Jump to content

Препоручена порука

Бог ти помогао @Jesus..,

по годинама ти си школарац.....јел си размишљао да кренеш на Православну веронауку у оквиру школе?

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Бог ти помогао @Jesus..,

по годинама ти си школарац.....јел си размишљао да кренеш на Православну веронауку у оквиру школе?

То код нас у ЦГ нема :)

Подели на овим сајтовима

Бог ти помогао @Jesus..,

Ne, nisam nikad razmišljao o tome i mislim da nema toga u CG. Samo sam dobio želju da naučim nešto o Hrišćanstvu, Pravoslavlju i Bogu. :)

Ne zanosi se puno!

Jao, ovo je već druga poruka sa mišljenjem da se ne zanosim. Ne znam kakvu si sliku stvorio o meni, ali dobro.

Подели на овим сајтовима

Добра тема. И ја сам у твојим годинама почео да идем у Цркву, тачније на Веронауку у школи, па недуго затим у на Литургију. Ја сам се у почетку саветовао са свештеником како и шта (и сад то радим). Мада сам ја био веома упућен у основе Православне веронауке, пошто ме је свештеник припремао за средњу Богословску (на крају ми мама и тата нису дали да упишем). То је било 2011. чини ми се. Тада сам ишао само недељом и празником, а у задње време идем сваки дан. 

Имао сам (имам и сад али ређе) исти проблем као и ти. Рукоблуд. Још увек нисам успео да победим грех, али сам разговором са неким духовним лицима успео да га потиснем, до неке границе да ме у задње време уопште не привлачи то. 
Мој ти је савет да читаш сваки дан једну-две главе из Јеванђеља и из Посланица. То ти је Нови Завет. И потруди се да бар једном недељно идеш на Литургију.

Што се тиче друштва и излазака, волим да изађем, само што се у граду где живим, ретко организују свирке мог музичког укуса. :) 

ПС. Добро дошао на форум. Позз :)

citat.jpg

Подели на овим сајтовима

Имао сам (имам и сад али ређе) исти проблем као и ти. Рукоблуд. Још увек нисам успео да победим грех, али сам разговором са неким духовним лицима успео да га потиснем, до неке границе да ме у задње време уопште не привлачи то. 

Мој ти је савет да читаш сваки дан једну-две главе из Јеванђеља и из Посланица. То ти је Нови Завет. И потруди се да бар једном недељно идеш на Литургију.

Што се тиче друштва и излазака, волим да изађем, само што се у граду где живим, ретко организују свирке мог музичког укуса. :) 

ПС. Добро дошао на форум. Позз :)

Bolje te našao! :)

Hoću, čitaću Bibliju. Sad si napravio novo pitanje: Da li da Novi Zavjet čitam iz početka, redom, ili su bitna samo ta Jevanđelja? :)

Подели на овим сајтовима

Опрости али ти епископи су били више пута код мене кући него што си их ти  у животу видио :) ма колико ти то звучало арогантно :) а то што имам 16 година то је најнебитнија ствар :) године не значе ништа :) Узгред нисам Црногорац :D

Ako je ovako kako kazes, onda tim gore, jer iz toliko mnogo susreta sa duhovnim licima ocigledno nisi naucio ono sto je najvaznije, cim se ovako ophodis prema drugima. Em ti je sve to samo jos vise nagojilo sujetu.

A sto se tice govorenja istine u oci, evo sta o tome kaze veliki starac Pajsije svetogorac:

"Nije iskren ni ispravan onaj koji u lice govori istinu, ni onaj koji je objavljuje, vec onaj koji ima ljubav i istinito zivljenje, pa govori sa rasudjivanjem kada i sta je potrebno, i to u odgovarajuce vreme." - - - (Poslanice, str. 109.)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

A godine znace itekako, to samo usijanim glavama izgleda da ne znace...

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Da li da Novi Zavjet čitam iz početka, redom, ili su bitna samo ta Jevanđelja?

Kad NZ citas od pocetka, prvo i naidjes na Jevandjelja. I ne ocekuj da ce i kod njih da ti odma` bude sve jasno.

Ali citaj stpljivo i stalno, i dobar rezultat nece da izostane...

Подели на овим сајтовима

Добро дошао на форум брате. Приближних смо година па те донекле и разумем. Желиш да учиш, да се духовно развијаш и приближаваш Богу. Што је одлично. У људима из твог окружења не налазиш довољно одговора па тражиш нове људе и изворе за учење. Овај сајт је одличан за све. За пријатеље, дубоке теолошке разговоре, шаљиве теме. Мислим да ћеш то временом и сам да схватиш. Што се тиче рукоблуда. Свака част. Да те Бог води и чува у својој намери. Буди опрезан јер је човек како духовно тако и физичко биће. У данашње време када све готово изазива и вуче у грех јако је опасно, ако немаш девојку, да сузбијаш либидо јер можеш да полудиш. Живиш у свету и имаш шеснаест година. Ја такође бирам друштво. Не зато што сам нешто бољи или гори већ зато што неки људи просто не одговарају, што је уреду. Стариј форумаши ти поручују да све што читаш и радиш буде полако, да се не заносиш много јер младом човеку свашта пада на памет. Можеш да умислиш како си савршенији од свих, како си достигао највиши ниво спознаје или да ти се привиђају анђели јер си посебан, можеш да постанеш горд и да назадујеш. Почетак у православљу је јако леп. Бесплатна благодат, осећај испуњености и припадности. Зато је најбоље да нађеш духовног оца, који ће да те саветује и води. Коме можеш све да кажеш. Све борбе које водиш сам са собом. У одабиру такоће буди опрезан. Литургија је место које ће ти рећи више но сви ми на форуму. Слушај своје срце, то је Божије најомиљеније станиште.

Подели на овим сајтовима

Добро дошао на форум брате. Приближних смо година па те донекле и разумем. Желиш да учиш, да се духовно развијаш и приближаваш Богу. Што је одлично. У људима из твог окружења не налазиш довољно одговора па тражиш нове људе и изворе за учење. Овај сајт је одличан за све. За пријатеље, дубоке теолошке разговоре, шаљиве теме. Мислим да ћеш то временом и сам да схватиш. Што се тиче рукоблуда. Свака част. Да те Бог води и чува у својој намери. Буди опрезан јер је човек како духовно тако и физичко биће. У данашње време када све готово изазива и вуче у грех јако је опасно, ако немаш девојку, да сузбијаш либидо јер можеш да полудиш. Живиш у свету и имаш шеснаест година. Ја такође бирам друштво. Не зато што сам нешто бољи или гори већ зато што неки људи просто не одговарају, што је уреду. Стариј форумаши ти поручују да све што читаш и радиш буде полако, да се не заносиш много јер младом човеку свашта пада на памет. Можеш да умислиш како си савршенији од свих, како си достигао највиши ниво спознаје или да ти се привиђају анђели јер си посебан, можеш да постанеш горд и да назадујеш. Почетак у православљу је јако леп. Бесплатна благодат, осећај испуњености и припадности. Зато је најбоље да нађеш духовног оца, који ће да те саветује и води. Коме можеш све да кажеш. Све борбе које водиш сам са собом. У одабиру такоће буди опрезан. Литургија је место које ће ти рећи више но сви ми на форуму. Слушај своје срце, то је Божије најомиљеније станиште.

Bolje te našao! :) Ovakve poruke su ohrabrujuće i izmamljuju osmjeh na lice :) Hvala ti na tome!  :pivo: Biću oprezan sa suzbijanjem libida, valjda neću poluđet u malde dane.  :D Ne zalećem se, moguće da se nisam najbolje predstavio. Za sada ću ići sa Biblijom. Zna li neko možda, tj. da li je iko čuo da se u Bibliji može pronaći duhovni otac? Za to sam čuo, da su dovoljne neke strofe iz Jevanđelja i sve se poklopi sa našim životom? 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...