Jump to content

Хришћанство и држава

Оцени ову тему

Препоручена порука

Каква незамислива демагогија...

Не, те ствари не долазе "у пакету". У САД није постојао порез на приход све негде до 1920-тих. Нису постојали "социјални програми" све до 1940-тих. Није постојало државно здравствено све ево до овог манијака. Па су били најпросперитетнији народ на свету.

Те ствари уопште не иду у "пакету" него се уводе свака посебно да би алави политичари себи обезбедили удобан живот на туђ рачун. Друштво може сасвим лепо да функционише и без свих тих додатака, ако се држава бави само санкционисањем насиља. Пуно боље би функционисало него овај Франкенштајн.

А шта ја користим или не користим ти не знаш и не можеш да знаш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 666
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Каква незамислива демагогија...

Не, те ствари не долазе "у пакету". У САД није постојао порез на приход све негде до 1920-тих. Нису постојали "социјални програми" све до 1940-тих. Није постојало државно здравствено све ево до овог манијака. Па су били најпросперитетнији народ на свету.

Те ствари уопште не иду у "пакету" него се уводе свака посебно да би алави политичари себи обезбедили удобан живот на туђ рачун. Друштво може сасвим лепо да функционише и без свих тих додатака, ако се држава бави само санкционисањем насиља. Пуно боље би функционисало него овај Франкенштајн.

А шта ја користим или не користим ти не знаш и не можеш да знаш.

Јеси ли ти живео и радио 1920. - 1940., или 1990. па до данас, када су постојали и порези и социјална заштита?

Ако је ово задње, онда си радио у систему који је то имао, нико те није слагао нити присилио да учествујеш у систему који ти силом намеће нешто што не желиш. Ако не желиш такав систем, можеш да пробаш да га мењаш,  да потражиш друго место где тих неповољности нема, или да направиш свој систем који ће да буде баш оно што теби и твојим истомишљеницима одговара, али не и да причаш да ти је нешто силом наметнуто, или да ниси знао шта све у том систему постоји.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Јеси ли ти живео и радио 1920. - 1940., или 1990. па до данас, када су постојали и порези и социјална заштита?

???

нико те није слагао нити присилио да учествујеш у систему који ти силом намеће нешто што не желиш

Нисам ни рекао да ме је неко нешто "слагао".

Присилио ме јесте и свакодневно ме присиљава.

Ако не желиш такав систем, можеш да пробаш да га мењаш

Управо то и радим.

да потражиш друго место где тих неповољности нема

Потражио сам.

или да направиш свој систем који ће да буде баш оно што теби и твојим истомишљеницима одговара

Могу, али би ми упали ваши специјалци у маскирним униформама и послали у Вечна Ловишта.

али не и да причаш да ти је нешто силом наметнуто

Наравно да могу да причам. Јер јесте истина да ми је силом наметнуто. Ја у вашем социјалном програму не желим да учествујем, а морам. У вашем школском систему не желим да учествујем, а морам да га плаћам (и ако га не користим). У вашим ратовима и сатанским дивљањима не желим да учествујем, а морао сам и сада морам да их плаћам и ако ми се стомак окреће од тога. И таквих ствари има на десетине.

или да ниси знао шта све у том систему постоји

Никад нисам рекао да нешто "нисам знао", нити ми је јасно шта то уопште значи... Да, кад сам рођен ништа нисам знао. Онда сам одрастао и погледао свет око себе па донео неки закључак о њему.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Сад тек капирам ову реченицу... Та орвеловска поданичка логика ми је толико страна да уопште не могу да разумем шта желиш да кажеш.

То што сам живео у неко време не значи да сам било коме било шта дужан. Рођен сам ту где сам рођен, нисам могао да бирам. Али за све што сам постигао (или нисам постигао) у животу заслужан сам искључиво сам, нисам никоме ништа дужан. С` обзиром да сам рођен на једном од најнеповољнијих места и живео у најгоре време, морао пола живота да се борим да само испливам на површину, таква примедба је у најмању руку непримерена...

А то важи и за све људе који живе у Србији - нису никоме никоме дужни. Напротив, тај твој систем им је упропастио животе. Систем је њима дужан оно што више нико не може да им врати и имају свако право да га критикују, пљују и псују.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Могу, али би ми упали ваши специјалци у маскирним униформама и послали у Вечна Ловишта.

Ниси ни пробао, нити би пробао. Има милијарду комуна које не плаћају ником ништа и самодовољне су (на другој теми се прича о Амишима), које нико не дира, нити им специјалци упадају, али није толико удобно као у свету у ком живиш и радиш.

ваши специјалци

вашем социјалном програму

вашем школском систему

вашим ратовима и сатанским дивљањима

У случају да си заборавио, обраћаш се мени, са именом и презименом, који везе немам са системом који критикујеш, сем што сам, као и ти, део тог система, и што покушавам да систем променим онолико колико могу и колико бих да се цимам. Не знам коме је ово било упућено, али би помогло да се смириш пре упућивања одговора, како би макар знао с ким причаш. Ако мислиш да сам неки владар из сенке или неко ко има било какав утицај на то како ће тај систем да изгледа, сем као појединац који се понекад исцима кад није много лењ или кад се не даје нешто занимљиво на ТВ-у, онда... Па шта да ти кажем, знаш и сам.

Никад нисам рекао да нешто "нисам знао", нити ми је јасно шта то уопште значи... Да, кад сам рођен ништа нисам знао. Онда сам одрастао и погледао свет око себе па донео неки закључак о њему.

И знао си шта све постоји у том систему, али си опет почео да радиш и да ствараш у том систему, ниси рекао "не свиђа ми се, репресија, отимачина, нећу ово, идем негде, оснивам комуну", него си засукао рукаве и радио и створио нешто у том истом систему, са порезима, школством, војском, ратовима, социјалним давањима и свим осталим. И зато сад не можеш да кажеш да ти је "силом наметнуто" нешто што си знао да постоји и на шта си пристао од самог почетка, радећи у том систему. Или ниси пристајао, али си из удобности направио компромис и опет радио и стварао у том истом систему, што је исто, јер ниси био присиљен да прихватиш све оно што тај систем јесте. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Сад тек капирам ову реченицу... Та орвеловска поданичка логика ми је толико страна да уопште не могу да разумем шта желиш да кажеш.

То што сам живео у неко време не значи да сам било коме било шта дужан. Рођен сам ту где сам рођен, нисам могао да бирам. Али за све што сам постигао (или нисам постигао) у животу заслужан сам искључиво сам, нисам никоме ништа дужан. С` обзиром да сам рођен на једном од најнеповољнијих места и живео у најгоре време, морао пола живота да се борим да само испливам на површину, таква примедба је у најмању руку непримерена...

А то важи и за све људе који живе у Србији - нису никоме никоме дужни. Напротив, тај твој систем им је упропастио животе. Систем је њима дужан оно што више нико не може да им врати и имају свако право да га критикују, пљују и псују.

И опет ниси основао своју комуну, него си радио и стварао и борио се у том наказном систему, чије си предности и мане знао и искористио своју способност у том истом систему, као и сви ми, јел тако?!

Не капирам уопште твоју логику. Много ми је лоше, катастрофално је, ал нећу ништа да мењам. Да, критиковаћу, пљуваћу и слично, некад ћу на Фејзбуку да лајкујем нешто или да напишем љутито писмо политичару, али суштински, ја тражим да се цео систем, у ком сам од почетка живео и стварао, промени због мене и да се примењује на све друге сем на мене.

Мало превише и много нереално.

твој систем

Поново, смири се пре него што откуцаш одговор, нисам илуминат који контролише систем, нити сам на било каквој значајној позицији, нити имам било какве значајније користи од тог система. Систем није "мој", само констатујем да постоји и да сам његов део, као и ти, и да тако бирам јер ми је неупоредиво лакше и боље него да се малтретирам по козјима стазама да бих био независан од система и да ником ништа не плаћам.

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да тебе нисам ни споменуо кад сам писао о теократији, опрости ако јесам.

Све ок, то сам због ове овде реченице написао:

Чак и ваша хришћанска држава не може никад бити идеална, лепа, савршена, увек ће постојати неки проблеми јер смо у палом свету, јер је све подлежно кварењу, мењању, трансформацији.

Ајд овако. ...

Да не цитирам цео пост. Види, нико не каже да држава треба да неког направи бољим човеком или хришћанином, има цркву за то. Држава је само заједничко добро. Ко је хришћанин и савршен може бити то у држави, ко не жели да буде савршен не мора, има слободу као и у хришћанству. Као и у хришћанству и ту постоје одређене последице. Некима оне не сметају као што су вишеструки повратници у затвор. Значи слобода постоји (слобода да се иде у затвор хехе). Битно је да то заједничко добро штити оне које треба штитити тиме што склања опасне људе са улице.

Протеривање неистомишљеника је веома забавно и смешно...

Емигрирање није исто што и протеривање. Колико видим и ти си емигрирао, чуди ме да ме ниси разумео.

Meni si nasao da dobacujes o postovanju  na forumu koji sam tu bio mod dok jos ti nisi ni cuo za forum?! :P Na sva ta pitanja postoji odgovoru  hriscanstvu?? Idi! Ajde da te cujem koja je bolja konfiguracija jedne NoSQL baze podataka mysql+redis ili mysql+mongodb? Ali sve to da mi obrazlozis i izvedes iz pisma, dogmata, kanona, otackih tekstova ako vec zastupas tezu da na SVA moguca pitanja postoji odgovor u hriscanstvu?!

Не знам, нисам духовник да ти одговорим на то питање :Р :)))  Само могу рећи да треба радити по савести. Има разних клијената и разних околности. Кад се све узме у обзир и уради најбоље могуће, не штедећи себе, мислим да је то најбољи,  хришћански, приступ

Проблем је тодоре што ти не схваташ четри стври.

1. Људи који купују дрогу, нису деца, нису луди нису глупи.

2. Људи који купују дрогу у већини случајева нису клинички наркомани за лечење већ су викенд наркомани који то на крају батале. Не постане сваки конзумант наркотика хероински зависник. 

3: То о чему ти причаш се ради већ 100 годин и уопште не функционише. Мафије су све јаче дилера је све више. Легализацијом убијамо мафију јер би их ненасилни привредници надјачали са услугом, производом и ценом.

4. Узрок дрогирања нису НАРКО ДИЛЕРИ. 

.

Свакко се ја слажем с тобом да је то неки вид "робства". Међутим ако људи желе д буду у том робству ко си ти или ко сам ја  и ко је држава да им силом то забрањује? Што је у суштини срвха твоје идеје правослвне државе. 

И ја тебе поздрављам свако добро .

:0222_shocked:  Деца и те како купују дрогу. Луди и глупи такође.

Треба деловати превентивно. Многи бивши наркомани би волели да никад нису ни имали прилике да дођу у контакт са дрогом, бар тако мислим.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Деца и те како купују дрогу. Луди и глупи такође.

У случају легалне дроге морла би да се купи уз личну крту или одређену дозволу. ШТо би више спречило куповину дроге од стране деце. Овако са илеглном дрогом деца и те како лако могу да дођу до дроге. 

Још један разлог з легализацију дроге ти је умањење деце која конзумирју наркотике. 

Треба да разумеш једну ствар. Деца добијају наркотике јер има превише дилера које штите јаке мафије. У случају легалне дроге прво што би ослабело су мафије. ПРодаја наркотика више не би била у рукама криминалаца.

Ако би мафије ослбеле самим тим би ојачала борба полиције против истих. Мафије превише новца зарађују од дроге па полиција не може да се избори са мафијом управо из тог разлога. Имају новца да подплаћују судије, адвокте итд.

Треба деловати превентивно. Многи бивши наркомани би волели да никад нису ни имали прилике да дођу у контакт са дрогом, бар тако мислим.

Мислим да ти је срце на правом месту и да смо желиш да спасиш људе од проблема, али мислим да то желиш да радиш на јако неефективан и контрапродуктиван начин - забраном. 

Тај начин иако делује продуктиван све што ради - јача мафију. Забрана не функционише, ниси спречио никог да се дрогира забраном.  Просто и једностсавно.  Превентива се ради едикуацијом, погледај како у уса решвају проблем цигарета. 

Послушај овог полицајца уколико разумеш енглески, све аргументе и аспекте до краја.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

У случају легалне дроге морла би да се купи уз личну крту или одређену дозволу. ШТо би више спречило куповину дроге од стране деце. Овако са илеглном дрогом деца и те како лако могу да дођу до дроге. 

Још један разлог з легализацију дроге ти је умањење деце која конзумирју наркотике. 

Звучи добро али није реално. Цигарете су забрањене да се продају деци. Да ли има ефекта? Била би иста прича као са дуваном, неко старији би им куповао дрогу или се продавци не би цимали да им траже личне карте (није добро за бизнис). Само би се још више деце дрогирало.

Цела та прича са легализацијом дроге је за мене одустајање од борбе против порока. Мислим да се томе може стати на крај само је потребно време.

Подели на овим сајтовима

Звучи добро али није реално. Цигарете су забрањене да се продају деци. Да ли има ефекта? Била би иста прича као са дуваном, неко старији би им куповао дрогу или се продавци не би цимали да им траже личне карте (није добро за бизнис). Само би се још више деце дрогирало.

У праву си, код нас нема пуно ефеката јер код нас ништа не функципнише. Али и те како има ефекта. Америка је смањила број пушача без забрана.  Неких 20 % људи у америци данас пуши. Слично је за европу. Како се боре? Просто - превентивна едукација и мало отежвање пушења. 

Погледај например алкохол, и прохибицију,

Цела та прича са легализацијом дроге је за мене одустајање од борбе против порока. Мислим да се томе може стати на крај само је потребно време

Реалност те демантује. Против "порока" се бори већ 50 година, и све што си добио је све више и више порока, све су јефтинији и јефтинији, све их је лакше и лакше набавити, мфије које тругују са њима су све јаче и јаче, имају све више и више пара, могу да чине све горе и горе злочине а држава и полиција им не могу ништа. Ухапсе једног - дође други. 

Легализација нркотика није одустајање од борбе против порока, већ пребацивање борбе на праве проблеме који су узрок конзумације порока. Исто тако легализација наркотика је борб против мафије. Мафија има сву ову моћ смо зато што има монопол над дрогом, само она може да је продаје и убира све паре. 

Криминализацијом се борим против мафије, а мафија није узрок тог што се људи дрогирају.

Неедукација, лоши животи,  лоша психа - то су разлозу зашто се људи дрогирају. 

Да би победио наркотике мораш усмерити ресурсе на едукациу, повећање и квалитет живота, и повећање и квалитет психичког развоја деце, да као одрасли не развијају разне особине због којих се дрогирају. 

Не постаје се наркоман конзумирњем и пробњем дроге. ИСто као што се не постаје алкохоличар повременим конзумирњем алкохола 

Подели на овим сајтовима

Све то треба али без дозвољавања слободне продаје дроге, превише је опасна. Опет ћемо морати да се сложимо да се не слажемо. :)

Подели на овим сајтовима

Све то треба али без дозвољавања слободне продаје дроге, превише је опасна. Опет ћемо морати да се сложимо да се не слажемо. :)

Што се мора тешко није. Ја мислим да је много мање опасно, ти мислиш да је више опасно. То је то. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...