Jump to content

Pravnik

Члан
  • Број садржаја

    143
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Profile Information

  • Пол :
    Мушко
  • Локација :
    Црна Гора

Pravnik's Achievements

Интересује се

Интересује се (5/9)

18

Форумска репутација

  1. Pravnik

    Слике форумаша

    Боље пуна Црногораца него оваца. greengrin
  2. Прије ће бити "Ђурђевданско коло".
  3. Мало ко за ово зна...Хвала што сте га подијелили са нама.
  4. Никада нијесам живио у иностранству, па с посебним ужитком читам постове и уживим се читајући их. Хвала вам.
  5. Има ли ђе његов превод на савремени српски језик?
  6. "Умијеће умирања или умјетност живљења" од архим. Рафаила Карелина. У електронској форми додуше.Надам се да ћу купити и књигу.
  7. Имаш погрешну перцепцију Црне Горе, али и Србије. Можда Цг јесте српска, али никад неће бити србијанска. Нити дио Србије. А чињенице су да су ПЕтровићи србовали и из политичких разлога. Значи, ради опстанка на власти. Књаз Никола је живи примјер тога. Али, ко год не буде поштовао црногорску државу и законе, мораће из ње да иде. Ту нема ничег спорног. Легализам је у питању. Знам да си оптерећен Ђукановићем, али он појма нема ни о чему кад је ријеч о историји. И он не тјера никога да се овако или онако изјашњава. Народ воли да се окреће за вјетром који дува. Ето ти српских Црногораца. Јадни су кад их један човјек поништи
  8. Мило је из четничке породице. Црногорски комунисти су Црногорце сматрали Србима. Мило, кад му толико придајете значај, сматра да су Црногорци српског поријекла. Толико о њему. Црногорство је доживљавано као србијанство. Тачно тако. Тако је ондашња цг власт учила народ. И народ је то прихватио. НИје имао свијест о црногорској посебности. Свака прича о њему била је поништавана и обезвређивана. Тек од 1918. се почело је да се води рачуна о црногорским интересима. ЉУди су ЦГ сматрали привременом државом, насталу на рушевинама српског царства којег је требало обновити. И погодите ко је требао бити цар? У ту сврху је подредио читаву црногорску државу и народ. Када је видио да је ђаво однио шалу, сјетио се Црне Горе. Мало касно Никола. Али стоји да су Црногорци с краја претпрошлог и у прошлом вијеку себе идентификовали као Срби, с тим да су истицали да су Црногорци. То није антисрпско дјеловање. ОНда на сцену ступају великосрби и негирају Црногорце. То се враћа као бумеранг
  9. Ко то уништава? Но је проблем што у Србији што год пише да је српско у ЦГ (не оно што они проглашавају српским), они сматрају својим,као да је то дио Србије. ЦГ није никад била дио Србије,није њена провинција. То није Крајина, Косово, Војводина. Можемо се сматрати блиским јер нас вјера веже и заједничка прошлост, али негирати једни друге. То је камен спотицања. Још умијешаш оне који од тога профитирају и добијеш лоше односе.
  10. Тако је. Држава је облик уређења друштва. Циљ Петровића је био да искоријене самовољу племена како би сјединили снагу за борбу против Турака. нека су племена била на страну Турака. Због чега? Због пореза. Због тога је и организована похара Куча који су стали на страну Турака,а не на страну Црногораца. Петровићи су чували власт итакако. О томе говори чињеница да су радили на томе да се само њихови људи описмењују. оне који другачије мислили су отклањали. Чињеница је да се у документима помиње српство у Цг, али итекако и црногорство. Званична идеологија је била да су Црногорци најбољи Срби. А опет се Црногорци помињу посебно у односу на Србе. Замршено је. Не сматрам да, ако кажем да су то два блиска народа, да су непријатељи. мада се то тако отприлике резонује.
  11. Знате зашто има толико Срба у ЦГ? Само зато што су људи са власти Црногорци. Овђе све функционише на принципу ината. Кад је Мило био Србин, ође је било преко 70 % Црногораца. Кад он окрену ћурак наопако, смањи се број Црногораца. То је стање свијести овђе. Они који су јуче Црногорци, данас Срби-досљедни су у својој недосљедности. Народ слабо познаје историју, не тумачи је, него прихвата олако оно што му се нуди као њена интерпретација. Тако је увијек било. Гусле и пјесме су били извор историјских сазнања. Не знам шта је отац Тадеј причао, али плашим се да није у праву. Баш читам ових дана, по ко зна који пут, уз Нови завјет, "какве су ти мисли, такав ти је живот". Нико не удара на српски језик. Нико не удара на МИтрополију. Вјерујте ми, да нема Амфилохијевих прича о политици, онда онога из Пљеваља који је сликан са пушком испред тенка, онога из Дајбаба који назва Црногорце дјецом ђавола, ође би био мир кад је ријеч о Цркви. Али знате што. Овђе су пуна уста о Цркви итд, а мало ко иде у цркву и вјерује у Бога. Обично се Црква користи као средство политичког обрачуна, па се повезује са националношћу, државом...Црква се злоупотребљава, а сви,на жалост, учествујемо у томе. Нема никаквога бунта у ЦГ док год српске организације примају паре из црногорског буџета. Па,није власт луда- удбаши и тамо раде за њу. Само да напоменем: током Божића, није била истакнута застава са 4С на Храму Христовог васкрсења. Не знам да ли дувају неки други вјетрови...Власт црногорска је колико до јуче била просрпска. То су прелетачи,ако и добар дио овдашњих грађана.
  12. Наравно, Црна Гора је била пуста. Након Косовског боја у коме војска Балшића није учествовала, настала је бјежанија и сви кренуше пут пусте Црне Горе. А ђе се ђедоше они Дукљани што су бојевали против Византије? Нелогично је да је овдје било пусто. Можда ти водиш поријекло из Старе Србије. А прије тога? Није ваљда да од Адаме и Еве, ти водиш поријекло из С.С.? А они што су пошли из ЦГ у Србију су Срби? Зар нијесу Црногорци? Ти си Србин и да си здрав и жив.
  13. па, није тема историја, него прогон свештеника. мало смо се удаљили од теме. Надбискупију сам навео као аргумент да Митрополија није најстарија у ЦГ, као што се то често наводи. Толико.
×
×
  • Креирај ново...