Гости Guest Написано Новембар 5, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Извињавам се за ово, превише сам се грубо изразила. Мислила сам да када већ дам шта , где и колико сам наменила, стварно ми је непотребна и сувишна тацна. Ето толико. О располагању црквеним новцем немам довољно знања и не могу да наставим разговор. О томе и говорим. Треба да мало уђемо у ово да бисмо могли да разговарамо. Понављам, свештеник који се труди да буде домаћин, да гради, ствара, да подиже и духовно и метеријално цркву- углавном буде од стране многих попљуван. Једино кад оде одатле- говоре за њега како је био најбољи. Немојте да се заблажњавате о тас, икону, штавећ. Ако имате дајте, ако немате- немојте. Пустите људе који то воде да раде свој посао. Није то једноставно и лако, реално сви смо чипави за паре. Све нам тражи- само паре не. Ајд да вас сад питам али поштено да ми одговорите (мислим на оне који су са мном разговарали): Кад сте последњи пут отишли до вашег свештеника и питали га: Оче, шта вам треба за цркву, имате ли потрепштине за литургију, имате ли за послужење? Видим градите, имате ли средстава за градњу? Да ли могу да вам некако помогнем, физичким радом (ако немам новца), било како? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 5, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Кутије постоје рекох..Ко воли нек изволи... Има где и не постоје. Шта ћемо сад? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Има где и не постоје. Шта ћемо сад? Е побратиме ја то још не видех... Ал то није проблем. Оне и треба да су ту. Остало је за мој укус чист вишак. Мислим конкретно и на тас а још конкретније на икону у његовој функцији.. Sanja Т., Данче* and Дуња је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 R2D2 Ајд да вас сад питам али поштено да ми одговорите (мислим на оне који су са мном разговарали): Кад сте последњи пут отишли до вашег свештеника и питали га: Оче, шта вам треба за цркву, имате ли потрепштине за литургију, имате ли за послужење? Видим градите, имате ли средстава за градњу? Да ли могу да вам некако помогнем, физичким радом (ако немам новца), било како? @ R2D2 "Да не зна љевица твоја шта чини десница..." Има и о жени која ставља последњи динарчић..... Ко Цркви даје , Богу позамљује... Има и овога и онога...има свега....али о томе шта сам лично понудила и дала или нисам, сигурно нећу овде да пишем. R2D2, вучеш за језик, отићи ћемо на друге теме, које вуче ова тема. Опет кажем ИМА СВЕГА а да свако ради (како мисли да је ) најбоље то верујем, а и то да се икона не треба стављати као тацна - не треба! Volim_Sina_Bozjeg and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Немојте да се заблажњавате о тас, икону, штавећ. Ако имате дајте, ако немате- немојте. Пустите људе који то воде да раде свој посао. Није то једноставно и лако, реално сви смо чипави за паре. Све нам тражи- само паре не. Тешко да може тас да ме саблазни, само ми се не допада такав начин скупљања новца (нарочито ако је сврха рачун за струју и послужење након Литургије, као што неко рече на теми. Једино смислено би ми било прикупљање новца на тај начин за озбиљније или хитне ствари као што су нечија болест или беда). А то што ми се не допада гурање таса пред сваког понаособ не значи ни да ми смета, само ми се не допада. Volim_Sina_Bozjeg, Давор73, Данче* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 О томе и говорим. Треба да мало уђемо у ово да бисмо могли да разговарамо. Понављам, свештеник који се труди да буде домаћин, да гради, ствара, да подиже и духовно и метеријално цркву- углавном буде од стране многих попљуван. Једино кад оде одатле- говоре за њега како је био најбољи. Немојте да се заблажњавате о тас, икону, штавећ. Ако имате дајте, ако немате- немојте. Пустите људе који то воде да раде свој посао. Није то једноставно и лако, реално сви смо чипави за паре. Све нам тражи- само паре не. Ајд да вас сад питам али поштено да ми одговорите (мислим на оне који су са мном разговарали): Кад сте последњи пут отишли до вашег свештеника и питали га: Оче, шта вам треба за цркву, имате ли потрепштине за литургију, имате ли за послужење? Видим градите, имате ли средстава за градњу? Да ли могу да вам некако помогнем, физичким радом (ако немам новца), било како? E vidis,satro trudis se da narod ne glumi pravednike a svi ostali su losi,a sad to ti radis sa tim pitanjima...Prvo moje licno misljenje je da o mojim donacijama,prilozima,pomoci ne treba da se razglaba javno na netu niti van njega,znaci to je moja licna stvar. Ali ovo tvoje pitanje implicira aha ja pomazem a kad ste vi ovo,a kad ste ono,sto je malo bezveze priznaces. Po meni svestenik u ovo vreme,treba prevashodno da ima zadatak duhovnog a ne materijalnog uzdizanja svoje pastve.I to ne pricam zato sto ne znam sta,nego jednostavno mi kao narod propadamo u svakom smislu,od popisa do popisa nas ima nekoliko stotina hiljada manje,a i ono sto ima vecina je rasparcana u ko zna kakvim sektama i slicno. Ako je danas glavna misija crkve gradjenje novih hramova(nemam nista protiv toga) a sa druge strane da se za koju desetinu godina nece imati ko pojaviti u tim hramovima,onda ne znam sta da pricam,niti mozda ne znam sta tu treba da bude prvenstvo u misiji crkve i klira. Sto se svestenika tice i price dobar domacin,za vecinu njih znam da zivi mnogo bolje od mene uprkos raznoraznim dazbinama koje izdvajaju za crkvu,prema tome nema mesta kuknjavi za njihovim losim stanjem,niti odobravanjem za sve sto rade na konto materijalnog,nemam nista protiv ni da to rade,ali da ne rade na svaki moguci nacin. Ikona ponavljam nije tacna. To je snizavanje svetinje,to je ruglo sa njom postupati na taj nacin. I ponavljam da to prvi put cujem da tako nesto postoji. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Нису светци музичари па да им лепимо паре на чело. ( п. С. Како је правилно, светци или свеци?) Kaludjerovic Sreten, МилошБГ, -Владимир- and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 јд да вас сад питам али поштено да ми одговорите (мислим на оне који су са мном разговарали): Кад сте последњи пут отишли до вашег свештеника и питали га: Оче, шта вам треба за цркву, имате ли потрепштине за литургију, имате ли за послужење? Видим градите, имате ли средстава за градњу? Да ли могу да вам некако помогнем, физичким радом (ако немам новца), било како? Ево брате да ти кажем: после сваке литургије пијемо кафу заједно у дому и то годинама.Мислим да за неког ко није у клиру солидно познајем ( ако не конкретно и у детаље а оно бар интуитивно) стање у парохији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 5, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 @@МилошБГ, Милоше, ниси ми одговорио на питање. Мислипш вероватно да је напад најбоља одбрана. Наравно, не изостављаш да опет мало поткачиш свештенике. Можда мислиш да је то оправдање Друго, не знам где сам говорио о томе колико ко даје. Нисам о томе говорио. Из свега изнетог, јасно је да ниси имао прилику да се сусрећеш са проблемима са којима се среће Црквена општина. Зато све ово овако и доживљаваш. И на крије никаква саблазан крају, пошто не бих више имао шта да додам: Стављање новца на икону није ништа ружно, за мене никаква саблазан. Као што рече о. Августин- то је питање праксе и начина. Има крајева где је то сасвим нормално и једино тако се и ради. Има где није.То је то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Pa pazi ruzno je da kad pridjes da celivas ikonu nemas mogucnost od novca koji je na njoj i ako postoji druga opcija a najcesce u 95% slucajeva postoji onda je sasvim normalno da ta druga opcija (tacna,kutija...) postoji da ne bi morao da stavljas novac na to mesto. Jos se ja uvek tripujem da kad uzmem da sklanjam taj novac u stranu da bi mogao da celivam ikonu da ljudi oko mene misle da kradem Sto se tice pravljenja od ikone tacne,valjda smo to apsolvirali sta je problem i uopste sada sam u nedoumici sta ti branis,stavljanje novca na ikonu ili ikone u formi tacne,posto su dve odvojene stvari. Sto se tice crkvenih opstina nisam imao probleme,ali i dalje tvrdim da svestenici pogotovo u gradovima lepo zive i da nema mesta za kuknjavu nad njihovom materijalnom sudbinom. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 I da se razumemo neko ce sad reci da sam ja protiv svestenika i da pripadam onoj vecini sto sama gleda sta svestenik vozi,oblaci i slicno..Nisam,cak sam puno puta sa okolinom ulazio u verbalne sukobe kad smo se dotacinjali tih tema,a moze se to videti i iz mojih pisanija ranije na ovom forumu,moje misljenje o svemu tome. Samo bez obzira na to mislim da uloga svestenika i crkve treba na prvom mestu da bude u duhovnoj formi,a tek posle sve ostalo,medjutim malo malo dolazi mi pod oci ta prica o dobrom domacinu na osnovu toga da li finansijski dobro "posluje" i losem domacinu ako to nije tako. Verujem da je u nasoj crkvi puno po tom principu dobrih domacina,ali se onda desavaju one stvari o kojima vec pricah o devojci koja je otisla u jehovine svedoke i koju nekoliko meseci,godina nije pitao nijedan svestenik u crkvi u kojoj je dolazila ko je ona,dao joj neki duhovni savet,prozborio neku rec itd. Kao narod nestajemo,a mi sto smo vec u nestajanju smo rasuti na milion strana,sekti ko zna cega vec,misija crkve treba da bude u ovom trenutku na prvom mestu to. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kaludjerovic Sreten Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Нису светци музичари па да им лепимо паре на чело. ( п. С. Како је правилно, светци или свеци?) sveci? Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kaludjerovic Sreten Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 kod nas nema toga,ima jedino da ljudi stavljaju novac na ikonu al ne znam dal je to iz neznanja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 sveci? Ni meni se ne svidja to "sveci", isto ko "mloci", Bože me prosti, radije onda svatí muži ili svätí muži (to a s tim dvjema kuglama na glavi se izgovara kao e, dakle sveti muži). Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Анегдота - везана за ову причу. Један мој рођак (са села) дошао у Нови Сад и отишао у Цркву на литургију да се причести. У току литургије крену тасови (тацне) кроз народ а он се нашао у чуду, јер такво прикупљање новаца код њих не постоји. Била му је баш незгодна ситуација, јер је имао код себе једну новчаницу од 50 евра, и кесицу кикирикија који је намеравао да поједе након литургије. И он шта ће - спусти ону кесицу кикирикија на тас - што је наравно изазвало мини-скандал, јер су му људи који су прикупљали прилоге то жестоко замерили... У сваком случају, ни прва ни последња ствар код нас за коју не постоји централно прописано правило, већ се све решава локално. Ако је локалној парохији начин прикупљања новаца прихватљив, гости треба да се прилагоде томе (и да спреме ситне новце на време). Sanja Т. and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука