Jump to content

Иконица - тацница

Препоручена порука

А ви немојте нигде да дајете. Дођите само да "узмете" па идите. Шта да вам кажем.

А ево, нек се јави неки чика попа, да видимо шта ће он рећи на ову тему.

Нисам сигурна да смо се разумели - нисам против тога да се даје прилог, далеко од тога, само може прилог да се оставља на једном месту и без изнуде. У мојој парохијској цркви постоји десетак кутија са наменским скупљањем прилога (за подно грејање у цркви, за фрескопис, за болесне, за сиромашне, за ометене у развоју и др.) и неколико кутија изнад икона за прилог. Зар није смисленије да свештеници сав новац прикупљају на једном месту, па по разуму, и разврстају како је потребно. И да науче народ да не прекривају иконе динарчићима, већ да новац оставе не место које је намењено за прилог (неколико цантиметара изнад иконе). Редовно целивам Теслу, Његоша и Надежду.

Није да ми смета, него ето чисто ћаскамо. :)

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

• Гости

Е људи, мисим да сте ме погрешно скапирали кад сам споменуо провинцију,где сте се сви нешто нарогушили, а није ми била намера да неког понижавам...

Имао сам прилике слушати једног свештеника из источне Србије, где он рече да том народу тамо, избацити сујеверје и магију из реалног живота,  равно је чуду...

Друга ствар по селима има таквих обичаја и завета , која опет имају више везе са паганством него ли хришћанством...

Урбана опција хришћанства,да тако назовем, има сасвим друге аномалије,али о њој на некој другој теми...

Јел сад у реду,капирате?

Капирам, али не и то да се помиње провинција. Тога имаш свуда и то проистиче из незнања. 

Са друге стране, многе ствариу које ти људи чине из онога "ваља се" буде веома црквено- јер људи боље не знају, нико им није појаснио.

Бојим се да многи хришћани који иду на литургију губе тај "Страх Господњи", однос према светињи, према другом, према заједници мислећи да је довољно само да се причести и све ће бити ок.

Е, па није то баш тако. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ма коментариши слободно, шта има везе за смисао теме. Кад већ друге можеш да провоцираш о томе да ли и колико дају, без икаквог смисла и повода, онда можеш и о дубини свог џепа, шта сад?

Не знам где сам говорио о овоме, но добро. Разумем кад се повреди сујета. И ја сам често такав, мада не сматрам то за врлину.

Ја исто дајем колико могу и колико имам и не смета ми положена икона, има на мене јачи утисак, мислим да је то сасвим у реду, не видим ту ништа прљаво, икона је и човек и свештеник (икона самог Бога), све је супер, све је cool. 

Ето.

Подели на овим сајтовима

Има још једна ствар код тих кутија за прилог...занимљиво да и ако многе имају процеп за убацивање ,поготово ове које носе иконе, већина њих ипак одложи на икону, да се види да је баја даривао... joooj

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Гости

Нисам сигурна да смо се разумели - нисам против тога да се даје прилог, далеко од тога, само може прилог да се оставља на једном месту и без изнуде. У мојој парохијској цркви постоји десетак кутија са наменским скупљањем прилога (за подно грејање у цркви, за фрескопис, за болесне, за сиромашне, за ометене у развоју и др.) и неколико кутија изнад икона за прилог. Зар није смисленије да свештеници сав новац прикупљају на једном месту, па по разуму, и разврстају како је потребно. И да науче народ да не прекривају иконе динарчићима, већ да новац оставе не место које је намењено за прилог (неколико цантиметара изнад иконе). Редовно целивам Теслу, Његоша и Надежду.

Није да ми смета, него ето чисто ћаскамо. :)

Како сам узео сада улогу "паметног", јер имам додира са Црквеном одбором, а и ућио сам неку школу, сам пензионер, битно је да се појасни:

Дакле, свака Црквена општина има Дневник благајне и СВАКИ динар који уђе у Цркву се књижи у тај Дневник. Постоји на пример приход од продаје свећа, од продаја магацинске робе (иконе, кадионице, чираци, брикет, тамјан...), таксе од чинодејстава (оно што поп узима кад наплати неки обред), приход од добровољног прилога (посебна ставка), приход о д прилога на иконе (оне које стоје у храму), приход од фамозног таса (шта год он био, Аладинова лампа, тацница, сателитска антена, положена икона) и остали прилози (наменски, за оболеле, за огрев..).

Свештеници са Одбором установљују тај Дневник који се контролише од стране Архијерејског намесника и Епархије. 

Да би се лакше водило све то, онда се све одваја посебно и тако знају шта ће планирати за идућу годину. Углавном се, по налогу црквених власти Дневник подиже за 10% од прошле године. 

Кажем, многи ово не познају, сматрају то непотребним и мисле да ништа није битно, да није у реду да се домаћински води Црква, а воле да је све уредно, да има грејање, послужење, кафа...

Размислите о овоме и уместо ка кињите, похвалите свештеника који ово ради на домаћински начин. Тај мученик, иако ће га пљувати, води Цркву као прави домаћин што води буџет у својој кући.

Подели на овим сајтовима

Не знам где сам говорио о овоме, но добро. Разумем кад се повреди сујета. И ја сам често такав, мада не сматрам то за врлину.

Ја исто дајем колико могу и колико имам и не смета ми положена икона, има на мене јачи утисак, мислим да је то сасвим у реду, не видим ту ништа прљаво, икона је и човек и свештеник (икона самог Бога), све је супер, све је cool. 

Ето.

Имам утисак као да разговараш сам са собом. Цитираш поруке али као да их уопште ниси предходно прочитао, нити знаш шта си и сам предходно писао. Произвољно формираш неко своје мишљење и онда то овде пишеш, апсолутно се не обазирући на саговорника и оно што је он рекао или хтео написаним да каже. Нема повређене сујете, не брини. Повређена су ми само она основна, да их тако назовем, људска (можда више жемска :) ) осећања, у ситуацији као што је ова, кад неко "скаче", потура вам оно што уопште нисте рекли и културно вас вређа само зато што вам се мишљења не поклапају.

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

оф топик:

Браниславу и Дуњи - :good2:- за аватар слике!

Хвала, Зоске. Имаш префињен укус, очигледно. :D

Подели на овим сајтовима

Како сам узео сада улогу "паметног", јер имам додира са Црквеном одбором, а и ућио сам неку школу, сам пензионер, битно је да се појасни:

Дакле, свака Црквена општина има Дневник благајне и СВАКИ динар који уђе у Цркву се књижи у тај Дневник. Постоји на пример приход од продаје свећа, од продаја магацинске робе (иконе, кадионице, чираци, брикет, тамјан...), таксе од чинодејстава (оно што поп узима кад наплати неки обред), приход од добровољног прилога (посебна ставка), приход о д прилога на иконе (оне које стоје у храму), приход од фамозног таса (шта год он био, Аладинова лампа, тацница, сателитска антена, положена икона) и остали прилози (наменски, за оболеле, за огрев..).

Свештеници са Одбором установљују тај Дневник који се контролише од стране Архијерејског намесника и Епархије. 

Да би се лакше водило све то, онда се све одваја посебно и тако знају шта ће планирати за идућу годину. Углавном се, по налогу црквених власти Дневник подиже за 10% од прошле године. 

Кажем, многи ово не познају, сматрају то непотребним и мисле да ништа није битно, да није у реду да се домаћински води Црква, а воле да је све уредно, да има грејање, послужење, кафа...

Размислите о овоме и уместо ка кињите, похвалите свештеника који ово ради на домаћински начин. Тај мученик, иако ће га пљувати, води Цркву као прави домаћин што води буџет у својој кући.

Да ли ти можеш да схватиш да нико није против давања прилога, већ је споран начин на који се узимају паре.  :)

То је од почетка теме ваљда јасно. Чуј молим те, Црквени одбор.

Подели на овим сајтовима

Хахаха... :D

Нађе се и по неки Вајферт, али ретко.

Њега и када видим - избегнем. Из ината. :)

Подели на овим сајтовима

• Гости
културно вас вређа само зато што вам се мишљења не поклапају.

Па то да културно вређам је боље него некултурно. :)

Причали смо о начину ношења таса. Кад сам рекао разлоге да то није проблем поједини су одмах скочили и говорили како је то неумесно, како је то лоше, има одвише тих места где се тражи прилог итд...

Изнео сам разлог зашто се то ради. У чему је проблем уопште? У томе што је икона а није тацна, Аладинова лампа или сателитски тањир? Проблем је само у икони? А зашто? Прљав новац?

Не видим разлог да сад поново будеш непријатна. Не мораш да се осећаш прозваном. Нисам се ни једног тренутка питао шта остављаш или не. Уосталом, баш ме брига. Твоја ствар. 

Говорио сам о разлозима и можемо да имамо различита мишљења. 

Ко хоће да остави- он ће оставити па шта год му "потурили под нос" како неко рече. Ко неће- тражиће разлог и почети да убеђује и друге око себе како је то саблазан.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да ли ти можеш да схватиш да нико није против давања прилога, већ је споран начин на који се узимају паре.  :)

То је од почетка теме ваљда јасно. Чуј молим те, Црквени одбор.

Не могу да схватим из перспективе онога ко редовно учествује у животу Цркве, али могу из угла онога коме је Црква успутна станица. Можда је у томе проблем?

Подели на овим сајтовима

Ја се само надам да ти ниси онај ко мислим да јеси, у супротном, много ћу се разочарати...

Размисли, макар на кратко, о икони као подметачу за тањир док ручамо (у најбољем случају). Па јави...

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ја се само надам да ти ниси онај ко мислим да јеси, у супротном много ћу се разочарати...

Размисли, макар на кратко, о икони као подметачу за тањир док ручамо (у најбољем случају). Па јави...

Не знам шта мислиш који сам, то није ни битно. Причамо о теми која изазива, како видим, саблазан код неупућених.  

Дакле, постављач теме мисли да то није у реду, ја мислим да то јесте у реду и то је то.

Не мораш да се налазиш прозваном, већ погледај шири контекст. 

Одувек се у нашем народу стављало "на икону" и то треба тако да остане.

Подели на овим сајтовима

Не могу да схватим из перспективе онога ко редовно учествује у животу Цркве, али могу из угла онога коме је Црква успутна станица. Можда је у томе проблем?

Stvar je u tome da ce takav dati prilog bez da mu se donosi tacna ispred njega. To sa tacnom mi lici na one svadbe (znam da ih ima po Bosni, ne znam po ostalim krajevima) gde se naglas vice koliko je ko dao para umesto da se daje u koverti. A sve u cilju da se da vise para. Ljudi su jednostavno slabi na to, i to se koristi.

Slicno je kod nas bilo nedavno, pravili su stolice (ili stasidije) u crkvi i ko "kupi" stolicu stavi se plocica sa imenom. To naravno u cilju da se lakse skupe sredstva. A onaj ko nema, nece imati gde da sedi, i tako to.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...