Zayron Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Abortus bi trebao u najvećem broju slučajeva biti krivično kažnjiv i stavljen van zakon, bez ikakve sumnje i dileme, pravo na izuzetak od krivičnog gonjenja bi mogli imati samo ljekari i porodnici u zakonom utvrdjenim a rijetkim izuzecima. VIDEO! NE GLEDAT SVAKO! NIJE ZA SVAKOGA! http://goo.gl/XGHInB Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Дете које зачето , оно није криво низашта , није криво због никаквих околности под којим је зачето и одузети му право на живот ( осим у случају угрожености живота и здравља мајке због трудноће ) крајње неприхватљиво. kordun, Н И Н Е and Ћириличар је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Дете које зачето , оно није криво низашта , није криво због никаквих околности под којим је зачето и одузети му право на живот ( осим у случају угрожености живота и здравља мајке због трудноће ) крајње неприхватљиво. А ако није добровољно зачето<<<<<' ? Може ли Христос тако да се "поигра"? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Abortus bi trebao u najvećem broju slučajeva biti krivično kažnjiv i stavljen van zakon, bez ikakve sumnje i dileme, pravo na izuzetak od krivičnog gonjenja bi mogli imati samo ljekari i porodnici u zakonom utvrdjenim a rijetkim izuzecima. VIDEO! NE GLEDAT SVAKO! NIJE ZA SVAKOGA! http://goo.gl/XGHInB Чему би био битан грађански закон ове врсте? Мислим шта би добили верујући тиме? Ништа! Нула!! Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 ( осим у случају угрожености живота и здравља мајке због трудноће ) Мислиш ли ту и на психу мајке коју су десеторица силовали тукли понижавали и оставили своје семе у њој,где је почео један животни процес,који би требало да буде само из чисте љубави и добровољног пристанка те радости? Због психе су самоубиства врло честа а сад ако мало и умешамо Цркву,наводно Црква сматра да је психичко оболење толико опасно, да ако се деси самоубиство онда је дозвољено тело сахранити молитвено и по православном закону. Дакле причамо о врло тешком оболењу,Црква не размишља да та мајка може скочити под воз ако оболи? Ко гарантује да неће оболети због тог окидача? Живот мајке је најважнији колико видимо то је и Црквени став који си ти изнео. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Nama vjerujucima nista ne znaci zakon, vrednosne i drustvene norme, drustvo u kojem zivimo? Zar treba zastititi samo djecu vjerujucih? Samo ta djeca imaju pravo na zivot po zacecu? Zakoni sluze za sve, ukljucujuci i vjerujuce. Kakve veze ima bilo ciji krst, pa i krst majke, s djetetovim pravom na zivot? Mi u nasem baloncicu brinemo za svoju dusu a za sve drugo sta mari? Pogresno je ovo pitanje stavljati u prizmu hriscanskog vrednosnog kodeksa, on je (trebalo bi da je) uzi od nekog univerzalno-ljudskog kodeksa, koji bi trebalo da se odslikava u drustvenoj svijesti, normama, pritiscima, pa zasto ne, i zakonima. Ne kosi se gnusnost te prakse toliko sa hriscanskim moralom, koliko sa opsteljudskim moralom. Ljudska zajednica je duboko poremecena utoliko ukoliko pravda ubistvo najmanjeg i najnezasticenijeg ljudskog stvora; humanost i progres nikako da dopru do njihovih ljudskih prava; konformizam pojedinca i kolektiviteta,cijelog drustva su mnogo preci. Dijasporka је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Zar treba zastititi samo djecu vjerujucih? Зар само верујући имају приступ Богу? Став Цркве је јасан, мајка може пре него ли почини абортус да се о томе мало и едукује,дакле није све у забрани. Држава није Црква и у држави не живе малолетни грађани који не схватају шта је то абортус. Сасвим је довољан Црквени став а како ће ко да верује у свет или не верује, у то нико нема права да улази. Грађански закон нам просто није потребан,зна се став Цркве. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Abortus bi trebao u najvećem broju slučajeva biti krivično kažnjiv i stavljen van zakon, bez ikakve sumnje i dileme, pravo na izuzetak od krivičnog gonjenja bi mogli imati samo ljekari i porodnici u zakonom utvrdjenim a rijetkim izuzecima. VIDEO! NE GLEDAT SVAKO! NIJE ZA SVAKOGA! http://goo.gl/XGHInB Koliko znam, u katolickim zemljama i jeste manje-vise tako, a komunisticke i postkomunisticke zemlje su uvele 'liberalizaciju' po tom pitanju. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Зар само верујући имају приступ Богу? Став Цркве је јасан, мајка може пре него ли почини абортус да се о томе мало и едукује,дакле није све у забрани. Држава није Црква и у држави не живе малолетни грађани који не схватају шта је то абортус. Сасвим је довољан Црквени став а како ће ко да верује у свет или не верује, у то нико нема права да улази. Грађански закон нам просто није потребан,зна се став Цркве. Gradjanski zakon je potreban radi svih i sluzi dobrobiti svih; individualna savjest na koju utice neka ideja ili institucija je ipak stvar individualne savjesti. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Koliko znam, u katolickim zemljama i jeste manje-vise tako, a komunisticke i postkomunisticke zemlje su uvele 'liberalizaciju' po tom pitanju. Već sam pisao o tome da je malo zemalja na svijetu i u Evropi danas koje bi se mogle nazvati katoličkiím, druga je stvar što su pune katolika, to ne znači da su odmah katoličkim ako su pune katolika. No, isto tako mislim da bi zaštita života od rodjenja trebala biti ustvari nekakvim preimućstvom civilizacije uopšte i civiliziranog i kulturnog ponašanja medju ljudima, abortusi bi trebali svuda biti nečim vrijednim osude i neprihvatljivim slično kao i kanibalizam, rtitualno žrtvovanje ljudi i slične starovjeke ili praistorijske praktike. A nema to veze toliko ni s tim da li ta neka konkretna država pripada hrišćanskom (pravoslavnom, protestantskom, katoličkom) ili islamskom civilizacijskom okruženju ili je pod silnim utjecajem sekularizma i novodobih svjetonazorovih pravaca. naravno da to dodatno obrazlaže našestavove ali ne mora samo to biti temeljnom motivacijom, ljudstvo i ljudska civilizacija su daleko, daleko stariji iá od judaizma i hrišćanstva i i islama ili budhizma, hinduizma itd. Nekakav civilizacijski napredak bi imao biti jasno vidljiv a abortus ne smatram civilizacijskim napretkom već reliktom davnih doba kad su se provozovale tj. praktikovale i šamanstvo, magija, ljudske žrtve, kanibalizam obredni, ritualni pa i nutritivni, taj prehrambeni je ustvari čak i stariji, tek iz njega se poslije razvio kanibalizmus obredni, ritualni. Antropološki je danas "pravo na abortus" ustvari velikim proturječjem i nonsensom, besmislicom, pravom na barbarski civilizacijski stadij i na barbarski način rješavanja ljudskih potreba i problema u 21. vijeku, nuklearnom dobu informatike, kompjutera i letova po svemiru. Kome su normalni ljudski abortusi trebale bi mu biti onda normalne i ljudske ritualne žrtve i pijenje krvi pobijedjenih, konzumacija mozgova, srca itd. ubijenih neprijatelja i sve ostale kanibalističke praktike ritualnog i nutritivnog kanibalizma i semikanibalizma jer abortus zapada tačno do njih. Čovječanstvo bi ipak trebalo ići naprijed a ne nazad. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 mislim da bi zaštita života od rodjenja trebala biti ustvari nekakvim preimućstvom civilizacije uopšte i civiliziranog i kulturnog ponašanja medju ljudima, abortusi bi trebali svuda biti nečim vrijednim osude i neprihvatljivim slično kao i kanibalizam, rtitualno žrtvovanje ljudi i slične starovjeke ili praistorijske praktike. A nema to veze toliko ni s tim da li ta neka konkretna država pripada hrišćanskom (pravoslavnom, protestantskom, katoliučkom) ili islamskom civilizacijskom okruženju ili je pod silnim utjecajem sekularizma i novodobih svjetonazorovih pravaca. Samo sam se osvrnula na prostu cinjenicu da je tako u nekim zemljama u kojima su katolici vecina. U sustini zastupam ovaj stav tvoj ovde. To je ispravan stav za svakog ko ima normalnu ljudskost u sebi, mimo vjerskih uvjerenja. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Meni smeta što smo mi muškarci diskriminisani. Ako žena ima prava da sa svojim telom radi šta hoće, i ja želim ista prava. Izbije neki rat a ja sam vojni obaveznik. E pa neću, moje telo moja stvar i ne želim u rat, mogu da poginem, da budem oskaćen. Ja ću da branim svoju majku, familiju , a za ostale me boli uvo. Ako hoće da budu branjene, nek radjaju sebi sinove. Grizzly Adams, Juanito, GeniusAtWork and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Такво дрво се реже и у огаљ баца. Насилништво је сува смоква и то је једноставно тако. Ако дозвољавамо абортус који мора да се изврши због здравља мајке онда заиста треба дозволити да дело насиља нема своје плодове. Мајка плакати неће. Не мора да значи. Абортус у случају када је живот мајке угрожен се оправдава самом чињеницом да је њен живот, у објективном смислу, угрожен. Са друге стране, ако је жена силована па остала трудна, а не постоје никакве здравствене компликације, онда њен живот није угрожен, у објективном смислу. Једина штета која је настала јесте она психолошка ( узимајући да је такав случај ), али опет, сам живот мајке није угрожен. За психички и душевни бол није оправдано убити другога, али се другачије гледа када је у питању одбрана голог живота. Ипак су ове двије ситуације раздвојене и одобравање прве не повлачи одобравање и друге. Овдје би заправо либерални одговор се поклапао са одговором оног момка - дијете није криво и не може се и не смије се недужно биће казнити. Силовање је дјело дјететовог оца, а не самог дјетета. То је јасно. Али наш Кривични закон другачије гледа на то. Абортус је дозвољен у случају силовања. Но, проблем није у томе треба ли дозволити или забранити абортус у том случају. Прави проблем лежи негдје друго. Шта да жена ради са непланираним дјететом, поготово у оваквом сценарију, када ће јој мало ко и помоћи при одгајању дјетета? Држава не издваја довољно новца, жене у таквим ситуацијама су скоро па препуштене саме себи и мало помоћи примају. Наравно, ту је породица, али не могу ни све породице тако лако поднијети овај терет. Некако мислим да би се женама које су у оваквој ситуацији, да су остале трудне без своје воље, олакша избор. Прво, нека је абортус легалан до одређене временске границе, као што је то и сада, али као друго, да се понуди и алтернатива абортусу. Жене у оваквим ситуацијама би требале примати новчану помоћ од државе за покривање трошкова које имају у трудноћи, те приликом порођаја ( да све то држава плати ). Тако се оне не би бринуле како ће и шта ће око дјетета, а имале би јак подстицај да не посежу за екстремним рјешењем. Па послије, кад асе дијете роди, могу одлучити да ли ће га задржати или ће га дати на усвајање. То даље повлачи да се институције и на том пољу морају унаприједити... По мени, расправа не би требала да се води о томе да ли би абортус требало уопште забранити, него би се расправа требала водити о томе: 1. зашто, као прво, дјевојка/жена/пар жели абортус? 2. онима који су у тешкој ситуацији ( тешка финансијска ситуација, случај силовања и сл. ) се треба помоћи, и као друго, како им се то треба помоћи? Давањем новца за покривање трошкова? Отварањем посебних институција или оснивањем посебних организација које би нудиле новац или услуге у таквим случајевима? 3. покушати разумјети особе у таквим ситуацијама. У оваквим ситуацијама Црква може веома много помоћи, приеј свега обезбјеђивањем новчане помоћи, а онда и оснивањем различитих организација које би се бавиле помагањем женама и паровима око овога. Тако би се ефективније водила борба против абортуса и малог наталитета, просто организвањем и помагањем, а не трубљењем из столице, као што то сви овдје радимо. Дијана. and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Pravo na abortus smatram pravom čopora humanoida a ne današnjeg čovjeka. Ovdje dotični isprobavaju koliko velik bi ovaj ruski naučnik imao nutritivni rejting kod njih. Ta ruka je lijepo uhranjena i debela, sušeno meso iz nje bi bila njamka, prste polizat. VNIMANIE! POZOR! ATTENTION! ACHTUNG! NE GLEDAT SVAKO! http://goo.gl/6Fuhpd Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Ovdje dotični isprobavaju koliko velik bi ovaj ruski naučnik imao nutritivni rejting kod njih. Inače, Česi su u 19. vijeku već poslali par naučnih expedicija na Papuu Novu Gvineju, koje se do dana današnjeg nisu vratile (a izgleda po svemu ni ne vrate više) pa smo tako skloni zaključku da ih je zadesio neblagi osud dovoljno neinformisanih istraživača, tj. da su bili pojedeni, zkonzumovani tamnošnjim domorodim stanovništvom koje ih je tamo našlo kako tamo krasno uhranjeni češkim gulašom s knedlikama i pivom trčkaraju po toj njihovoj idiličnoj prašumi. Izgleda sličan takav visok nutritivni rejting kod njih imaju i Rusi a Srba se mislim to toliko ticat ne bude jer su mahom svi vižljavi, žilavi, kostnati i nedovoljno uhranjeni. Za razliku od tih tadašnjih expedicija današnji naši istraživači su daleko bolje pripremljeni informativno i svakako drugačije pa im tolika opasnost da završe na svečanom meniju lokanog seoskog društva prijatelja grilovanja ne prijeti. Ovo je jedan od njih: http://www.papuatrekking.com/papua_tour_and_expedition.html http://www.ckc.cz/jahodapetr.html Zapitajmo se zašto se ti abortusi uopšte danas provode? Odgovor je jerdnostavan, zato što postoji potražnja za njima. A ta potražnja je uslovljena ljudskim potrebama i prioritetima. Potreba za materijalno komfrenim životom je tu ta presudna! Slično abortusima i ovo je slična ljudska (ženska) potreba koja za izvjestan novčani iznos nadoknadjuje izvjestan manji nedostatak. U biti je to sve jedno te isto: obalamutiti muža, prirodu i na kraju Boga! HIMENOPLASTIKA - KLJUC ZA PONOVNU NEVINOST Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука