Jump to content

Осмишљавање забране абортуса

Препоручена порука

Из књиге "За једну етику рађања" - Жан Клод Ларше (православни француски теолог)

Истина - издавачка установа Епархије Далматинске, 2008

:good2: facenew22222222

Rekao bih da je to najbolja knjiga o bioetickim pitanjima iz patroloske perspektive (barem na nasem jeziku).

Inace, neki zapadni oci (poput sv. Avgustina) su odobravali abortus do, ako se ne varam, 40. dana, jer su verovali da se tek tad u plod useljava dusa. Tako je i RKC u Srednjem veku branila abortus do tog perioda, da bi onda u jednom trenutku potpuno promenila stav, i toga se drzi i dan-danas.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Dajte ljudi ovo su sitna neslaganja ..razmisljajte kako cemo pomoci Azijatima u kakvoj li su oni samo zabludi? Toliko hinduista, budista i komunista? x DDD Umesto da se ujedinimo i posaljemo neku makar onlajn misiju ka istoku a mi se tu prepiremo o nijansama pravoslavlja..

Изгледа да си у праву.  :)

Подели на овим сајтовима

Kazna je pakao po tacki 1 i tacki 2

Можда за њих постоји нека преамбула  :)

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Мислим да су Свети Оци по овом питању веома јасни. Живот(личност) настаје зачећем. 

Цитат из књиге:

"Може се приметити да је друго правило Светог Василија Великог, вероватно због јасноће са којом је изражено, за читаву Цркву до данас, најбитнија референца"

Оно гласи:

"Жена која вољно усмрти фетус заслужује казну убице. Што се нас тиче, не бавимо се подробним испитивањем да ли је (фетус) био оформљен или не" - Свети Василије Велики

Он не говори да је укупна вештачка оплодња неморална, већ одбацује одређене начине вештачке оплодње (нпр. држање ембриона залеђеног дуго времена, а потом његово уништавање, а да није ни покушано усађивање у материцу). 

Па, живот може бити прекинут на природан начин(аномалија у развоју, болест, старост) или насилно. То важи и за нерођене и за рођене. Зашто би нам природна смрт ембриона била оправдање за намерно уништавање ембриона?

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

-U redu,ako su mislili na taj vid vestacke oplodnje,ali nisam sigurna.

-Voljno ubijanje cak i zigota,ima ta varijanta sa tabletom npr.,koja se popije odmah ukoliko se posumlja da je doslo do zaceca,u smislu formiranja zigota,pa posto i taj zigot moze postati embrion,cak 25 posto da ce postati i da ce se desiti uspesna ugradnja u zid materice i trudnoca..jeste greh,i da je 1 posto sanse opet bi bio greh.

Medjutim ipak nije isto kao kada se unisti embrion nakon tog 21.dana,kad u u 4.nedelji vec krece osnov za razvoj organa,itd..

Ne mozemo govoriti o zigotu kao zivom bicu,da bi postalo zivo bice mora se konektovati za drugo zivo bice,tj.majku,matericu,sto je proces koji se zavrsava oko 21.dana.Dakle nije ista tezina greha ubiti zivo bice,i zigot ili embrion koji postaju zivo bice.

Problem je sto se abortusom definitivno ubija novo zivo bice,jer se vrsi obicno posle 4 nedelje.

Sam zigot ne moze biti bez materice pocetak zivota,a uostalom ne bi Bog dao da ih toliko propadne i pri prirodnoj oplodnji.Mi verujemo da ce svi embrioni i fetusi,koji su poceli zivot se u eshatonu razviti,kao i svi uostalom do 33 godine i vecno ziveti.

Ne verujem da su to svi propali zigoti i embrioni,vec samo oni koji su zaziveli,a to znaci vezali se za pocetak za majku,putem materice,a preko nje za Boga.Nema zivota bez te konekcije.

Подели на овим сајтовима

Реално, мислим да је Мирољуб много ближи Православљу од вас, тзв. ''либералних Хришћана''.   

Miroljub je Jevrej. Tako on kaze za sebe. S tim sto on kaze da su Jevreji ustvari pravi pravoslavci. Velika greska xD

Подели на овим сајтовима

Sam zigot ne moze biti bez materice pocetak zivota,

Наташа, када осуђујемо убијање нерођене деце, један од аргумената нам је, да је развој човека један процес и да је прекидање живота у било ком периоду тог развоја - убиство. И ти си против абортуса.

Зашто је потребно да посебно издвајаш, само један јако кратки период тог развоја (када зигот није у материци)?

А притом кажеш:

pa posto i taj zigot moze postati embrion,cak 25 posto da ce postati i da ce se desiti uspesna ugradnja u zid materice i trudnoca..jeste greh,i da je 1 posto sanse opet bi bio greh.

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Реално, мислим да је Мирољуб много ближи Православљу од вас, тзв. ''либералних Хришћана''.   

Да нем вас верометра, ја не бих знао колико сам православан. :) 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Наташа, када осуђујемо убијање нерођене деце, један од аргумената нам је, да је развој човека један процес и да је прекидање живота у било ком периоду тог развоја - убиство. И ти си против абортуса.

Зашто је потребно да посебно издвајаш, само један јако кратки период тог развоја (када зигот није у материци)?

А јел можеш ти мени да одговориш на питање. Зашто је жену Бог створио таквом, да њено тело убија живот чешће него што га ствара?

ето мало и ми теби неко питање да поставимо... 

Подели на овим сајтовима

А јел можеш ти мени да одговориш на питање. Зашто је жену створио таквом, да њено тело убија живот чешће него што га ствара. 

To kad kazes zena mislis Nikita? xD

Подели на овим сајтовима

Ono što je problematično u ovakvim spiskovima misli otaca jeste

1) koliko se oni razlikuju po svemu i svačemu i koliko ih u nekim drugim situacijama ne uzimamo ni kao moralne autoritete (po sećanju, na spisku je bio i Tertulijan - u mladosti montanista, u starosti "tertulijanac" - osnivač sopstvene dualističke sekte - koga retko ko shvata ozbiljno po retko kom pitanju)

2) kakve to veze ima sa svetovnim zakonima (recimo, baš Tertulijan je mislio da ženska lepota može zavesti i anđele na telesni greh; stoga je verovao da sve žene moraju biti uvek pokrivene od glave do pete, i tome je posvetio, koliko znam, više pažnje nego abortusu, koji je, naravno bio legalan u doba rane Crkve i otaca - da li bi po toj logici trebalo da vernici traže da se zakonom obavežu sve ženske osobe da se pokrivaju od glave do pete, više nego što to zahtevaju zakoni o hidžabu u Iranu)?

-To sto kazes za svete oce,tu se slazem,mada postoji danas sklonost odlaska u drugu kranost i gotovo potpunog odbacivnja svetih sto opet nije dobro,postoje stvari gde sveti jednako milsle,gde je ocito dejstvo Duha Svetog,ako to ne postujemo postacemo svojeglavi protestanti....ali slazem se da se ne moze sve uzimati zdravo za gotovo,posebno tako istrgnuto iz konteksta,cak i faze razvoja svetih,mnogi su i sami menjali svoje stavove,itd...sa tim se slazem

-A sto se tice hriscanskog etosa i drzavnih zakona,ja bih sto manje da prizivam drzavu.Dakle samo u SOS situacijama,kada nema druge,jer nam je i pravo dato od Boga,ja bih i medicinu sto manje da prizivam u zivot,ali opet u SOS sitacijama nam je potrebna.Znaci nisam za to da drzava moralno uredjuje zivot ljudi,zato su serijatske zemlje pod takvim nabojem,jer ne osecaju da iz slobode menjaju motive srca,vec im je spolja nametnuto.Dakle u tome se razumemo,bar citajuci ono sto si pisala.

Abortus je bio legalan u doba rane crkve,ali to ne znaci da rani hriscani nisu bili protiv legalizacije abortusa.Legalno je bilo da ih i bacaju lavovima,pa je sa Konstantinom i njegovom zabranom ovog svirepog ubijanja ipak doslo olaksanje.

Ni mi mozda necemo uspeti da uvedemo zabranu abortusa,ali cemo tome teziti,jer je to ta SOS situacija,gradovi fetusa umiru.Za mene je to isto kao sto sam za zabranu ubistva,ja nemam srce da kazem kada vidim fetus koji ima potpuno oblik coveka i bacen je,pa ,nije drzavljanin,vec sam zato da se na svaki moguci nacin to spreci,a narvno uporedo da se edukuju ljudi,da uopste ne dolaze u takve situacije i da im se pomogne.

To ti je situacija kada je neko upao u rupu,trazi tvoju ruku i ti kazes idem da se pomolim za tebe,a mogla si mu dati ruku.Tako to vidim,inace sam kao i ti za sto manje drzavnog mesanja u privatnost.

Zenskim zavodjenjem niko nije ocito ugrozen,jeste dublje gledano,ali isto tako ima priliku da se brani duhovnim sazrevanjem,fetus ili zrtva ubica i lopova treba pomoc drzave.

Подели на овим сајтовима

To kad kazes zena mislis Nikita? xD

Не. Преко 50 % зигота убије женско тело. И око 25 % ембриона.

Несвесно и невољно. Није последица болести нити било чега другог.

Подели на овим сајтовима

Не. Преко 50 % зигота убије женско тело. И око 25 % ембриона.

Несвесно и невољно. Није последица болести нити било чега другог.

To je zato sto nemoralno zivi i opsedaju je demoni. xDDDD

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...