Аљонка Написано Јун 6, 2010 Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 Pitanje deluje apsurdno, ali meni je u poslednje vreme postalo sustinsko. Vise od deset godina sam u crkvi, zivim zivotom koji deluje hriscanski `uredan`, sa redovnim posecivanjima Liturgija, redovnim drznajem postova, ispovedanjem, pricescivanjem... Ali povremeno se zaista pitam, da li ja uopste verujem u Boga. U Njegovo postojanje ne sumnjam. Ali vera u Boga nije samo vera u Njegovo postojanje... Moje male krize vere preispituju iskrenost mog zivota i ucestvovanja u Liturgiji.. Jer bez te iskrenosti, sav moj "uredan hriscanski zivot" je samo forma, rutina koja je vremenom postala navika, za cije ponavljanje mi vise i ne treba neki veci trud. Bez iskrene vere, ta rutina otvara u meni ogromne praznine. Da li ja zaista verujem u Boga? Ne znam... iskreno, mislim da ne verujem. Ne pustam Njega da se bori za mene, nego se borim sama, nekada i sa Njegovom voljom. Ne prihvatam ono sto mi pruza, vapijem za onim sto od mene sklanja. Ne zelim ono sto On zna da mi je za spasenje, nego ono sto JA zelim, zato jer JA tako zelim... Odustajem na svakoj prepreci na kojoj treba pokazati veru u Njega. Svaki put kad rasiri ruke ka meni, umesto da pritrcim u taj zagrljaj, okrenem se i odem. Nekada se pitam zasto me je ostavio... a sve vreme ostavljam ja Njega... Verujete li vi u Boga, zaista, suštinski, na delu? w.a.mozart and Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јун 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 Naravno da verujem algabacaju Drugo je to sto sam slab i maloveran, to ne porice u meni Bozije postojanje, a u dobrom slucaju vodi me ka smiravanju.... Vera iskljucuje maloverje. O tome pricam Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest srna u izgubljenom raju Написано Јун 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 slicno se pitanje raspravlja u "kazivanjima jednog bogotrazitelja svom duhovnom ocu" procitaj ,mislim ako nisi vec, prelijepa je knjiga Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 6, 2010 Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 Аљонка, много си добро ово написала. Морам признати да сам се веома нашла у твојим речима... algabacaju ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 6, 2010 Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 Како рече једном неко, обично кад се неким атеистима одговара: "Није битно верујеш ли ти у Бога, битно је да Бог верује у тебе." algabacaju Верујем, наравно да верујем. То је праг који сам прешао и ту нема више назад, питање је колико могу напред? Ту се често преиспитујем. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јун 6, 2010 Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 Верујем али се као Јаков рвем са Њим... algabacaju http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest srna u izgubljenom raju Написано Јун 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 vjerujem u Boga ,a ne molim se svaki dan vjerujem u Boga, a ljubavi nemam vjerujem u Boga ,a ne zelim da dam Ma ne vjerujem u Boga jer dobrih djela nemam ma ipak vjerujem ,samo to po slabosti i bezobraznosti svojoj ne pokazujem djelima, no molim Te iako ne zasluzujem algabacaju oprosti mi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јун 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 vjerujem u Boga ,a ne molim se svaki dan vjerujem u Boga, a ljubavi nemam vjerujem u Boga ,a ne zelim da dam Ma ne vjerujem u Boga jer dobrih djela nemam ma ipak vjerujem ,samo to po slabosti i bezobraznosti svojoj ne pokazujem djelima, no molim Te iako ne zasluzujem algabacaju oprosti mi "VERUJEM GOSPODE, POMOZI MOM NEVERJU" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јун 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 Верујем али се као Јаков рвем са Њим... algabacaju I ja... Nekad se i ljutim na Njega I borim se sa Njim.. (ne protiv Njega) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest srna u izgubljenom raju Написано Јун 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 Верујем али се као Јаков рвем са Њим... I ja... Nekad se i ljutim na Njega crvenilo I borim se sa Njim.. (ne protiv Njega) sa malo rijeci sve je receno algabacaju :group111: :group111: :group111: 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Будимир Лазић Написано Јун 6, 2010 Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 Da, verujem.org 0442_feel Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Јун 6, 2010 Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 Верујем Му. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јун 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 Blago vama... Ja ipak mislim da ne verujem. Ne uzdam se u Njega koliko bi trebalo... ni koliko bih zelela... Ali dobro je tako, jer na taj nacin shvatam koliko mi je vera neophodna. Ni za cim trenutno vise ne ceznem nego za iskrenom verom, onom koja oslobadja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јун 6, 2010 Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 aljonka, bez obzira na pojedine razlike, ista prica i ovde kod mene. nekad u ¨bolja vremena¨ moje vere, znao sam da osudjujem ljude koji su vec verovatno decenijama ¨u prici¨ zbog njihovog slabog ili pogresnog ili cak nikakvog revnovanja, a sad vidim koliko je to realnost vecine ljudi u crkvi pa i mene. vreme rutina i bezbriznost samelju coveka i njegove sposobnosti za izuzetna dela (ovde mislim na izuzetna pokajanja, preumljenja). pricam bar u svoje ime, ne samo da se drzim za slamku nego je cesto i pustim. tuzno. ovim ne pokusavam da opravdavam tu svoju aj da kazem mlakost, sve je to posledica mog licnog opredeljenja, nemara i zaborava, koji kad tad uzima svoj danak. samo hocu da kazem da je put izgleda zaista uzak. vera trazi najiskrenija osecanja namere i dela jednog coveka, tako da izgleda da svaki kompromis ili ¨ublazavanje¨ (izgleda) neminovno vodi postupnom ali sigurnom udaljavajanju od Boga. zaista sve sto dobijemo je nezasluzeno. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest srna u izgubljenom raju Написано Јун 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 bolje da nam nekada opadne nivo vjere ,nego da padnemo u gordost, za vjernika je malovjerje blagi lijek Blagog Ljekara dusa nasih... Ako ste citali starca Siluana i sa njim je bilo slicno, ali "drzi svoj um u Adu i ne ocajavaj", jer Onaj koji nam je dao iskusenje, odlicno zna koliki teret mi mozemo da podnesemo... Zato gubitak vjere shvati kao motivaciju da se izboris za cistiju ,vecu i ljepsu vjeru. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука