Jump to content

Света тајна свештенства

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Ако знамо да нам је једина права мера у Цркви- љубав, онда ће неко рећи да је ово питање непримерено или чак сувишно. Но, управо због тога и покрећем тему. Дакле, да ли је љубав када неком јавном грешнику толеришем и дозвољавам да долази и буде на Литургији (па макар то било једном годишње), да се причешћује, да ли је љубав када дозвољавамо људима који иду код врачара и гатара да се без исповести и свести о Евхаристији причешћују, читамо "молитве за здравље" по налогу истих тих врачара (а оне на тај начин имају на неки начин и заштиту од Цркве) јер нећемо да се замерамо са људима, људе који су јавно псовали и свештеника и Цркву по смрти опојавамо итд, итсл...

Питам, да ли је то заиста љубав или је то ствар небриге нас свештеника. Да ли ту може да се повуче нека граница између икономије (попустљивости) и љубави (која подразумева очински приступ вернику)? Волео бих да се теми придруже и свештеници и ђакони заједно са осталим члановима.

Ето, "набацао" сам неколико тема, али можемо ствари и да проширимо ако је по вољи.

Mene kad neko upita po toj temi, otvoreno kažem svoje mišljenje, i puno njih nije zadovoljno,

često susrećem ljude koji idu u manastir obilježenih zlatnim privjescima koje kupuju kod nekog vračara,

sliku toga tipa, drže kraj ikone, kad pozovu sveštenika da im sveti vodicu. Uzalud, sveštenik pokušava,

u nedeljnoj propovedi da skrene pažnju na to, dolaze u Crkvu, žene sa tim privescima, koji su prepoznatljivi

za tog "maga". Želim reći, da dok ih nešto dobro ne zdrma, neće se okaniti te rabote.

I za bilo kakvu popustljivost tu nema mjesta, smao dobivaju alibi, ništa više.

Подели на овим сајтовима

tolerisati grijeh nije ljubav,mislim da tako svestenik,ustvari,blagosilja grijeh,i kao da daje zeleno svjetlo da se sa greskama slobodno nastavi...

Vernik koji je upao u  greh  stoji pod osudom do pokajanja.Kada se pokaje zajednica ga prima sa puno ljubavi i raduje se poput andjela na nebesima za jednog grešnika koji se kaje.Nema epitimije za onoga koji se pokajao.Zapzite u poslanici Korinćanima gde se govorin o nekom koji je upao u incest da je taj izbačen iz zajednice zato što je živeo u grehu i u zajednici nepokajan.Kasnije je primljen jer se ožalostio.

Подели на овим сајтовима

tolerisati grijeh nije ljubav,mislim da tako svestenik,ustvari,blagosilja grijeh,i kao da daje zeleno svjetlo da se sa greskama slobodno nastavi...

Vernik koji je upao u  greh  stoji pod osudom do pokajanja.Kada se pokaje zajednica ga prima sa puno ljubavi i raduje se poput andjela na nebesima za jednog grešnika koji se kaje.Nema epitimije za onoga koji se pokajao.Zapzite u poslanici Korinćanima gde se govorin o nekom koji je upao u incest da je taj izbačen iz zajednice zato što je živeo u grehu i u zajednici nepokajan.Kasnije je primljen jer se ožalostio.

pricam za one koji se ne kaju,i i dalje cine iste greske,a svestenik prelazi preko toga...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

pricam za one koji se ne kaju,i i dalje cine iste greske,a svestenik prelazi preko toga...

Kada bi se sveštenici držali jevandjelja videli bi koliko malo imaju vernika u parohiji.SPC mora da shvati da Bogu treba kvalitet a ne kvantitet.Preterana popustljivost je stvorila takvu žabokrečinu koju mnogi nazivaju SPC a da to nisu Crkva.Nisu nikada nanovo rodjeni bili.Obični fabrikovani i formalno kršteni ljudi.

Подели на овим сајтовима

иди бре оче, ко да си пито шта очекујемо од касирке  4chsmu1 0102_laugh smej.gif

бре, само да буде човек и да ради свој посао како треба - мало ли је?  joooj

Подели на овим сајтовима

ја те што се крсте гатарама не бих ни пуштао у Цркву, а могао би прво да се окане свега тога и да дође да попричамо, ко што је отац Иван урадио ...

уопште не видим поенту да се руга Цркви, Богу и свештенику својим присуством на молитвама и светим тајнама, не може да се седи на две столице. не би му ни дао да буде кум и слично, још мање да финансира Цркву или парохију.

са помраченим умовима нема пуно приче, само строгост капирају, врло ретко је у питању нека саблазан која стоји између свештеника и човека.

а да се бијем са њима, не вреди, ал би их помињао тамо где и одакле треба.

ако свештеник не пази на оне који су залутали, ко ће?

па све и да су натрапали на њега у другом граду ...

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15123.msg471492#msg471492 date=1309086938]

иди бре оче, ко да си пито шта очекујемо од касирке  facenew22222222 1000000001010 0110_hahaha

Бате није ваљда да очекујеш од попа кусур?! smej.gif

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Волим да видим човека који је одушевљен оним што ради. Који се предаје потпуно. Који не калкулише. Има таквих и свештеника. Од таквог човека не очекујем ништа до оног што он јесте.

[/quote    

0442_feel klapklap klapklap

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15123.msg471492#msg471492 date=1309086938]

иди бре оче, ко да си пито шта очекујемо од касирке  0102_laugh 319.gif 7896634

Бате није ваљда да очекујеш од попа кусур?! 7896634

нису ми паре ни пале на памет, напамет сам узео пример запослења 319.gif

Подели на овим сајтовима

Тема је врло занимљива. Сложио бих се са Иваном Илићем, то је можда најкраће и најједноставније речено.

А ствар може (и мора) да се "објективизира". Није битно шта свако од нас појединачно очекује од свештеника, битно је шта Господ очекује од свештеника. У том смислу могао бих рећи да од свештеника очекујем да испуни оно што Господ од њега очекује, или, што му дође на исто:

да испуни, одн. испуњава оно што је приликом хиротоније прочитао као своју свештеничку заклетву.

У том смислу, оче Иване, било би веома значајно и корисно (а и лично бих вам био захвалан) ако бисте могли да поставите овде потпуни текст свештеничке заклетве.

Исто би могло да се каже и за епископа - да би требало да испуни своју епископску заклетву.

Али и за лаике (сваког од нас) критеријуми су изузетно високи - сви ми треба да будемо "светлост свету и со земљи", да "будемо свети у свем живљењу свом", да љубимо Господа свим срцем, свом душом и свом мишљу својом, и ближњег као самог себе.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Ово је, верујем, логично и битно питање за свакога православног хришћана, па ако хоћете, и за оне који нису православни хришћани.

Шта ви очекујете од једног православног свештеника? Ако наведете нешто што очекујете, да видимо колико сами то што очекујемо од њега и испуњујемо.

Ако имате неки добар пример наведите га.

Од свештеника у глобалу очекујем (ко сам да очекујем....) да буду добри пастири својих поверених стада,да духовно руководе, у правом смислу речи. Нпр да сваки свештеник чита редовно житије Св. Јована Кронштатског и црпи инспирацију за свој рад, да чита новије аскетске оце(Св. Теофана Затворника, Св. Игнјатија Брјанцанинова)  тј. да сам зна на који начин се задобија дух свети и то преноси духовним чедима. Да проучавањем дубина православља кроз свете оце својом појавом и понашањем даје пример, познајем пар свештеника који нису ништа прочитали од богословије...

www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti

http://slobodanmiric.blog.rs/blog/slobodanmiric

Подели на овим сајтовима

tolerisati javni greh?? pa to valjda svestenik nikako ne bi smeo, onda bi bio covekugodnik, uh, to nikako, javna osuda, imamo primera u Sv.Pismu (sv.Jovan Krstitelj-Ne mozes ti imati zenu brata svoga(em preljuba, em incest)) i Zitijima; svestenik je glas Boziji nama; znaci svedoci Hrista zivotom

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...