Млађони Написано Септембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 To te i pitam. Kako moze? Pomenuo si mozak, pмitam te jel mozak radi kao kada mislimo? Na brzinu sam presao preko par tekstova za komu i anesteziju i tamo gde pise za rad mozga se pominje kako mozak radi na minimumu i u nekim slucajevima cak i telo ne funkcionise kako treba pa je potrebna pomoc sa strane. Мозак увек ради исто. Значи део мозга А комуницира с делом мозга Б комуницира са делом мозга Ц. Оно што се дешава када си будн јесте да ти део мозга А више ради, а када спаваш мање. Под мање ради не значи искључи се скроз, већ имаш мању активност. То што део мозга А ради мање то је тај "минимум" о ком причају. Пошто рецимо не помераш руке и ноге у том тренуку, мање ти ради део за моторику. Али део за моторику ти ради и када само размишљаш о померању. а да, и у неким фазама имаш слабију активност у комплетном мозгу, значи спорију комуникацију између А Б Ц дела ето те две ствари које могу да се сетим да кажем разлике. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Септембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 @, Ali ja ne pricam o spavanju. Koma i anestezija nisu spavanje, Nema REM niti NREM faze tu, koliko je meni poznato. A mozak mora da radi nekako da bi se prezivelo. Plus, ako telo mora stalnu paznju od strane doktora, to znaci da nesto moze da dodje do problema tu, to jeste, telo slabo ili nikako obavlja funkcije koje treba da obavlja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 @, Ali ja ne pricam o spavanju. Koma i anestezija nisu spavanje, Nema REM niti NREM faze tu, koliko je meni poznato. A mozak mora da radi nekako da bi se prezivelo. Plus, ako telo mora stalnu paznju od strane doktora, to znaci da nesto moze da dodje do problema tu, to jeste, telo slabo ili nikako obavlja funkcije koje treba da obavlja. Упоредио сам са спавањем јер је слично. Јако слично. То чега се сећају ти људи у тоталној анестезији су снови. Слична се ствар дешава у мозгу. Ти сањаш и у РЕМ и у "нерем" фази. Са тим што су кошмари чешћи у рем.. то је занимљивост али небитна за тему oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Септембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 То чега се сећају ти људи у тоталној анестезији су снови. Ne secaju se svi u totalnoj anesteziji. To su redji slucajevi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 Ne secaju se svi u totalnoj anesteziji. To su redji slucajevi. Исто се и не сећају сви док спавају. Што не значи да активност и сан не постоје. Врћамо се на почетак, активности у мозгу и даље постоје и можемо бити сигурни д ту постоји ум. Можда није ниво свести као када си будан, али свест и ум сигурно постоје. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Септембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 @, Ti kazes da postoji, ali ne vidim kako jer nisi mi pokazao koji delovi mozga rade a koji ne. Jedan perimer. Doktor mora da gleda i proverava stalno disanje, jer postoji rizik da se disanje smanji ili prekine (mozda). To ocigledno nije isto ko san. Sto znaci, kako tada radi mozak kada osnovne funkcije koje su podsvesne i automatske mogu da zakazu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Септембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 Haha neverovatno... ali dok se trudnoca ne ustanovi vec je nekoliko zigota "otpalo" u prirodnom i vrlo cestom procesu. Dalje- to znaci da svako zacece prati nekoliko neuspesnih zaceca. Dalje- ako ti znas da pored uspesnog zaceca ima i bar jedno neuspesno i pored toga i dalje zelis da zacnes, ti svesno ulazis u proces koji ce PROVERENO da kao rezultat ima nekoliko ubijenih zigota i jednu zdravu bebu. Da li je jedna zdrava beba opravdanje za tu zrtvu ubijanja zigota? (za mene itekako jeste... al aj da vidimo sta ti mislis?) "Da li je jedna zdrava beba opravdanje za tu zrtvu ubijanja zigota?" Vec sam dala odgovor na to pitanje.Da,zato sto ih ne ubija covek.Isto kao sto bolest kao visa sila uzme coveka,ali to nije isto kao kada ga neko ubije.Tako ne moze biti isto kada zigoti visom silom propadaju i kada plod unistavamo abortusom.Nema drugog nacina za umnozavanje ljudi,tako da uprkos propadanju zgota dok ne dodje do uspesne trudnoce,moralno je stvarati potomstvo. E sad,ono sto mi se kasnije rasvetlilo jeste da ipak ti propali zgoti nisu jos uvek novo ljudsko bice,odnosno,oko 50 posto zigota koji propadnu jos ni ne stignu u matericu(neko je ovde dao taj podatak),a 25 posto embriona propadnu tokom implantacije. Zigot se sastoji iz muske i zenske polne celije,i cim pocne da se deli vec govorimo o embrionu,embrion putuje kroz jajovod i 3-4-tog dana stize u matericu,tada se pocinje luciti hcg-hormon majke neophodan za odrzavanje trudnoce i to ugradjivanje u matericu traje tokom prve tri nedelje ,a za to vreme se stvori dovoljno hcg-hormana za odrzavanje trudnoce.Na pocetku 4.nedelje embrion je zavrsio proces implantacije i dovoljno je hcg-hormona u krvi za odrzavanje trudnoce.Tada mozemo reci da pocine trudnoca i tokom 4. i 5.nedelje pocinju se polako razvijati organski sistemi. Mislim da se tek tada stvara osoba,a to znaci useljeva i dusa,sam zigot bez materice kao i dovoljne kolicine hormona trudnoce nije dovoljan da otpocne trudnoca,a to znaci pocetak novog ljudskog bica. Znaci ovi sigurno propali zigoti i embrioni do 4.nedelje se ne smatraju jos uvek novim ljudskim bicem,a kada je trudnoca otpocela,a to znaci pocetkom 4.nedelje nema tog definitivnog propadanja embriona.Dakle nema moralnog pitanja koje si postavio. Tek kad se uspesno implatira tek tada govorimo o pocetku trudnoce.Dakle ovih 50 posto zigota i embriona koji su propali dok jos ne stigose u matericu ne mogu se oznaciti kao pocetak novog zivota,kao ni onih 25 poso koji propadnu tokom implantacije. To znaci da pre pocetka 4.nedelje,abortus ne znaci unistenje novog bica,ali od trenutka nastanka trudnoce tj.od 4.nedelje abortus znaci unistenje nove licnosti.Obzirom da se ljudi pre tri nedelje i ne jave za abortus,abortus je definitivno ubistvo bica. *Na kraju 9.nedelje vec je prepoznatljiv kao ljudsko bice i tada se plod vise ne naziva embrion vec fetus.A zamisli koliko je uzasno da je do 12.nedelje,tj.do 3 meseca zakonski dozvoljen abortus,a on vec fetus,lici na bebca,uzas jedan,grozota. Дејан-Марковић and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Септембар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 To znaci da pre pocetka 4.nedelje,abortus ne znaci unistenje novog bica,ali od trenutka nastanka trudnoce tj.od 4.nedelje abortus znaci unistenje nove licnosti.Obzirom da se ljudi pre tri nedelje i ne jave za abortus,abortus je definitivno ubistvo bica. Е, сад како би реаговала јавност (нво, феминистичка) када би се за почетак законски померила граница, да се абортус може радити до 4. недеље? Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 @, Ti kazes da postoji, ali ne vidim kako jer nisi mi pokazao koji delovi mozga rade a koji ne. Рекао сам ти сви делови мозга раде, ниједн се не гаси, никад. Само неки раде са мањом активношћу. Неки са већом. Jedan perimer. Doktor mora da gleda i proverava stalno disanje, jer postoji rizik da se disanje smanji ili prekine (mozda). To ocigledno nije isto ko san. Sto znaci, kako tada radi mozak kada osnovne funkcije koje su podsvesne i automatske mogu da zakazu? То је направљено опојним дрогама које су опсне и свакакве реакције могу да се десе. Нема никакве везе са оним о чему ми причамо. Лепо мозак ради, оне могу да закажу због неке реакције на анестетик, например инфекције на мозгу, да ометају комуникцију између неурона, да ометају комуникацију између мозга и плућа итд. Ти изгледа не капираш како ради мозак. Не умем ја то д ти објасним. Питаш ме превише бесмислених питања која мора неко стручнији да ти објасни. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Септембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 и изгледа не капираш како ради мозак. Не умем ја то д ти објасним. Moguce, a i moguce je da ti nerazumes o onome sta ja pricam. Ali da ne gubimo vreme na to vise, argumenta racimo da si ti upravu i recimo da ta druga premisa u argumentu nije tacna i samim tim taj argument nije tacan. Mene zanima sta ti kazes za ostatak. Recimo, jel novorodjence racionalno bice (Iako tada ne moze da racionalizuje) i dali je neko u komi / pod anestetikom racionalno bice ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Септембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 Е, сад како би реаговала јавност (нво, феминистичка) када би се за почетак законски померила граница, да се абортус може радити до 4. недеље? Mislim da nije moguće uraditi tako rano abortus, mora da se sačeka. Možda može hemijski, mada i hemijski ab se često završava mehaničkim kiretažama. Takođe,masa žena i ne zna da je trudna do 4. nedelje, neke i kasnije saznaju. Test za trudnoću pokazuje najranije 10 dana od začeća, mada može da ,,brlja'' i 2-3 nedelje. Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Септембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2014 Е, сад како би реаговала јавност (нво, феминистичка) када би се за почетак законски померила граница, да се абортус може радити до 4. недеље? Dakle spoj muske i zneske polne celije(zigot(2-3 dana traje)--embrion)+materica(uspesno pricvrscen embrion u zid materice i dovoljna kolicina hormona za odrzavanje trudnoce,sto se izdesava do pocetka 4.nedelje) moze se smatrati pocetkom trudnoce u pravom smsilu te reci,kao i pocetkom zivota novog ljudskog bica,kome se vec u 4. i 5. nedelji polako pocinju formirati organski sistemi. Smatram to dovoljnim argumentom koji moze da im se ponudi i da uzmu u razmatranje,pomerivsi granicu,...ali mislim da takvim zagovornicima protiv zabrane abortusa ljudski zivot sam po sebi nema neku vrednost,ako bi neko prekinuo zivot zbog patnje,eutanazijom ili abortusom bolesog ploda,onda sta njima znaci sto je ocito zivot otpoceo? No, moze se kopati po pravu i naci nacin da se zivot zastiti,ako je moglo u drugim zemljama zasto ne bi kod nas?Samo se bojim da bi nasa braca,koja dele nase moralne poglede bila veca prepreka u toj borbi od nvo,samo da po svaku cenu sacuvaju pravni sistem od moralnog nametanja,iako je situacija alarmantna,kao i kod pedofilije ili ubistva(vec sam milion puta rekla da se i sama gnusam ugradjivanja hriscanskog etosa u pravne zakone,ali kad je ljudski zivot u pitanju,tu vise nema sta da se pitam.) Evo nadoh neke slike... 4.nedelja..vidi se kako se vec pocinju razvijati organi pa 10.nedelja...vec fetus,koji je vec skoro formiran bebac(ko moze da se ne zalaze za zastitu ovog fetusa?? da se protivi zabrani abortusa,kada ovo vidi,postane svestan,nije mi jasno? ) Дејан-Марковић and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 Приметио сам, али види члан 2: Everyone is entitled to all the rights and freedoms set forth in this Declaration, without distinction of any kind, such as race, colour, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, property, birth or other status. Furthermore, no distinction shall be made on the basis of the political, jurisdictional or international status of the country or territory to which a person belongs, whether it be independent, trust, non-self-governing or under any other limitation of sovereignty. Сад шта му значи ово, нисам баш најбоље разумео. To znači da pripadnost određenoj klasi ili kasti koja se u određenom društvu stiče rođenjem ne utiče na razlike u pravima. Plemići u Engleskoj i nedodirljivi u Indiji imaju sva prava. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 4.nedelja..vidi se kako se vec pocinju razvijati organi То су стем ћелије мозга, ока итд. Него.. хехехе.... како ли би креационисти објаснили ово "реп" хахахаха oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Септембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2014 То су стем ћелије мозга, ока итд. Него.. хехехе.... како ли би креационисти објаснили ово "реп" хахахаха Tako je,maticne celije koje su osnov za razvoj organskih sistema.. Sta bi rekli kreacionosti za rep? hahaha ,kad se samo setim tacno pre godinu dana sam naletela na ovaj forum,kad me je zainteresovalo "pravoslavlje i teorija evolucije",pa si me ti Milosavljevicu uputio od pitanja ocu Savi do teme o evoluciji Mada je moj omiljeni Sveti Jovana Sangajski kreacionista,i mada je takav i moj dozivljaj stvaranja,moram priznati da sam ja po ovom pitanju resila da ostanem agnostik,do daljnjeg,ne smatram ga previse bitnim za spasenje. Zanimljiviji mi je momenat od kada je nastao covek(a tu se i evolucionisti i kreacionisti slazu da od momenta udahnuca duse u coveka,covek je covek,ne moze se posmatrati ateisticki kao uznapredovala zivotinjska vrsta(iako imamo sa zivotinjama zajednicke elemente) i zanimljiva mi je ta cinjenica da stvaranje sveta neprestano i dalje traje,i da ce se zavrsiti sa drugim Hristovim dolaskom(kada vise nece biti radjajnja),kao i to da bi se Sin Boziji ovaplotio i da nije bilo pada,kako bi se covek mogao oboziti. Te tacke u kreaciji sveta koje dele svet na svet pre i posle pada,pre i posle Hrista i svet od vaznesenja Hristovog do drugog Hristovog dolaska su mi sad zanimljive. A evo nadjoh ti odgovor za rep ) Cisto da se prisetimo,valjda je jos samo ta tema(i jos par nekih) toliko stranica napunila "REP" Pre nego što postanu vidljivi hrskavičavi začeci pojedinih pršljenova, razvijaju se somiti, segmentno uređene (metamerno) mase vezivnog tkiva sa dorzalne (leđne) strane embriona. Somiti daju gradivni materijal za muskulaturu kao i za trup i skelet ekstremiteta. Međutim morfološki somiti nisu ekvivalentni sa pršljenovima koji će se iz njih razviti odnosno nisu homologni. 4 gornja somita se uključuju u formiranje baze lobanje. Prešljenovi po pravilu nastaju svaki iz gornjeg i donjeg dela dva susedna somita. kod čoveka nikada nema više od 32 do 35 pršljenova koji ostaju prisutni do odraslog stanja. Dakle nema dodatnog formiranja repnih pršljenova niti dolazi do njihove kasnije razgradnje. Kraj tela ljudskog embriona NIJE HOMOLOG sa pravim repom u gore navedenom smislu. U odgovarajućim fazama razvića u ovom regionu ne nastaju KOSTI ili MIŠIĆI. Umesto toga ovde se nalazi neuralna cev, koja je obavijena blastemom od vezivnog tkiva. Oboje daju polazni materijal za diferencijaciju donjeg dela kičmenog stuba (trtična kost), karlice i odgovarajućih delova centralnog nervnog sistema (kičmena moždina)U odnosu na gornji kraj embriona koji dominira u rastu, DONJI NAJPRE RELATIVNO ZAOSTAJE I ZATO IZGLEDA kao da završava u obliku repa. U vezi sa intezivnim rastom mozga u ovoj fazi, kraj kičemene moždine koji je na početku bio mnogo duži od kraja kičmenog stuba i predstavljao kaudalni kraj embriona povlači se ka unutrašnjosti. Okolno vezivno tkivo, međutim ostaje u staroj poziciji i kolabira i sve je više potisnuto kičmom koja se povećava. U fetalnom periodu povlačenje kraja kičmene moždine nastavlja se zbog dominantnog rasta kičme u dužinu u odnosu na rast mozga. Ovaj proces nastavlja se i posle rođenja. Tako je u vreme rođenja kraj kičmene moždine u visini 3. slabinskog pršljena, a ko odrasle osobe u visini 1. 2. slabinskog pršljena. Ni u jednoj od navedenih ontogenetskih faza ne može dakle biti ni reči, ni sa morfološkog, ni sa funkcionalnog stanovišta, o postojanju stvarnog rudimenta repa. Takvo tumačenje može biti poduprto samo na osnovu čisto spoljašnjeg izgleda bez uzimanja stvarnih ontogenetskih zbivanja, i zato mora biti odbačeno. Млађони and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука