NinaD Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Nema potrebe da ovde neko brani zapad jer ga niko i ne napada. Izložba je fantastična i zapadu je potrebno suočavanje sa samim sobom. Naša eventualno "antizapadnjaštvo" pre bi se moglo nazvati zapadofobijom jer nam uglavnom od tamo dolaze loše stvari, nerazumevanje i neprihvatanje. O tome se ovde govori. Mi znamo da su svugde ljudi isti, dobri ili loši, ali da li oni to znaju, a sve ovo Мени је диван Шекспир, диван ми је хуманизам, ренесанса, просветитељство, индустријска револуција... ima svoje korene duboko u počecima civilizacije čiji koreni nisu na zapadu, ali zapad to ignoriše. Nije stvar u divnim ljudima, pojedincima, već u opštoj slici koju o sebi daju zapadne zemlje kroz svoj odnos prema ostalima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 ima svoje korene duboko u počecima civilizacije čiji koreni nisu na zapadu, ali zapad to ignoriše. Опет, ко то игнорише? Реци ми једног озбиљног човека који пориче да западна култура има корене у антици? Нико не игнорише корене, пре бих рекао да многи игноришу листове и плодове. Уствари, не игноришу. И те како уживају у свим могућим плодовима и у ладовини коју праве листови, а у исто време пљују по дрвету. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Од куд ти тако гнусна претпоставка да би ми поступали тако ? Имаш у Црној Гори село именом Црнци , ту су се населили јадници који су доживели бродолом на млетачкој галији, сужњи везани оковима за весла да веслају цео живот за Млетке. Зашто се село звое Црнци ? Зато што су ти људи били Црнци, дакле африканци родом. Временом су постали Срби Црногорци . Нико их није излагао у кавезима да их вода Црном Гором и показује од племена до племена као карику која недостаје. Нико их није третирао као нижу врсту иначе се не би посрбили никада. Нико их никада није сматрао мање вреднима. Неки од мештана тога села и околине су и данас тамнопути. После другог светског рата , један партизан родом из тог села , у новинама је објавио да му требају два сведока за пензију, јавило се пар хиљада људи, сви су га препознали јер је био Црнац из Црнаца. То није наша култура, нити наша вера, прво Словенима је тако нешто страно( не значи да нема Совена расиста) друго Византијској култури коју смо наследили је такође то страно поготово што је Византија била држава која је имала и грађане црне пути, није јој то била непознаница. Друго нашој вери је такав однос према човеку стран. Дакле ми нисмо тако поступали а имали смо прилику. Нису Србима били непознати црнци , знали су средњевековни Срби и за црнце и за Цигане и Монголе и за друге расе ... А тек данас нема разлога да будемо такви. Међутим приметим да баш данас од како је запад код нас ушао на широка врата све више имамо Срба расиста. То причаш и о оној Црној Гори у којој се прошлости крвна освета извршавла као добар дан, а и дан данас људи у џепу носе суму пара да могу да побјегну са лица несреће ако некога ударе аутом и тај погине, да их не би родбина погинулог убила. Причаш ли и о оној Црној Гори гдје су породице које су имале само женска дјецу од малена преоблачила у мушке како би се сакрила чињеница да немају мушког потомкс што је била јавна срамота. Јел можда ово није дивљи запад, јер смо ми у питању? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Запад је такав какав је, али ми морамо да престанемо са мистификацијом својих "врлина"... Тешко да смо нешто бољи од њих. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 nismo bolji, ali ne namecemo svoje tripove celom svetu, e u tome je razlika NinaD је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Запад је такав какав је, али ми морамо да престанемо са мистификацијом својих "врлина"... Тешко да смо нешто бољи од њих. Какво нам је данас друштво, на који начин само спремни да слажемо на другог, да преваримо за паре и да другима нанесемо штету својим активним дјеловањем, готво смо исти са периодом у коме је једно вријеме запад био дивљи. Поред тога замјерамо западу што нас понижава својим ставом да смо нижа бића, кад гле како патриоте реагују према западу... истом мјером. Значи иста прича. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 nismo bolji, ali ne namecemo svoje tripove celom svetu, e u tome je razlika Срећом нисмо били у прилици да се покажемо целом свету... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 nismo bolji, ali ne namecemo svoje tripove celom svetu, e u tome je razlika Нисмо никад ни били у прилици да намећемо, нисмо никад били толико моћни. Кад смо и били ило мало моћни одмах смо кренули да освојимо Грчку, Бугарѕку и Византију. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 i da jesmo ne bi nametali, suvise smo zauzeti kako jedan drugog da opljackamo, nemamo vremena za te male stvari... Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 http://www.youtube.com/watch?v=q6IbxVWF9SE Godine 1904, evolucionista - istraživač Semjuel Verner uhvatio je u Kongu Pigmeja Ota Bengu, oženjenog i oca dvoje dece. Benga je okovan u lance, da bi na svetskoj izložbi u Sen Luisu bio prikazan kao "karika evolucije" najbliža čoveku. Zatim je, sa gorilom i orangutanom, bio izložen u zoo-vrtu Bronksa u Njujorku, kao predstavnik "najstarijih ljudskih predaka". Oko 40 hiljada posetilaca zoo-vrta sedmično ponašalo se prema Otu Bengi kao da je majmun. On im je bio glavna atrakcija. Direktor zoo-vrta, dr Viljem Hornadaj, evolucionista, na pitanje novinara da li bi baš tako trebalo postupati s jadnim Bengom, ljupko je odgovarao: "Ako je mala osoba u kavezu, to je zato što mu je tu najudobnije, i zato što ne znamo šta drugo da radimo sa njim. On nije ni u kakvom smislu zatvorenik, osim da niko ne bi rekao da bi bilo mudro dozvoliti mu da luta po gradu, a da ga niko ne nadgleda." Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Нисмо никад ни били у прилици да намећемо, нисмо никад били толико моћни. Кад смо и били ило мало моћни одмах смо кренули да освојимо Грчку, Бугарѕку и Византију. Били смо моћни . Имали смо Душаново царство које је обухватало готово цео балкан. Да освојили смо Грчку , Бугарску и докрајчили Византију у војном смислу. Али нисмо грке и Бугаре држали по кавезима, нити црнце, нити цигане, нити Монголе а имали смо и њих у својој држави. Није наша култура супериорна , али није ни таква да то чини . То причаш и о оној Црној Гори у којој се прошлости крвна освета извршавла као добар дан, а и дан данас људи у џепу носе суму пара да могу да побјегну са лица несреће ако некога ударе аутом и тај погине, да их не би родбина погинулог убила. Причаш ли и о оној Црној Гори гдје су породице које су имале само женска дјецу од малена преоблачила у мушке како би се сакрила чињеница да немају мушког потомкс што је била јавна срамота. Јел можда ово није дивљи запад, јер смо ми у питању? Да причам о старој Црној Гори, где је постојала крвна освета, и где је женско било у другом плану. Али опет за дивно чудо нисмо имали кавезе за Црнце. Замисли само то. Баш чудно , зар не ? Опет кажем разлика је у култури и вери и још много чему, разлика је у погледу на свет комплет. Запад је такав какав је, али ми морамо да престанемо са мистификацијом својих "врлина"... Тешко да смо нешто бољи од њих. Нисмо бољи , нисмо ни гори , прсто ми смо другачији , имамо своје особености и своју специфичност. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Иако нисам склон идеализацији свог народа, ипак се слажем са Жељком да white man's burden није нешто чиме бисмо ми Срби требали да се оптерећујемо... И управо због тога се толико и нервирам када видим да људи код нас почињу да се примају на приче са запада, као што је расизам, којих се сам запад данас одриче и полако их превазилази... Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Nismo se tako nikada ponašali prema crncima, ali i danas vlada opšta mržnja prema Romima Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 ne znam bas dal vlada OPSTA MRZNJA prema Romima, to si nesto pobrkao loncice, a da neki Romi kradu- kradu pa otud negodovanje... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 А Срби не краду.... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука