Miki Написано Јул 25, 2014 Пријави Подели Написано Јул 25, 2014 Помаже Бог! Имам једно питање и унапријед захваљујем на одговору! Селим се у Естонију на најмање 4 мјесеца али вјероватно на много дуже па ме занима какав је статус Естонске Православне Цркве? Да ли је то призната Православна Црква? Не иде ми се никако у Руску Православну Цркву због национализма и других ствари (није мој стил) па ме занима ваше мишљење око канонског статуса Естонске Православне Цркве? Хвала унапријед! Миленко Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иоанна Написано Јул 25, 2014 Пријави Подели Написано Јул 25, 2014 Pardon,zbog vašeg nacionalizma? Suncokret54, NemanjaVa and Trifke је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јул 25, 2014 Пријави Подели Написано Јул 25, 2014 (измењено) Мислим да је Естонска православна црква под јурисдикцијом Руске православне цркве и није аутокефална већ има аутономан статус, док је Естонска апостолска православна црква под јурисдикцијом Цариградске патријаршије... нешто су подељени ако неко зна више о томе. Него какве везе национализам има са хришћанством !? Хришћанство је изнад националног идентитета, тако да се осећај као да си, и јеси, у једној Цркви. Има овде нешто о томе Измењено Јул 25, 2014 од ИгорМ Trifke је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 25, 2014 Пријави Подели Написано Јул 25, 2014 Него какве везе национализам има са хришћанством !? Хришћанство је изнад националног идентитета, тако да се осећај као да си, и јеси, у једној Цркви. Тако би, у начелу-требало да буде... Иоанна, ИгорМ, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иоанна Написано Јул 25, 2014 Пријави Подели Написано Јул 25, 2014 Idem u Estoniju dovoljno često,uglavnom u Pjuhticki Uspenski manastir(http://www.puhtitsa.ee/index.php),što i vam savetujem. Bas mi je cudno vaše pitanje. Zvanična estonska religija je Luteranstvo,ima dosta katolika,Estonija je prepuna sektama. Skoro u svakoj pravoslavnoj crkvi tamo su ruski sveštenici i sve na ruskom jeziku. I ako sam i videla nekad nacionalizam samo sa strane Estonca,i uopste iz Baltičkih zemalja... Suncokret54 and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miki Написано Јул 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2014 Ок, онда Естонска Апостолска Црква под Васеенском Патријаршијом је канонски призната колико сам разумио из дискусије и линкова. Хвала вам! Иоанна, Вероватно се нисам добро изразио. Поштујем руско Православље, али ми се ЛИЧНО више свиђа византијски стил и приступ. Хвала на препорукама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Јул 26, 2014 Пријави Подели Написано Јул 26, 2014 Естонски национализам је и направио ту цркву која је под јурисдикцијом Цариградске патријаршије, што РПЦ и не признаје. А и по броју верника се то може закључити. Иоанна, bgpj, Тања1 and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 26, 2014 Пријави Подели Написано Јул 26, 2014 Помаже Бог! Не иде ми се никако у Руску Православну Цркву због национализма и других ствари (није мој стил) па ме занима ваше мишљење око канонског статуса Естонске Православне Цркве? Хвала унапријед! Миленко Било би ми занимљиво и поучно чути које су то „друге ствари“, пошто смо одговор о „национализму“ добили, мислим. Шта је то што није "твој стил" у (цркви) РПЦ? Хвала унапријед. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 26, 2014 Пријави Подели Написано Јул 26, 2014 Естонски национализам је и направио ту цркву која је под јурисдикцијом Цариградске патријаршије, што РПЦ и не признаје. А и по броју верника се то може закључити. Nece da moze bas tako. Ovako povrsno kad se procita o ovoj materiji stvari su sljedece: Estonsku Crkvu je osnovala Ruska Crkva davsi joj siroku autonomiju negdje tamo 1917 godine. Medjutim kako je vremenom Ruska Crkva bila na udaru komunista, gdje je skoro ugasena kompletna hijerarhija, patrijarh Tihon utamnicen, Estonska Crkva je zatrazila od Carigradske Patrijarsije da ih uzme pod svoje okrilje i to se desilo 1923 godine. Medjutim vozdviznuta Ruska Crkva po slomu SSSR ponovo je zatrazila da ima kanonsko pravo nad Estonijom, a sto Carigrad nije zelio da doupsti. Tako su se stvorile dve paralelne autonomije, jedna je Estonska Pravoslavna Crkva koja je autonomna pod Moskovskom Patrijarsijom, druga je Estonska Apostolska Pravoslavna Crkva koja je autonomna pod Carigradom. Prvu ne priznaje Carigrad, drugu ne priznaje Moskva. I to je to, mislim da tu ne moze da se odbaci nijedna ni druga kao nekakve jereticke, pogresne ili sta vec, jer ovo su autonomne Crkve, nisu neke Crkve koje su se samoproglasile. Paradoksalna je situacija malo, jer neko moze da se zapita pa kako moze da jedna Crkva ne bude priznata od druge, pa moze jer se radi o autonomnim ne autokefalnim crkvama, ima ista situacija sa Pravoslavnom Crkvom Amerike. Dakle ovo je iskljucivo stvar Moskve i Carigrada. Tako da Miki po zelji moze da odabere u koju ce da ide. Zayron, Жика and Miki је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 26, 2014 Пријави Подели Написано Јул 26, 2014 Било би ми занимљиво и поучно чути које су то „друге ствари“, пошто смо одговор о „национализму“ добили, мислим. Шта је то што није "твој стил" у (цркви) РПЦ? Хвала унапријед. Imaju uzasno pojanje . feeble, RYLAH and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јул 26, 2014 Пријави Подели Написано Јул 26, 2014 Imaju uzasno pojanje . Ja sam cuo i da im sluzbe traje po 3 sata i vise... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 26, 2014 Пријави Подели Написано Јул 26, 2014 Imaju uzasno pojanje . hahaha, ja pomislio odlično, super, zaboravim da to piše na srpskom, inače to što si gore napisao o istorijatu Estonske pravoslavne crkve je takodjer odlično napisano, neobično precizno i tačno, slična takva situacija je skoro sada u Pravoslavnoj Crkvi Češke i Slovačke, samo što je ta jedna ali izgleda, ehm, u carigradsko-ruskom raskolu, MOSPAT vs. Fanar i Carigradska Patrijaršija..no, to vam je već sigurno poznato. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miki Написано Јул 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2014 Естонски национализам је и направио ту цркву која је под јурисдикцијом Цариградске патријаршије, што РПЦ и не признаје. А и по броју верника се то може закључити. Очигледно није им више било занимљиво да слушају приче у руском цару, Путину спаситељу свог добра, злом Западу, слизавању цркве и државе.. Квалитет је битан а не квантитет. Ту је ваш највећи проблем што гледате на Православље као неку (десничарко - националистичку) идеологију па вам је број битан. Вјероватно ако се те фикције из ваших глава о неком рату против Русије и оствари, па да имате живо месо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miki Написано Јул 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2014 Било би ми занимљиво и поучно чути које су то „друге ствари“, пошто смо одговор о „национализму“ добили, мислим. Шта је то што није "твој стил" у (цркви) РПЦ? Хвала унапријед. Приче о руском цару, Руској Импрерији и Путину као бранитељу свега доброг на Планети, злом Западу...Заиста бих желио да се поштедим тих прича па ми је због тога било битно да ли је Естонска Православна Апостолска Црква канонска. А и појање што кажете, не може се поредити византијско и руско, искрено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иоанна Написано Јул 26, 2014 Пријави Подели Написано Јул 26, 2014 Cudan covek.....Idem u Rusku crkvu sav zivot i nisam cula tamo "приче у руском цару, Путину спаситељу свог добра, злом Западу, слизавању цркве и државе" ,u Estoniji takodje.......Nisam znala da crkva uopste za neke price :.mislise. . Фидер, Дејан-Марковић, Тања1 and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука