Jump to content

Episkop Artemije na saslušanju

Оцени ову тему

Toma

Препоручена порука

Али, Христос нам је рекао да се не плашимо. Ми не чекамо антихриста већ Христа, односно Други Христов долазак.

Немири и страдања у свету су неизбежни, али осуђивати Цркву (Православну) да учествује у злу овога света јесте сатанизам, јер Црква јесте Христос. Постоји одређени разлог зашто неко осуђује Цркву, а то је зато што постоји жеља да се Црква промени по личним жељама, односно да Црква постане посветовњачена и да служи одређеним идеологијама.

Има истине у овоме што говориш и баш због тога је расуђивање неопходно, али се не односи на оно шта сам говорио. Не чекам антихриста уопште! Лепо сам написао шта ми ту има да се плашимо. Требало би да разумеш јер веома једноставно говорим.

Многи говоре да ово није ништа ново и да су се овакве ствари дешавале много пута у историји Цркве и ја се слажем, али зашто се онда стално мантра о слепој послушности, када сви знају да су кроз историју многи Епископи кварили веру и рањавали Христа и Цркву. Зашто би данас то било немогуће?

Ако, дакле, једете, ако ли пијете, ако ли што друго чините, све на славу Божију чините.(1. Кор 10, 31)

Подели на овим сајтовима

Можда више него икад потребно је да имамо дијалог, јер данас знамо да нам нема спасења без љубави. Једном речју, свака личност призвана је да буде члан Тела Христовог, а Христос жели неисказаном љубављу да се сваки човек спаси.

Тачно је ово братац. Христос жели неисказаном љубављу да се сваки човек спаси у Истини Његовој и Божанској Науци и Законима Његовим, а не у хиљаду (лажних) истина и исповедања теолошки тако вешто упакованих да по могућности обману и одабране.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Многи говоре да ово није ништа ново и да су се овакве ствари дешавале много пута у историји Цркве и ја се слажем, али зашто се онда стално мантра о слепој послушности, када сви знају да су кроз историју многи Епископи кварили веру и рањавали Христа и Цркву. Зашто би данас то било немогуће?

Баш тако. Или зашто би било немогуће да можда и ти грешиш (па макар и из незнања (које често другима потураш)) брате Милане.

Подели на овим сајтовима

Зато сам и рекао...

Зато нам је потребан дијалог. Сигурно је да неко има погрешна схватања и расуђивања. Не може свако да се бави богословљем, што не сначи да сваки верник не треба да познаје догму. У Литургијском животу нема издвојених индивидуа, јер цела догма је у учествовању у Телу Христовом.

Постоје они који могу да се баве богословљем, а постоје и они који су призвани да другачије служе Христу и Богу Оцу нашем. То значи да верник треба да има веру у Цркву.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Има истине у овоме што говориш и баш због тога је расуђивање неопходно, али се не односи на оно шта сам говорио. Не чекам антихриста уопште! Лепо сам написао шта ми ту има да се плашимо. Требало би да разумеш јер веома једноставно говорим.

Лепо је када верник хоће да брани своју веру. Али треба много да се потрудимо да бисмо разумели и егзистенцијално спознали у чему је проблем раскола пре хиљаду година.

Постоји опасност да незнање прогласимо за врховну истину, а то није православље. Правослаље је служба Богу у јединству Цркве у Истини. Дакле, пре свега ,,јединство Цркве''.

Православље није само по себи важно, као слепо и затворено и самодовољно опијање у незнању, већ оно служи Христу и јединству Цркве. Зато је дужност Православља да ради на сједињењу свих у Истини.

Неразумна је активност ,,ревнитеља не по разуму'' који по сваку цену не желе измирење и усаглашење Запада и Истока. О чему онда говоримо као Православни? То је већ нека нова јерес која проглашава незнање и изолованост као највишу истину.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Неразумна је активност ,,ревнитеља не по размуму'' који по сваку цену не желе измирење и усаглашење Запада и Истока. О чему онда говоримо као Православни? То је већ нека нова јерес која проглашава незнање и изолованост као највишу истину.

Да ли желиш можда да сталним истицањем незнања код неистомишљеника рећи како ти поседујеш знање? Јер ако они не знају онда нису у Истини, а ти ако знаш онда јеси. Замерати другима да су фарисеји, зилоти и не знам шта све не и да се држе цитата и књига а не Живе Вере и Науке Господње, а понашати се још горе од тога је ништа друго до јошш горе фарисејство и лицемерје. Сада ће неко теолошки образован бити већи и јачи у вери само зато што добро познаје Законе. Па зар их и фарисеји нису знали напамет па ето распеше Господа. Кроз сву православну историју највећи гонитељи Христа и Цркве Његове су образовани. Тако је то и данас братац. Битно је ко носи Духа Светога у себи, а то може да се осети без обзира на његово теолошко и свако друго образовање, тренутну позицију у Цркви и сл. Веру су сачували мали и необразовани (незнавени како неки воле рећи) али верни Христу, а не велики и образовани који ће својим гордељивим умовањем на крају, на жалост, поразити никога другог до самога себе.

Подели на овим сајтовима

Лепо је када верник хоће да брани своју веру. Али треба много да се потрудимо да бисмо разумели и егзистенцијално спознали у чему је проблем раскола пре хиљаду година.

Постоји опасност да незнање прогласимо за врховну истину, а то није православље. Правослаље је служба Богу у јединству Цркве у Истини. Дакле, пре свега ,,јединство Цркве''.

Православље није само по себи важно, као слепо и затворено и самодовољно опијање у незнању, већ оно служи Христу и јединству Цркве. Зато је дужност Православља да ради на сједињењу свих у Истини.

Неразумна је активност ,,ревнитеља не по размуму'' који по сваку цену не желе измирење и усаглашење Запада и Истока. О чему онда говоримо као Православни? То је већ нека нова јерес која проглашава незнање и изолованост као највишу истину.

Финим тоном ти говориш, и стварно је много оваквих какве ти описујеш ,,ревнитеља не по размуму'', али многе људе угуравате у ту групу а они то нису, али опет има и оних које сви ови догађаји стварно боле, и с' тешком муком се суздржавају да не ураде или кажу нешто што би увредило оне који су све мање пастири а све више власт (можда је то једна од последица преснисходљивог дијалога?). Ако постоје, а постоје ,,ревнитељи не по размуму'' онда би требало да видите да постоје и ,,измиритељи Истока и Запада не по размуму''.

Ако, дакле, једете, ако ли пијете, ако ли што друго чините, све на славу Божију чините.(1. Кор 10, 31)

Подели на овим сајтовима

Да ли желиш можда да сталним истицањем незнања код неистомишљеника рећи како ти поседујеш знање? Јер ако они не знају онда нису у Истини, а ти ако знаш онда јеси. Замерати другима да су фарисеји, зилоти и не знам шта све не и да се држе цитата и књига а не Живе Вере и Науке Господње, а понашати се још горе од тога је ништа друго до јошш горе фарисејство и лицемерје. Сада ће неко теолошки образован бити већи и јачи у вери само зато што добро познаје Законе. Па зар их и фарисеји нису знали напамет па ето распеше Господа. Кроз сву православну историју највећи гонитељи Христа и Цркве Његове су образовани. Тако је то и данас братац. Битно је ко носи Духа Светога у себи, а то може да се осети без обзира на његово теолошко и свако друго образовање, тренутну позицију у Цркви и сл. Веру су сачували мали и необразовани (незнавени како неки воле рећи) али верни Христу, а не велики и образовани који ће својим гордељивим умовањем на крају, на жалост, поразити никога другог до самога себе.

Ко је сачувао Цркву може већ неко други да ти одговори. Зар мислиш да су кападокијски Оци, свети Максим Исповедник и други, били необразовани?

Када је реч о осећањима ко је у благодати Светога Духа, ту постоји опасност од сентименталности. Како ћемо расудити ко је у Благодати Духа, ако немамо Реч сведочења? Ко може бити у Духу Светоме ако није у јединству Тела Христовог?

Зато треба да слушамо Цркву и да подаримо свој допринос послушањем.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Брате Дражо, не знам колико си упућен у рашко-призренску епархију, али чињеница је да је задњих година било доста пропуста. Не држим страни ни Артемију ни Теодосију, на Косову су велики пртисци. Црква је једина која је држала окупљен народ на тим просторима и сигурно су непријатељске силе највише удариле на Цркву на Косову, зато се све и десило. А најопсанији удар је онај изнутра. Слажем се са рибаром да је окружење владике Артемија било и јесте доста лоше, и  то утицало да из саме епархије оде доста добрих монаха.

Са Максом се слажем да је владици потребно мало духовног одмора, ипак је он један велики епископ кога наша црква има, али то му је оно што му је сада најпотребније...

Заиста, како се усуђујете да просуђујете шта је сада ''потртебно'' било коме човеку, а камол' неком Епископу?

Зло нам се спрема, Браћо, а вратнице Пандорине кутије нису још ни одшкринуте...

Нека нам је свима Господ у помоћи!

Mogli biste biti više poslušni Crkvi. Ukoliko nemate dovoljno znanja bolje je da se ćuti. Najmanje su nam potrebni ,,paranoidni apokaliptičari''.

Стидите се!

Подели на овим сајтовима

Финим тоном ти говориш, и стварно је много оваквих какве ти описујеш ,,ревнитеља не по размуму'', али многе људе угуравате у ту групу а они то нису, али опет има и оних које сви ови догађаји стварно боле, и с' тешком муком се суздржавају да не ураде или кажу нешто што би увредило оне који су све мање пастири а све више власт (можда је то једна од последица преснисходљивог дијалога?). Ако постоје, а постоје ,,ревнитељи не по размуму'' онда би требало да видите да постоје и ,,измиритељи Истока и Запада не по размуму''.

Опет кажем, зато постоји дијалог. Хајмо да видимо ко није ,,по разуму''. Ако ћемо се бавити богословљем онда је потребно да износимо аргументе.

Никакво измирење и усаглашење са Западом није могуће изван Апостолског учења.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

To je zbog toga, jer samo "zilotski" orjentisano monastvo i svestenstvo moze povesti narod u borbu protiv unije sa papistima i samo oni mogu kvariti "idilicnu" atmosferu u Nisu 2013 godine.

Видим, поуздано знаш, да су све друге "струје" у СПЦ за унију са њима...???

КО то трује тиме...?

Исти ти прецизни извођачи радова или неко други...?

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

Дражо бити јачи у вери не зависи од образовања управу си. Али и образовање не зависи од јачине у вери. Један велики отац Цркве је одбио да учествује у разговорима о дубоким теолошким темама, и рекао је да су ме питали како се борити са овом или оном страшћу одговорио бих им али ово не знам. Тако исто како рече Милан нек се свако бави оним зашта је позван. Не може неки прост монах учити најобразованије епископе теолигији. Тако исто не може ни обичан теолог учити светог пустињака подвигу. Зато ти и ја пошто нисмо теолози да се бавимо својим страстима а епископи који су позвани на дубоку теологију нек се баве њом, морамо имати мало више поверења и љубави. Постоји нека хијерархија у Цркви. Смирење је неопходно, и образованима и необрзованима. Црква је мерило и она води рачуна а не ти и ја. Можда тај епископ греши али да бих могао да критикујем његову теологију прво је морам упознати иначе немам смирења на које се позиваш.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...