Margareta Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Nismo se tako nikada ponašali prema crncima, ali i danas vlada opšta mržnja prema Romima Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 ne znam bas dal vlada OPSTA MRZNJA prema Romima, to si nesto pobrkao loncice, a da neki Romi kradu- kradu pa otud negodovanje... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 А Срби не краду.... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Иако нисам склон идеализацији свог народа, ипак се слажем са Жељком да white man's burden није нешто чиме бисмо ми Срби требали да се оптерећујемо... Само чекај да једном постанемо нормална и развијена земља, па да људи из неких разних далеких крајева добију жељу да раде овде. Расизам и уопште фобија према различитом у било ком смислу, не само боји коже, почиње када један чопор почне да се осећа угроженим од другог чопора и мислим да је у питању константа за све људе на земаљској кугли. То није део ничије културе, већ је напротив, доминација оног исконског биолошког у нама над било каквом културом. Зато је јако опасно веровати да смо ми имуни на то. Уосталом, шта теби да причам, исто ти је као са грехом, када неко мисли да је имун на грех. Јесте имун све док не добије прилику да га учини. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 ne kradu na pijaci, nego prikriveno Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Били смо моћни . Имали смо Душаново царство које је обухватало готово цео балкан. Да освојили смо Грчку , Бугарску и докрајчили Византију у војном смислу. Али нисмо грке и Бугаре држали по кавезима, нити црнце, нити цигане, нити Монголе а имали смо и њих у својој држави. Није наша култура супериорна , али није ни таква да то чини . Грци нас нису дочекли цвећем сигурно. Не знам како можеш оправдавати освајачки поход на други народ? Кратко смо били моћни, а опет нисмо толико моћни били да се као запад упустимо у колонијализам или друга освајња као Турци. Ко зна шта би ми још урадили да смо били јаки као Византија или Турска За дивно чудо на западу се нису никад стидјели женских потомака и није преовладавао принцип крвне освете. А мало женско дете, одгајати од малена да буде мушко, само зато да би се отклонила јавна срамота, није ништа мање дивљачки од држања човјека у кавезу. Баш зато што нисни бољи ни гори, него смо такви какви јесмо, као и запад, глупо је западу споречкати да је дивљи када и ми имамо свог дивљаштва. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 pa da, u pitanju su uvek pojedinci Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 ja sam žensko :=) pa ne mislim ja na opštu mržnju, nije ti ni u americi opšta mržnja prema crncima, samo su oni koji mrze crnce dovoljno glasni. Kao i kod nas. Znaš kako se kaže- najpametniji su i najtiši Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Иако нисам склон идеализацији свог народа, ипак се слажем са Жељком да white man's burden није нешто чиме бисмо ми Срби требали да се оптерећујемо... И управо због тога се толико и нервирам када видим да људи код нас почињу да се примају на приче са запада, као што је расизам, којих се сам запад данас одриче и полако их превазилази... Шта ћеш каснимо ... мислим кренули смо на запад али изгледа прво узимамо само оно што је најгоре ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Грци нас нису дочекли цвећем сигурно. Не знам како можеш оправдавати освајачки поход на други народ? Кратко смо били моћни, а опет нисмо толико моћни били да се као запад упустимо у колонијализам или друга освајња као Турци. Ко зна шта би ми још урадили да смо били јаки као Византија или Турска За дивно чудо на западу се нису никад стидјели женских потомака и није преовладавао принцип крвне освете. А мало женско дете, одгајати од малена да буде мушко, само зато да би се отклонила јавна срамота, није ништа мање дивљачки од држања човјека у кавезу. Баш зато што нисни бољи ни гори, него смо такви какви јесмо, као и запад, глупо је западу споречкати да је дивљи када и ми имамо свог дивљаштва. Где сам ја написао да оправдавам освајачки поход на други народ ? Да ниси прозорљив можда ? Но кад си већ поменуо , не оправдавам Душанов покушај прављења југославије , али оправдавам настојања свих Немањића да освајањем саберу све Србе у једну државу , и таква освајања ћу увек оправдавати. Душан је међутим отишао мало даље, он је хтео направити нову Византију на некој јужнословенској основи коју ја зовем још и Душанова Југославија. Било је и на западу крвне освете није да није, тога је бивало свугде. И није на западу женско било света крава ни на западу до француске револуције жене нису млого боље третиране ко и нигде другде, то су тековине новије историје а не ствар културе европских народа. Нисам ја рекао нигде да је запад дивљи. Ја сам позападњачени Србин и веома тешко разумевам простог Србина балканца , могу мислити како он изгледа народима са запада. Али ценим код тог Србина византијско наслеђе које често не разумем довољно мада се трудим да га укапирам , ценим код Срба оно што су били до другог светског рата , ценим код Срба све што је позитивно и свестан сам онога што је негативно . Не бих желео да Срби постану позападњачени као што сам ја, волео бих да се врате својој вери и својој трдицији и својим коренима а вера ће има дати све остало па и културу и снагу и смисао и све ... Ево један тазе добар текст на ту тему : НОВА ОТАЏБИНA ДОМ НАРОДА СРПСКОГ Nismo se tako nikada ponašali prema crncima, ali i danas vlada opšta mržnja prema Romima Мржња према Ромима влада само код скинхедса, али код њих влада уопште само мржња то им је основна идеологија. Код обичног Србина , нисам видео мржњу према Циганима, видео сам предрасуда доста , али не и мржњу. Србин има један погледа на Циганина као на мало загорелог брата , који је мало слободниј од њега , можда мало глупљи и прљавији али и срећнији. С једне стране Србин као човек који неизмерно цени слободу завиди том Циги на његовој слободи и одвезаности од буквално свега, а с друге стране Србин као домаћин мало презире тог Цигу као недомаћинског човека, но у сваком случају Срби пре гаје симпатије према Циганима него антипатије и то је тако у глобалу. Но и код Цигана има предрасуда према Србима, рецимо дружио сам се са неким Ганцијима, нешто пословно па онда и на пријатељској основи, они рецимо Србе сматрају лењима, јербо послове који се они не либе Срби не би никада радили, онда мисле да су Срби сви наивни и лаковерни те их ту мало ниподаштавају, али кад их Србин зезне онда иако им буде криво одају му признање. Прво су Ганци мислили да сам и ја Ганци јербо натуцам нешто мало њиовијех речи а и нисам вако класичан БинСр , мислим оно леп/плав/висок, већ обрнуто. Па нису презали предамоном да кажу све шта мисле о Србима и није то баш за похвали али мени је било симпатично . Кад сам им реко да сам Срб онда су се мало извињавали а више смејали. Ето такви смо ми Срби и Цигани, али који сте бре ви ја стварно не знам. Само видим да је увек иста екипа на оваквим темама да пљује по Србима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 ne pljujem ja po Srbima. Mi smo isto Srbi, ali u našem okruženju ima puno Roma i znam šta se ovde priča o njima, i kako se prema njima ponašaju. šabac vam je takav grad. Rak rana je cigan-mala. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Само чекај да једном постанемо нормална и развијена земља, па да људи из неких разних далеких крајева добију жељу да раде овде. Расизам и уопште фобија према различитом у било ком смислу, не само боји коже, почиње када један чопор почне да се осећа угроженим од другог чопора и мислим да је у питању константа за све људе на земаљској кугли. То није део ничије културе, већ је напротив, доминација оног исконског биолошког у нама над било каквом културом. Зато је јако опасно веровати да смо ми имуни на то. Уосталом, шта теби да причам, исто ти је као са грехом, када неко мисли да је имун на грех. Јесте имун све док не добије прилику да га учини. Ма територијалност је један од основних људских инстиката, и не кажем ја да смо ми Срби на то имуни - као да код нас не постоје територијална ривалства (Дорћол vs. Вождовац, Чачак vs. Ужице, итд). Међутим, чињеница јесте да мрља као што су робовласништво и расизам немамо у својој историји као запади човек. А данас, будући да су та времена давно прошла, тешко да ћемо имати прилике да постанемо нација робовласника... Дакле - не причам о оном шта би било кад би било, него шта јесте било... Баба је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 ne pljujem ja po Srbima. Mi smo isto Srbi, ali u našem okruženju ima puno Roma i znam šta se ovde priča o njima, i kako se prema njima ponašaju. šabac vam je takav grad. Rak rana je cigan-mala. Па то је локал , ви сте сами криви што имате анимозитет према Циганима , нисте никад ни покушаи да их укапирате.Ја говорим генерално о свим Србима , значи о Србима у глобалу а не о Србима на локалу. Рецимо ми се овде добро контамо са нашим Циганима , овде су мештанска села у Бачкој по прилично насељена Циганима али нисмо ни ми бесни па ваљда нису ни они онда. Ја не слушам шта се о некоме прича, него одем код тог некога да видим какав је. Чуо сам рецимо да ви шапчани волите да шенлучите млого, ето ја сад треба да тебе гледам кроз ту причу. Ал нећем , него ћу да питам. Чудни сте ви Срби доле Јужно од Саве и Дунаво , некако ми се чините млого затворенима. Рецимо шта ми се свиђа код Цигана кад са Србима склапаш посо , кад кажеш једну цену и Србин каже договорено док му не испоручиш робу цену ће да мења још пар пута. Кад са Циганима склопиш посо и рукујете се , онда је то та цена док год Цига не нађе јефтиније, али он те лепо назове и каже да је нашо јефтиније, а ти како оћеш. Ту су много коректнији од Србаља. А и Срби су нешто у последње време покондирени , кад им дођеш у кућу тешко и кафу да ти скувају, код Циге кад дођеш све по реду и кафа и ракија и слатко. Јесте били икада код Циганина у кући ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Јесте били икада код Циганина у кући ? Живим у Котежу, а Котеж је један од крајева града у којима Цигана има прилично много - у мојој згради их је живело неколико, дешавало се да буде више циганских него српских домаћинстава у згради... Ова адреса на којој сам сад ми је до сада у животу шеста по реду - живео сам на Аутокоманди, Лиону, Бањици. И никада нисам имао бољи комшилук. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 Bila sam, i ti ljudi su se odselili u Norvešku pre 10 godina, i kad god se čujem sa njihovom ćerko, evo i njih, pozdravljaju me Ja imam lepa iskustva sa Romima, mene su uvek voleli, valjda što sam ovako crna, pa me mešali sa svojima Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука