Milan Nikolic Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 Могли бисмо изнети конретне одговоре по овом питању. Мислим да живимо у времену које то јако захтева. Biky83 and Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 Теолошке одговоре? Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 Теолошке одговоре? Сплаварке ће ома да престану да се трпају, чим чују како је то што раде супротно учењу Св. Максима Исповедника. drvce, Melhisedek88, Deki992 and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 Сплаварке ће ома да престану да се трпају, чим чују како је то што раде супротно учењу Св. Максима Исповедника. A i ti odmah iz krajnosti u krajnost... I splavarke se ne trpaju, one vode ljubav! :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 Хуане, а шта је беше са тобом, ти ниси атеиста, а ни агностик? - у коју групу да те сврстам? (оф топик, знам) Хм... да. Па уколико нам је Бог рекао и, на неки начин, обећао да за сваког од нас постоји права/прави, онда не постоји реалан разлог зашто би се телесно општило са некиме ко то није. Јасно је да је по овој кризи појам права/прави итекако почело да губи на значају, али ето, за нас неке што ил` се плашимо ил` смо стварно паметни, права/прави и даље постоји и вреди сачекати. Онда секс више није само секс, већ круна односа двоје људи који желе да се воле и проведу живот заједно. Тако... Дупли стандарди, кажем ја. Agaton Vuzman, Kaludjerovic Sreten, Срђан Ранђеловић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 Kako Nidzo znas da ce ta koju ozenis biti prava? Никола Поповић and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 Хм... да. Па уколико нам је Бог рекао и, на неки начин, обећао да за сваког од нас постоји права/прави, онда не постоји реалан разлог зашто би се телесно општило са некиме ко то није. Јасно је да је по овој кризи појам права/прави итекако почело да губи на значају, али ето, за нас неке што ил` се плашимо ил` смо стварно паметни, права/прави и даље постоји и вреди сачекати. Онда секс више није само секс, већ круна односа двоје људи који желе да се воле и проведу живот заједно. Тако... Ах, па то је романтичарско, а не теолошко објашњење. Лапис Лазули, Драгана Милошевић, Kaludjerovic Sreten and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 Ах, па то је романтичарско, а не теолошко објашњење. А шта да ти кажем - несам школовала Kaludjerovic Sreten and Juanito је реаговао/ла на ово 2 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 Kako Nidzo znas da ce ta koju ozenis biti prava? Знаш шта је најинтересантније - немам појма. Могу само да се надам Deki992 and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 Знаш шта је најинтересантније - немам појма. Могу само да се надам Volim sto si iskren. Kapiram te potpuno. Sto se tice nekog realnog teoloskog objasnjenja, mislim da od toga danas nema nista. Realnost je u totalu na drugoj strani. E sad, kako ko voli i kako kome odgovara, svako ima figure ispred sebe, ukljucis mozak i igras kako mislis da je ispravno. -Владимир-, Никола Поповић and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 telesna, duhovna ili devstvenost u opste? Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 Можда није у питању то да ли Ниџа зна да је права него што хоће да буде права?Што се девствености тиче рећи ћу коју иако нисам теолог. На девственост гледам пре свега као на "обрезање срца", тј. подвижништво које подразумева супротстављање своје воље тежњама пале природе. Телесна девственост само происходи из тога. Онај ко не може да се уздржава ступа у брак, благословен телесни однос да брачним другом при чему је и даље могуће очувати девственост срца. Коме је дато веће уздржање не прекида девствовање у било ком смислу.То би било у идеалном случају. Реално је очекивати разне саблазни/искушења било споља или изнутра али за то имамо покајање услед кога се наша природа и девствено стање обнавља.Толико... Kaludjerovic Sreten, Лапис Лазули, Rafa and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 "Онај ко не може да се уздржава ступа у брак благословен телесни однос да брачним другом при чему је и даље могуће очувати девственост срца" Samo ovde da se zadrzimo, javlja mi se pitanje, sta sa onima koji ne mogu da se uzdrzavaju a i ne mogu (iz raznoraznih razloga) da udju u brak? Je l oni treba da snishode sami sebi(tim sablaznima) pa posle kao da se kaju ili... Zato sto, ono sto sam ja citao po tom pitanju je prilicno iskljucivo, ili-ili. Nema relativizacije. Ako bih to priznavao kao ispravno, prvi bih bio tezak licimUr. Samo caskamo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 pa posle kao da se kaju ili... То највише зависи од самог човека. Не могу да знам да ли свако може да се уздржава али неки једноставно не желе или има људи са толико јаким нагоном да и поред искрене воље не могу да се уздрже. Али заправо могу... Код мушкараца је то природно удешено процесом који неки називају истечење или полуција. Не знам како жене излазе на крај с тим. У сваком случају мислим да највише зависи од воље и ако постоји проблем с тим да не би требало заобилазити исповест и трудити се.Aко неко после овога има жељу да дискутује о мастурбацији нека потражи посебну тему за то а предлажем да се овде концентришемо на теолошки приступ девствености. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Октобар 8, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2014 Secam se jednog monaha sa Krita, kog su mestani smatrali za "zivog svetca", kad su ga upitali koliko je tesko biti monah, pa jos po merilima pastve svet, on je rekao da kad bi ljudi znali koliko je to lako, svi bi bili u manastiru... Naravno, saljiv odgovor. Ali, poenta je u tome da je bracni put mnogo tezi. Ne zaboravimo reci blazenopocivseg igumana Justina Savinickog, koji kaze mnogo je teze onima koji se zene. Devstvenost, koju neko preuzima na sebe nije protiv zelje i poriva, ili pak nasuprot braku, vec odlucnost cele licnosti da sebe upodobi Tvorcu. E, sad ako zivite u svetu, i radite, i vodite racuna o deci, obavezama, ostaje vam vrlo malo vremena da se posvetitte svom cilju. Mnogo je lakse ako ste predani u potpunosti onome ka cemu stremite. Da li je to samo radi sebe? Ne bih rekao. Daans poslednji kinovita nitriske pustinje o. Lazar (inace Kopt), kaze da se on moli za sve pa naposletku za sebe. Jer kako da se ne moli, ako to ne uradi onda ima osecaj da se niko nece moliti, i svi ce okrenuti ledja Bogu.... Драшко and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука