Odahviing Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 ne mogu da shvatim stanje uma koje razdvaja život od bića... život je nastao odmah po oplodnji, nepovratno su krenuli životni procesi, to je živo biće, sa kompletnom DNK,može da se razvije do trenutka radjanja i u nekoj buducoj masini, poput vjestacke maternice, nije bitno uopste, radi se o ljudskom bicu, no kad je neko suzene svjesti onda on trazi licnost u embrionu boze me sacuvaj, kada bi se drzali licnosti onda ni djeca od 6 godina nisu ljudi posto nemaju zavrsen razvoj licnosti Isto mogu da kažem da je život nastao nastankom zvezde i da zvezda = život jer su tu krenulo sa stvaranjem težih elemenata neophodnih za dalji razvoj, i nepovratno je krenuo proces stvaranja života. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Isto mogu da kažem da je život nastao nastankom zvezde i da zvezda = život jer su tu krenulo sa stvaranjem težih elemenata neophodnih za dalji razvoj, i nepovratno je krenuo proces stvaranja života. Istom tom logikom, nastao je i od amebe. I svega ostalog što dolazi posle Никола Поповић је реаговао/ла на ово 1 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Isto mogu da kažem da je život nastao nastankom zvezde i da zvezda = život jer su tu krenulo sa stvaranjem težih elemenata neophodnih za dalji razvoj, i nepovratno je krenuo proces stvaranja života. ne mozes da kazes, prvo moras da sebe upitas sta je to biće, šta je život... onda neces postavljati sebi pitanje tipa "ako je zigot ljudsko bice" kao sto si maloprije uradio.... ili krace, sam si bio u fazi zigota, to ti je bio pocetak na ovom svjetu Никола Поповић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 ne mozes da kazes, prvo moras da sebe upitas sta je to biće, šta je život... onda neces postavljati sebi pitanje tipa "ako je zigot ljudsko bice" kao sto si maloprije uradio.... ili krace, sam si bio u fazi zigota, to ti je bio pocetak na ovom svjetu Sam sam bio i u fazi plazme u zvezdi barem sve u meni što nije vodonik, a to je negde 80% mase. A ceo sam bio u fazi plazme kvarkova neposredno nakon velikog praska. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Sam sam bio i u fazi plazme u zvezdi barem sve u meni što nije vodonik, a to je negde 80% mase. A ceo sam bio u fazi plazme kvarkova neposredno nakon velikog praska. povrsno gledas na stvar, ja pricam o zivotu, kako si nastao kao zivo bice, a ti ode na evoluciju kosmosa po modelu velikog praska.... ko zna kakvo sve porijeklo imaju te tvoje molekule na tebi, mozda poticu i od dinosaurusovog izmeta djelom, to se nikad ne zna Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 povrsno gledas na stvar, ja pricam o zivotu, kako si nastao kao zivo bice, a ti ode na evoluciju kosmosa po modelu velikog praska Pa sve je to imalo uticaj da ja nastanem kao živo biće i da se samo ejdna od stvari nije desila ja ne bih postojao, tako da je svak od tih stvari podjednako važna. Margareta је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Мислим да је погрешно поистовећивати про лајфере и фундаменталисте и сваку иницијативу за забрану намерног абортуса за фундаментализам. Тачно је да постоје фундаменталисти који су про лајф, али је погрешно стављати знак једнакости између про лајф става и фундаментализма као што се обично чини. Абортус је био забрањен и у Краљевини Југославији која није била теократска држава нити било шта слично. Легалан абортус у Југославији су увели комунисти после Другог Светског рата на таласу њихове политике еманципације жена. У то време у многим европским демократским земљама абортус није био легалан. А у некима није ни данас. У Србији не постоји пролајф покрет, какви постоје у многим развијеним земљама. Нико озбиљно не доводи у питање законску регулативу по том питању. Црква се повремено огласи али је у друштву таква клима да се то доживљава као тешко мрачњаштво и брзо буде дочекано на нож. Утицај Цркве на том плану је минималан и зато је заиста смешно када се говори о теократији и сл. А слободно можемо рећи да не постоји ни јавна дискусија о законској регулативи када је абортус у питању. Постоје дискусије на форумима, по нека трибина и то је то. Ево и ова иницијатива која је ометана је заиста скромно организована. Већина људи ни не зна да се одржавала. Легалан абортус у Србији је апсолутан и заговрници права на абортус могу да буду безбрижни. Србија је у том погледу (пре свега законски) у потпуности уређена по њиховом. Срђан Шијакињић, Дијана., Ронин and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Pa ako je žigot ljudsko biće, onda samim tim država treba isto da štiti kao i svako drugo, tj. borba protiv zabrane abortusa bi bila ekvivalentna borbi protiv zabrane ubistva. S'tim što mislim da kao što ubistvo u samoodbrani tako i "abourtus u samoodbrani" kada je majčin život ugrožen ne treba uopšte da budekažnjivo. Nije isto jer bi u prvom slučajevu lišavanje života ljutskog bića bilo ubistvo, a država je tu da štiti živote i imovinu ljudi. Dok preljuba, niti je kome život ugrožen niti imovina. Država nije tu da štiti živote ljudskih bića. Država je tu da štiti živote svojih državljana. Tome služi tzv. "društveni ugovor." Pouzdanje u državu je, u najboljem slučaju, sebično po definiciji - državljani se odriču dela svojih sloboda da bi bili zaštićeni od nasilja. Ako se država poziva da se umeša u odbranu zigota, embriona, i fetusa, dobijamo loše zakone koji se teško mogu sprovoditi, lako se mogu zloupotrebiti, ne vode ničem dobrom, prisiljavaju ljude da žive u skladu sa etikom jedne grupe ljudi protiv svoje volje. Dobronameran pokušaj da se smanji broj abortusa ne može početi zahtevanjem zakonske zabrane - to samo polarizuje društvo i zastrašuje žene. Dobronameran pokušaj da se smanji broj abortusa počinje obrazovanjem mladih ljudi, otklanjanjem uzroka zbog kojih se parovi, najčešće nevoljno, odlučuju za abortus, pružanjem razumevanja, podrške, pomoći, zahtevanjem da se država postara da žene imaju bezbedne uslove da trudnoću održe - na to bi aktivisti koji sebe smatraju vernicima mogli da se koncentrišu. Žene koje znam su šokirane i zastrašene zahtevima za zabranu abortusa. U njihovim očima, to Crkvu sve više prikazuje kao po svaku cenu želi da iskoristi moć državnog aparata da ih kontroliše. One ne žele abortus, one ne planiraju da imaju abortus, one se samo plaše pretnje i represije. Odahviing је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Утицај Цркве на том плану је минималан Uticaj crkve na bilo kom planu koji ima veze sa propisima, zakonima i donošenjem istih, ne treba da bude minimalan. Treba da bude nepostojeći! Šta, religija jednih da diktira pravila svih? Nebuloza. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Država nije tu da štiti živote ljudskih bića. Država je tu da štiti živote svojih državljana. Tome služi tzv. "društveni ugovor." Pouzdanje u državu je, u najboljem slučaju, sebično po definiciji - državljani se odriču dela svojih sloboda da bi bili zaštićeni od nasilja. Sa većinom napisanog se slažem, ali ne i sa ovim, naime država ne štiti samo građane, tako imamo zakone koji kažnjavaju slostavljanje i ubijanje životinja npr. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Pa sve je to imalo uticaj da ja nastanem kao živo biće i da se samo ejdna od stvari nije desila ja ne bih postojao, tako da je svak od tih stvari podjednako važna. ok brate, bio si u fazi nistavila , pa u fazi kvarkova, pa onda si se penjao sve vislje u atomskoj masi, svaka ti cast, bio si nezaustavljiv.... samo sto ti taj model ima malo zescih rupetina, ali nije ova tema o astrofizici, vec smo pricali o tome na drugim temama.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Država nije tu da štiti živote ljudskih bića. Država je tu da štiti živote svojih državljana A drzavljani su ljudska bica, zar ne? kordun and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 U devetoj nedelji nakon svih propratnih stadijuma embrion postaje fetus. Ajde da ga tada nazovemo ljudskim bićem. Ajde. Oko dvanaeste nedelje (tada je već kasno za namerni pobačaj) razvoj bebe je završen, i organi su ,,gotovi'' osim mozga (MOZGA) i pluća. Имао сам прилике да видим да се срце већ у 4. недељи примећује и куца (имам снимак), а до краја 5. недеље су приметни поред срца јетра и бубрези као и стварање неуралне цеви из које се развија мозак и кичмена мождина.До краја 6.недеље се формира бебина глава и основа мозга, уста, вилица, као зачеци удова. У 7. недељи бебино срце је подељено на коморе, развили су се главни ваздушни путеви, појављују се окице, развијају се гуштерача, ноздрве, и појављују бронхије.У 8.недељи најважнији органи су већ формирани - срце, мозак, плућа, бубрези, јетра и црева, бронхије почињу да се гранају, а бебине очи и уши су формиране. У 9.недељи се формирају кости и хрскавице, удови се развијају да би у 10. недељи већ били развијени прсти на рукама и ногама, као и већина великих зглобова - лактови, раме, колено, зглобови на рукама и ногама. У 11.недељи се полако завршава формирање свих органа закључно са тестисима или јајницима и у 12. недељи...то је то. Мислим да ово може помоћи одређеним људима да и поред законско-правне могућности (на коју се често позивају), дати проблем сагледају из једне друге перспективе. Данче* and Ронин је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 A drzavljani su ljudska bica, zar ne? Iz rečenice "Svi državljani su ljudska bića", ne mora da sledi "Sva ljudska bića su državljani", odmah da ti kažem pošto cenim da ciljaš na ovo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2014 Iz rečenice "Svi državljani su ljudska bića", ne mora da sledi "Sva ljudska bića su državljani", odmah da ti kažem pošto cenim da ciljaš na ovo. znaci moremo komforno strance da ubijamo po srbiji Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука