевин родио, отац га је напустио.

Тешко детињство је и даље неђто што овај фудбалер добро памти.

"Свакодневно сам морао да се надмећем са Ромима, Румунима, Арапима, Хрватима, Русима, Албанцима и људима тешке нарави. Имао сам две опције - или да постанем деликвент или да покушам да играм фудбал. Одабрао сам спорт и исплатило ми се", сетио се он.

kevin-2.jpg

Његов брат Џером истрчаће у четвртак на мегдан Италији у полуфиналу Европског првенства.

Подели на овим сајтовима

Нема утакмице за треће на ЕП, не знам да ли уопште проглашавају треће место и ако да по ком критеријуму...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • 3 months later...

Вероватно један од најлепших голова свих времена, пао је синоћке у утакмици између Швецке и Енглеске 4-2.

Погодак је постигао Ибра.

Свака му част.

http://www.youtube.com/watch?v=az4mFb18DUE

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Вероватно један од најлепших голова свих времена, пао је синоћке у утакмици између Швецке и Енглеске 4-2.

Погодак је постигао Ибра.

Свака му част.

http://www.youtube.com/watch?v=az4mFb18DUE

Ибрака дабра свака му част видео сам то !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...