Broken Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Поштовани и сваке хвале достојни форумаши имам једно питање. О чему се ради ? У Цркви сам свесно неких 15 година и у недељу, сад у недељу на литургији, сам први пут у животу видео да се прилог у току литургије скупља тако што тројица људи узму иконе (сваки по једну) окрену их хоризонтално као тацну и тако крену од човека до жене и обрнуто те скупљају прилог. Да ли још негди постоји такав обичај и шта мислите о томе ? Хвала. П:С: То питање сам већ поставио на свом форумском статусу па се показало да питање има потенцијал да постане једна самостална тема па је , ево, отварам. Натан and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ја сам већ одговорио, можеш да поставиш моје одговоре у тему да не пишем поново. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Копирала сам мој први Па и мени је ружно... Кад дођем у Цркву и хоћу да се поклоним и целивам икону, а она прекривена прљавим парама, толико да се и не види... А поред стоји празна корпица или онај прорез где се убацује новац. Сасвим је у реду да се новац прилаже, али зар баш мора на икону? ИгорМ, Натан, feeble and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Такву праксу сам углавном виђао у мањим местима широм Србије,у Бгд-у,нисам приметио... Шта знам,то ваљда треба да остави некакав психолошки утицај на даваоца прилога, знаш кад видиш како те гледа св Никола из лежећег става,буђелар се одма празни... Иначе је чињеница да се људи у провинцији више ложе на магију сваке врсте,поготово у цркви, а прилог стављен на тацну-икону, може донети благодат невиђених размера... Данче*, RYLAH, feeble and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ево и другог... R2D2:"То је ваш проблем што ви материју видите као нешто прљаво, одвратно итд... То је тај платонистички дух који се, нажалост, уселио код многих у цркву. А ето, истима није проблем да раде за тај исти прљав новац. Дакле, није уопште проблем у томе, то је показатељ да је икона битна, да је светитељ битан. Проблем је овде у оку посматрача." Захваљујем се Р2Д2 што ме почасти оваквим "комплиментима". Кад сам говорила о тој прљавој материји, како је назва, мислила сам буквално, јер новац је нешто најпрљавије што иде из руке у руку, препуно бактерија и свачега... Значи, прљаво у буквалном смислу, не у неком фигуративном. Није ми проблем да радим за бактериолошки неисправну материју (проблем је што нема посла ) јер након што дођем у додир са њом, оперем руке, не стављам их у уста и не љубим их, као икону, на којој тај новац стоји. Зашто онда не бисмо икону стављали као подметач за тањир док ручамо, или тацну на којој гостима послужујемо кафу и слатко... Знам ја да поштујући икону, не поштујемо дрво, боју, платно и сл., али... feeble and Orthophill је реаговао/ла на ово 2 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Да не буде да ништа нисам рекао на ову тему ево и мојих порука: 1. Да, наравно. То је сасвим у реду, тако се црква издржава. 2. Зашто је ружно Нано? А није ружно да се "стави на икону" које стоје у цркви? Није то ништа ружно, напротив. 3. То је ваш проблем што ви материју видите као нешто прљаво, одвратно итд... То је тај платонистички дух који се, нажалост, уселио код многих у цркву. А ето, истима није проблем да раде за тај исти прљав новац. Дакле, није уопште проблем у томе, то је показатељ да је икона битна, да је светитељ битан. Проблем је овде у оку посматрача. 4. Ништа то није ружно. Пођите од тога да је и сваки човек икона Божија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ево и мојих 1. Сваки прилог је добродошао али мени лично,такав начин је неприхватљив. Толико година покушавам и тацну да "сварим" иако увек оставим прилог (кутија за прилог, тацна...) или купим нешто (свеће, календар, крстић, бројанице, књиге...). Искрено, најежим се и када видим новац на икони, па и када неко ставља новац на икону. Најежим се али ћутим, у себи увек ломим да је већа вера и љубав у дрогм него у мени и да нећу бити горд и судити... Можда о томе треба да се прича, на који начин да се о... (оставља прилог) 2. Никада нисам, када се већ помиње материја, посматрао као нешто прљаво и слично, напротив. Тако да код мене конкретно, не долази до збрке посматрања исте. Суштина начина прикупљања-давања прилога ми је овде конкретно, да ме не схвати неко погрешно, омаловажавајућа према икони. Не желим да размишљам у правцу да неко има за циљ подсвесно да дотакне верника, кога иначе прекида (бар мене) у учествовању у литургији, како би оставио прилог Данче*, Иоанна, Натан and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Направисмо конфузију ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Такву праксу сам углавном виђао у мањим местима широм Србије,у Бгд-у,нисам приметио... Шта знам,то ваљда треба да остави некакав психолошки утицај на даваоца прилога, знаш кад видиш како те гледа св Никола из лежећег става,буђелар се одма празни... Иначе је чињеница да се људи у провинцији више ложе на магију сваке врсте,поготово у цркви, а прилог стављен на тацну-икону, може донети благодат невиђених размера... Ах да... провинцијалци су, то теби, онако прилично тупави, јел'те? Сва срећа па нисмо сви из Београда, иначе код би са толико паметних... Има и оних који би све да избаце из цркве: водице, колаче, молитве... ма ништа нам, по њима, није потребно. Заиста имамо проблем са схватањем појма "икона". Зато има гомила оних којима је понижење да пољубе руку свештенику, јер он је само један грешан човек- а са друге стране говоре о веееликим стварима, теологији итд... Човек је икона Божија. Како то није проблем да неко узме новац у руке, а јесте проблем ставити на икону? И докле ћемо са свим овим стићи? На крају ћемо закључити, а таквих има подоста, да цркве може да постоји без ичега- шта ће нам било шта. То је жалосно. Постајемо са оваквим размишљањима гори од атеиста. Они су бар искрени. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Не свиђа ми се тај обичај. Не само да иконе нису за такве ствари, сувишне су и тацне, тепсије, исл. Прилог се оставља добровољно, на место које је за то предвиђено. Gordana ., Срђан Шијакињић, Дуња and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Оде ти сад далеко... Зашто је, онда, проблем, бацити стари календар са ликовима светих у смеће? Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ево и другог... R2D2:"То је ваш проблем што ви материју видите као нешто прљаво, одвратно итд... То је тај платонистички дух који се, нажалост, уселио код многих у цркву. А ето, истима није проблем да раде за тај исти прљав новац. Дакле, није уопште проблем у томе, то је показатељ да је икона битна, да је светитељ битан. Проблем је овде у оку посматрача." Захваљујем се Р2Д2 што ме почасти оваквим "комплиментима". Кад сам говорила о тој прљавој материји, како је назва, мислила сам буквално, јер новац је нешто најпрљавије што иде из руке у руку, препуно бактерија и свачега... Значи, прљаво у буквалном смислу, не у неком фигуративном. Није ми проблем да радим за бактериолошки неисправну материју (проблем је што нема посла ) јер након што дођем у додир са њом, оперем руке, не стављам их у уста и не љубим их, као икону, на којој тај новац стоји. Зашто онда не бисмо икону стављали као подметач за тањир док ручамо, или тацну на којој гостима послужујемо кафу и слатко... Знам ја да поштујући икону, не поштујемо дрво, боју, платно и сл., али... Ништа ниси рекла са овим. Па све може да буде бактериолошки неисправно. Какве сад то везе има са остављањем новца на икону када иде прилог за Цркву? Зар код вас, у вашим црквама терају да оставате новац? Не верујем. Ко неће- не мора. Нека изиграва побожног чистунца који неће да има посла са бактеријама, а уједно и са назадним обичајима провинцијалаца- како рече Зосима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Оде ти сад далеко... Зашто је, онда, проблем, бацити стари календар са ликовима светих у смеће? О чему ти причаш? Какво смеће и календари? Не видим везу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ах да... провинцијалци су, то теби, онако прилично тупави, јел'те? Сва срећа па нисмо сви из Београда, иначе код би са толико паметних... За тебе нисам мислио,али ме овај пост разуверио... Бгд цркве су у последњих 20-ак година углавном напунили млади,паметни,школовани људи и то је највећа добит за Цркву уопште... По мањим местима углавном живи старија популација, склона традиционалистичком веровању,где је форма увек битнија од суштине,па самим тим и ефекат тацна-иконе има већег успеха... п.с. и шта си брате зепенио на овој теми,ајд искулирај мало... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 За тебе нисам мислио,али ме овај пост разуверио... Бгд цркве су у последњих 20-ак година углавном напунили млади,паметни,школовани људи и то је највећа добит за Цркву уопште... По мањим местима углавном живи старија популација, склона традиционалистичком веровању,где је форма увек битнија од суштине,па самим тим и ефекат тацна-иконе има већег успеха... п.с. и шта си брате зепенио на овој теми,ајд искулирај мало... Немојмо сад о процентима младих и старих, традиционалних и ових "освешћених". А добро, запенио сам, ево ти си ту да ме мало оладиш. Ипшак си ти на нивоу, освешћен, литургијски утемељен Ми провинцијалци смо више традиционалистички. Волимо да нам поп дође у кућу, да седне, попије кафицу, да дамо прилог на икону, да се помолимо свецу, да идемо у литије... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука