Broken Написано Новембар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Kad smo kod tacne, je li to praksa i u drugim crkvama (npr. Grckoj) ili je to samo kod nas? Ја сам једном био на литургији у Грчкој, у Аспровалти. Тамо је нека теткица ишла са неким предметом ( као Аладинова лампа) у којем се налазила нека течност коју она прсне мало на дланове сваког човека,..човек мало протрља ручице и остави еврић или два. Значи ту није било ни тацне, ни иконе већ нешто треће. feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Као да је изнуда у питању. Онда ми са леве стане стоји кутија за добровољни прилог за изградњу храма, са десне за ометене у развоју и још једна за сиромашне, изнад централне иконе и још неколико икона места која су намењена за прилог, и на све то у сред Литургије ми гурају послужавник под нос. Сувишно, чак и неукусно, али хајде. Знамо се. А ви немојте нигде да дајете. Дођите само да "узмете" па идите. Шта да вам кажем. А ево, нек се јави неки чика попа, да видимо шта ће он рећи на ову тему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ја сам једном био на литургији у Грчкој, у Аспровалти. Тамо је нека теткица ишла са неким предметом ( као Аладинова лампа) у којем се налазила нека течност коју она прсне мало на дланове сваког човека,..човек мало протрља ручице и остави еврић или два. Значи ту није било ни тацне, ни иконе већ нешто треће. Па ето, нашли начин да се боре за своју црквену заједницу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Новембар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 оф топик: Браниславу и Дуњи - :good2:- за аватар слике! Хвала. И ти видим често мењаш свој ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 I jos jednu dilemu da ubacim, Kod nas u Backoj ima da se placa i parohijal i nose se tacne (u nekim crkvama i do 3-4 ). Pa je li sad potrebna i tacna ako vec placamo parohijal? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 где је форма увек битнија од суштине Само да се надовежем... Мислим да је ово чест проблем, не само у овој теми... П.С. Иначе и ја сам одрастао у провинцији и мислим да је непотребна подела... мада сам и тада, док сам одрастао у тој средини, имао скоро исти став према таквом односу. Ево за пример, у парохијском храму, јер имам ту срећу и могућност, наравно уколико животни темпо дозволи, да после сваке вечерње љубим руку свештенику након мирошења испред иконе Св. Мине чудотворце, пред којом се читају молитве. Такође имао сам срећу и на недељној литургији пољубити руку владики (владици) Арсенију... Дакле не ради се о том односу већ суштини иконе, а знамо о томе доста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ипак је боље тацница... да не може пуно да стане. Најискреније се надам да је твој џеп довољно дубок и пун да можеш да попуниш и тањир сателитске антене кад би ти се понудио. Моје мало може само ту тацницу да попуни, али бар је од срца... Kaludjerovic Sreten, ИгорМ, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Новембар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Нисам чуо бољи, сем некакве "тацнице". Ето, зашто не иконе? Теби је то саблазан ( а рече да је саблазан и само прикупљање прилога на тас), другима су проблем бактерије, трећима заосталост верника који остављају... Нисам нигде рекао да ми је сакупљање на тас саблазан...ако сам те добро разумео. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 I jos jednu dilemu da ubacim, Kod nas u Backoj ima da se placa i parohijal i nose se tacne (u nekim crkvama i do 3-4 ). Pa je li sad potrebna i tacna ako vec placamo parohijal? Јесте. Они који су имали прилику, као ја, да виде Дневник благајне и да буду у Црквеним одборима, видеће да постоји ставка "прилог на тас". Дакле, то је ставка од које се купују потрепштине за Цркву. У нашој цркви се купује од тога, као што рекох, литургијско вино, послужење за вернике после службе, плаћа струја итд...негде иде тас за појце, негде за неког парохијана који има проблеме и треба му новац. Разне су потребе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Нисам нигде рекао да ми је сакупљање на тас саблазан...ако сам те добро разумео. Извини ако сам тако схватио. Мислио сам да је теби саблазан само прикушљање јер видех да је то многима саблазан. А за остало сам одговорио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Најискреније се надам да је твој џеп довољно дубок и пун да можеш да попуниш и тањир сателитске антене кад би ти се понудио. Моје мало може само ту тацницу да попуни, али бар је од срца... Ето, то је добра идеја, да се носи тањир од сателитске антене. Како се тога нису сетили него носе тамо неке иконе. Ово друго не бих да коментаришем- и онако се губи смисао постављене теме Могу само да кажем- свака част кад је од срца Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Е људи, мисим да сте ме погрешно скапирали кад сам споменуо провинцију,где сте се сви нешто нарогушили, а није ми била намера да неког понижавам... Имао сам прилике слушати једног свештеника из источне Србије, где он рече да том народу тамо, избацити сујеверје и магију из реалног живота, равно је чуду... Друга ствар по селима има таквих обичаја и завета , која опет имају више везе са паганством него ли хришћанством... Урбана опција хришћанства,да тако назовем, има сасвим друге аномалије,али о њој на некој другој теми... Јел сад у реду,капирате? Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иоанна Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Kad smo kod tacne, je li to praksa i u drugim crkvama (npr. Grckoj) ili je to samo kod nas? Imamo mi tu praksu sa tacnom,ali nikad nisam videla da bi smo koristili ikonu kao tacnu(mozda ima toga negde,ne znam) Videla sam to samo u Srbiji,hocu da kažem iskreno iznenadilo me ovo prilično. Nije to prijatno,licno za mene feeble, Срђан Шијакињић and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ето, то је добра идеја, да се носи тањир од сателитске антене. Како се тога нису сетили него носе тамо неке иконе. Ово друго не бих да коментаришем- и онако се губи смисао постављене теме Могу само да кажем- свака част кад је од срца Ма коментариши слободно, шта има везе за смисао теме. Кад већ друге можеш да провоцираш о томе да ли и колико дају, без икаквог смисла и повода, онда можеш и о дубини свог џепа, шта сад? Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Е људи, мисим да сте ме погрешно скапирали кад сам споменуо провинцију,где сте се сви нешто нарогушили, а није ми била намера да неког понижавам... Имао сам прилике слушати једног свештеника из источне Србије, где он рече да том народу тамо, избацити сујеверје и магију из реалног живота, равно је чуду... Друга ствар по селима има таквих обичаја и завета , која опет имају више везе са паганством него ли хришћанством... Урбана опција хришћанства,да тако назовем, има сасвим друге аномалије,али о њој на некој другој теми... Јел сад у реду,капирате? Ма готово је, већ си обележен Мрзитељу назадних провинцијалаца Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука