cloudking Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 А граница је? Nisam siguran, valjda deseta nedelja bese... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Nisam siguran, valjda deseta nedelja bese... Можеш ли то проверити? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Nemoj da me zezas. On je u zivotu uradio na hiljade abortusa ti (nadam se) ni jedan... Da je to sto ti je on rekao opste stanje i nekakvo pravilo, valjda bi to vazilo i za moje okruzenje. Ne verujem da smo mi nesto specijalni u odnosu na ostatak drzave... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Prvo, nemam neku želju da se upuštam u preterane debate i unapred se izvinjavam što možda neću svima na sve odgovoriti. Imam život, imam troje dece, a nemam zagrižen stav. Kao neko ko je protivnik abortusa (i zbog toga nailazi na šok u nekim, recimo feminističkim, krugovima) i protivnik zakonske zabrane abortusa (i zbog toga, je l' da, izaziva podozrivost među vernicima), moj stav je suviše kompleksan da bih imala želju i potrebu da ga po svaku cenu branim po forumima. Na neke stvari ipak imam poneku pomisao: Ово сам морао да издвојим као предрасуду.... Наравно да жена може да каже "не" и да оде...у супротном је силовање....а немојте да испадне сад да смо ми Срби манијаци силоватељи.... Госпоја Парадоксологија, иако се слажем са једним делом вашег писанија, морам рећи да имате врло непромишљене изјаве.. Simptomatično je da je stereotip za ženu koja vrši abortus kao lenju, sebičnu, pohotnu, i bahatu sasvim u redu, ali stereotip za njenog partnera kao nekog ko verovatno pokušava da izbegne kondom nedopustiv. Pri tom nisam mislila na silovanje - samo na ubeđivanje i pritisak. Није ни чудо, када су те лажне информације са сајтова који промовишу абортус као право. Nisu u pitanju sajtovi koji promovišu abortus. U pitanju su elektronske verzije najobičnijih novina. Samo je jedan blog feminističkog oca jedne devojčice, koji sam podelila jer se na njemu nalazi više linkova ka najobičnijim novinskim člancima. Te slučajeve - žene sa imenima i prezimenima - možete slobodno guglati i naći u više različitih izvora iz više različitih uglova. Simptomatična je ta podozrivost - da li se podrazumeva da neko ko zagovara jednu stranu debate lažira podatke da bi imao argumente? Da li to čine zagovornici zakonske zabrane abortusa koje znate? Од ког временског интервала се плод може сматрати људским бићем по мишљењу заговорника абортуса? Prvo, nisam zagovornik abortusa, pa ne znam da li se pitanje odnosi na mene. Ne volim abortus, smatram već zigot za ljudsko biće, i u potpunosti doživljavam smernice pravoslavnih crkava za abortus kao meni prihvatljive i humane - više nego, recimo, katoličke. Etički, doživljavam abortus kao moralno nepožaljan od samog početka trudnoće i toga se držim. To ne znači da mislim da bi bilo dobro da zakon moje sekularne države primora sve njene građane i građanke da čine isto. Medicinska profesija je, uglavnom zbog zdravlja žene, odredila da je abortus najbezbednije obavljati do kraja prvog trimestra trudnoće. Zakonski, plod postaje građanin i državljanin zaštićen od povređivanja i ubistva rođenjem. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Ја и даље не видим разлику између абортуса и бацања новорођенчета у провалију на пример. Једини покашај објашњења који сам чуо јесте да је беба у телу/ део тела мајке, али ми то звучи јако неубедљиво, једноставно због тога што беба није доспела у тело случајно (све време када причам о овоме искључујем оне ванредне случајеве - болест, силовање...) већ је то чин слободне воље једне жене, због кога мора да постоји одређена одговорност и иза кога не би требало да други човек - сноси, последице... И знам ја да живот није црно-бео и да има много неправде према женама, све оно што је навела Парадоксологија стоји, тако да могу да разумем да неке девојке/ жене немају снаге да се изборе са тим, и не кривим их нимало, али то не значи да је чин сам по себи уреду... Као што не кривим ни сиромашног човека што краде нпр. од државе или богатог, али и даље крађа остаје нечасна и и даље стоји да би било добро да он има снаге да се одупре слабости. Што се тиче од кад је човек човек, прича ми је увек деловала одвратно, јер се уноси толико произвољности у причу око туђе главе. Једино сигурно је да потенцијал за живот, процес живљења, настајања, процес суштински другачији од свега другог што му је претходило (што би шалџије рекле процеса у звездама ) јер у самом себи оплођена јајна ћелија носи потенцијал живота, јединствене личности, непоновљивог човека, почиње оплодњом јајне ћелије. Све друго је релативизација и произвољност, уклапање живота у некакве дефиниције... Да ли је човек без формираног овог или оного човек... Као да постоји дефиниција човека уопште... Као да је то што данас није формиран орган који ће бити формиран за месец дана довољно да оправда абортус... Питање здравог разума и етике, по мени... Што не значи да је начин борбе против тога законска забрана (мислим, не знам, можда и јесте) али у сваком случају ужасно лоша ствар... Натан, Данче*, Paradoksologija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Prvo, nisam zagovornik abortusa, pa ne znam da li se pitanje odnosi na mene. Ne volim abortus, smatram već zigot za ljudsko biće Onda bi vaš stav trebao da bude da treba da se zabrani. Ja već napisah da jasan i konačan stav nemam, ali ako me neko ili sam sebe u nekom trenutku budem u bedio da je zigot ljutsko biće ja ću se momentalno priključiti taboru koji jeste za zabranu. Naravno ne za zabranu u specijalnim prilikama kada je život majke ugrožen itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 A ja naivno mislio posle posta Paradoksologija neće više biti diskusije. Никола Поповић је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Prvo, nisam zagovornik abortusa, pa ne znam da li se pitanje odnosi na mene. Нисам теби упутио питање али ми, наравно, не смета да чујем и твоје мишљење. To ne znači da mislim da bi bilo dobro da zakon moje sekularne države primora sve njene građane i građanke da čine isto. То ме конкретно не интересује...тежиште проблема желим ставити на нешто друго. Medicinska profesija je, uglavnom zbog zdravlja žene, odredila da je abortus najbezbednije obavljati do kraja prvog trimestra trudnoće. Значи до 15. недеље трудноће? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 A ja naivno mislio posle posta Paradoksologija neće više biti diskusije. Nov si ti ova tema neće imati kraja dok je admini ne zaključaju, mada pre kada je Crveni bio tu do kraja je dolazilo brže jer je vrlo brzo dolazilo do svađa, a sada ima da se načekamo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Од ког временског интервала се плод може сматрати људским бићем по мишљењу заговорника абортуса? Nisam zagovornik abortusa (da, nisam, pre sam za rađanje deteta) ali nisam ni za njegovo zabranjivanje. Ali ipak ću ti odgovoriti. U devetoj nedelji nakon svih propratnih stadijuma embrion postaje fetus. Ajde da ga tada nazovemo ljudskim bićem. Ajde. Oko dvanaeste nedelje (tada je već kasno za namerni pobačaj) razvoj bebe je završen, i organi su ,,gotovi'' osim mozga (MOZGA) i pluća. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Nov si ti ova tema neće imati kraja dok je admini ne zaključaju, mada pre kada je Crveni bio tu do kraja je dolazilo brže jer je vrlo brzo dolazilo do svađa, a sada ima da se načekamo. Negde na početku sam napisao da je tema stravično kompleksna. Iz te kompleksnosti vade se pojedine stvari i onda se to samo razmatra i naravno izvode zaključci a sve ostalo se zanemaruje. Ako se tako nastavi zaista diskusija može potrajati jako dugo. Avocado and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Onda bi vaš stav trebao da bude da treba da se zabrani. Ja već napisah da jasan i konačan stav nemam, ali ako me neko ili sam sebe u nekom trenutku budem u bedio da je zigot ljutsko biće ja ću se momentalno priključiti taboru koji jeste za zabranu. Naravno ne za zabranu u specijalnim prilikama kada je život majke ugrožen itd. Zašto? Zašto bi moj stav morao da bude zakon za sve? Recimo, mislim da je veliko zlo emotivno zlostavljati decu. Uskraćivati im ljubav, suptilno ih konstantno vređati, spuštati, pokazivati im malim signalima da ih ne voliš, da nikada neće biti dovoljno dobra. Neki roditelji su majstori u tome - ako znate takve, znate na šta mislim - ako ne, divno, blago vama. Veliko zlo. Ubistvo duše. Da li mislim da bi trebalo uvesti poseban zakon po kome se takvo ponašanje zabranjuje i kažnjava? Ne. Zamislite: vaše dete je zamišljeno i izgleda tužno u školi. Protiv vas se pokreće istraga. Socijalni radnici i policajci vam dolaze u kuću i motre kako razgovarate sa decom, beleže svaku reč. Ili, mislim da je preljuba loša stvar. Povredi se partner, a ako dođe do razvoda pate i deca. Da li mislim da treba policajci da počnu da vode istragu protiv mene ako se nekome učini da ne bi trebalo sa drugom da odem na pivo? Da me prate, motre, snimaju, ispituju? Ne. Etika i zakon se moraju razdvojiti. Ovo drugo moramo svi da delimo - svi građani jedne države. Edited: a etika se takođe, bar fenomenološki, mora razdvojiti od vere. Значи до 15. недеље трудноће? 12. Никола Поповић је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 ne mogu da shvatim stanje uma koje razdvaja život od bića... život je nastao odmah po oplodnji, nepovratno su krenuli životni procesi, to je živo biće, sa kompletnom DNK,može da se razvije do trenutka radjanja i u nekoj buducoj masini, poput vjestacke maternice, nije bitno uopste, radi se o ljudskom bicu, no kad je neko suzene svjesti onda on trazi licnost u embrionu boze me sacuvaj, kada bi se drzali licnosti onda ni djeca od 6 godina nisu ljudi posto nemaju zavrsen razvoj licnosti Дејан-Марковић, Ронин and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 ne mogu da shvatim stanje uma koje razdvaja život od bića... život je nastao odmah po oplodnji, nepovratno su krenuli životni procesi, to je živo biće, može da se razvije do trenutka radjanja i u nekoj buducoj masini, poput vjestacke maternice, nije bitno uopste, radi se o ljudskom bicu, no kad je neko suzene svjesti onda on trazi licnost u embrionu boze me sacuvaj, kada bi se drzali licnosti onda ni djeca od 6 godina nisu ljudi posto nemaju zavrsen razvoj licnosti Evo tipičan primer onoga što sam malopre napisao. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Zašto? Zašto bi moj stav morao da bude zakon za sve? Pa ako je žigot ljudsko biće, onda samim tim država treba isto da štiti kao i svako drugo, tj. borba protiv zabrane abortusa bi bila ekvivalentna borbi protiv zabrane ubistva. S'tim što mislim da kao što ubistvo u samoodbrani tako i "abourtus u samoodbrani" kada je majčin život ugrožen ne treba uopšte da budekažnjivo. Ili, mislim da je preljuba loša stvar. Povredi se partner, a ako dođe do razvoda pate i deca. Da li mislim da treba policajci da počnu da vode istragu protiv mene ako se nekome učini da ne bi trebalo sa drugom da odem na pivo? Da me prate, motre, snimaju, ispituju? Ne. Nije isto jer bi u prvom slučajevu lišavanje života ljutskog bića bilo ubistvo, a država je tu da štiti živote i imovinu ljudi. Dok preljuba, niti je kome život ugrožen niti imovina. Etika i zakon se moraju razdvojiti. Ovo drugo moramo svi da delimo - svi građani jedne države. pa i ja to kažem, ali ako je žigot ljudsko biće, zakon kao i svako drugo ljudsko biće treba da štiti, ne treba u obavezi je da štiti. Ako nije onda ne mora. Nisam ni ja za zabranu, ja sam u suštini da se sve dozvoli ukoliko neka radnja ne predstavlja opasnost po život ili imovinu drugih (ne sebe samo drugih) ljudi. Ali ako je žigot ljudsko biće onda abortus u stvari podpada pod ovo "predstavlja opasnost po život", a ako nije ljudsko biće onda ne, tu je moj najveći problem. Дејан-Марковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука